Neplodnost je v hlavě?

tlustakarkulka
14. kvě 2018

Vdala jsem se podruhé, když mi bylo necelých 30let. Měla jsem dvě děti a našla báječnýho mužskýho a otce pro děti, které jsem měla a pro děti, které jsem plánovala.
Uběhl rok, kdy jsme si takříkajíc nedávali pozor a víceméně jsme to neřešili ...
Uběhl další rok, kdy jsem lehce znervózněla ... podrobná kontrola u gyn, manžel spermio.
Třetí rok hledání příčiny v nedostatku vitaminů, stavby páteře ...
Čtvrtý rok hormonální profil, na míru bylinkové čaje, hromady vitamínů, měsíc Clostilu a Duphastonu, výklad karet a kdesicosi ...

... verdikt lékařů zdravá x zdravý, plodná x plodný

Co dělat? Rady ... nemyslet na to, přijde to samo, když to nejmíň čekáš ... nepomáhá. Respektive zkuste na to nemyslet holky žejo.
Nadále souložíme s radostí nevynuceně a pravidelně. Neměřím si BT ani nepozoruji hlen. Hormony už nechci, chovám se po nich jako hysterická kráva. Možná si nechám namíchat nějaký nový mix bylinkového čaje, třeba drmek s kontryhelem ... a nebo se na to vyprdnu a začnu fatalisticky věřit, že žádný mimino k nám nechce a uzavřu to tím, že už se na dítě necítím ... tak.

bh8
14. kvě 2018

Ja to tak presne mela.. az jsem se smirila s tim, ze prirozene to nepůjde, dali jsme si 3 mesice klid a pak ze to zkusime pres asistentovanou reprodukci... termin jsem rusila. Protože se, svete div se, objevily dve carky...

tlustakarkulka
autor
14. kvě 2018

Díky ... ale po dohodě jsme se rozhodli do asistovaného početí neinvestovat čas. V tomhle je muž větší fatalista než já. Přijde mu to nepřirozené zvlášť, když máme dle odborníků vše připravené k přirozenému početí. A možná i tím, že po těch letech o tom píšu si uvědomuju jak moc jsem unavená honbou za početím, které mám jen v hlavě, protože mám pocit, že zrovna můj muž si zaslouží mít vlastní dítě. A pak na druhou stranu si říkám, že je vlastně fajn, že to nejde, protože máme hodně práce a stavíme si sami barák na samotě u lesa ...
A pak uvidím těhuli a říkám si, kde to má fér jako ...

bh8
14. kvě 2018

Taky jsme nemeli ani jeden problem. Po 3 letech jsem nakonec otehotnela. Ale fakt jsem se od toho odpoutala...

verusky
15. kvě 2018

@tlustakarkulka dite prichazi do lasky. neprichazi do chteni, do tuzeb typu- chci, aby muj muz mel vlastni dite. a prichazi tehdy, kdy jste na to oba pripraveni. asi neni ten spravny cas... (nebo nebyl 🙂). takze ano, zkus na to nemyslet, je to v hlave. zij krasny zivot, raduj se z partnera, ktereho jsi potkala a se kterym je to super, raduj se z deti, ze stavby domku, z toho, ze si das caj z oblibeneho hrnku, zdrave jis, hezky se obleces... bezne radosti. a pak jednou duse Vaseho ditka prijde, ma-li prijit. mam tri deti "hned" a na ctvrte jsem cekala. zadarilo se az tehdy, kdy jsem "konecne" zacala cvicit, at jsem fit (byla jsem s horsi kondici po porodu) a konecne jsem to "pustila" bohu- ze bude, az bude. jen jsem verila, ze prijde... pry se to citi. ze jeste nejsme komplet. tak pokud to citis, jen si doprej klid, viru a ... pohodu. drzim palce ❤

natysnovec
15. kvě 2018

@tlustakarkulka Ahoj.Presne jak tady pises ( si uvědomuju jak moc jsem unavená honbou za početím, které mám jen v hlavě)To je ono...je to jenno tom...vse je v hlave...kdyz moc.chces nejde to,upustiis od premysleni honenim se za mimi a vrt ki ze ono prijde samo...Protoze se rika ze Psychika je moocna carodejka...A vim o cem mluvim ja to mela taky...

