Ahoj holky, v pondělí mi přišly výsledky že screeningu s pozitivním DS. To jsem zpracovala nějakým způsobem, ale bylo mi řečeno, že na klasický potrat v narkóze je pozdě, a že mi musí vyvolat porod. Máte některá zkušenosti s tím, jak to probíhá a co mám očekávat?
Ahoj.Já bohužel zkušenost mám je to 4roky co mě museli vyvolat porod v 19tt protože miminku přestalo být srdíčko a nešlo nic už dělat i přes snahu lékařů.
Je to klasicky jako normalní porod jen mě přišlo že kontrakce byli jako by slabší a miminko jsem ani neviděla doktoři mi ani neřekli co to byl, ale nebyl to příjemný pocit normálně rodit a vědět že rodím mrtvé mimčo.Nejhorší pro mě bylo jak mě potom čistili asi placenta a tak to bylo dost hnusne.
Jde ale taky o přístup lékařu a sester v nemocnici.
Hlavní je se snažit to nějak zvládnout,mě pomohl manžel a doma zdravé děti.
Byla jsem právě na odběru klků (chloridových?), a tím se diagnóza potvrdila..
@medinka13 také mi screening ve 14 týdnu dopadl špatně,můj dr.hned mluvil o potratu,ale já se nedala a šla na odběr plodové vody a dle ní nám vyšlo zvýšené riziko srdeční vady,dle ultrasvugu bylo vše o.k. na potrat jsem nešla a narodil se nám úplně zdraví chlapeček.Před malým jsem byla na potratu pod narkózou,ve 13týdnu doktor zjistil,že miminku netluče srdíčko.Tak nějak nechápu proč by vyvolávali porod.
Ahojky, jak píše bajana určitě bych šla na nějaká další vyšetření, minimálně by to měli potvrdit z plodové vody, screening ve 12 tt jsou převážně jenom hodnoty, které se buď vejdou nebo nevejdou do tabulek. Plně chápu jak se cítíš, měla jsem dvě umělé ukonceni, a to v 24tt a 15tt kvůli těžkým vrozeným genetickým vadam. Obě ukončení probíhala stejně, jestli to chceš ve zkratce popsat, tak mi písní do zprávy. Drz se.
@lucka8383 odber choriovych klku tzv. CVS je odber z placenty a ma stejnou vypovidaci hodnotu jako amniocenteza - odber plodove vody. Prvni vysledky PCR jsou do 48hod (down, patau, edwards, xx/xy), jeste se pak ceka na karyotyp (podrobnejsi chromozom rozbor, a nasledne jeste muze byt i rozbor microarray, ktery je az na uroven samotne DNA).
@medinka13 ahoj. Je mi to moc líto, přeju hodně sil ☹ moc ale nerozumím tomu, proč ti to nemohou udělat v narkóze. V tomhle týdnu je přece plod ještě miniaturní na to, aby to muselo jít klasickým porodem..??... Ale nejsem samozřejmě lékař, tak nevím. ...... Ach jo ☹
@lucka8383 jedna se o to, ze je to odber, ktery lze udelat do 15tt a nemusi se pripadne cekat na dobu, kdy lze provest amniocenteza, tj po 16tt, nemluve o dobe cekani na vysledky.
@medinka13 ahoj, mrzi me cim prochazis. My si tim prosli ted v rijnu, avsak klky byly v poradku, bohuzel potvrzena nejtezsi srdecni vada Hypoplazie leveho srdce, plus nevidena aorta.
Zeptej se hned zitra pokud muzes na zpusob ukonceni tzv "evakuaci delozni dutiny", ji predchazejici dilatace delozniho hrdla pomoci Dilatanu (nejsetrnejsi zpusob). Je to zpusob interupce (provedeni odlisne od klasik do 12tt), ktery lze ze zdravotnich duvodu ci na zaklade genitiky provest do 15tt (s ohledem na velikost plodu aj). Samotny vykon je v narkoze, dilatace ne, ale neboli to - tycinky jsou gelove a postupne bobtnaji. Ja tim prosla 15.10. v Podoli, byla jsem uplne na hranici mezi timhle vykonem a vyvolavanim porodu. Pokud budes chtit, kdykoliv mi napis do soukrome zpravy.
