HOLKY JÁ TAKTO DOPLATIL NA SVOU NEDOČKAVOST a bohuzel je to tak že díky tomujsem potratila podruhé .-( děloha prostě ještě nebla ok...já to vedět počkám delší dobu než 3 měsíce...
samozřejmě že se to může povést i to se stáva..ale je hodně opakujících se potratů právě z tohoto důvodu..já už riskovat nehodlám a dávam si pauzu 9-10 měsíců než se začneme zase snažit...
děloha dostala co zabrat protože mi to ted vrací krvácením před menzes vždy po styku...proste mi tam porusili hodne i spodni vrstvu té sliznice a ta ted při prokrvení před menzes zacne z cévek krvácet .-( SNAD SE BRZY DÁM DOKUPY..VŠEM SNAŽILKÁM PŘEJI VYTOUŽENÉ MIMI, ALE DEJTE ČAS SOBĚ I TĚLU SE S TÍM POPRAT
ach jo.
@cherris ahoj to jw mi jasne ale upřímně děloha se nemá šanci kompletne zhojit během 3 měsíců je to stejn jako s jizvou po operaci...ta se zatáhne za i za 3 měsíce ale kompletní zahojení jizvy trvá alespoň půl roku...tak samo když vám po kyretázi vezmou vetší část sliznice což se prostě stává nemá šanci se uplně zjhojit za 3 měsíce..a to že ta žena nepotrtí je pak třeba jen 50% na 50% což dnes vědět taK NERISKUJU ANI 20% RIZIKA A POČKÁM SI....A SAMOZŘEJMĚ JE ROZÍL POKUD ŽENA POTRÁCÍ NAPROSTO Z JINÝCH DŮVODŮ...Jako jsou genetické dispozice trombofilni stavy atd...i tak většinou projde kyretáží...a tam si myslím, že čekat méně než 3 měsíce je totální hazard.. ..jenže já byla blbá četla všechny ty chtre rady o pohnojené půdě atd...a doktor se 3mesícům nebránil....no a pak jsem čekal GEneticky zdravy plod a neudrzela ho ma deloha .-(
@europa00 to mě moc mrzí, ale určitě se zadari! A další tehotents bude prospěšné....
Ale co se týče.... Já po revizi, měla jen jednu MS a otěhotněla jsem hned znovu, dle dr jsem měla počkat na jednu nebo dvě MS a nebyl problem.... A vše bylo ok, takže opravdu záleží na každé zene.... Apod.... Tobě držín palce ať je dobře!🙂
Dva potraty jsou porad brane jako nahoda. Sliznice by se mela obnovit pomerne rychle, pokud by pri kyretazi propichli stenu delohy, je to vetsi problem. Navic ta sliznice se da prekontrolovat ultrazvukem, podporit jeji narust popijenim caju z "zenskych" bylin, atd. Chapu tvou bolest, ale tohle je zbytecne straseni tech, ktere otehotnely brzy po kyretazi. Naprosta vetsina tech tehotenstvi totiz konci narozenim zdraveho ditete.
Mas za sebou nejaka vysetreni, vis jiste, ze nemas problem, ktery zpusobuje potraty?
přijde mi, že touhle diskuzí zbytečně plašíš holky, které to potká taky.. samozřejmě nikdo nevíme, jak moc do dělohy zasáhnou při kyretáži o to se přít nebudu, ale říkat, že čekat méně než tři měsíce je hazard mi přijde zbytečné. Potratila jsem jednou spontánně, po 4 týdnech dostala úplně normální menstruaci a děloha byla připravená na další těhotenství. To sice bylo zamlklé, ale patrně z úplně jiného důvodu než bylo brzké otěhotnění. Po revizi jsem otěhotněla po dvou měsících, jsem téměř v osmém měsíci a miminko je v pořádku. Takže to určitě nejde brát plošně..
Jinak v mém okolí jsou další dvě kamarádky/zname, ktere otehotnely prakticky hned po revizi a vše bylo v pořádku, mrzi me Vase zkušenost, ale jako vše i toto bude velmi individuální. Drzim palce, at se brzy dockate miminka.
Obecně se doporučuje pauza 3 měsíce po potratu v prvním trimu a 6 měsíců v druhém trimu.
