Moc mladá na dítě?

te_si
3. srp 2017

Ahoj všem.

Chtěla bych znát nestranný názor někoho, kdo mě nezná a zároveň se zeptat Vás, jak jste to měly. Nevím totiž, jestli to, co se mi děje je normální nebo jsem se zbláznila 🙂.

Bude mi za měsíc 23 a posledních pár měsíců jsem začala toužit po dítěti. Vždycky jsem děti měla ráda a těšila jsem se, až budu mít vlastní, ale pak to postupně opadalo. Po střední jsem žila nějakou dobu v zahraničí, měla jsem svoje "užívací léta", ale vždycky jsem měla ráda jistotu a těšila jsem se na vztah.

Teď mám přítele, se kterým jsem poměrně krátce, ale jsem neskutečně šťastná a cítím, že "je to ono". Taky mám kolem sebe spoustu příbuzných s malými dětmi, na ulici potkávám samý těhotný holky a děti (teda aspoň mi to tak připadá 🙂) a já se prostě nemůžu zbavit tý touhy.

Já i přítel pracujeme (já teda zatím jen půl roku), ale s penězma by problém nebyl. Vždycky si řeknu, že bych se radši měla soustředit na práci, která mě opravdu někam posouvá, ale pak si říkám, že bych přece mohla pracovat pár dní v týdnu i při mateřský a pak bych v práci normálně pokračovala.

Abych to zkrátila, snažím se pořád najít negativa toho, mít dítě, ale nějak se mi to nedaří 🙂.

Moje otázka zní: V kolika letech "to na na Vás přišlo"? Vím, že věk je jen číslo, ale nejradši bych si přála, aby mi bylo aspoň 25, jen pro můj pocit, že už to není tak divný.

P.S.: Aby to nebylo jen o mně, přítel je starší než já a děti by taky brzy chtěl, ale je rozumnější než já a nechtěl by hned. 🙂

Budu ráda za Vaše postřehy a přeju hezký den.

aguaverde
3. srp 2017

Já rodila v den 22. Narozenin.... o dceru jsme se snažili dva roky..... takže věk bych neřešila, ale spíš aby jste se shodli s přítelem .... aby to nebylo, že ty chceš a on ne

masajka87
3. srp 2017

Touha na mě přišla ve stejném věku jako u tebe. Ve 24 jsem už mela malyho a bylo to nejlepší těhotenství. Sice mi špatně bylo ale tělo a kostra to zvladala lip. Ted cekam 3. Už mi bude 30 a kvůli tomu jak to snasim už bych do dalšího nesla. Naštěstí se nám konečně ta holka povedla takže není proč dál dělat děti. Ten kdo dělá kariéru pak taky nemusí otěhotnět až by zrovna chtěl. Ten kdo děti má brzo má výhodu pak i v budoucnu že si užije života i když děti budou větší. A co na to partner?

mariti
3. srp 2017

Idealni vek na dite! Bylo by fajn aby ti vysla materska, tak bych to naplanovala ja {ikdyz planovat se moc neda].

annasmyckova
3. srp 2017

sestra se vdávala v 25 letech, začali se snažit a na děťátko si počkali 10 let...takže lepší dřív než později, zvlášť, když vás netlačí ani finance ani zdraví nebo studium...

rozarka69
3. srp 2017

Já rodila před necelýma 2 měsícema v 21 letech. Ano, setkala jsem se už s názorama, že jsem mladá atd. Ale jedním uchem tam a druhým ven 🙂 Jsem za tu moji princeznu št'astná a i partner (25let). Miminko sice přišlo náhodně a potrat nepřipadal v úvahu. Jsme spokojení rodiče. Pro nás to brzy není. Jsou maminky, kterým je třeba 18let a jsou št'astné. Já bych také věk neřešila. Samozřejmě ale musí chtít i partner 🙂

pavlikovarenata
3. srp 2017

Taky bych neřešila věk, ale spíš aby třeba přítel si nemyslel, že je brzy ne kvůli věku, ale kvůli tomu, že jste spolu krátce 😉 Jinak rok v práci není na škodu kvůli mateřské. Já měla teda první dítě v 27 letech, ale dřív nebyl partner a pak už jsem si zase chtěla výšku užít 😉