Drz se!
@markyska88 on musi byt doktor opravdu erudovany pro operativni vykon ukonceni po 12tt, resp v II.trimestru, plod uz ani tak miniaturni neni. Uz na konci 12tt byva mezi 6-7cm, roste rychle a to uz klasik revize (odsati a kyretaz nelze s ohledem na velikost).
@lucka8383 nevadi, aspon uz vis a drzim pesti, ze znalost v praxi potrebovat nebudes 😉 klky se prave delaji driv, kdyz uz je vazne podezreni napr na zaklade vysledku NT, aby se pripadne zbytecne necekalo dele a trapeni nebylo horsi s ohledem na pohyby plodu, vcetne vyvolavani porodu aj..
Podle mě ve 14tt se jde normálně na potrat v narkoze a vyčištění. Vždyt ten pold má asi tak 4 cm..Porod je trochu demence ne? Zeptej se jiného doktora nebo v jiné nemocici.
@vikykiwi ne, není to demence. Plod má mnohem víc než 4cm (už na NT skríningu o dva týdny dřív mívá okolo 6cm a roste fakt hodně rychle), ale hlavně děložní hrdlo je pevně zavřené a dlouhé a kdyby se dělala klasická interrupce s tím, že ho násilím roztáhnou kovovým dilatátorem, mohlo by dojít k jeho nevratnému poškození a každé další těhotenství by skončilo potratem/extrémně předčasným porodem, protože by už bylo poraněné a neudrželo by obrovskou zátěž, kterou na něj pozdější tt vynakládají. Proto je vyvolání porodu, jakkoli to zní hrozně a nehumánně, pro matku a hlavně její budoucí plodnost šetrnější. Alternativou aspoň trochu úlevnou je jak píše
@gepe ta možnost dilatace hrdla hygroskopickýma tyčinkama, které práci odvedou šetrněji a potom se děloha vyčistí pod narkózou. Ale opět to má své limity, ten 15.tt už je fakt maximum.
@medinka13 Taky Ti chci vyjadrit podporu,hlavne se drz,bude lepe 🙂
@vikykiwi tohle mi přijde celkem necitlivé vyjádření vůči holkám v diskusi, které si to třeba prožily na vlastní kůži.
Na úvod je mi moc líto co se ti stalo :(
Za 1) okamžitě vyměnit doktora! Chodila jsem k němu 5 let a to co udělal mě.... medicínsky i psychicky mi ublížil na celý život. (Mohu doporučit výborné doktory v OCE pokud by jsi chtěla)
Za 2) nevím jaká vyšetření s jakými výsledky přesně máš za sebou, ale mojí kamarádce před 2 roky oznámili také DS a má zdravé dítě.
Každopádně držím palce!
@medinka13 ahoj,já potratila v 17.tý,porod mi vyvolávaly 2 dny a stále se nic nedělo.Už mi bylo docela hodně blbě vystoupala mi hladina leukocytů nahoru a celkově zánětlivé parametry,na operačním sále jsem se ocitla ani nevím jak,potrat mi udělaly v narkoze.I když jsem potom prodělala klasické šestinedělí a laktaci,tak jsem se normálního porodu vyvarovala.
@izzybickerstaff netrapčete..vysvětluji gepe jak to myslím..
interupce v narkoze je legálně možná pouze do 12tt....pak se porod- potrat musí indukovat. Den před výkonem bys měla nastotupit do nemocnice, kde ti zavedou léky na dozrání čípku- Dilapan, v den D vetšinou pod UZ kontroulou aplikují KCL do plodu ( aspon tak se to dřív dělalo ) :o( tablety na vyvolání a potrácí se vaginálně, bohužel :o(
Držím palce, at to proběhne co nejrychleji
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Ahojky, zkušenost bohužel (díky bohu) nemám. Ale chci ti jen vyjádřit oporu, drž se!