Revize ZT - prosím o trochu psychické podpory

deliminico
3. srp 2018

Ahoj, ještě před dvěma týdny jsem se tu s vámi radovala ze dvou čárek.

Teď mám zhruba pět hodin po revizi v 10.-11.týdnu, už zhruba týden bez srdíčka. Pobrečela jsem si včera i dnes, zatím se cítím psychicky i fyzicky docela dobře, ale vím, že to přijde...
Je mi 30, bylo to první mimi a jediný strašák pro mě bylo právě srdíčko, a ono se to nakonec prostě muselo stát. Když si představím, že než budu moct náručí pochovat svoje dítě, uplyne minimálně další rok... Je mi z toho smutno. Vím, že to tak asi mělo být, ale určitě to znáte - Proč zrovna já?

Holky, prosím, napište mi nějaké vaše zkušenosti po revizi, jak vám bylo, psychicky i fyzicky.
Byla tu některá z vás přímo na Orlí v Brně?
Co vám třeba pomohlo se dát dokupy? Bylinky, čaje, vitamíny? Dál beru listovku podle doporučení a céčko na krvácení, to mi pomáhalo i dřív. Někdo tu psal i Nosifol, máte zkušenosti?
Za jak dlouho si třeba můžu jít dát relax do nějakého bazénu ve wellness? Až po celém šestinedělí?
Co další těhotenství? Doktorka doporučila tři měsíce počkat, což mi přijde fajn, v tomhle vedru ani psychickým rozpoložení se mi stejně asi ani nechce. Kdy vám se povedlo?
Jak velké je riziko, že další těhotenství bude zamlklé? Popravdě, tohoto jsem se bála víc, než spontánního potratu, to víte hned, na čem jste, ale těch 5 minut s vaginálním UTZ uvnitř sebe, kdy doktorka marně hledala to srdíčko, které jsem tam viděla tři týdny předtím...

Děkuju za vše, co mi napíšete

anetka9
3. srp 2018

Ahojda, já byla na revizi v 10tt v únoru..fyzicky to bylo dobrý hned, žádný krvácení, žádný zbytky a nutnost dočištění..psychicky..to bylo nejdřív dobrý, prostě sem se hned vrhla do dalšího snažení a teď se to horší..takže snad to nebudeš mít jako já..🙂 Jinak bazén prý až po šestinedělí, sex taky (prý kvůli infekci), ale my na to dlabali, protože jsem našla spousty holek, co otěhotněly hned po revizi a tak nějak jsem doufala, že budu mezi nima, že jsem si to horší už vybrala (stejně jako jsem doufala, že se povede hned po vysazení HA)..jinak jsem pila kontryhel, aby mi zas sliznice dorostla a prý je dobrý i červený víno. A riziko dalěího zamlklého? mně doktoři říkali, že se to stává, že je to prostě náhoda, že to nemusí být nějakým problémem nebo nečím, co jsem udělala špatně...ale u mě tomu už nevěřím, hledám problém, kterej stopro někde je..jen ho najít..jinak už jsem šla rovnou do caru..Tak třeba budeš mezi těma, kterým se povedlo hned🙂

jesterkax
3. srp 2018

Ahoj, ráda bych tě trochu podpořila, chce to teď sebrat spoustu sil. Taky jsem si tím prošla. V 10.tt, velikost na 8.tt, byl to pro mě šok, na revizi mě objednali až za nekonečný 3 týdny! Ta revize byla naprosto vysvobozením! Bylo to strašně náročné, hlavně na psychiku, ale za 4 měsíce jsem znovu otěhotněla. Celý těhotenství byly nervy, krvácení, ale nakonec mám z něj už 2,5 letou holčičku. Teď jsem znovu těhotná, v 17.tt, ty nervy mám pořád, člověk prostě nezapomíná.... ale život jde dál, a uklidňuji se tím, že to tak prostě příroda zařídila, aby se nenarodilo nemocné mimčo, tak se to tak samo vyřešilo... Přeji hodně sil, i když je to těžké v tuhle chvíli, nemyslet na to a to vysněné miminko si k Vám určitě brzo najde cestu!!!