vineta
15. kvě 2018

@tlustakarkulka Nevěřím na takové ty fatalistické "až bude miminko chtít přijít" a "přijde do lásky" řeči. Příliš mimin se rodí do prostředí, o kterým se to říct nedá. Moje dítě dožilo 15 tt, proč- nemilovala jsem ho dost? Nebo manžela? Víte, tenhle pohled na svět možná někoho "vyviní", protože nebyly správný energie a kdesi cosi, a na ostatní to hodí kopec výčitek, že neni dost v pohodě, věřící a doufající a milující, takže si za to vlastně může sám. A dnes se kolem toho točí všechno.
Na některé věci je medicína bohužel krátká. Pokud jsi připravená se na to vykašlat, klidně to udělej. Nebo si dej čas. Jen nevěř na ono zázračné "nemysleni na to", po kterým budou následovat dvě čárky na testu. Stát se to samozřejmě může, ale pokud se na to budeš jen koutkem duše upínat, semele tě to. Ono chtít dítě znamená samozřejmě řešit to. A není to špatně. Je to naopak logický.
Asi bych poradila dát si pauzu. Soustředit se na sebe, kondičku, jak fyzickou, tak psychickou. A pak bych to třeba zkusila znova, až nabereš trochu síly do dalšího kola.

priefi
15. kvě 2018

@tlustakarkulka je mi lito, ze se Vam nedari s miminkem. My jsme druhatku nechali volny prubeh a po roce se objevily //. Uz jsem taky premyslela, co je spatne a uvazovala jak dal. Ale pak jsem si dala zachytny bod, ze otehotnet chci behem kvetna, abych v cervnu mohla dat k narozeninam manzelovi pozitivni test na 30 a ja sobe na 30 mimi. Upnula jsem se k tomu, ze to tak proste bude a tecka a neresila jine mesice a ono se to zadarilo hned, kdyz jsem se upnula k tomu, ze se to zadari jindy. Takze u me asi zafungovala hlava.

biedronca
15. kvě 2018

@tlustakarkulka Každopádně, máte můj obdiv, že se snažíte 4 roky a stale se tak nějak držíte. My se snažíme rok o 1 mimi, je nam 27 let, přítel už ma spermiogram ted nově za sebou a vše výborné. My jsme vcera přili z 1 konzultace v CARU a hned jdeme na 1 IUI. Ja bych 4 roky nevydrzela, nic nerešit (jako nerešit to s odborníky). Kloubouk dolů!
Spíše se divím, že hormonální profil vam dělali až po 4 letech! Vše jste mohla mít v jednom půl roce - roce, spermiogram, hormonální profil, atd atd.
A ano, je 80% v hlavě, a za tim si stojim ...

maximaty
15. kvě 2018

Ahoj, já i partner oba zdraví, plodní.... víc než šest let bez úspěchu.... tak jsme šli do IVF po šesti letech a bum... první IVF první transfer a jsem těhotná... tak nevím jestli to bylo v hlavě tedy...

ruzicka06
15. kvě 2018

@tlustakarkulka Koukám, jsme na tom také podobně..☹ Jak píšeš, že rady typu ,, nemyslet na to, přijde to samo, když to nejmíň čekáš ... nepomáhá" Plně s Tebou souhlasím. Mám to úplně stejně. My se snažíme už 3 roky, z toho 2x zamlklý těhu v 6tt bez revize. Vše máme v pořádku (spermiogram, hormonální profil, genetický testy). Já samozřejmě o IVF také uvažovala. Ale dle dr. nemá cenu jít do IVF, když nemáte nějaký zdr. problém. Také chápu, že se Ti do toho nechce. Je mi jasné, že chceš mít společné dítě se současným partnerem...ale může Tě držet nad vodou fakt, že už máš dvě zdravý děti. My jsme to začali řešit už po roce neúspšchu. Asi bych To doporučovala nějaký vyšetření v CAR, tam by vám měli pomoci. Říkáš, že máte za sebou spermiogram, dělali vám ale třeba nějaký genetický testy nebo tu imunologii? Já třeba ještě uvažuju v CAR o té imunologii.

