Dobrý den maminky, s partnerem řešíme složitou situaci, a i-když vím, že ač se rozhodnu tak či onak, bude to správně. Přesto vše, ve mě ty dvě strany bojují. Otěhotněla jsem. Máme doma už jednu krásnou holčičku 16 m. Já osobně bych dítě chtěla, možná za mě mluví žena, matka ve mě, druhá strana by nejraději utekla, protože první dítě byl docela stres, jsem neurotická povaha. Jde o to, že si nejsem jistá, že jim oběma budu moci dát vše co jsem já neměla. To je pro mě velmi důležité. Kroužky, sporty, život jaký si zaslouží. Finančně jsme na tom na hraně i s jedním mimčem. A ani holka ještě nemá spoření, které jsme plánovali, protože nejsme schopni z toho co nám zbude nic ušetřit. Máme dost placení a i-když mám načtenou zdravou stravu, ani to není podle mých plánů. Jako by se moje sny a plány začaly mlžit a nějak nevím jak bych to zvládla s druhým miminkem. Bydlíme v bytě 1+kk, museli bychom se nejspíš odstěhovat, tzn, vyšší nájem, všechny věci po malý jsem dala pryč, opravdu jsem jiné ani neplánovala. Tchyni jsem to ani neřekla, ta by byla okamžitě pro potrat. Je to velké zasáhnutí do psychiky matky. Táta trochu laxní 🙂 Říkám si, že není nic přirozenějšího kromě narození než smrt, ale opravdu o ni mám rozhodnout já? Potrat stojí nějakou korunu, za kterou bych mohla např. koupit bazarové oblečky. Bojím se taky sama sebe. Moje mamka mi řekla, že toho budu litovat, názory se liší. Já ale sama nevím, a neočekávám příliš ani od Vás. Byla jste někdy v podobné situaci a jak ji řešila. Děkuji za názory.
Já jsem Teda v téhle situaci nikdy nebyla a řadu jako takovou vám nedám, ale znám ve svém okolí jednu maminku která byla na potratu a dodnes si to vyčítá a říká si jaké by to bylo... Myslím a věřím že každá matka a zodpovědná osoba se v tomhle směru dokáže rozhodnout správně ať už tak či onak, ale pouze v ten daný okamžik. Tím chci říct že pokud je to i vás na hraně co se týče financí a jste si jistá že tento stav je neměnný (není možno sehnat podnájem za téměř stejný peníz, nečeká vašeho partnera lepší práce, nedá se si odpustit některé výdaje či někde ušetřit, sehnat výbavu po kamarádkach) tak je myslím na místě uvažovat o potratu, ale pokud je způsob jak si pomoct zlepšit situaci nebo při nejmenším zůstat ve stejné situaci jako doposud tak bych to vypustila z hlavy. Pokud máte oporu v partnerovi, který by se k tomu měl vyjádřit a rozhodnout o tom s vámi, tak bych to probrala jen s ním ujasnila si co a jak a podle toho rozhodla.
Tady je každá rada drahá.Potrat je pro mě vražda.Nemám s tím zkušenost, ale musí to být hrozný na psychiku.Máš aspoň někoho kdo by pomohl?Vím že bys litovala,je to hrůza pro ženu a mámu,přímý zásah do srdce a duše.Kéž byses nemusela takhle rozhodovat.
Bola som v podobnej situácii, našťastie len chvíľu...Som veľmi vďačná niekomu tam hore, že to dopadlo najlepšie, ako mohlo...
Tebe napíšem len dve veci, o ktorých pravdivosti som hlboko presvedčená - najväčší dar, aký môžeš dieťaťu dať, je surodenec...a potrat budeš vždy ľutovať, keď porodis zdravé dieťa, ľutovať to nikdy nebudeš. Začiatky by boli ťažké, ale čo je pár rokov oproti celému životu?
A ďalšia vec-čo otec dieťaťa? Hádam nenecháva celé rozhodnutie na teba?
@g_m když to spočítám máme 10.500 na všechno, pleny, UM, jídlo, nafta, drogerie + nečekané výdaje. Bavit se nechodíme, a oblečení jsem si nekoupila dlooouho, nějak na sebe zapomínám. Ale děkuji za názor.
