Toxoplazmóza v těhotenství

renata262
12. led 2016

V listopadu jsem potratila ve 13tt .dnes mi volal mudr.že jsem měla pozitivni toxoplazmozu.byla to tedy přičina potratu?tři měsice si mám dávat pozor,abych neotěhotněla,pak mám dojit na krev.mám dva dospěle syny 19 a 16 let a tři samovolné potraty 7tt,9tt a 13tt.máte holky některa stejný zdrav.problém nebo jste si tim prošly?

tverunkat
12. led 2016

Ma znama take potratila diky toxoplazmoze..mate doma kocky? Ja ano dve uz dlouho..cetla jsem ze pokud mate doma ciciny delsi dobu tak vetsinou ta toxoplazmoza probehne tak je uz telo imuni..ale toxoplazmoza se da chytit nejen z vykalu ale i ze syroveho masa..je to tezke☹ me ted kociaky vyhazuje muz..😉

brouzdalka
12. led 2016

Asi těžko se dá s jistotou říct, že to bylo toxoplazmózou, příčin potratu je tak strašně moc ☹ Moje kolegyně naopak s toxoplazmózou zjištěnou v těhotenství miminko donosila (jezdila někam do poradny do Prahy, kde se na to specializují).
Jinak častá nákaza je i z nemytého ovoce a zeleniny.

tverunkat
12. led 2016

@brouzdalka furt strasi s kockama a jde to chytit i z nemyteho..to je mazec..pokud jsem cetla dobre tak je rozdil kdy se tim nakazi..v prvim trimestru konci potratem a druhy a treti je uz lepsi ale muzou nastat vyvojove vady..ale dnes je tolik faktoru ze clovek nad tim nesmi premyslet..

brouzdalka
12. led 2016

@tverunkat Jí to zjistili hned na začátku, takže jsem byla překvapená, že se těhotenství udrželo. Do té doby jsem ani nevěděla, že je to možné.

leeena_4
12. led 2016

Je to možné, ale bohužel se nedovíš proč i když tě to trápí. Každopádně Toxoplasmosa je velice nebezpečná. Můj manžel se kvůli tomu, že jeho matka jí onemocněla na začátku těhotensvtí narodil bez levé ruky.

cechulda
12. led 2016

Záleží kdy jsi ji prodělala a jaké máš hodnoty, určitěsi zajdi na infekční oddělení, aby Ti vzali odběry. Pokud by byly výsledky špatné a nemoc aktivni, dostaneš Atb a preleci Tě. Já ji prodělala v 18 letech ( 3 týdny Atb a hospitalizace, chytla jsem to od kotětě ) a při každém těhotenství jsem hned na začátku byla na odberech, abych věděla, že je vše v pořádku, právě kvůli potratu nebo často může být miminko mentálně postižené, pokud se to nepohlida! Obě děti jsou naštěstí v pořádku 🙂 Jinak toxoplasmozu můžeš chytit od koček, které jsou krmene mlékem, vůbec se kočkám nemá dávat, ale každá kočka je prenasecem jen jednou v životě, až ji to projde tělem, tak už ne, dále pak z čerstvého kravskeho mléka ...Pokud nemoc jednou prodělas , máš v sobě protilátky nadosmrti, ale právě v těhotenství se to někdy může znovu aktivovat. Přeji ať se Ti to už nikdy neopakuje 🙂

leeena_4
12. led 2016

Ještě je důležité, kdy jsi tu toxoplasmosu měla. Pro plod ohrožující je pouze pokud jsi ji dostala těsně před, nebo v těhotenství

mika251
13. led 2016

@cechulda nechcem tu nijak rozporovať, ale Váš príspevok je plný nezmyslov. Kočka chytí toxoplazmózu z mnohých iných zdrojov, nielen z mlieka - prenášačom toxoplazmózy sú všetky teplokrvné zvieratá, takže sa hravo može nakaziť infikovanou myšou, alebo kontaktom s inou infikovanou kočkou, či iným zvieraťom. Mlieko sa kočkám nemá dávať, to áno, ale nie z dovodu prenosu toxoplazmózy, navyše klasické pasterované bežne dostupné mlieko je nákazy prosté.

V každom prípade, kočka je len jeden z možných zdrojov nákazy pre človeka a a povedala by som, že tým marginálnym, pretože infekčná je asi len 3 dni svojho života - v čase, kedy sama prekonáva infekciu. Potom má doživotnú imunitu a už nie je pre tehotné ženy nebezpečná. Toxou sa možeme nakaziť prácou na záhrade (virus sa hojne objavuje v pode), manipiláciou s čerstvým masom, nedostatočne umytou zeleninou.
Inak, pikoškou je, že mnoho ľudí toxoplazmózu prekoná a prebehne u neho úplne bezpríznakovo, poprípade sa dá ľahko zameniť s chrípkou, takže vobec netuší, že ju už mal. Potom už ma doživotné protilátky a druhý krát sa nakaziť nemože. Hovorí sa, že protilátky má asi 30% populácie.