fanunka
15. kvě 2018

@tlustakarkulka Ahoj, my se snažili 3 roky a to opravdu aktivně miliony vyšetření ale na nic se nepřišlo oba jsme zdraví jako řípy a dokonce moje vaječníky odpovídali stáří 25leté holky ač mi je 38. Podsoupili jsme 3 umělá oplodnění, ani jeden nemáme dítě. Nebyli jsme ten šílenej pár co se honí za každou cenu za dítětem. Jen jsme tomu prostě dali co jsme mohli abychom si to ve stáří nevyčítali že jsme se na to vykvajzli.... Před 3. umělým oplodněním - posledním- jsem začala chodit k Tradiční Čínské medicíně lektrvary a akupunktura, zajeli jsme si do Maďarska do lázní a pak šli na umělé oplodnění. Musím říct, že si sem jistá že mi pomohla akupunktura. Měla jsem napíchané ucho 3týdny v kuse a 3týdny jsem 2xtýdně chodila na 30min na napíchání bodů a 3. IVF se povedlo teď jsem ve 24TT takže já bych tu asistovanou reprodukci uplně nedávala k ledu a zase taková finanční zátěž to není. Poslední IVF nás stálo cca 12tis

ruzicka06
15. kvě 2018

@fanunka Jen k té finanční stránce IVF. Kamarádka byla na 2 pokusech a stálo je to skoro 100 tisíc a ani jeden pokus nevyšel. Ano, pro někoho poslední možnost jak mít třeba dítě, když nic jiného nefunguje. Ale věřím, že někdo (byť by do toho chtěl jít, když mu nic jiného nezbývá), je IVF poměrně finančně náročné a dovolit si to nemůže. Ale držím moc palečky, ať máš zdravé mimčo 🙂

kristyn.g
15. kvě 2018

dělali ti průchodnost vejcovodů atd? My se snažili rok a půl, i s clostilem a nic.. v lednu jsem byla na zákroku kdy mi odstraňovaly polyp z dělohy, zkontrolovali průchodnost vejcovodů tekutinou a zjistili že jsem ok. Za dva měsíce jsem otěhotněla v době kdy jsem si našla novou práci a řešila problém s hypotékou kdy jsem byla na pokraji zhroucení, takže jsem zrovna těhotná být nechtěla a poprvé jsem na to vážně tak nemyslela.. (předtím jsem si myslela že na to nemyslím ale asi sem musela být v problémech vyloženě nebo nechápu ten vtip od pánbíčka). A nebo mi pomohl ten zákrok a "profouknutí" těch vejcovodů. To doporučuji zkusit, dá se to ambulantně tou tekutinou prověřit na žádost.

wimbledon78
15. kvě 2018

Pracuji s maminkami a detmi a pribehu, kdy se snazili dlouho o dite a az kdyz to vzdali-se povedlo, jsem slysela spousty! Psychika a hlava dela moc. Nejnovejsi pribeh je pribeh moji kamaradky, ktera se snazila rok a pul a nic.. pak prislo stehovani, starosti(tudiz miminko slo docasne stranou) a bum! najednou je v tom. 😊 Drzim moc palce. At pises cokoliv, mezi radky je videt, ze te to trapi hodne. 😒

sarkar
15. kvě 2018

@tlustakarkulka udělala bych to jak píšeš na konci - spoléhala na to, že miminko ví, kdy je jeho čas a nechala to být. Užívej toho, co je teď a neřeš moc budoucnost a ono to bude tak, jak to být má 😉 Držím palce, ať se to nakonec podaří.

swetlusska
15. kvě 2018

Já jsem rezignovala už v době, kdy mi doktorka předpovídala buhví co a chtěla mi dát hormony. Odmítla jsem to brát, i za cenu, že prostě dítě nebude a zdrhla jsem od doktorky jinam!
No a za půl roku zázrak. Jedno dítko mi stačí, beru to spíš jako náhodu a nic víc už v životě pokoušet nebudu 🙂 Třeba přijde někdy i to druhé, kdo ví...🙂

codal
15. kvě 2018

@tlustakarkulka nezkoušeli jste třeba homeopatika a lecitelstvi? Já jsem k léčitelé chodila kvůli rozjetí laktace,prostě jsem měla pocit,že nemám dost mléka a bylo to celé v mé hlavě,dostala jsem homeopatika na svůj klid a ono se to rozjelo... Je to zas trochu jiná cesta...