lenicka2323
3. srp 2018

Dobry den, minuly rok v v breznu jsem byla na revizi v 16tt od zacatku byla srazenina a krvaceni v 15tt jsem skoncila v nemocnici kde mi v 15+6 odtekla plodova voda.. Bylo mi na prd hodne mi byl oporou partner ktery to sice taky špatně nesl ale hodne mi pomohl par mesicu jsme se snazily ale nic pak mi donesl caj na podporu otěhotnění a v zari jsem zjistila ze jsem tehotna ten strach aby to znovu nedopadlo takhle byl hrozny v 8tt mi našly znovy srazeninu a zas krvaceni caste a ne zrovna malo a mala se pořád drzela a nakonec jsme to zvládly a 40+2 se nam narodila Natálka! Ta listovka je super take jsem brala a jeste ten cajik a hlavne se na to otehotneni stuj co stuj nesoustredit ono to prijde drzim pesti at vse zvladnete! 😍

elis16
3. srp 2018

Asi neporadím co dělat, aby bylo psychicky a fyzicky líp. Ale já tento týden prošla tím samým. V pondělí na běžné kontrole najednou nebylo vidět srdíčko (byla jsem v 10tt), prý už tak týden. Hned v úterý jsem šla na revizi. No nemusím říkat, že to byly nejhorší dva dny mého života. Pořád se z toho nemůžu vzpamatovat, ale trochu mi pomohlo sepsat ty události posledního týdne, vypsat z pocitů. Navíc mám doma dvouletou dceru, takže přes den nemám moc prostor pro smutnění, ale večery jsou horší.
My počkáme dvě ms a pak se budou pokoušet znovu. Držím palce at je příště vše v pořádku.

kaca21
3. srp 2018

Ahoj holky dneska sem mela jit na revizi prisla sem v pul 7 rano v 7 lezela na pokoji ze zachvilku jdou nato kazdopadne ve 13hod furt nic podepsala papiry a odesla od noci sem.nemohla pit a dyl bych to v tom horku nevydrzela kazdopadne do ty nemocnice me nikdo nikdy nedostane a ted myslite ze mam.jit hned jinam nebo muzu pockat treba tyden a jit jinam nic me neboli citim se fajn ? Jinak ted sem zacla cca tehotenstvi zamlklo asi v 7tt sem ted 11tt ...

anetka9
3. srp 2018

@kaca21 šla bych co nejdřív, ať se to neprodlužuje a klidně jinam..🙂

krachken
3. srp 2018

@deliminico ahoj, já mám za sebou revize dvě, poprvé to bylo hrozný, vůbec jsem nedokázala pochopit proč zrovna já atd. a personál vypadal jak kdybych je tam tím všechny obtěžovala ☹ Byla jsem pak úplně šílená, strašně moc jsem chtěla další miminko co nejdřív to půjde. S odstupem času vím, že jsem nebyla úplně v pořádku 😀 nicméně jsem počkala tři menstruace na radu doktorky a začali jsme se snažit. Otěhotněla jsem hned, ale zase to skončilo ZT. Revizi mi dělali na jiném oddělení a byli celkově o moc příjemnější a empatičtější než předtím. A to mi taky hodně pomohlo, všichni vypadali že jim je to opravdu líto. Pak jsem se hodila do klidu a řekla si že nemám kam spěchat. Po půl roce jsem začala plánovat dovolenou, rekonstrukci bytu a za měsíc našla dvě čárky na testu 🙂 teď mám doma roční holčičku a pokud se zase něco nestane další přírůstek na cestě 🙂 kromě listovky jsem nebrala nic. Přeji hodně štěstí do budoucna a příště to určitě vyjde!

karja
3. srp 2018

Ahoj, mám za sebou dvě ZT a jeden porod mrtvého děťátka. Takže teď, i když Tě to asi nijak neuklidní, vidím ZT jako od přírody mnohem milosrdnější řešení... Třetí těhotenství jsme drželi léky a holčička byla velmi fyzicky postižená, nakonec se přestaly vyvíjet plíce... Příroda ví, že je něco v nepořádku... Ale bolest je stejná. Mně pomáhalo o všem mluvit. Jednak jsem zjistila, že žen, které to potkalo je poměrně hodně, jen se o tom moc nemluví, jednak mi pomohlo dostat to ze sebe. A nebraň se pláči!! Pokaždé mi také moc pomohl kontryhel. Šestinedělí by se asi mělo dodržet, zvlášť co se koupání týče. Všechno je ještě nezahojené a mohla bys chytit nějakou infekci. Určitě budeš mít za rok pupek jak balón a mimčo na cestě!!! Držím palce!