Někdy se špatná zkušenost holt opakuje 😒
@tahejhula s tou sliznicí jsem si to prave myslela taky ale bylo mi dnes receno, že jsou dve vrstvy te sliznice..ta vrchni krtera dorusta behem menzes a odlucuj se a ta spodní...ktera muže i nemusí být více či méně tou kyretou porušená a pokud té sliznice vezmou více, tak nestihne během 3 měsíců dorůst a může způsobit pak špatné uchycení plodu...no můj příspěvek byl myšlem tak, že kdybych já ho četla určitě bych spěchání na druhe mimi zvážila...prostě to že je tam vyšší riziko opakování je na zvážní každé ženy jestli to chce risknout nebo ne...nevím jestli můj článek někoho děsí já tak potratila úplně v žačátku těhu...ale byla bych ráda aby mi předtím někdo řekl i tu horší variantu a já tak mohla zvážit pro a proti....jenže mi nikdo nic nerekl tady to bylop lne na nic nečekat..krvácení dělohy pred menzes muj gynekolog vůbec neřešil že to s kyretáží pry nesouviselo...atd..a ted toho lituji...a četla jsem tad hodně příspěvku několika potratu za sebou a že nevědí proč..všechna vyšetření ok a prostě plod neudrží...jestli to někoho děsí omlouvám se a jestli to někomu pomůže když je na váškách jestli už je ten správny čas nebo ne tak budu ráda....jinak u toho druhého potratu mi doktor z nemocnice rekl že on mi doporučuje až rok čekat...že ted prijel z anglie kde byl na tom srazu doktorů a tohle ze se tam probíralo...ale na to jsem kroutila hlavou že já fakt rok čekat nebudu...ale čím více se tím zabývám a řeším jaké to těhotenství a potrat mělo dopad na mé tělo..tak už mu snad začínám i věřit..ale každá na to reagujeme jinak...pokud je žena mlada a cítí se po té kyretáži dobre, tk proč ne..u mě bylo alarmující to krvácení před menzes..jenže nikdo to nechtel resit..tak me odbyly ze o nic nejde... .-(a doted si vyčítám ze jsem si nedala více casu
@europa00 Těžko říct - kdysi jsem někde četla, že v případě potratovosti se v polovině případů vůbec nepřijde na to, proč žena opakovaně potrácí a nemyslím, že by to bylo tím, že jsou všechny nedočkavé - navíc! - ne každý SP končí revizí.
Nicméně - jak už bylo řečeno: Dvakrát se stále bere jako náhoda.
Hledáte viníka...chápu Vás, taky jsem dlouho přemýšlela proč ☹.
Nevyčítejte si to - názory se liší i mezi odborníky...kamarádka žije ve Francii a tam se prý žádné tři měsíce nedrží, otěhotněla hned po kyretě a v pohodě donosila (taky už není nejmladší). Já po potratu mluvila se třemi lékaři a každý mi řekl něco jiného...
Každopádně, velmi věřím - zejména v této oblasti - intuici, takže pokud cítíte, že byste měla počkat, věřte svému pocitu.
@europa00 já třeba také četla plno diskuzi a je to tak 50/50 - někdo potratila znovu, někdo má tehotentsvi v pohodě... Já po revizi měla problémy, byla jsem špatně vyčištěná, brala léky po kterých jsem měla víc krvácet aby to odešlo, ale přestala jsem krvácet úplně, nakonec mi řekli že se pocka na MS aby to odešlo samo, 7 týdnů po revizi MS nikde tak jsem šla na kontrolu dělohu jsem měla čistou, nízkou sliznici a stejně to za 4 dny dostala.... Další MS se už nedostavila ptz jsme tomu nechali volný průběh, neřešili to otěhotněla jsem..... A leží tu vedle mě 5 mes miminko.....
Tvůj příspěvek zní trochu zastrašující.... Ale chápu to, nedokážu si to představit mot za sebou dva potraty.... Ale ne vždy to souvisí s tím prvním.... Vím, že někteří dr doporučuji i po první revizi čekat 6 mes.... Mě takhle dr v porodnici vynadal že jako musím vědět že po první MS je brzy znovu otěhotnět.... Ale já chodím na gyndu ke své tetě, které věřím a vím že by mi neřekla níc co by mohlo dopadnout špatně.... Tudíž mi řekla že je lepší cekaf 1 nebo 2 MS a pak to mužem zkusit.....
