Potrat. Proč?

28. kvě 2024

Proč ženy chodí na potrat. Pochopím vývojovou vadu.
Teď samé diskuze o potratech a v okolí vím nejméně o třech maminkách,co šly na potrat,protože to nechtějí.
Přitom je tolik žen co nemohou mít děti.

hezz17
28. kvě 2024

Co je to za vykrik? Zjevne k tomu ma kazda svuj duvod.

luciesofiealex
28. kvě 2024

Každá má své důvody ať už "dobré či špatné",to už záleží na úhlu pohledu ostatních.Např.necití se být matkou,nedokázala by dítě uživit apod... Ano taky "neschvalují" potrat jako časté řešení ale kdo jsem já abych soudila?

klokanka31
28. kvě 2024

Taky nechápu když jdou na potrat jen proto, že dítě nechtějí. Přitom když dítě fakt nechtějí, je spousta možností jak se těhotenství vyhnout...

autor
28. kvě 2024

Neberu to jako výkřik. Jde mi o pohled ostatních. Nejsem tu abych soudila. Jen se ptám, protože mě to zajímá.

mafulin
28. kvě 2024

Dokud jsem neměla děti, tak jsem to nechápala. Teď když je mám a vidím co to vše obnáší, jak to člověku změní život, jak to může zasáhnout do vztahu, kolik všechno stojí, peněz, energie, nervů - tak dokážu pochopit, že někdo už třeba další dite nechce. Neříkám, že s tím souhlasím, nebo že bych jednala taky tak, ale už to vidím jinak než dřív.

pavca1982
28. kvě 2024

Já myslím, že ženy které nemohou mít děti s tím, že jiné jdou na potrat vůbec nesouvisí. Není vhodné tohle spojovat a psát to do jednoho krátkého odstavce. Protože pokud to tak napíšeš vyzní to skoro jako bys to odsuzovala i když píšeš , že tu nejsi proto abys soudila. Jinak proč jde žena na potrat je velmi individuální a není na to paušální odpověď.🤷‍♀️

klokanka31
28. kvě 2024

@mafulin Ale taky má člověk od dítěte bezmeznou lásku...A to je to nejvíc co člověk může mít.

dominika963852
28. kvě 2024

@klokanka31 Jo,to je sice pěkný,ale láska elektriku a jídlo nezaplatí .

klokanka31
28. kvě 2024

@dominika963852 Tak zrovna u elektřiny je jedno jestli je v domácnosti o člena víc nebo míň. A chápu že někdo má ekonomickou situaci na houby. Tak pak se ale musí chránit ne?

dominika963852
28. kvě 2024

@klokanka31 Samozřejmě. Ale může se stát cokoliv, i když se člověk chrání sebevíc...příroda je někdy mocnější.
Pokud si za to člověk může sám ( nechrání se), tak by za to samozřejmě měl převzít zodpovědnost že vším všudy.

tasimia
28. kvě 2024

Je to jednoduchý, protože dotyčná děti nechce. A jasně, má se asi zřejmě chránit, když děti nechce.
Ale co si budeme, nehody se stávají. Přesně tyto diskuze jsou zde skoro denně.
Bohužel. Pro mě je to dost ošemetné téma, sama jsem čekala na malou dekádu..ale chápu i je. Někdo prostě netouží být matkou a kdo jsem ja, abych jim výčitala, nebo měla za zlé, či říkala co mají, nebo nemají.
Moje nejlepší kamarádka byla na potratu dvakrát, opilá, nevzala si ochranu a už to jelo.
Po druhé vůbec nevěděla, ze antibiotika a antikoncepce..no kdo by to čekal, ze. Střevní problémy, a už se stalo.

1pomnenka
29. kvě 2024

Důvodů může být několik, ale to nejtěžší bude dítě donosit, porodit a pak se se ním rozloučit. To každá nedokáže, proto volí cestu ukončení těhotenství.

autor
29. kvě 2024

Děkuji za vaše poznatky.

babka
29. kvě 2024

Protoze kazdy se nachazi v nejake zivotni situaci a musi se rozhodovat s ohledem na sebe, okoli i to budouci dite. Kazdy ma pravo se rozhodnout, jak chce.

lauriak
29. kvě 2024

Statisticky najviac potratov podstupuju zeny, ktore uz dve deti maju a nechcene otehotneli treti krat. Myslim, ze v tomto pripade rozhoduju hlavne financie, nefunkcny vztah, zdravotne problemy a aj to, ci maju tretie dieta kde ulozit, ci maju dost velke auto - ale to su vlastne zase financie.