Já osobně bych si miminko nechala. Dítě je dar a až se to malé narodí, tvoje dcera bude starší a rozumnější než teď. Vždycky se to dá nějak vyřešit.
Ať ti tady poradíme cokoli, to rozhodnutí bude stejně jen na tobě s manželem.
Dovolím si jen zareagovat na příspěvek že největší dar jaký můžeš dítěti dát je sourozenec, že zrovna tohle vždy pravda není... Jsem tím jasným důkazem a ne jen já ve svém okolí... I dítě které sourozence nemá,nemusí být o nic ochuzeno a ba naopak z toho těžit jen je třeba mít kolem sebe kupu děti ve stejném věku
@laurinka2016 vím, že se vše dá řešit, ale jak moc jsem byla přesvědčená o spoření a o zdravé stravě aktivním životě atp. tak nějak nevidím výsledek, někde jsem ztratila konec nitky, a bojím se, že se to bude opakovat
Draha, to vis ze nazory budou ruzne. Tady vsechno co popisujes vypada, ze by potrat mohl byt jednodussi reseni. Ovsem, ne vzdy to znamena lepsi. Sama si uvedomujes, ze potrat znamena velke naruseni psychiky. Ja osobne bych asi nedokazala zapomenout.. zvlast pokud jsi citlivejsi a mas v tomto tematu nejistoty.Hlavne na sebe nenech tlacit. Ja osobne ti radim na potrat nechodit. Pro to miminko, ktere v sobe nosis, jsi vsim. Verim ze vse ohledne bydleni a financi pujde nejak vyresit. Co zkusit nejake prispevky? S oblecky by mozna pomohli blizci- treba by nekdo znamy pujcil. Nektere maminky posilaji taky jen za postovne. Myslim na tebe a preji hodne sily a odvahy.
@stratilikova no je laxní, když řeknu necháme si jej, ale bude to boj, tak řekne tak jo, když řeknu že si jej nenecháme, tak řekne jak chceš, je to na tobě....včera jsme to řešili skoro celý den, chudák doma večer popíjel, až se opil a vytuhl v 21h. Nedává moc city najevo....
@laurinka2016 Ten sourozenec má ale hlubší smysl a význam až v dospělosti, kdy rodiče zestárnou, případně odejdou.
Dětství můžeš prožít hezké i jako jedináček, nicméně v dospělosti Ti žádná kamarádka sourozence nahradit nedokáže.🙂
Ahoj když mi bylo devatenáct otěhotněla jsem prestoze jsem brala antikoncepci, bydleli jsme v pronajatem byte 1+1 pritel vydělával ja dodelavala střední školu rozhodli jsme se miminko nechat a mame krásnou holčičku. Když ji byli 4 mesice otěhotněla jsem znovu ano opet neplánovaně, ale tohle byla jasne nase neopatrnost. Byl to sok a byla jsem v podstatě ve stejné situaci. Mame druheho chlapecka nakonec se to sebehlo tak ze jsou o necelý rok od sebe ( narodil se driv). Co ti budu povidat začátky byli dost náročné at to vezmu ze stranky finanční nebo psychické. Ale podle meho nazoru ji hraška dal mnohem vic nez kroužky a dovolené. Jsou to partaci, mysli na sebe neustale, hraji si spolu spolu take selhávají vsechny prekazky. Neříkám taky se občas pohrdání a tak ale ta láska mezi nima je nejvic. Ted me dcera dostala je ji pet, ve školce ma kamarada jeho s rodice se rozešli a každý si vzal jednoho potomka k sobe a ona prisla s tím ze to preci nejde aby kluci nebyli spolu ze jim musi byt hrozne smutno. Takze ji vubec netrapilo oddělení od rodicu ale oddeleni sourozenců. Jinak v tomhle skolkovem veku už je to s nima pohoda. Rozhodnete se podle sebe, na tchyni se vprdnete, vy s tim budete muset zit. Máte před sebou nelehké rozhodování. Přeji hodně sil, ať už to dopadne jakkoli.