kittym
13. led 2016

@mika251 naprostý souhlas. Ve Francii je to dokonce 50%populace.
@renata262 u předchozích těhotenství nebyla toxoplazma nikdy nabirana? Příčinou potratu by mohla být pokud by probíhala akutní forma, pak už ne. Zašla bych na krev dříve pro zjištění zda se hodnoty hýbou a příčiny potratu hledala jinde (genetická poradna atd.)

sibara
13. led 2016

Doporučuju tenhle web - detailní (pro laika dostačující) informace od odborníka, vesměs dost uklidňující😉 Najdete tam všechno - od zdrojů nákazy, způsobů přenosu, průběhu nemoci, možnosti testování i průběhu v těhotenství a léčebných postupů - web je zaměřený na toxoplazmózu v těhotenství, co navíc nenajdete přímo v článcích, lze řešit dotazem😉 Navíc paní doktorka Geleneky je velice ochotná, milá a na dotazy reaguje rychle😉
Už tu kdysi někdo ten odkaz dával v jiné diskusi...
http://toxoplasmoza.cz/

cechulda
13. led 2016

@mika251 promiň, ale nevím o kterých plných nesmyslech tu pises, s toxoplasmosou mám velmi nemilou osobní zkušenost a informace, které jsem sem psala mi zdědil pan primář na infekčním oddeleni , který mě měl na starost a jemu důvěřuji na 100%!! Sama jsem zde napsala, že je kočka infekční jen jednou za život a pak už ne, tak nechápu co je na tom nesmysl a ty 3 tečky znamenaly samozrejme jiné zdroje nákazy, které už např. holky zmiňovali, jen jsem se nechtěla opakovat. A mimochodem jsem psala o čerstvého kravskem mléce což není pasterizovane a opravdu to u koček muže spustit tuto nemoc, navíc jsem o tom nedávno četla článek, když měl muj otec obavy či tuto nemoc neprodelal, schválně ho najdu. A ano nemoc v mírnější formě muže byt zamenovana za chřipku, ale tak jak jsem ji prodělala ja, na to nikdy nezapomenu a do dneška kdy mi bude 37 let mam stále bouli v podpaží.

cechulda
13. led 2016

@mika251 a ještě nakazit znovu se člověk nemůže, to je pravda, ale nemoc se muže znovu aktivovat, proc bych asi chodila pokaždé na infekční s každým těhotenstvím, pan primář mě na to durazne upozorňoval, že jakmile bych zjistila, že jsem těhotna, ať okamžite přijdu na odběry. A to jsem byla těhotna ve 26 a 34 letech a toxoplasmozu jsem prodělala v 18!!!

kristy82
15. led 2016

Z pozice člověka, co pracuje na parazitologii vím jedno a to, že je nebezpečné naopak když je žena v těhotenství toxo negativní, pak je tu důvod k nějakým obavám, nakažení v těhotenství může způsobit potrat, ale i tak je pravděpodobnost nakažení malá, když si na to člověk myslí a dává pozor (a neznamená to okamžitě vykopnout kočku z baráku). Pokud žena už toxo prodělala není důvod k histerii a nemělo by to mít na těhotenství vliv. Jinak v parazitologických kuloárech se hovoří o tom, že je toxo pozitvní až 80% populace 🙂

tverunkat
15. led 2016

@kristy82 prosím a jak z kocicich vykalu se prenasi?staci jen dotyk s kuzi?dekuji za Vasi odpoved..

mika251
15. led 2016

@tverunkat ty výkaly musia byť za prvé niekoľko dní staré - v čerstvých parazit nie je ešte prenosuschopný.
Za druhé musí nastať kontakt s ústnou dutinou, poprípade očami, či inými dutinami, proste sa parazit nejak musí dostať do tela. Samotným kontaktom s pokožkou prenos nenastane.

tverunkat
15. led 2016

@mika251 aha..tak to mi reknete jak by se mohl nekdo takhle nakazit..to spise ta nemyta zelenina a syrove maso..

mika251
15. led 2016

@tverunkat nedostatočná hygiena - ono ten prenos je veľmi nepravdepodobný, ale je možné, že si žena pri čistení záchodku, na ktorý týždeň nikto nešáhol zašpiní výkalmi ruky a potom si ich nedostatočne umyje a potom tými rukami zje jabko.
Znie to nepravdepodobne, ale tak, stať sa može.
Omnoho pravdepodobnejší prenos je asi, keď sa človek mazná s kočkou, ktorá je práve infikovaná a tá si parazita prenesie na srsť čistením. Netuším, či je to takto možné - ale tak hypoteticky...
Ale aj v odbornej literatúre sa udáva, že riziko nakazenia surovým masom a zeleninou je omnoho vyššie.

renata262
autor
18. led 2016

kittym uz si nepamatuji jestli mi byla brana krev,kluky už mám velky a ty dva sam.potraty byli hned po druhem synovi tak to je taky 14let zpatky.kočky jsem měla vždycky v baraku.na genetiku mi mudr.řekl,že až po třetim potratu se stejnym parnerem,dřiv ne(umřel mi manžel) ted jsme chtěli s přitelem posledního mazlíka,takže to ted je jakoby prvni potrat.bral mi strašně moc krve,všechno bylo v pořadku jen tam byla ta akutni toxoplasmoza.nechce se mi čekat až do března na odběr krve.dneska mi je tak nějak divně asi to dostanu.mohla by mi vzit krev na toxo i obvodačka?nebo musim čekat až do toho března a jit na gynekologii.