@andysek2512 j..to je prave to tobě to vyšlo...tím pádem nemáš ty vyčitky ani en pocit...mě to prostě příjde někdy zbytečné riskovat když je tam třeba 30-50% riziko opakovaní právě kvůli nedoléčení dělohy...ale chápu některé holky ktere nemohli otěhotnět třeba rok...a potratily a vidina že jim to zase rok nejde..plus čekací doba je šílená..jenže já měla mit rozum..otěhotním vždy na první pokus a TO PODOTÝKÁM POUZE S JEDNÍM VEJCOVODEM...takže mě čs nějak netlačil...mohla jsem prostě počkat a dát se poradně dokupy...napříkld ještě ted se mé telo čisti z vysazení antkoncepce..jsem samy vřed .-) fkt des....někdy tady čtu příspevky holek snažilek, které fakt spěchají hrozně a nedají aNI TY 3 měsíce a pak tu pláčou že potratily znova...já se s tím snažím nějak srovnat...jen si říkám, kdybych ten sex neměla, kdybych otěhotněla třeba o 2 měsíce pozdeji a bla bla..proste to znáte..štve me co jsem vlastně na svém těle napácha laprotože u toho druheho potratu věřím, že za něj zodpovidám proste já...JAK RÍKÁM MĚ SE TO NEVYPLATILO..JE FAJN ŽE U JINÝCH HOLEK TO VYŠLO...že i přes to všchno se jejich tělo s tím dokázalo poprat a zvladlo to...jen si říkám ted po mojí zkkušenosti bych nešla do takového risku...A ANO JSME ZMATENE ..protože každy dokor nám říká něco jiněho..jk rikam me jeden řekl 3 měsíce druhy půl roku a třeti dokonce rok....já si vybrala to co jsem nejvice chtěla že..co nejdříve zase býrt těhotna .-) a nevyslo to kvůli tomu...a ted jsem se vladtne dostala do situcace kdy se mi ta doba na miminko jeste vice prothla diky tomu..jak říkám nechci děsit..jen si myslím, že by tady měla byt i ta negativní zkušenost...
@europa00 to určitě, já četla hodně diskuzi a říkám bylo to tak 50/50... Moc mě to mrzí co se ti stalo, ale není to určitě tvá vina... Taky jsem si říkala že to že jsem potratila si za to můžu sama, ale je to blbost, příroda to prostě tak zařídila z nějakého důvodu.... A být tebou nerid se doktorama(pokud samozřejmě neřeknou že mas vyloženě nějaky problém) ale spíš srdcem a to jak se cítíš a jak ti je🙂 třeba ani rok čekat nemusís, otěhotnís dřív a už bude vše dobre😉 ale určitě bych se řídila tím, jak se cítíš ty 🙂 mě třeba bylo fajn🙂 proplakala jsem teda asi měsíc po revizi, ptz jsem se s tím nedokázala vyrovnat. Také jsem otěhotněla jen na jeden pokus.... Tudíž pak jsem ani nedoufala že se to podaří tak brzy a celé tehu jsem se bála a těhotenství jsem neměla dvakrát jednoduché:-/
Držím palce ať už je jen dobře!!!!! Zkus se nějak zabavit ať na to Nemyslíš, i když chápu že to je náročný:-*🙂
@europa00
@andysek2512 Holky, tady je ale důležité vědět jednu věc. @europa00 píše, že je tam třeba 30-50% riziko opakování kvůli nedoléčení dělohy.
Na druhou stranu ale - třetina VŠECH těhotenství, tedy cca 33% (a jedna má kamarádka, která se pohybuje ve výzkumu v oboru, tvrdí, že to číslo je ještě vyšší) končí potratem.
A pokud je žena vyššího věku, tak je otázka, zda je lepší zkoušet spíš dřív nebo čekat rok...ony tam zas pak stoupají jiná rizika...
@urtica jo jako dle mého v dnešní době je vůbec zázrak když žena otěhotní a další zázrak kd,z donosi.... Je toho fakt moc.... ☹ ale cim to je?