Třeba je tím koncem nitky to miminko, to je možná ten hnací motor pro další směr a dodržování cílů. Pokud opravdu nejste přesvědčeni že miminko nezvládnete a že by mala stradala tak se rozhodnete tím co cítíte uvnitř sebe 🙂 není nic horšího než si něco vyčítat a říkat si co by kdyby ☹
@betulanana Moc děkuji za citlivý komentář, Příspěvky asi ne-e, jako rodina máme měsíčně asi 27.000,- jde o to, že jde 17.000 pryč, a to už je trochu náš problém. Většina věcí na splátky, hypotéka, auto, dluhy...krásné na tom je, že moje ne 🙂 ale to je jiná kapitola
Něco takového jako u nás....dvě děti 11 a 8 let....otěhotněla jsem přes tělísko a nedokázala jsem jít na potrat.Manžel mimi nechtěl ale byl si vědom toho,že na potrat nepujdu a to respektoval...v podstatě mu to bylo jedno.Hodně jsem v sobě řešila,že nebudu mit dost pro ty starsi...maji finančně náročnější koníčky. Když byly malé,měla jsem cca 5000 na všechno a zvládly jsme to!Takže se to prostě zase bude muset nějak udělat....za tři týdny se nám narodí třetí holčička😉
Nebudu se s nikým přít ohledně toho sourozence, ale pro mě můj sourozenec znamenal vždy jen problémy a nikdy nic dobrého a právě teď v dospělosti je to o to horší a jsem velice šťastná že právě já mám tu nejúžasnější kamarádku která je pro mě víc než sourozenec se kterým máme stejné rodiče... Nejspíše se počítám do výjimky potvrzující pravidlo.
@minarikova655 Hodně mě zaujala tato věta: "Jde o to, že si nejsem jistá, že jim oběma budu moci dát vše co jsem já neměla. To je pro mě velmi důležité."
Zkusila bych se nad tím zamyslet do hloubky - tak nějak cítím, že právě v tomto je zakopaný pes. Většina lidí by měla trochu jiné přání - aby byli schopni dát dětem vše, co budou potřebovat....
@liliasofi přeju rychlý porod, děkuji za povzbuzení! 🙂
Ahoj, stejně bude rozhodnutí nakonec na vás..., ale já nemohla otěhotnět 3 roky, dala bych cokoli..., až jsem to přestala řešit, narodil se mi syn, teď má 5 měsíců. Také jsme se rozhodli, že druhé dítě už nebudeme plánovat, nejsme na tom nějak špatně, ale je to dar a nedělám si nároky na další, ale pokud by se stalo, nechala bych si miminko, myslím, že ten potrat by mě zničil....Moc Ti držím palce, ať se rozhodnete jakkoli...🙂
Nejsem striktnim odpurcem potratu, ale zrovna v teto situaci bych na potrat nesla. Napnuty financni rozpocet mi nepripada jako dostatecny duvod, abys toho do budoucna nelitovala, tim spis jestli jsi neuroticka povaha, jak pises. Rozmyslej dobre, tohle uz nevratis.
@tymothy potřeby bych jim uměla dát, jde o to něco navíc, to koření, ale jste hodná, že jste na to upozornila, nezamyslela jsem se nad tím, v podstatě nemám slov....
@tymothy ...krásné je, když vás maminka obejme bez ohledu na věk, když vám řekne že vás miluje bez ohledu na situaci a ano taky na věk, mamka se s námi přestala mazlit pusinkovat a objímat když jsme už nebyly miminka a batolata, co ty děti, chápou to? Ne, přijmou to a nesou svým životem, a já chci něco víc pro své děti, to co já jsem neměla...takhle jsem to myslela, a na tohle nejsou potřeba peníze, to musí být v člověku, nechci aby to sklouzlo s dvěma dětmi a více starostí k něčemu podobnému
@minarikova655 láska k deťom sa nasobi, nedeli...