deliminico
autor
3. srp 2018

@anetka9 Děkuju, já se snažím být realista, ale pořád to někde ve mě hlodá, co jsem ten minulý týden udělala špatně, a to víš, že už nacházím i úplný prkotiny.
A vy se snažíte dlouho bez úspěchu, že už jste šli do CARu? Já bych tam jít zatím nechtěla, i když nejsem nejmladší, ale taky to není zrovna nejlevnější. Potrat jsem měla loni zhruba v 6.tt, ještě jsem nebyla ani u doktora a odešlo to samo. Letos jsem si říkala, že to bude fajn, když už bilo i srdíčko, prý riziko klesá o 30 nebo 40%. Tak nevím, jestli zkoušet dál nebo už nemám moc šancí to zvládnout bez asistence.
Držím palce i pěsti, aby se vám brzo zadařilo a měli jste svoje štěstí doma 🙂

deliminico
autor
3. srp 2018

@jesterkax Děkuju moc! Já jsem ráda, že mě objednali hned na druhý den, protože jsem byla (a trochu ještě jsem) v takovým šoku, že mi nevadilo, že se sestřičky občas tvářily trochu nevrle.
Přesně tak se to snažím brát taky, že je lepší, když rozhodla příroda, než abych musela třeba za 10 týdnů rozhodovat já.
Jinak je krásný, že se ti zadařilo 🙂 A chápu ten strach, co prožíváš teď. Pro mě už to od teď taky bude vždy jen o nekonečným strachu...
I když máš před sebou ještě kus cesty, přeju ti hlavně bezproblémové těhotenství a krásné a zdravé miminko! 🙂

deliminico
autor
3. srp 2018

@lenicka2323 To mě moc mrzí! Myslím, že každý den těhotenství navíc je obrovská bolest, když o miminko přijdete. A můžu se zeptat, vám přímo řekli, že to bylo těmi sraženinami? Já třeba za celou dobu lehce zašpinila jen dvakrát a to bylo kvůli zácpě, kdy jsem prostě moc tlačila při vyprazdňování, jinak za celou dobu ani kapka krve.
Jinak samozřejmě gratuluji k holčičce 🙂
Snad se nám taky za pár měsíců poštěstí.

deliminico
autor
3. srp 2018

@elis16 To mě moc mrzí, já to měla jako ty jen o čtyři dny posunuté. Včera na kontrole už bez akce.
Přesně proto jsem šla sem. Přítel je mi velkou oporou, ale je to přece jen chlap. Mám už hodně načteno, snažíme se dva roky a loni jsem o to přišla zhruba v 6.tt, takže jsem věděla, co se může stát, pročítala jsem si tady veselé i smutné příběhy a všechny možné i nemožné problémy a říkala si, že se mi to přece nestane, vždyť nekrvácím, není mi zle, vše je super, srdíčko bije.. A stalo se.
Já mám teda doma jen přítele a pejsky, to miminko k nám zatím nechtělo.
Ale snad se zadaří. Taky jsem přemýšlela zhruba jen nad tím šestinedělím a pak to zkusit znova.
Držím palce, aby ti bylo fajn a co nejdřív se vám zadařilo! 🙂 A děkuju za podporu 🙂

deliminico
autor
3. srp 2018

@krachken To je mi moc líto! A smím se zeptat, neřekli ti, proč se to opakovalo? Dál to brali jako náhodu? Já mám právě z toho ZT opravdu největší strach.
Gratuluji k holčičce 🙂 a držím palce, aby se brzo vyklubalo i to další štěstíčko 🙂
Děkuju za podporu 🙂

soptik101
3. srp 2018

My teda meli srdicko, ale musela jsem na preruseni ve 22tt, na konci ledna a v pulce prosince toho roku se pak narodila dcera...pila jsem jen celou dobu kontryhel, moc mi pomohl nejlip cerstvy nasuseny od mamky...