volfici
15. kvě 2018

@tlustakarkulka ahoj, jsem na tom stejně jako @maximati, po sedmi letech se povedlo napoprvé IVF. Oba jsme zdraví, plodní, moje vaječníky by mi mohla prý závidět leckterá dvacítka. A přesto přirozenou cestou nic. Taky jsem si říkala, asi není ten správný čas, ještě chceme stihnout tohle, dodělat tamto, miminko ví, kdy má přijít.... A hele,najednou mi bylo 38, miminko pořád nikde.... Někdy je prostě potřeba jít tomu trochu naproti.
Samozřejmě že to můžeš uzavřít tím, že se na dítě už necítíš a přestat se tím zabývat. Ale myslím, že je to od přírody více či méně v každé z nás a časem člověk lituje, že pro to neudělal všechno, dokud to šlo....
Já se taky docela dlouho vnitřně přesvědčovala, že mi to vlastně nevadí, že se pořád nedaří, ale sama nad sebou jsem nevyhrála a dneska jsem v porodnici a když vše půjde dobře, bude ze mě za pár hodin máma.
V každém případě ti držím palce ať se k tomu postavíš jakkoliv 🙂

normalnimatka
15. kvě 2018

drmek, gynex, akupunktura, kraniosakrální terapie, čínská medicína obecně

normalnimatka
15. kvě 2018

@vineta ale tak ten fatalistickej pohled si asi není třeba brát osobně, o tom to právě je. proč hned "proč to dítě odešlo, nemilovala jsem ho dost"? co se na to koukat obráceně, ne-osobně, z hlediska vlastně úplně opačnýho, z hlediska toho dítěte...třeba, že to dítě chtělo jen z prenatálu trochu nasát ten náš svět, zažít jaký to je bejt chtěnej a milovanej, a vybralo si pro to vás jako svýho průvodce...? odžilo si, co si odžít potřebovalo, aby mohlo v klidu zase dál. když už takovýhle náhledy, je potřeba to brát úplně a trochu s pokorou. a ne jako "za všechno si můžeš sám"...

a to, že se děti roděj i do "blbejch" rodin, prostředí, to přeci neznamená, že to poukazuje na to, že to tak přeci nemělo bejt, a tudíž tenhle pohled je scestnej. každej si přece potřebuje zažít něco jinýho. a některý lidi se naroděj i proto, aby prostě trpěli. tak to je, každej se s tím musí poprat, jak nejlíp umí. prostě ano, kde se kdo má narodit, tam se narodí. z našeho hlediska, bohužel se roděj děti víc tam, kde by to podle nás třeba nebylo úplně nutný. ale oni si zase žijou jiný problémy. neplodnost je taková těžká zkouška pro lidi s životem jinak často poměrně slušně "zařízeným". něco řešit musíme.

vineta
15. kvě 2018

@normalnimatka Já na tyhle spirituální věci nejsem. Dnes se to říká o všem, i za rakovinou se místo náhodnýho bujení buněk hledají různý příčiny a pomíjíme to, že se dost věcí děje bez důvodu, nebo že tam, kde není medicína, nejsou vonný tyčinky a kyvadlo, ale není tam buď nic, nebo tam jednou medicína bude. Někomu ty berličky pomáhají, ale někomu to, že je dnes všechno vnímaný jako otázka vůle, škodí.

vineta
15. kvě 2018

@normalnimatka Jinak aby nedošlo k mýlce, je v pořádku, když to někdo potřebuje.

normalnimatka
15. kvě 2018

@vineta když to bereš pořádně a ne jen polovičatě, nemůže ti to nepomáhat. ale každej svýho štěstí strůjcem. žilo by se ti líp😉 nic není náhoda a třeba co se týče nemocí, je fakt lepší z toho něco vytěžit, nebo se ti nemoc vrátí, nebo přijde jiná podobně hnusná.
jinak kde není medicína - západní, zbejvá ti ještě nespočet dalších způsobů, jak si pomoct. bez tý hlavy to ale ale nejde nikdy. ikdyby ti západní medcína ten symptom potlačila a tys byla z tohohle hlediska "zdravá", nemůžeš se divit, až se zase něco vyse*e.

normalnimatka
15. kvě 2018

a když se to pak navalí, a ty to tak odmítáš vidět, přesto, že ti sou do života sázený zkoušky jedna za druhou, stejně tě to jednou semele, a bueš se ptát "kurva proč" nebo proč zrovna já a jiný, totálně na hovno otázky, který nemaj vyústění nikde jinde, než v duchovním pohledu.

