Pohřeb/kremace miminka, jak se má postupovat?

lienocka2044
20. dub 2017

Ahoj holky, doufam, že vás tu neni hodne, ktere ste musely tohle vyrizovat. Moji sestre dnes umrelo miminko v brisku ( 33 tt ) monentalne se chystá na porod. Chci ji pomoct s pohrbenim miminka, teda rodice si preji kremace. Prosim vás, jak se ma postupovat, ja nejsem vubec schopna nic najit na netu. Jestli která vite co a jak, napiste prosím. Dekuji

sofie01
20. dub 2017

@lienocka2044
Je mi to moc líto. Napište mi do vnitřní pošty.

koncita
20. dub 2017

pokud vím, tak miminko lze pohřbít stejně tak, jakoby děťátko zemřelo později po porodu. Je potřeba se domluvit v konkrétní porodnici, měli by tam mít tuto záležitost nějak zpracovanou. Je mi to líto.

lienocka2044
autor
20. dub 2017

@koncita sestra je na tom i s manzelem spatne. Slibila jsem ze vyzistim co muzu, tak zjistuji. Oni ted asi nemaji na to se ptat. Musí porodit,

lienocka2044
autor
20. dub 2017

@sofie01
Psala jsem

koncita
20. dub 2017

@lienocka2044 zkus možná se pozeptat rovnou v nějaké pohřební službě...já našla jen toto
http://poradna.pohreb.cz/zpusob-pohrbu/mam-dota...

janca15l
20. dub 2017

Ahoj je mi moc lito, co se stalo tve sestre.😢 Ja sama jsem prisla o mimi ve 39tt. U porodu mi dali podepsat papir jestli dite pohrbim sama nebo ho ulozim do spolecneho hrobu, ktery spada pod nemocnici. Ja si vybrala prvni variantu a tady plati pravidlo, ze se o dite musi prihlasit myslim do 72h od porodu, tenkrat to za me vyrizoval manzel na patologii. Dali mu potvrzeni, ze pohreb na vlastni naklady zaridi sam a s tim potvrzenim pak sel do pohrebniho ustavu, kde se dohodli detaily kremace apod. Urcite by sestre meli poradit i v porodnici co a jak. Ja jsem rodila na prazske Bulovce a tady se postupovalo takto, ale myslim, ze se to moc nelisi v jinych porodnicich. Drzim pesti a hodne stesti. A moc ji preji at se brzy docka dalsiho uzlicku stesti.👍

gepe
20. dub 2017

@lienocka2044 Ahoj, nevim co na to rict, mrzi mne, ze se to stalo.
Me v UPMD (Podoli, Praha) dali k vyplneni papiry, mj. i prave tykajici se pohrbu (zpusobu a zda chceme), vcetne toho zda chceme i pitvu a s tim spojene informace. Proste tyhle nalezitosti, kdy v papirech bylo i napsano/sepsano, jak probiha ulozeni a prevzeti pohrebni sluzbou atd. atd. Vse slo dohodnout, podepsat a zaridit rovnou. Vcetne tedy papiru na tamnejsiho psychologa. Tot moje osobni zkusenost.

Zkus zjistit, tam kde primo bude rodit, zda maji smlouvu s nejakou pohrebni sluzbou i na tyto pripady. Pokud ano, tak primo v porodnici/nemocnici osobne napr. v ramci Plne moci to vyridit za sestru, pokud to nebudou chtit sami. Pripadne pokud ne, tak zjistit, zda to pujde pokud se sama domluvis s nejakou Pohrebni sluzbou, ktera by to ucinila a ta se domluvila s porodnici/nemocnici. Proste jake jsou moznosti. Viz. ostatne i co pise @janca15l

lienocka2044
autor
20. dub 2017

@gepe dekuji, sestra je v Praze, nevim ve které nemocnici, zistím, ale myslím ze to bude podobne. Budu ji psat.

gepe
20. dub 2017

@lienocka2044 jsi zlata sestra 🍀 drzte se vsichni 😔

lienocka2044
autor
20. dub 2017

@janca15l a jak se ma prihlasit o miminko, hned po porodu? Rodi normalne, pry musi mimko na pitvu. Staci ze rekne, nebo musí nejak pisemne?

janca15l
20. dub 2017

Ja jsem to rekla a podepsala papir, ktery mi dali v porodnici, ze chci provest pohreb sama. Po porodu by se sestry meli urcite zeptat jak si to preje ona. V porodnici manzelovi dali papiry (nevim presne co v nich bylo, ale tykalo se to toho, ze si prejeme pohreb sami) a s tim sel manzel na patologii, kde se prihlasil jako otec ditete, ze si pohreb prejeme udelat sami, rekli mu, kdy se dozvime vysledky pitvy apod. Potom sme samotnou kremaci vyrizovali s pohrebni sluzbou

mariti
20. dub 2017

ahoj, vím, že tady jedna maminka o tom psala text,ale bohužel ji nemůžu najít. Třeba si někdo vzpomene, měla nick něco jako lenny. pamatuji si, že se dalo zařídit proplacení pohřbu, myslím zpětně, a psala taky o tom, že se dá čerpat mateřská po dobu asi 2 - 3 měsíců. Já vím, že o peníze nejde, ale tato šíleně smutná událost má i své praktické stránky, a peníze přece jen život ulehčí, nebo např. dovolí člověku v klidu truchlit a ne se hned hnát do práce. Přeji mnoho sil celé rodině!