andelka
29. kvě 2024

No, tak asi občas někdo podlehne ne úplně spolehlivé metodě, nebo i poměrně spolehlivá selže ( klasika třeba,když přeruška x let funguje a buch najednou je to jinak, nebo se něco stane s kondomem,nebo někdo udělá chybu v užívání HA, nebo se přepočítá v stm..). Asi to není úplně o tom, že se někdo vůbec nechrání, a pak chodí na potraty. Jak už bylo napsané výše, nejčastěji to takto řeší zralé dospělé ženy,matky více dětí. Spíš než 16 leté dívčiny třeba. A věřím,že když to takto řeší,tak ví proč, že opravdu jinou možnost nevidí. Není všechno jen o sobectví, lenosti a penězích. Mám tři, je mi 40, bydlení omezené, zdraví, psychická odolnost a i další věci se nedají brát na lehkou váhu. Beru HA protože pro mě nic spolehlivějšího není, a čtvrté dítě bychom opravdu nezvládli. Opravdu ne. A je mi jedno, že někdo jiný jich v pohodě zvládá 7. A úplně stejně je mi jedno, že někdo jiný dítě nemá,nebo má míň než by chtěl. V tomto žádná nárokovost ani spravedlnost není.

andelka
29. kvě 2024

@dominika963852 převzít odpovědnost ano, ale ne tak, aby si musel ( nebo mravně měl) dítě nechat nebo donosit za každou cenu. I za potrat musí převzít odpovědnost, a nějak se s tím srovnat. Ani jedna možnost není jednoduchá. A chybu může udělat každý ( špatně si vybrat partnera, špatně odhadnout své schopnosti, možnosti, špatně vybrat druh ochrany..)

aarriel
29. kvě 2024

To je otázka 🤦 stejně jako proč ženy chodí na různé umělé oplodnění... Jedny děti chtějí, jedny ne 🤷 pro obě strany je to hodně bolestivá zkušenost, většinou, takže bych o tom nediskutovala...

dominika963852
29. kvě 2024

@andelka souhlasím 😊

guliii
29. kvě 2024

Ono je to těžké. Záleží v jaké situaci ta žena je. Já bych na potrat nešla, možná jen pokud by dítě bylo nemocné nebo mě těhotenství ohrožovalo na životě ( a to jen kvůli dětem co už nám). Ale žena může mít partnera co jí týrá, může být v hodně špatné finanční situaci, vyšší věk nebo už by to prostě jen nedala. To nikdo neví. Bohužel znám i případy kdy šla a potrat jen proto, že dítě se jim povedlo dřív než chtěli asi o 3/4 roku, tak šla na potrat a za rok byla těhotná plánovaně a to byla na řidičáku. Vím o paní, která šla na potrat minimálně 6x a měla už 4 děti. Jen kondom manžel nechtěl a jí to bylo tak nějak jedno. Jsem ráda, že v ČR mají ženy na výběr, ale je mi úzko z případů, kdy potrat berou jako formu antikoncepce a nebo když žena rodí děti jedno za druhým a ty děti jdou do dětského domova. Sešla jsem se v porodnici se sociální pracovnicí ( která čekala na sekci) a měli jsme čas si povídat. Říkala mi o případu, kdy matka měla 18 dětí, v péči měla 2 a její matka si vzala 3 do pěstounské péče, zbytek byl v děcáku a znovu těhotná nebyla jen z důvodu, že její manžel byl zavřený.
Já čekám třetí miminko, neplánovaně plánované ( třetí jsme chtěli, mohlo být tedy až trošku dýl 😄) , ale právě když vidím své úžasné děti, tak bych nedokázala jít na potrat bez velmi vážných důvodů, to že se nevejdeme do auta nebo bytu pro mě důvod není.

zuzkasim
29. kvě 2024

Modli se, abys tohle nemusela nikdy řešit. Jsou ženské, které otěhotní, jen se na ně chlap hezky podívá. Někdy selže ochrana, někdy lidský faktor, ale při tomto selhání jsou následky fatální. Je dobře, že si žena může vybrat, toto právo by mělo být zachováno vždy a každému. Protože dítě porodit a vychovat je obrovský závazek na cca 20 let.
Představ si situaci, že už děti máš a další nechceš. Představ si, že je ti přes 40 nebo naopak pod 18. Představ si, že jsi v těžké životní situaci. Představ si, že řešíš svoje zdravotní problémy, těžké zdravotní problémy někoho blízkého. Nemáš podporu partnera... těch důvodů může být spousta.
Ano, jsou ženy, které otěhotnět nemohou. Taky to považuju za nespravedlivé, ale nic s tím nenadělám. Každý se musíme popasovat s tím, co je nám naloženo. Někdo s tím, že by dítě chtěl a nejde to, jiný s tím, že další fakt nechce.
Kupodivu zvlášť poslední dobou jsem se dověděla o dost ženách kolem mě, které tuto zkušenost mají za sebou. Každá k tomu měla své dostatečné důvody. Dřív jsem se na to dívala také jinak, dnes jsem zkušenější.