karlajasmine
3. srp 2017

@te_si pokud jsi ve 23 letech s přítelem poměrně krátce, tak bych počkala a hlavně ať máš jistotu že máte stabilní vztah na celý život, ať už se svatbou nebo bez, ale ať se za další dva roky o dítě nesoudíte, jak to často bývá. A co se týče práce, rozhodně to není jen tak, pracovat při mateřské, obzvlášť pokud kojíš..záleží jaký máš hlídání. Ale hlavně mysli na dobro dítěte, ať jste zajištění a máte stabilní vztah 🙂

soleilll
3. srp 2017

@te_si Na mě "to" nepřišlo nikdy. NIc, jako profláknutý "biologický hodiny" nemám. Narozdíl od tebe jsem se s malými dětmi za dobu své bezdětnosti blíž nesetkala (v širší rodině jsem byla nejmladší) a nikdy jsem necítila nutkání půjčit si je nebo snad hlídat. 🙂 Spíš naopak - byly mi protivní spratci, co vřískali v hromadné dopravě nebo všude běhající a uřvaní parchanti v restauracích a obchodech. Rozhodnutí mít vlastního potomka bylo čistě rozumové - vzhledem k věku, vzhledem k partnerskému vztahu, práci, životní fázi a v neposlední řadě mé zdravotní anamnéze. Ve třiadvaceti jsem sice měla 3 roky partnera, se kterým jsem přes rok i bydlela, ale když si teď představím, že bych s ním měla děti - brrrr! 😀 Nebudu ti nic radit - je to tvůj život a tvoje rzhodnutí. Jsi dospělá. Samozřejmě každej to cítí jinak, každá jsme jiná, ale opravdu jsem ve tvém věku měla úplně jinou představu o denním a nočním trávení času, než utírat podělaný zadky. 😀

te_si
autor
3. srp 2017

@karlajasmine díky moc, tehle strizlivej názor si snažím vštípit a ještě počkat. Zajištění jsme, pracovat bych pak mohla i z domu, asi jde fakt jen o to, že jsme spolu krátce. Jsme spolu 7 měsíců a i když spolu bydlíme a zdá se mi, že se známe věčnost, jsme pořád na začátku.
Můj bratr do toho šel po půl roce vztahu a doteď jsou s malou šťastní, já ho mela za blázna, ale teď už ho chápu 🙂.

te_si
autor
3. srp 2017

@soleilll Diky za nazor! 🙂 Ja jsem si užívala celkem dost a doteď se tomz nebráním, ale už mě ani nebaví chodit na diskotéky a pít do rána, takže si říkám, že to by mi taky nechybělo.
A ráda se o někoho starám a utírání závodu mi nevadí :D - to zní hrozně, připadám si fakt jak blazen 🙂.
Každopádně taky jsem měla období, kdy mi děti vadily, pracovala jsem i jako aupair, tak jsem si užila dost :D

te_si
autor
3. srp 2017

@masajka87 když se ho nekdo ptá partnera, jestli plánujeme, tak říká, že kdyz to přijde, tak budeme jen rádi, ale nic neplánujeme.
Děti má hrozne rád a když vidím, jak ho moji synovci milují, tak se těším ještě víc na naše vlastní 🙂.

anetka90
3. srp 2017

@te_si můj názor je takový že jste spolu s přítelem krátce. Můj švagr chodil s holčinou chvilinku, pak se spolu rozešli a synovec v tom má celkem zmatek, rozešli se spolu když bylo synovcovi něco málo přes rok, ale zase říkám že je to na každém jak se rozhodne 🙂

andreasustrova
3. srp 2017

@te_si Narodila se mi dcera přesně týden před 18-tými narozeniny. Chodila jsem do školy, děti jsem nikdy moc nemusela, ale když jsem dceru poprvé uviděla tak se mi vše otočilo a já se změnila. Teď je mi 22 let, dcera má 4,5 roku a dnes jsem se dozvěděla na genetice, že budeme mít chlapečka. Ona chtěla ségru, že prý budou princezny. Když jsem jí řekla, že to bude bráška tak začala plakat, že chce sestřičku. :DDDD

disfraz
3. srp 2017

@te_si na to je těžké odpovědět. Když tedy říkáš, že jste zajištění a máte zázemí, tak je to super. Ale dítě není jen krásné bříško a pak úžasné miminko v kočárku. Je to obrovská zkouška vztahu. My byli spolu skoro 5 let a stejně to byla největší zátěž, co jsme zažili (drobnosti jako 2 roky rozkopaný být, půl roku vztah na dálku pomíjím ;) ). Je možné, že vše bude super, ale taky budete mít možná takového raracha jako my, nebo nedej bože jiné komplikace a třeba se 3 roky za 2,75 let dítěte nevyspíš (nevím, co je spát víc, než 2 hodin v kuse). Porodila jsem na vysoké škole a je to opravdu zahul (malý jde v září do školky, takže to není momentální záchvat zoufalství).