janamerez
20. dub 2017

Ahoj!Mě se to samé stalo loni v Motole.Tam mi dali telefon na člověka na pitevně a ten následně na "nejmenovanou"(nejmenovanou asi proto aby nedělali reklamu!?) pohřební službu.Tam jsem jen zavolala, nahlásila jméno a domluvila se na oblečení (nemohou tělíčko odvést nahé)....asi do čtrnácti dnů byla kremace a pro urnu jsme s manželem jeli až když jsme jí mohli uložit do hrobu.Když to shrnu, všechny kontakty jsem dostala přímo v nemocnici.
Držím sestře palce (i když to je teď asi k ničemu) a hlavně pevné nervy a hodně sil...horké chvilky ještě příjdou....vím o čem mluvím!😢

lienocka2044
autor
20. dub 2017

@mariti dekuji, to jsem nasla, fa se zadat rok spatky o pohrebne, je to 5000 kc, narok na materskú taky je, ted hned nevim jak dlouho, myslím ze dokopy 8 tydnu.

lienocka2044
autor
20. dub 2017

@janamerez dekuji za odpoved, jak to že až 14 dnu? Vsude se píše ze do 96 hodin ma byt vybaven pohreb, na to obleceni jsem nepomyslela. Drzet palce je jeste potreba, mám velikou starost at porod dopadne dobre. Dekuji vsem holkam jak za podporu, tak za rady

handous
20. dub 2017

Ahoj, moji sestře zemřela holčička 3 dny po porodu( měla VVV) před 4 lety. Tenkrát to myslím vyřizovala porodnice, sestra " jen" dovezla oblečky a pak si malou vyzvedli v krematoriu. Nerhorsi bylo, když jeji manžel vyzvedl rodný list a druhý den šel pro úmrtni , to bylo hrozný .Běhá mi mráz po zádech, když to píšu. Je mi vaší rodiny líto, přeji at se sestre brzy povede další miminko.😔

lienocka2044
autor
21. dub 2017

@handous dekuji za reakci, je to silene, sestra jeste neporodila, doufam, že nebudou komplikace. Nakonec to vyridi otec miminka.

mariti
21. dub 2017

ahoj. tak jsem to nakonec našla, článek napsala lennus, viz: https://www.modrykonik.cz/blog/lennus/article/prakticke-informace-k-vyrizovani-dokumen-82k2z1/ možná tam nebude nic nového, ale třeba vám něco pomůže.

lienocka2044
autor
22. dub 2017

@mariti dekuji, maji jiz zarizeno.

handous
22. dub 2017

@lienocka2044, tak už sestra porodila?

anouck1
22. dub 2017

Zabývá se tím tahle společnost: http://tobit.cz/, obrátila bych se na ně. Slyšela jsem jen, že je potřeba v nemocnici včas hlásit, že chcete dítě pohřbít. Je ale možné, že to tak bylo dřív, a teď už se na to nemocnice ptají automaticky...

lienocka2044
autor
22. dub 2017

@handous porodila v noci pred pul treti.

lienocka2044
autor
22. dub 2017

@anouck1
Jj, ptali se jich

handous
23. dub 2017

@lienocka2044 tak doufám, že je aspoň sestra v pořádku.😔

lienocka2044
autor
23. dub 2017

@handous fyzicky jo

trdlici
28. zář 2017

@janamerez ahoj mě se to stalo minulý týden. Též v Motole, dostala jsem pravděpodobně stejný kontakt jako ty. Byla jsi s pohřební službou spokojená? my jsme z Děčína a tak v Praze nic neznamená, snažím se najít ceny a nějaké recenze, ale bohužel bez úspěchu

janamerez
29. zář 2017

@trdlici Ahoj!Ach bože,to je mi líto....ale k tvému dotazu: spokojená-nespokojena, mě to bylo asi jedno!? Hlavně,že vše zařídil někdo jiný než já nebo manžel.Ceny budou asi všude přibližně stejné a máš nárok na pohřebné. Vůbec netuším jak by to bylo s převozem!?
Tak držím palce, přeji hodně sil a věř, že bude líp!!!

jana8965
4. dub 2023

Kamarádka toto nedávno řešila. Vím, že jí pomohli přímo tady https://goodbye.cz/pohreb-miminka/ kde se na pohřby miminek soustředí... Hodně sil!