můžeš "nebejt na spirituální věci", nicméně svět spirituální je a z toho nemůžeš vykročit. a stejnak to nějakým způsobem uchopit musíš. (v tvým případě asi např. přesvědčení, že jsou věci náhodný a svět je nespravedlivej... a to pojetí má svoje následky) takže se rozhodně líp žije, když se ho snažíš chápat právě z toho hlediska. a to nemyslim jako nějakou blbou berličku pro slabochy. naopak, je to tvrdá práce, ale má to svoje benefity - třeba míň nemocí a lepší uzdravování, mimo jiné určitě nějaký to štěstí a lásku.

bamak
15. kvě 2018

@tlustakarkulka pricin neplodnosti je velmi mnoho. Ne vsechny se daji vysetrit a take ne vsechny jsou v medicine zname. Je jedno jak vasi situaci nazves, nebo na co to kdo bude "svadet" (laska, genetika, harmony, psychika....). Umele oplodneni by pro vas nejspis byla moznost, domluvili jste se, ze to nechcete....jak sama pises, rady typu nemysli na to nefunguji. Zijte proste dal, snazte se na situaci najit pozitiva-vice casu pro partnera, konicky, karieru, penez....a uvidis 😉

vineta
15. kvě 2018

@normalnimatka Jsem si vědomá limitů západní medicíny. Tou spiritualitou jsem měla na mysli dnešni módní univerzální moudra, nepopírám duchovno jako takový a jeho potřebu. Naplnění potřeby ducha ale vidím asi i trochu někde jinde, obecně mám tendence sklouzávat spíš k nihilismu, připuštění absence smyslu je stejně podstatný, jako jeho hledání. Neříkám, že hledání smyslu je špatný. Špatná je ta zkratka, automatismus, dneska tak moderní: rakovina-tu máš ze stresu; neuzdravuješ se- málo věříš; potrat-dítě chodí do lásky; mohla bych pokračovat donekonečna. To není hledání smyslu, to je přebírání prázdných slov. Slova, co mají podpořit: asi to tak mělo být, to tě posílí, vše je v hlavě. Ty tam necítíš tu implikaci viny? Chápu, že to nikdo nemyslí špatně. A možná tahle slova někomu pomůžou. Mně nepomohla.
Nechci se s tebou nijak přít, máš ve spoustě věcí pravdu, a hlavně o tom skutečně přemýšlíš. Jen nejsme holt vyladěný na stejnou vlnu..

bamak
15. kvě 2018

@vineta ze se vam do toho pletu. 🙂....rakovinu mas ze stresu= slovy zapadni mediciny...stres zvysuje hladinu kortikoidu v tele-ty snizuji obranyschopnost, vcetne te proti nadorum. Dite jde do lasky-lide s hodne odlisnou genetickou vybavou si vice voni-vice se sexualne pritahuji-odlisne DNA snizuje riziko genetickych vad/potratu....mimochodem HAK kterou bere mnoho zen ovlivnuji cich a taky slozeni potu-takze voni jinak a taky hure citi toho spravneho chlapa🙂 ....a mohla bych pokracovat.

janapetrvalska
15. kvě 2018

stres dela hodne, byt si to nepripoustite muze a urco je stres okolo baraku co stavite....chce to asi hodit za hlavu s rrsit ted jen barak a onosi mimco cestu urco najde ;)

vineta
15. kvě 2018

@bamak Nepopírám tyhle vlivy, ale tu rétoriku a preceňování těch vlivů .. (a sexuální přitažlivost toho ve výsledku nemá s láskou moc společnýho).

No nic, asi to neumím dobře vyjádřit. Tak to tu nechci dál plevelit.. jen člověk je v otázkách vlastní plodnosti zpravidla křehkej a "nemyšlení na to" - univerzální rada- jakkoliv psychika roli skutečně může- je prostě k ničemu, protože to je věc, která se nedá udělat, to se prostě musí stát.

fanunka
15. kvě 2018

@ruzicka06 tak kamaradka byla asi samoplatce, ale do 39ti IVF proplaci z vetsi casti pojistovna... nas to opravdu stalo "jen" 12tis