jade85
3. srp 2017

@te_si na mě touha po dítěti přišla až po třicítce a jediný chlap, se kterým jsem dítě chtěla kdy mít, je můj manžel, se kterým jsem se seznámila až těsně před třicítkou. Říkám si, že kdybych měla dítě s partnerem, se kterým jsem byla, když mi bylo tolik, co tobě, tak by to byla dost katastrofa 😀Na tvém místě bych tomu dala ještě třeba dva roky - ověříš si, jak je na tom váš vztah, třeba se i vezmete, vybudujete si lepší bydlení, ty získáš větší praxi a třeba i lepší pozici a peníze v práci. Na druhou stranu biologicky máš teď na miminko ideální věk, z toho, jak píšeš, mám pocit, že jsi rozumná ženská, co to má v hlavě celkem srovnaný, takže bys miminko určitě zvládla už teď. Pokud chceš ale negativum, tak to hlavní za mě je nejistota toho, jak se to bude vyvíjet s partnerem. Přeci jen v tvém věku nemáš tolik zkušeností, aby sis mohla být aspoň trochu jistá, že je to ten pravý a nejste spolu dost dlouho na to, aby vztah mohl být otestovaný časem 🙂

journals
3. srp 2017

Muj nazor je, ze ve 22 letech na dite brzo byt nemusi. Ale v pripade, ze jste spolu tak kratkou dobu, v zamilovane fazi a pracovni zkusenosti zatim temer zadne, mi neprijde zakladani rodiny vhodne. Jsem v tehle pripadech skeptik, ale nektere pripady tady na MK me presvedcuji o tom, ze zalozeni rodiny je vec vazna a neni dobre nic uspechat. Pockejte rok, dva. Vsak nemate kam spechat. Ty si zatim odpracujes trochu praxe, s pritelem poznate i svoje negativa a ujasnite si, jestli mate spolecny pohled na svet.

verkaver
3. srp 2017

První dítě jsme měli v necelých 23 letech,pak druhé,třetí,čtvrté... S manželem jsme spolu 19 let,zamilovaní čím dál víc a spokojení. Ve třiadvaceti není divné mít dítě,biologicky je to skvělý věk na těhotenství a mateřství. Ale my jsme v té době už byli manželé a předtím jsme spolu čtyři roky chodili a bydleli,to je mezi námi asi ten jediný rozdíl - délka vztahu...

marta93
3. srp 2017

Je mi 23 a mam skoro půlroční holčičku 🙂 3 roky jsem pracovala, byla jsem svobodna a uzivala si života a na dite nebylo ani pomyšlení. Ale pak jsem potkala svého Partnera. A za 3 měsíce jsme chtěli oba miminko 🙂 měsíc na to jsem byla tehotna 😀 rozhodne toho ani na minutu nelituji a jsem ted naprosto stastna <3 takže tve pocity naprosto chápu. Jen mi dva jsme oba blázni a co chceme tak chceme co nejdřív 😀

ronja55
3. srp 2017

Mě bude v lednu 23 a za 2 měsíce porodim našeho prvního syna. Vždy jsem chtěla mít děti dříve. Ale plánovali jsme to tak za rok az dva, hlavně abych už měla dost odpracováno a měla mateřskou. Zadařilo se dříve ale jsme s manželem šťastní. Těhotenství mám úplně bezproblémové a i v osmém měsíci zvládám vše skoro jako bych ani nebyla těhotná. Verim že kdyby mi bylo více tak je to o dost horší. Pokud máte s přítelem pěkný vztah a víte že dítě zabezpečíte po finanční stránce neváhala bych. Ale ty sama musíŠ vědět jak to cítíš a jestli dítě už chceš.