A myslím, že vieš, čo urobíš, keď píšes o "deťoch", nie "dieťati" 🙂
@stratilikova chtěli jsme dítě za 4-5 let, až odpadne větší placení....druhé dítě bych chtěla, ale překvapilo mě ted
@minarikova655 ja bych na potrat nesla.. z 1+kk se stejne casem budete muset vystehovat, to uz mate jedno, jestli s jednim ditetem nebo se dvema. Stehovat se nemusite ted... zase - v 1+kk mas jedno jestli bydlis s jednim ditetem, nebo se dvema. Obleceni koupis za par korun na bazarku a kdyz musis, tak vse zvladnes. Zalezi jen na tobe - jestli dite chces nebo ne. Nerozhodovala bych se ale podle strachu... to, ze se bojis, ze neco nezvladnes, neni duvod si dite nenechat, pokud ho chces.
peníze vždy byly, jsou a budou... my nebudeme ... ať jich budeš mít jakkoliv mnoho, vždy to nebude stačit, protože jak se říká s jídlem roste chuť ... tak s výší příjmu si nastavuješ životní styl. Nedostatek peněz opravdu není důvod k potratu .... a než opravdu přijde čas na koníčky, budeš mít po mateřské a předpokládám že budeš vydělávat a vylepšovat nynější rozpočet. Asi bych hledala způsoby řešení, než důvody pro potrat či nikoliv. Já bych určitě na potrat nešla, pokud by k tomu nebyly nějaké zdravotní důvody. O první miminko jsem přišla (zamlklé těhotenství ve čtvrtém měsíci) a i když jsem otěhotněla znovu skoro okamžitě, stále přemýšlím nad tím, jaké by to bylo a zda to byl kluk či holka .... někdo to tu psal, zdravého miminka litovat nebudeš, potratu ano.
mimochodem... rodičovskou máš teď na 3 roky? Předpokládám, že pokud jsi neplánovala dalšího potomka, tak ano .... takže okamžitě zažádat o změnu, zkrátit dobu na minimum a myslím, že tím získáš penízky pro začátek 🙂
@minarikova655 tak v tom prípade myslím, že ublížis hlavne sama sebe, ak na potrat pôjdeš...Ak uvazujes štýlom "teraz nie, o päť rokov áno" , tak je to podľa mňa ten najhorši dôvod na potrat....Ale samozrejme veľmi veľa závisí od toho, aká si silná...prežiť UPT bez väčšej "ujmy" bude chcieť veľmi veľa síl...
@tymothy nemůžu souhlasit. Osobně kdybych sestru neměla, je můj život mnohem šťastnější. Nebudu tady rozepisovat proč, ale jestli na světě existuje osoba, kterou bych ze světa vymazala, je to ona. A ne, nejde o nějakou blbost nebo rozmar, ale o to, že ne každý člověk, je dobrý člověk...
@minarikova655 Důvody, které uvádíte, nejsou důvodu k tomu, jít na potrat. Na bazaru se dají pořídit oblečky za pár korun. Předpokládám, že z 1+kk se budete muset brzy odstěhovat, vzhledem k tomu, že máte 16 měsíční dítě. Nad argumentem zdravá strava jsem se pousmála, protože kdo se opravdu zdravě stravuje, kupuje pouze základní suroviny a z těch připravuje jídlo, ví, že je to ta nejlevnější varianta. Kroužky a sporty přijdou nejdřív za 5 let, v tomto časovém období byste druhé dítě stejně chtěla... Co se na to podívat u druhé strany? Říct si, děti budou 2 roky od sebe, "odbydu si to" a o to dřív se vrátím do práce. V době kdy začnou kroužky, sporty a dcera si začne vymýšlet, že by chtěla to či ono, budete mít v rodině už dva příjmy. Když pominu teda to, že se podle mě příliš upínáte na hmotné zajištění dětí, ale to je můj názor. Před lety jsem četla deníček maminky, která řešila v minulosti to samé, co vy teď. Ona se rozhodla pro potrat. V deníčku psala, že není rodinná oslava, Vánoce... kdy by nemyslela na to, že u stolu jeden chybí... Omlouvám se, ale tehdy mě její příběh tolik zasáhl, že jsem to musela napsat...
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@minarikova655 Za prvé tchýně nemá co o rozhodovat o tvém životě resp. o životě miminka!
Za druhé bych si s manželem/přítelem sedla, dala dohromady vaše příjmy vs. výdaje a zvážila, jestli jste opravdu na tom tak bídně, že druhé miminko nezvládnete finančně. Spousta oblečků se dá nakoupit za pár korun na bazaru a primárně by šlo o to přežít dva-tři roky, než bude malé moct do školky a ty do práce a vaše finance se najednou daleko zlepší a budeš si moct dovolit jim zaplatit i nějaký kroužek.