Ukončení těhotenství 22. tt - hypoplastické levé srdce. Kdy se můžeme snažit o další miminko?

hanule1989
11. pro 2022

Milé maminky,
mám za sebou jeden z nejhorších týdnů v životě. V pondělí jsem se dozvěděla na ultrazvuku a následujících vyšetření ve 22 tt, že moje děťátko má hypoplastické levé srdce, což je velmi závažná vývojová srdeční vada. Odhalil to p. doktor Vlašín v Prenatalu, následovala doc. Jičínská, která tuto závažnou vadu potvrdila. Rozhodli jsme se pro ukončení těhotenství, následovalo vyvolání a porod mrtvého plodu.
Je to velký nápor na psychiku, naštěstí už máme doma zdravou 6 letou dcerku.
Chci se zeptat na Vaše zkušenosti, pokud jste si některá z Vás podobnou situací prošla, kdy se můžeme začít snažit o další miminko. Děkuji za Vaše rady a přeji všem zdravé těhotenství a dětičky.

andelka
11. pro 2022

Až takhle ne, nám miminko v 19 TT zemřelo. A bylo menší, podle utz tak 16tt, něco se mezi 16 a 19 TT stalo,nevíme co. Lékaři i tak měli za to, že to byla " blbá náhoda". Dvě zdravé děti už jsem měla a žádné problémy. Ohledně dalšího těhotenství říkali 3-6 měsíců. Dřív jak za 3 jsem si to ani neuměla představit. 6 týdnů po potratu jsem byla na nemocenské. V práci to pak už bylo lepší. Psychika se z toho časem dostala. Po třetí ms jsme si řekli,že to zkusíme a uvidíme. Vyšlo to hned. Těhotenství i porod super. Malému budou 4 roky.

andelka
11. pro 2022

Výsledky z genetiky přišly po 5 měsících. Ale my jsme na ně nečekali, poněkud už nás i tlačil čas, pracovní smlouva atd. Stejně se nic nezjistilo. Pitvu nedělali, malou máme v urně doma.

sonaxoxo
11. pro 2022
nita1984
11. pro 2022

Kamarádka to zažila loni (dokonce i stejnou diagnózu). Dodrželi sestinedeli a sli do toho znovu. Teď už mají doma 2,5 měsíční dcerku 🙏 držím palce a hodně sil

escapelle
11. pro 2022

Moc mě mrzí vaše ztráta.
My jsme ukončovali těhotenství dříve a pro jinou vadu, čekali jsme na výsledky vyšetření, protože bych nepřežila, kdyby se to stalo znovu,protože neseme nějaké vadné geny.
Ale věděla jsem,že i kdyby mi dr řekl,že máme čekat půl roku,že to nedodrzime.
Jsou ženy,které otehotni ještě v 6n. Tvoje (i moje) těhotenství prosperovalo,ale stala se nějaká chyba.
Stejně se povedlo "až" po 5 měsících. Takže já věřím tomu,že se to povede,když je tělo na další těhotenství připravené.
Hodně štěstí a držte se.❤

rickym
11. pro 2022

Moc mě to mrzí, držte se❤ já byla na ukončení v 16tt kvůli ES. To byl konec listopadu 2019, pak genetika a snažit jsme se začali brezen/duben 2020. Vyšlo to v září.. ale teda nervy celé těhotenství. Malá měla arytmii a taky jsme jezdili k dr Jičínské, ale naštěstí vše v pořádku. Držím moc pěsti 🍀

ee.liska
11. pro 2022

Ach jo ☹ Moc mne to mrzí … mám to za sebou ve 24tt a začali jsme se snažit hned po šestinedělí. V březnu se nám to stalo a v prosinci téhož roku jsem znovu otěhotněla a vše dobře dopadlo. Přeji ti hodně štěstí a držte se ❤❤❤

mamikry
11. pro 2022

@hanule1989 Moc mě mrzí vaše ztráta. Já jsem porodila spícího synka ve 20tt, omotaný pupečník. O miminko jsme se začali snažit po třech měsících, povedlo se nám po půl roce. Pokud byste chtěla bezpečně sdílet sve pocity s maminkama, které prošly ztrátou, přijďte k nám do FB skupiny Dítě v srdci - rodiny po ztratě. Dítě v srdci je prenatální hospic, který se stará o to, aby byla maminkám v téhle těžké době poskytnuta péče v nemocnici i psychická opora později, pokid byste si chtěla popovídat třeba s interventkou. Přeji Vám i Vaší rodině obrovskou sílu, ať tu bolest překonáte. Je to dlouhá a nelehká cesta, ale věřte, že zase bude lépe. ❤

lenkalubina
11. pro 2022

Je mi to moc líto 🥺 taky jsem rodila mrtvého syna ve 22+5tt.. přestalo mu bít srdíčko ❤️ je to 14 měsíců, měli jsme dodržet aspoň šestinedělí...bohužel zatím se nezadařilo🤷‍♀️

camillaq
11. pro 2022

U nás se ukončovalo těhotenství v 18 tt kvůli vvv, bylo to v lednu. Když jsme si šli v srpnu pro výsledky genetiky, už jsem byla znovu těhotná, syn se narodil v pořádku.

janches
11. pro 2022

@hanule1989 je mi líto, čím jste si prošla a moc dobře tuto situaci znám. Já jsem v květnu rodila mrtvou holčičku (kvůli odloučení placenty) ve 22 tt. Doktorka říkala že se můžeme snažit po 3 měsících pokud se na to budu už psychicky cítit. Čekali jsme dlouho na výsledky pitvy a po 4 měsících jsme zkusili. Na první pokus to vyšlo a čekáme další holčičku. Držím pěsti, ať jste brzy v pořádku 🍀

martina_slama
11. pro 2022

Mrzí mě, čím si prochazite a dokážu vás pochopit. Přišla jsem o miminko v 27 tt, nefungovaly průtoky placentou. Byl to hrozny zážitek, ale věděla jsem, ze pokud se nezačneme snažit a budu o tom premyslet, budu mít strach z dalšího těhotenství. Nějak jsem měla pocit, ze musím. Neumím to racionálně vysvětlit. O první dítě jsme se snažili 1,5 roku, takže jsem počítala s tím, ze to bude opět trvat. 2.10. jsem porodila mrtvou holčičku a 4.1. jsem držela v ruce pozitivní test. Malému byl rok. Věřím tomu, ze tělo si řekne a to moje bylo připravené. Manžel jel pro pitevni zprávu a já zůstala doma, byla jsem už ve třetím mesici a asi bych to psychicky nedala.