deliminico
autor
3. srp 2018

@karja To je mi neskutečně líto! Vůbec si teď nedokážu představit, že bych se někdy měla začít snažit znovu a riskovat další ZT, natož že bych porodila mrtvé miminko. Jsi velmi statečná! Příroda je někdy moc krutá, ale určitě ví, proč to dělá.
Děsí mě i to, že se o tom sice nemluví, ale je nás tolik! Tolik žen kolem mě si prošlo podobnou nebo i horší bolestí, tolik žen, co by si nepřálo nic jiného než zdravé miminko. A pak vidíš v televizi, jak matka své dítě vyhodí do kontejneru, protože ho nechtěla. Ach proč...
Kontryhel mám ještě doma a určitě dokoupím další, sice čaje z duše nenávidím, ale vyzkouším cokoliv co pomůže.
Děkuju moc za podporu!! ❤

deliminico
autor
3. srp 2018

@soptik101 Nedokážu si představit přijít o miminko tak pozdě! Já už teď jsem se těšila, a snila a plánovala... Mělo to být naše první. Smekám nad tebou i nad ostatními, co si tím prošly! Teď mi ten můj 10.tt přijde snad i jako malichernost.

soptik101
3. srp 2018

@deliminico My se to dozvedeli nahodou na genetice, ja i manzel jsme zdravotnici, tak jsme to brali dost klidne..stresem si nepomuzeme a cim vic jsme byli v klidu, tim lepe se ,,zadelalo,, na malou... Az v nemocnici u toho ,,porodu,, jsem se dozvedela, kolik znamych a pribuznych si tim jakymkoli nedobrovolnym prerusenim proslo...a nebylo to zrovna male cislo,az me to prekvapilo.. A dalsi neuspechy si nepripoustime..mala ma dva a pul roku a ja jsem bez komplikaci v 34tt s dalsi holcickou...melo to tak byt, prvni mel byt kluk a podle genetiky,co nam pak delali, by i kdyby byl zdravy a nemusela jsem na preruseni, neplodny a geneticky spatny...mame oba s manzelem stejnou genetickou odchylku postihujici jen chlapecky..

deliminico
autor
3. srp 2018

@soptik101 To mě právě taky překvapuje, jak se o tom nikde nemluví a přitom je to tak častý.
Gratuluju ke zdravé holčičce a přeju, aby i ta druhá kráska byla naprosto v pořádku!
Příroda prostě ví, co dělá, i když to bolí...
Jsem moc ráda, že tu čtu takové povzbuzující komentáře ve smutných tématech, i v jiných diskuzích. A hlavně, že vždy mají nějaký dobrý konec, jen si na ten konec musíme počkat.

elis16
3. srp 2018

@deliminico právě první těhotenství proběhlo úplně na pohodu a tak jsem si ani ted nepřipouštěla, že by tomohlo být jinak. Ale miminko asi vědělo, proč to ted vzdát. A jsem zpětně ráda, že jsme nikde nerozhlašovali, že čekáme druhé, to bych asi nedala, to vysvětlovat.
Přítel mi je taky velkou oporou, každý večer mu ted brečím na rameni a v den revize si vzal v práci dovolenou, abychom byli spolu, ale i tak se s tím musí člověk v sobě vypořádat sám.
Ráda bych aby se nám zadačilo brzo, tak uvidíme. A tobě budu taky držet palce at se brzo zadaří 😉 a děkuju

anetka9
3. srp 2018

@deliminico Nic jsi špatně neudělala..ono se to prostě stane někdy, někdy problémem (třeba imunologie) a někdy je to přírodou, chybně spojené vajíčko a spermie apod. 🙂 jinak my teď 15 měsíc, jedno biochemické, pak hned obaly bez embrya a revize v 10 tt..a teď si myslím bylo další biochemický, myslím si, že je prostě někde problém, v imunologii...a už je to dost dlouhá doba..a tenhle cyklus nevyjde, to jdeme na tu imunologii, pak se bude čekat na výsledky, takže pokud to bude dobrý a najdou problém ihned řešitelnej, tak nejdřív 17. cyklus..:/ A děkuju a taky držím palce🙂