@urtica jj tzak tak..je to fakt těžko hlavně u žen po 30..mi je 33..a když mi doktor kde mi delli revizi rekl rok málm jsem omdlela .-) si rikam to je blazen...nbudu těhotnět někdy ve 34...hlavně u starších žen se zvyšuje riziko downa atd...
ano ano strasně hodne se potrací..ale pravdo je že dříve bez těhu testu mnohe zeny ani nevděly že těhotné jsou a braly to jako opozdenou menzes...já potratila vlastně 5 dní po její zmeškání..takže veřím, že dřívě bez testu chytreho internetu bych to proste přesla a za mesí bych proste byla tehu znova...aleee to by me taky nikdo nehnal na revizi zeee..je rozdil zena co prodela revizi a ta bez...upřímně v tom nizkem stadiu 4-6 tyden pokud žen nema viditlné problémy ji moc nerozumím...ale zatim se vsichni doktori postavili za revizi, že je to tak lepsi..nevim intuice mi rika ze ne vzdy...takže je to težké...se rozhodovat fakt tzke..ještě když v tom hrae roli vek a cas je našim nepřítelem, akle zase přítelem v zahojení..uf uf no baby mame my to tezkeeee
Cim to je? Ze zenske testuji nekolik dni pred ocekavanou menstruaci napriklad. Proc nepockaji tyden dva? Jestli tam ten zarodek je a ma byt, tak bude i za ctrnact dni. Spoustu tech stresu si delaji zeny samy.
@andysek2512 víš co mi řekl můj prakticy lékař..celkem hnune..pry jsem uplne blba že žiju v Ostrave..že to co tycham a jim že s toho všechny tady potracíme...no masakr..hned jsem změnila doktora..ikdyž to co říka je tky k zayšlení protože opravdu je to masakr co do sebe dereme za sracky v jidle kosmetice vzduchu...ale rekl to takovym způsobem a bavil se se mnou jak s 15 lety spratkem..nasal jsem si novou lekařku a ta mi prave všchny mé intuice a to jk jsem to citil potvrdila..ted vím že jsem to ctila dobre.protože ja vedela že to miminko bylo v poradku...fakt jsem to vedela...a pak me dorazily testy z genetiky kdy mi rekli i pohlavi plodu..do te dob to pro me bylo nepojmenovane..proste maly plod..jenz ni rekli holčička....to me hodne vzalo porotože oba s přítelem mame kluky a ja si holčičku přala...
A NEVÍM ČÍM TO JE...DOKTOŘI TI SPÍŠE ŘEKNOU ŽE ŠANCE NA TO MIT DITĚ SE TED ZVEDA KVULI IVF...deti maji i pary ktere by je drve proste nemely..maji deti starsi zeny..atd..je to tezko potrativst je mozna vetsi jen naoko protože ted víme že jsme potrat prodelaly...fakt nevím
Je rozdíl v tom, pokud žena potratí samovolně, nebo jde na revizi. Po revizi se doporučuje čekat, některý doktor řekne měsíc, některý 2-3. Já jsem měla zamlklý potrat v 17.tt. Má bývalá doktorka mi řekla, že po 2 MS se můžeme znovu snažit. Kamarádka, porodní asistentka, mi doporučila 3-6 měsíců. 6 bylo ale prostě moc. Nový doktor mi 3 měsíce schválil, z důvodu, že v 17.tt už byla děloha dost namáhaná a potřebuje odpočinout.