mnau_m
4. srp 2017

Mně je čerstvých 24 a jsem v 6.měsíci 🙂 Mimčo jsme plánovali, chtěli jsme ho stihnout do 25 let (příteli bude teď 25). Chtěla jsem vždy být mladá mamča, abych na vše měla energii. Jinak jsme spolu téměř 5 let, já mám dodělanou VŠ a pracuji 2,5 roku. (Chtěla jsem i mít něco odpracováno). Myslím, že na tom jak jste spolu dlouho zase tolik nezáleží. Mí rodiče měli svatbu po půl roce vztahu a pak dítě, teď mají děti 3 a jsou spolu 30 let. Jsou lidi, co jsou spolu x let, sezdani, narodí se jim mimčo a oni jdou od sebe..

franerka
4. srp 2017

Bože všude čtu dogma a předsudky. Jste spolu sice krátce ale můžete se znát lépe než papr co je spolu roky. Oba miminko chcete. Nebaví tě vysedávat po hospodách, všude kam se hneš vidíš.děti. Jasný signál probuzeného mazeřství. Já první dítě měla v 26, ale mám spoustu kamarádek co jej měli ve tvém věku a jsou sppkojené. Kde je řečeno že když si uďeláš mimčo s mužem se kterým jsi déle že spolu zůstanete. To se přece nedá dopředu říct u žádného vztahu. Já být tebou do toho jdu. Těhotenství trvá 9 měsíců. Takže než porodíš vznikne ti nárok na mateřskou. Sedni si doma s přítelem a ujasněte si zda už chce nebo ne. Snažení zdar. 😉

akankeo
4. srp 2017

@te_si vek je v pohode a spis si tehotenstiv a dite uzijes. Ste spolu ale docela kratce, snad spolu aspon bydlite, tak uvidis, proberte to doma a realne, at se nestane, ze otehotnis a on nebude nadseny. Jedna vec je chtit deti vyhledove a ddruha je mit je hned, nekdy je lepsi vybudovat zazemi, spolecne zazitky a pak do toho vlitnou, treba si jeste spolecne zcestovat a pak deticky, ony totiz dost ten vztah proveri a cim ma pevnejsi zaklady, tim lip. Ja se vdavala ve 24 a byla jsem v nasem kanclu nejmladsi a pak i nejmladsi maminka, vsichni to odsouvaj po 30, skoro az k 40tce, chteji si uzit zivota a pak jsou unaveni. Samozrejme tvrdi, jak je materstvi uzasne a tak, ale ve vysledku potrebuji k zivotu mnohem vetsi pohodli nez budes potrebovat ty s pritelem a nekdy mi prijde, ze je ty deti az obtezujou, tak maji tendenci je furt odkladat. Ja davam deti do skolky na cely den jen kdyz jsem cely den v kancelari, oni i na rodicaku, to davam deti max na pul dne a kdyz se mi cokoliv nezda, nechavam si je doma a i ted po 30tc s nejmladsim uz ten vek zacinam citit. Kdyz ponocuju, druhej den uz teda nejsem cila a podobne 😀

prostejina
4. srp 2017

Rodila jsem týden po 24.narozkach 🙂
A co ti radim...počkej, az budeš mít odpracovano 270 dnů, at mas nárok na materskou, ale to už bude brzy 🙂
Jestli s tím partner souhlasí, tak do toho!
Mne vadí spis holky, co nikdy nepracovaly, a "strašně bi uš chtěli mimi, pritel pracuje a jim je 18, moc se myluji". V překladu = nechci makat, jsem navic hloupá, tak chci dite. A pak další.
Ty to mas v hlavě evidentně srovnány 🙂 držím palce :-*

ababunk
4. srp 2017

@annasmyckova ANO, souhlasím. 23 je super, akorát věk pro miminko, myslím si. V tuto dobu jsme se už snažili a povedlo se, až mi bylo 32 let. Takže za mě, jak to cítíš, šup do toho.V případě problémů se všechno hrozně protáhne a najednou zjistíš, že ti uteklo i 10 let.

