Odumřelý plod v 11. tt - nebije srdíčko. Jaké máte zkušenosti?

zuzkazuzanka55
16. čer 2021

Ahojte, prosím o radu. Moja sestra je tehotná. Poslednú ms mala 6. Apríla čo podľa výpočtov vychádza na 11 týždeň tehotenstva. Prvý krát pri doktorovi bola ked bola 8 týždeň tehotná podľa poslednej menštruácie. Doktor povedal, že srdiečko zatiaľ nebije, že to vyzerá na zaniknutý plod. Mala prísť o 10 dní čo bolo dnes a hneď ju posiela na predoperačné vyšetrenia lebo plod vraj odumrel. Ja tomu veľmi nerozumiem a nechápem ako je možné keď ešte asi tri dni dozadu zvracala v kuse ju všetko bolí tak ako na začiatku tehotenstva. Je možné že príznaky ďalej bude mať aj keď plod už odumrel? Alebo rozmýšľam aj nad tým či vlastne ešte len nezačne bit srdiečko keď je ešte len 11 týždeň tehotná... Čo si o Tom myslíte alebo aké máte skúsenosti

eviicka
16. čer 2021

Bohužel může to tak být, mně plod odumřel 2x v 7tt a příznaky jsem měla vždy až dokud neproběhla revize (12tt), dokonce mi rostla děloha jako bych těhotná byla. Držím palce, ať sestra vše zvládne.

zuzkazuzanka55
autor
16. čer 2021

@zuzkazuzanka55 ešte som zabudla dopísať, že problémy nemá žiadne...nekrváca

zuzkazuzanka55
autor
16. čer 2021

@eviicka hmmm...toto som nevedela , lebo aj brucho jej dosť vyrástlo. Len teraz mi idu myšlienky či ešte nezačne biť srdiečko. Lebo čítala som už aj také, že dieťa zaostávalo aj tri týždne a potom začalo biť srdce..

2hanah
16. čer 2021

@zuzkazuzanka55 To už skoro určitě ne, lituju😞 v 11.týdnu už je děťátko skoro celé založené, co se týká vnitřních orgánů, končetin, to už by srdíčko muselo tlouct dávno, i s třítýdenním zpožděním by srdíčko tlouklo, přeju sestře hodně sil, podruhé to určitě vyjde.

zuzkazuzanka55
autor
17. čer 2021

@2hanah ďakujem. Má len 18 neviem ako sa s tým vysporiada lebo dosť ju to vzalo...

andelka
17. čer 2021

I kdyby byla ovulace později,tak už by srdíčko muselo být. V nemocnici jí ještě budou dělat kontrolní ultrazvuk. Ale vypadá to na zamlkle těhotenství. Stává se to bohužel dost často. Příznaky nemusí být žádné. Krvácení bývá u spontánního potratu. Zamlkle se zjistí většinou prostě na kontrole,utz.

merope
17. čer 2021

Mezi 8tt a 11tt by byl už velmi dobře poznat rozdíl - pokud tam není, tak je to bohužel zřejmé ☹. A jestli byla v 8tt na kontrole a srdíčko ještě nebilo, ale bylo těhotenství už vidět, tak i kdyby měla ovulaci později, bude minimálně v 9tt. Vypadá to, že doktor naopak čekal opravdu co nejdéle, co to šlo.

mimi1004
17. čer 2021

@zuzkazuzanka55 Bylo by fajn důvěřovat lékaři. 11tt těhotenství je už sakra dost, aby bylo vidět srdíčko. Pokud nebije, nedá se nic dělat a těhotenství ukončit.

2hanah
17. čer 2021

@zuzkazuzanka55 To chápu, člověka to opravdu hodně bolestivě zasáhne, vzpomínám, když se mi to stalo, hrozný šok, chce to čas😞

levandule_k
17. čer 2021

@zuzkazuzanka55 Tohle vždycky člověka bolí, doporuč ji web prazdnakolebka.cz Jsou tam na pomoc odborníci i laici, co si prošli ztrátou dítěte v jakékoliv věku. Je tam popsán proces truchlení a rady pro okolí a další věci. Některé věty nejsou vhodné, hlavně, aby jí okolí neutěšovalo větou, jsi mladá, brzo budeš mít další dítě, máš ještě fůru času.

zuzkazuzanka55
autor
17. čer 2021

@merope
@2hanah
@mimi1004 ja si myslím že je teraz 11 tt keď sa počíta podľa poslednej ms....ale doktor jej hovoril že je 6 tt....preto tomu nechápem už len ako to počíta....
@andelka tak to som rada že ju ešte raz skontrolujú v nemocnici pred tým...
@levandule_k ďakujem za radu

levandule_k
17. čer 2021

@zuzkazuzanka55 a má tvoje ségra velmi nepravidelnou menstruaci?

mimi1004
17. čer 2021

@zuzkazuzanka55 Jestli to dr. nemyslel tak, že je plod o 5 týdnů menší, než by už měl být. Já chápu zklamání a sestřin smutek, ale už jde i o její zdraví. Příště to vyjde 😊

helen_h
17. čer 2021

@zuzkazuzanka55 Lékař mohl myslet, že dle nálezu na uzv vývoj plodu odpovídá stáří 6 tt, zatímco reálně by už měla být v 11 tt. Ty skoky ve vývoji plodu v počátcích jsou na jednotlivých kontrolách dobře viditelné.

syslounek
17. čer 2021

Doktor při absenci tlukotu srdce vychází ze srovnávání předchozích nálezů. Pokud je po deseti dnech plod stále stejný, neroste, nevyvíjí se, má jasno.
Mě doktorka tlukot srdce potvrdila taky až na třetí prohlídce, ale na druhé prohlídce mi řekla, že tam vidí vývoj, i když neodpovídá týdnu dle poslední menstruace a že teda ještě počkáme.

lachtanice86
17. čer 2021

Ano je to zamlkle těhotenství, zazila jsem to taky. S tim rozdílem ze ja mela v 11tt srdeční akci a ve 12tt uz ne. Zvracela jsem ještě v den revize

andelka
17. čer 2021

@zuzkazuzanka55 podle poslední ms je 10+2, takže probíhající 11 týden. To už normálně má člověk za sebou odběry na NT screening, základní odběry,a u nás i průkazku. Pokud je tedy vše v pořádku a vývoj jak má být. Pokud po 10 dnech není jasný vývoj od minula,tak bohužel se nevyvíjí a těhotenství je zamlkle.

zabka85
23. črc 2021

@zuzkazuzanka55 bohužel stává se to. Mě se to stalo ve 13tt. Srdíčko netlouklo takže místo těhotenské průkazky jsem dostala papíry do nemocnice. Příčin může být milión.A příznaky jsem měla jako bych byla těhotná. To asi hormony...tělo ví že tam něco ne a vylučuje hormony které si myslí že produkovat má.

martt
23. črc 2021

@zuzkazuzanka55 Je mi to moc líto, ale opravdu to vypadá na zamlklé tehotenstvi. Mne se vývoj plodu zastavil na 7 tydnu. Na kontrole kdy jsem mela být už v 11 týdnu plod stále odpovídal 7tydnu a nebilo srdíčko. Nekrvacela jsem, těhotenské příznaky jsem mela také. Vim, ze to je pro sestru velký šok a ztráta. Posílám ji sílu, aby se s tím vyrovnala co nejlépe.