cherie24
29. kvě 2024

@andelka no, zrovna přerušovaná soulož není způsob ochrany před početím 😐 Stejně tak kondom, který má účinnost 82%. Pokud vím, že nemůžu znovu otěhotnět, tak toto mi teda vážně nepřipadá jako spolehlivá metoda. To je jen takové řešení - něco jsem udělala, aby s neřeklo, ale dost na prd ... Já sama jsem byla v situaci, kdy si každý klepal na čelo, proč nejdu na potrat a otěhotněla jsem při studiu přes kondom i prášek po, takže chápu, že stát se může úplně všechno. Ale právě v té době jsem se setkala s úplně směšnými názory ohledně potratu. Padaly věty jako - nejsi ještě moc mladá na to? Vždyť si tím zničíš celé mladí. Nechcete si nejdřív ještě užít, cestovat a pak si teprve udělat dítě? Když víš, že vám to s otcem neklape, měla by jsi jít na potrat, protože si uzavřeš šanci na to, že si najdeš toho pravého a založíte spolu rodinu, s dítětem si už pořádného chlapa nenajdeš. Určitě je lepší jít na potrat, než přivést dítě do rodiny, která o dítě nestojí, která by třeba i vyčítala, že za problémy může to nechtěné dítě nebo by řešili, že nemají před výplatou ani na rohlík. Ale je to tak a je to hodně smutné, že spoustě těhotenstvím se dá předejít a že spousta potratů proběhne zcela zbytečně.

andelka
29. kvě 2024

@cherie24 no právě, zrovna extra způsob ochrany to není, přesto se často používá. Někdy jen dočasně ( já jsem třeba při kojení HA brát nemohla, tak to nebylo úplně snadné vymyslet něco jiného. )

cherie24
29. kvě 2024

@andelka jenže právě takových příspěvků je tu spousty a spousty. Žena, ač použila dost nespolehlivý způsob ochrany, tu pláče, že je hrozně překvapená z těhotenství a ostatní jí ujišťují o tom, že je to v pořádku jít na potrat, vždyť se přeci chránila dost. 🤦🏼‍♀️ Potrat by měl být až jako krajní řešení, ne supr pojistka, za kterou máme být vděční. To chybí lidem vzdělání? Nebo nějaká osvěta u gynekologa neprobíhá? Vždyť je to k pláči, je to tu skoro každý den.

lichozroutsudy
29. kvě 2024

Protoze mohou. A je to dobre.

Konec diskuze.

andelka
29. kvě 2024

@cherie24 vzdělání? osvěta u gynekologa? Dost naivní představa no. A já teda myslím,že občas se do průšvihu dostane i normální schopná vzdělaná žena, blbost, chybu udělá kde kdo,různého druhu, tohle nevyjímaje. Ono to asi není úplně sranda tohle řešit. To nebude jako koupit rohlík v krámě. Já myslím,že za chybu, naivitu, se platí dost. Netřeba pak ještě dávat čočku dotyčné.

klokanka31
29. kvě 2024

Víte co mě zaráží? Že se pořád řeší ochrana ženy. A přece pokud partneři další dítě fakt nechtějí, tak je ještě možnost, aby šel chlap na vasektomii.

andelka
29. kvě 2024

@klokanka31 no ..hele, my jsme s mužem za jedno. Udělal by pro mě první poslední. O této možnosti jsme mluvili hodně, pečlivě četl kde co, sbíral informace, zkušenosti, ale je to citlivá věc. On by to psychicky neunesl. Byl by schopný si nějaký negativní vliv i vsugerovat a to asi riskovat nebudu.

klokanka31
29. kvě 2024

@andelka Takže by lépe psychicky unesl pocit, že případným potratem "zabijete" vlastní dítě? Mně to od chlapů přijde srabácký. Veškerou zodpovědnost v tomto ohledu nechají na ženě.

andelka
29. kvě 2024

@klokanka31 to nevím. Je to hypotetická otázka. Já se sterilizací taky váhám, zatím. Zatím to řešíme jinak. Jen chci říct,že je snadné říct,že je to srabacke. Oni to někteří mají jinak, je to velmi individuální a osobní, citlivé a já to beru a fakt chápu. Známe všechna pozitiva,přesto to prostě neprojde.