lenysek1988
4. srp 2017

Mladá na dítě? Spíš zda chce být rodiči oba. Já třeba chtěla mít první v 25letech,ale po finanční stránce a taky jak by to bylo s bydlením se to posunolo. Takže to dopadlo tak, že 25letech zásnuby, další rok svatba a nakonec miminko v 27letech. "Negativa" První měsíce jsem ráno nemohla snídat a vydýchaný vzduch mi zvedal žaludek. Čistit si zuby po jídle,to nešlo. Před jídlem nebo až o hodinu později a dýl. Ke konci mi natíkaly nohy teplem a teplo byl pro mě nepřítel číslo jedna. Po narození miminka se nemusíš vyspat a pak ti začínají starosti na několik let. Pozitiva: líbilo se mi bříško 😀 A samozřejmě když byla malá spokojené a spící miminko.
Z jiného soudku. Kolegyně chodila s přítel 3 měsíce a oznámila mu že je těhotná. On chtěl dítě taky brzy a kolegyně teda měla už přes 30let. V neděli má termín a s partnerem jsou spokojeni. A spolužačka ta ze zdravotních důvodu že nemůže mít děti. Partnerovi to řekla,aby věděl do čeho jde a ona mu po dvou měsících oznámí že bude tatínek. Mají půl ročního kluka a svatba byla nedávno 🙂

klaraslavickova
4. srp 2017

Správný věk na dítě je strašně relativní věc.. já měla obrovskou touhu pod dítěti v 17 ale zahnala sem ji s tím ze je to hloupost pak sem potkala meho teď už manžela je o 10 let starší po půl roce vztahu se nám proste stala dcera není tu úmyslně ale ani na malou chvilku sem nepomysléa na potrat teď ji budou 4roky rodila sem v 18 letech ve 20 sem se vdala a manžel přišel s tím ze chce další dítě po půl roce se povedlo a miminko v 11 tt zemřelo pak se dalších 13 měsíců nic nedělo s pak dr přišel s tím ze další dítě jen tak nebude ze moje tělo trucuje..našla sem si novou super práci a jeďte ten měsíc nesla neschopenku s tím ze jsem těhotná teď jsem ve 14tt ve středu nám bylo řečeno ze je to zdravy kluk.. jsem šťastná jako blecha s tím co mám nemyslím si ze je nutné dodržet trend dnešní doby a mít dítě až po 30.. naopak rada vidím mladší maminky a hodně odborníků ti řekne ze je lepší rodit před 30..
Ovšem nebudu lhát v porodnici na mě koukaly skrz prsty a občas lidi taky ale mě je to jedno my se o naši dceru strašně perfektně má všechno na světě a myslím ze i naše výchova je správná
Pokud se na tom s přítelem schodnete a mate ms to nevidím problém ve věku to je to poslední co by mělo rozhodovat 15ti není takže jsi stará dostatečně..

te_si
autor
4. srp 2017

@anetka90 Díky za za zkušenost, možný je všechno, tak souhlasím s tím, že pro dobro dítěte je lepší mít trvalejší vztah. Znám taky pár takových případů.

kockakacka
4. srp 2017

Me je 24, prvni jsem chtěla do 25. Ted se třetí mesic snazime, takže by mi těch 25 min. melo byt. Manzel chtel uz dlouho (4roky), jenze ja jsem do června studovala, takže to proste nebylo v klidu možné. Myslim si, ze pokud se na to citis, tak 23 neni malo. Ja se ve 23 vdavala a každy kroutí hlavou jak jsem mladá :D navic ono se to nemusí pověst na prvni dobrou. Spis je otázka vas vztah. Ale to musíš vědět sama 🙂 mam kamaradku, která si myslela, ze je to ono a po roce a pul uz si to nemyslela...nenech se zaslepit zamilovanosti, ale použij rozum 🙂 a pak sama uvidíš. Ale podle me brzy neni 👍🏻

anetka90
4. srp 2017

@te_si ono třeba pravdu nemám, ono je to jak kdy. Já třeba našla lásku(teď spolu slavíme 7 roků) a teď čekáme mimíska 🙂, takže bych Ti to taky moc přála, ale aspoň chvilinku bych ještě počkala 🙂. Kdyby jsi kdykoliv něco chtěla, klidně mi můžeš napsat 🙂

kockakacka
4. srp 2017

Jinak od října jsme pri škola pracovala a stale pracuji a predtim jsem rok delala na dpc v Lidlu, takže to by se take melo počítat @kockakacka