deliminico
autor
3. srp 2018

@elis16 No já se snažila trošku nadlehčit dnešní cestu z ambulance domů a řekla jsem příteli, že příští těhotenství mu oznámím, až ze mě bude miminko viset na pupeční šňůře živé a zdravé 🙂
Jsem ráda, že jsem si poplakala jen s rodinou, ale stejně jsem chtěla minimálně do 13.tt počkat, než to řeknu, dokonce i v práci. A příště to možná ještě o trošku protáhnu...
Jsme statečný holky, určitě se nám brzo zadaří, musíme v to věřit 🙂

lenicka2323
3. srp 2018

@deliminico nerekly mi nic jen ze to byla souhra nahod a ze se to tak nekdy stává.. Miminko slo na zkoumani po te revizi aby zjistily zda nebyla nejaka vada a vůbec nic.. Urcite se vam to podaří 💗ten prcek vam pak vsechnu bolest vynahradi.

deliminico
autor
3. srp 2018

@anetka9 Vůbec si nedokážu představit, že to zvládáš takhle dlouho... Moc ti přeju, aby se zadařilo, aby to byla úplná prkotina a brzo jsi měla v náručí vytoužené miminko!

deliminico
autor
3. srp 2018

@lenicka2323 Moc děkuju za podporu!

anetka9
3. srp 2018

@deliminico No..už právě docházejí síly..ale pořád se snažím...ještě když je to první..nemám žádný, abych si mohla aspoň říct, že jedno mi stačí...což jsem nikdy nechtěla jedináčka, ale teď si říkám, že aspoň jedno jediný..klidně mi bude stačit.. A moc děkuju🙂 Dočkáme se obě...doufám🙂

deliminico
autor
3. srp 2018

@anetka9 Snaž se dál, vydrž! To první a třeba i jediný miminko za to stojí. Navíc jsi mladá, máš spoustu času na zkoušení, i když je to určitě moc psychicky vyčerpávající.
Já zatím nemám to správný psychický rozpoložení, pořád balancuju mezi tím, že po šestinedělí na to vlítnem a nebo že už jsem moc stará na to se dál snažit.
Věřím tomu, že se dočkáme! Určitě 🙂

elis16
3. srp 2018

@deliminico 🙂 to jsi dobrá, že jsi dokázala odlehčit situaci.
U dcery jsme právě čekali do to 13tt, i když bylo občas těžké se neprokecnout 🙂 a v práci jsem to tenkrát taky řekla až v tom týdnu, později jsem to tam říct nehtěla, protože kolegině otěhotněla úplně ve stejnou dobu 😀 😀 tak aby to vedení nějak zpracovalo, ale to by taky vydalo na pěkné povídání 😀
To jsme, musíme být statečné 🙂

lachtanice86
3. srp 2018

@deliminico já šla na krev k prvnímu screeningu a vše bylo ok, když jsem šla na screening spolu s manželem nic. Ticho, bez srdeční akce. Upřímně mě to zdrtilo. Asi taky protože tam byl manžel. Po týdnu další kontrola a žádná změna. Takže revize. Po probuzení ž revize jsem brečela hned na lůžku. Doma už to bylo lepší. Vzhledem k týdnu a velikosti jsem vydržela celé sestinedeli. Nevadilo mi to tolik. Na další snažení nebyla nálada ani moc chuť tak jsme nechali 2cykly. No a povedlo se potom až za dva roky ale mezitím ještě byla ženská operace a půlroční léčba.

pavca1982
3. srp 2018

Taky přidám svou zkušenost.Teď čekám čtvrté dítě, doma mám dva kluky 13 a 11 let z předchozího manželství a dcerku s nynějším manželem se kterým čekáme na podzim syna.Před dcerkou mě neminula taky revize začala jsem hodně krvácet ve 12tt.den před Štědrým dnem.Dcera se nám podařila po půl roce a v tom samém týdnu přišlo opět velké krvàcení.Myslela jsem si, že se situace prostě opakuje a že ve 34letech už mi prostě není dáno mít další děti.Nakonec všechno dobře dopadlo a dceři je 17měsíců a já teď ve 25tt.Držím palce!🍀

lenicka2323
3. srp 2018

@deliminico Není za co sama jsem si tím prošla tak vím že to je těžké a právě ta podpora mi hodně pomáhala =) zkuste koupit ten čajik jak jsem psala nevim jestli to byla nahoda nebo vazne pomohl ale kazdopadne maličká je tu.