Myslím si, že každá, co prodělala potrat, se snaží zjistit všechno možné. Výhoda i nevýhoda internetu. Já jsem si po pár dnech po revizi koupila čaj z maliníku na podporu růstu děložní sliznice, pila jsem ho měsíc. A pak ještě občasně. Po 3 měsících jsme už snažení nechali volný průběh, plánovali jsme pořádnou dovolenou... no a dovolená se nekoná z důvodu těhotenství. Otěhotněla jsem hned po těch 3 měsících. Miminko je v pořádku, žádné problémy nemám. Všechno je individuální a určitě nejde říct, kdy je vhodný čas k dalšímu těhotenství. Žena se na to prostě musí cítit. Zkraje je to vždy buď a nebo, jestli se miminko udrží nebo ne. Proto také spousta doktorů dává těhu průkazku až kolem 10.tt, protože dříve se může stát opravdu cokoli. A s předešlým potratem to nemusí vůbec souviset
@tahejhula jj tak tak, jenže já už třeba na sobě poznám, že těhotná jsem ješte před menzes .-) síla intuice, plus příznaky..od doby co neberu antikoncepci vím i kdy mám plodne dny citím te vaječník dokonce i stranu ze ktere ovuliji..treba tedkom ovulji z pravého vaječníku.. .-) a pak už jsem prostě jak praštěna pytlem přes hlavu..testuji čtu zjištuji jak blba .-)
@europa00 Tak, v potratovosti hraje jednak roli věk (mimochodem-jsme stejně staré) - přece jen naše matky a babičky rodily většinou o něco dřív (i když zrovna moje babička čekala s manželem na konec války a měla děti ve 30 a 37 letech), ale je to tak, jak píšete - často to probíhá skrytě, jako opožděná ms.
K té revizi - já dostala na výběr, zda chci nechat proběhnout potrat samovolně nebo kyretáž...vybrala jsem si první možnost a zrovna v mém případě to nebyla úplně šťastná volba - za několik hodin jsme museli volat RZS - dostala jsem masivní krvácení a křeče podobné kontrakcím...ale je fakt, že jsem byla v 8tt, což je už trochu na hraně..
Zenske i drive rodily klidne po ctyricitce. Jenze se to tolik neresilo. Vetsina nemela cas se sledovat, bud to dopadlo nebo ne. A o tehotenstvi se casto hovorilo az ve chvili, kdy zena vnimala pohyby ditete.
Znám holku, co otěhotněla 14 dnu po revizi - ma zdravyho chlapecka. Znám holku, co otěhotněla po jedné menstruaci od revize - ma zdravou holčičku. A znám holku, co otěhotněla po dvou měsících - ma zdravyho chlapecka. Já otěhotněla od revize po dvou menstruacich a já i mala jsme zdravé. Je to individuální a tohle je strašení zen, které chtějí otěhotnět brzy. Někteří z lékařů říkají snažit se hned, někdo pul roku po. Můj kamarád, nejlepší, je gynekolog a věřím, ze kdyby tu bylo velký riziko, upozorní me. Dva potraty jsou opravdu náhoda a jeden potrat neznamená automaticky potrat další. To není z my hlavy, ale z učebnic gynekologie pro medicínu. Je mi líto, ze se ti to stalo podruhy, ale to není důvod strasit ostatní.. ☹
@prostejina Podle mě je to jedno z kontroverzních témat i mezi lékaři. Mně řekla moje gyn., že na to můžem vlítnout hned po první ms, jiný dr. v nemocnici mi řekl, že za půl roku...ale nebyla jsem na revizi, tj fakt.
@urtica j pokud nejsi po revizi tak je to v celku jedno si myslím...pak je to jeste o ustálení hormonů, ale tam si myslím, že pokud máš treba vysoky laktační hormon tak stejně žěnská má problém v tě době otěhotnět takže neotěhotní...hwele já po mimodeložním taky mohla hned..ale jeste jsem si pak nechala vyšetřit druhy vejcovod jestli nemá srusty a ten byl ok..a jeste v 6 nedelí jsem otěhonela a mam zdrave dite...ale jak rikam nikdo se mi nehrabal v deloze tehdy
Taky hodne záleží na tom jak a proč došlo k potratu... Po samovolnem bez revize se čekat moc dlouho nemusí po revizi ano atd... Důležité ale je se nevzdat, nepoddat se smutku a myslet pozitivně ze jednou a je jedno kdy to přijde 😉
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Já potratila 2x z naprosto odlišných důvodů, potřetí jsem otěhotněla 4 měsíce po potratu neplánovaně, chtěla jsemm ještě čtvrt roku počkat. Bylo to naprosto pohodové těhotenství a miminko je zdravé. Myslím že každé těhotenství a každá žena je jiná a nejde aplikovat jednu zkušenost na všechny, někdo čeká rok a stejně to nevyjde ani napodruhé, další ani nedodrží šestinedělí a klapne to. Přeju Ti ať se dáš brzo dokupy, až přijde čas na miminko, tak to poznáš.