kristy82
19. led 2016

@renata262 testy na toxo může určitě udělat i obvoďák, já jsem si je nechala dělat loni a dokonce mi udělal i na jiné zoonózy, jen je potřeba si o to požádat, protože standartně to nedělají ;)

renata262
autor
2. únor 2016

ahoj holky.tak jsem šla k obvodnimu a ten mne hned hnal na infekční.odběr asi 5l krve vysledky budou koncem unora.z infekčního jsem musela jít na očni,tam je vše v pořádku.druha porevizni ms už je taky za mnou,ale ted musíme dávat pozor,až jak dopadne krev.celou dobu jsem ten potrat davala za vinu toxoplasmoze a mudr. na infekčnim řikala,že je to malá pravděpodobnost ,že by potrat byl kvuli tomu.takže mne uplně rozhodila,protože jsem si říkala,že přiště mimi bude určitě zdravé.tak mam ted v hlavě spoustu otazek co se mohlo stát a hlavně proč?mimčo chceme strašně moc,ale já se tak moc bojím.čtu si tady ruzne články od holek,a když přibude další těhulka,tak mi to vykouzlí usměv na tváři a strašně jim to závidím a vduchu si řikám,že se nám to taky zadaři i Vám všem co se snažíte Vám přeji aby jste co nejdřive objevily ty dvě krásné //

tverunkat
2. únor 2016

@renata262 ja jsem zasebou mela tri potraty a zmenu lekare a ten mi udelal hysteroskopii a zjistil ze mam v deloze septum a to zpusobuje ty potraty..takze me udelal operaci na sve klinice a ted jsem po 3/4 roku v 14 tt takze uvidis po vsech kontrolach co ti rekne😉ale mej radost ze muzes otehotnet jsou pary ktere se leta snazi a nic..

apajda
18. dub 2016

Ahoj, chci se zeptat, neříkal vám někomu infektolog, jak dlouho cca trvá infekční fáze toxoplazmozy? Já si zase vyčítám, že jsem neměla jíst tiramisu v cca druhém týdnu těhotenství (jenže ten den ráno mi vyšel negativní test, tak jsme to jednak neřešila - salmonela atd). Druhak jsem si myslela, že já toxu dávno musím mít a za třetí mě nenapadlo, že je i ve vejcích, vždyť slepice v drůbežárně žijou jen z atb, chudery

puutalo
18. dub 2016

Také máme doma kočičku. Po revizi jsem měla obavu, jestli to nebylo díky ní. Obvodní mi krev vzal, tam se ukázaly zvýšené hodnoty toxoplazmózy. Poslal mě na infekční, kde mi také udělali odběr. Tam se toxoplazmóza nepotvrdila.
Na infekčním mi řekla, že toxo může být i játrových knedlíčků. Navíc kočky to spíš přenáší výkaly do hlíny, z které rostou škodlivé plody.

apajda
18. dub 2016

@puutalo tak to já jsme na infekčním nebyla, ale poslala jsme hodnoty z výsledků Dr. Geleneky z Bulovky, "šéfce" webu www.toxoplasmoza.cz, která mi podle výsledků napsala, že se opravdu jedná o akutní fázi

barulina
18. dub 2016

Asi bud rada.ma kolegyne prodelala v tehu toxoplazmozu. Ma 18 leteho syna s mentalni retardaci, skoro slepeho, spatne pohybliveho. Dnes resila ze jejich byvaly psycholog moc neresil a dozvedela se dalsi diagnozy jako aitismus atd. Ma potvrzeno ze je to z toxoplazmozy

barulina
18. dub 2016

@leeena_4 ti neni oravda,ma kolegyne ji chytla v 7 mesici a syna ma tezce postizeneho. Dnes jsme to v praci resila.neb se dozvedela dalsi zle zoravy

apajda
18. dub 2016

to jo, me ted jen stve, ze jsme pri snazeni nemeli nic takoveho jist. jenze si rikam, ze to by clovek musel chodit ven jen obaleny desinfekci

puutalo
18. dub 2016

@apajda Mně moc mrzelo, že jsem toxo neprodělala, protože mám naši kočku moc ráda a nedokážu si představit, že se jí budu 9 měsíců vyhýbat. Takže raději toxo před otěhotněním.

puutalo
18. dub 2016

@apajda Když si vezmeš, kolik ženských otěhotnělo v opilosti, nebo jsou kuřáci a děti jsou (díky Bohu) zdravé...

apajda
18. dub 2016

tak to já možná díky ní to mimčo právě nemám... i když příčina se nezjistí. Ale kdyby mě netestovali, mohlo to být horší. Já jsme se dokonce doktorky ptala, ale říkala mi že se to testuje později.Myslím, že asi proto, že v prvním trimestru s tím stejně nic nezmůžou