Mám jít na interrupci, ale nejsem si jistá

xyzzyx
12. črc 2016

Nevím co dělat a asi bych potřebovala poradit. Je to moc soukromé, osobní, takže volím tuto anonymní variantu. Jsem nechtěně těhotná, přes nitroděložní tělísko. Další dítě jsme neplánovali, protože mi to doktoři nedoporučovali. Bohužel jsem otěhotněla a všichni mě posílají na potrat. Ale já nejsem přesvědčena, že dělám správnou věc. Měla jsem katastrofální první porod, byl akutním císařem, ale potom se to moc zkomplikovalo, málem jsem umřela. Dělali mi opět revizi dělohy. Dále mám za sebou druhý porod plánovaným císařem. Celkem už 3x nějaký zásah do dělohy. Při druhém CS mi primář řekl, že mám dělohu jako papír a že mi nedoporučuje další těhotenství. Už po prvním nebyl moc nadšený, protože mě viděl, věděl, jak sem ve vnitř moc šita a jak má děloha vypadá.... A teď mi ze zdravotních důvodu napsal rovnou žádanku na interrupci. Jenže se s tím vnitřně peru, nevím, jak s tím dokážu žít. Můj muž je rád, že mám jít na potrat, hrozně se o mě bojí, nechce abych umřela, už jednou si to zažil. To samé i moje maminka a tchýně. Nechcou nám do toho mluvit, ale vím, že by také byly raději, kdybych šla na potrat. Ne že by nestály o další vnouče, ale prostě se o mě bojí. A všichni se shodnou na tom, že raději chcou mít mě se dvěma zdravýma dětma, než 2 - 3 poloviční sirotky. Ale já si myslím, že všichni přehánějí, že to takové riziko není a že se nic nestane. Nikde jsem se o takovém případě nedočetla

astyna
12. črc 2016

Co zajít k nějakému odborníkovi? Probrat to?

zmrzlinka
12. črc 2016

chce to podle mne nazor vic odborniku.Drzim palce.

evulinkab
12. črc 2016

@xyzzyx Tak já myslim, že my tady na netu ti nic moc neporadime...Jedine, kdo ti muže říct, jaké je to riziko, je nejaký zkušený odborník!

xyzzyx
autor
12. črc 2016

Zítra jdu k třetímu doktorovi, tak uvidím, co mi na to rekne

peczka
12. črc 2016

Šla bych to probrat ještě s nějakým odborníkem, a to co nejdříve. Pokud je tam takové riziko, tak se přikláním k názoru tvé maminky a tchýně. Tvé dvě děti tě potřebují živou a zdravou. Chápu, že to není lehké a musí to být hrozné rozhodování. Zkus to pravdu ještě probrat s doktory a pokud by tě to mělo ohrozit, byla bych pro potrat

frufrunka
12. črc 2016

@xyzzyx Mám za sebou něco podobného... Do potratu jsem se nenechala uvrtat a mám tři krásně děti, které bych za nic na světe nevyměnila. Za tu cenu, že jsem druhé i třetí těhotenství odležela v nemocnici od 24tt - do té doby je riziko ruptury dělohy minimální. Nakonec jsem vydržela do termínu, malému při plánovaném císaři prosvítaly skrz dělohu vlásky, přesto mi paní doktorka řekla, že další těhotenství nedoporučuje, protože by se miminko narodilo 100% dřív. Že není schopná říct o kolik, ale dřív. Žádný striktní zákaz... Pokud bys ležela v nemocnici jako já, je pomoc okamžitě na dosah - jak pro Tebe, tak pro miminko (musí to tedy být nemocnice se špičkovou neonatologií, já mám okresní špitál 12 km, takovou vybavenou nemocnici 55 km, přesto nebylo co řešit a šla jsem rovnou do krajské). Jestliže se to v Tobě pere, nejspíš by ses horko těžko vyrovnávala s potratem. I ten mám za sebou, bohužel nebyla volba, miminko bylo v děložním hrdle, kdybych potrat nepodstoupila, do dvou dnů bychom zemřeli oba. I tak to strašně moc bolelo, psychika je pak šílená a můžeš si to zdůvodňovat jak chceš, nic moc nepomáhá... ☹ Nebudu Ti radit, že si máš miminko nechat, to musíš zvážit sama, rizika tu určitě jsou a ne malá, ale pokud bys byla v nemocnici, šla bych do toho... 🙂 Moc držím palce a budu zvědavá, jak to dopadne! Kdyžtak napiš i do IP, nevím, odkud jsi, ale Českobudějovická nemocnice má ode mě deset hvězdiček z pěti možných! 😉

japona
12. črc 2016

@xyzzyx Ač nejsem příznivce potratů, ve vašem případě bych na něj šla. Dle popisu máte vysokou pravděpodobnost komplikací, ktera nemusí (ale může) dopadnout dobře. Riziko komplikací je vždy, ale v řádech promile. U vás to budou desítky procent.. jste ochotna takhle riskovat?

nutricnihodnota
12. črc 2016

Já to nechápu. Pokud je pro tebe těhotenství takové obrovské riziko, tak proč ti proboha nepřerušili vejcovody? Přeci museli vědět, že tělísko není nijak zvlášť spolehlivé. Určitě si zajdi na konzultaci k někomu jinému.

xyzzyx
autor
12. črc 2016

@frufrunka fakt? Tak to je super, že jste to nevzdala. Kdybych měla podporu aspoň od rodiny, tak to vůbec neřeším a na potrat nejdu. Jen právě u mě je ještě ten problém, že už jsem jednou málem o život přišla, opravdu jsem utekla hrobníkovi z lopaty... já to tak neprožívám, já nevěděla co se se mnou děje a kdybych to nepřežila, tak je mi to teď taky fuk. Ale právě ti moji nejbližší to těžce prožívali, já to zase neznám z jejich stránky, tak se snažím je pochopit. Pořád mi říkají, že mám být ráda, že žiju a ne zbytečně riskovat. A to tvrdí i moje mamča, která je věřící a potraty opravdu zatracuje. Což sem opravdu takový názor od ní nečekala. Bála jsem se ji vůbec říct, že mám jít na potrat, že jak to vezme. A fakt mě reakcí překvapila. Já si také myslím, že bych to zvládla a pevně věřím, že se nic nestane, ale ale ale, co kdyby, že? Pak už s tím nic nenadělám ☹

no_title
12. črc 2016

tady těžko radit... ať se rozhodneš jakkoli, nebylo by lepší si nechat podvázat vaječníky? Aby se už toto nestalo a nemusela jsi před takovým rozhodnutím znovu stát? Žádná antikoncepce není 100%.

carmilla
12. črc 2016

Také bych věc konzultovala s dalším odborníkem, jednáš rozumně...Pokud by i ten naznal, že rizika jsou skutečně vysoká, za sebe bych se patrně rozhodla pro interrupci - už kvůli dvěma dětem, co na mě čekají doma. Ale máš mé sympatie za to, že nejednáš zbrkle, že se snažíš dát tomu šanci...Pokud by další těhotenství a porod měly představovat skutečně vysoké riziko pro zdraví, možná bych zvážila "radikálnější" formu antikoncepce, třeba i invazivnějším zákrokem...Zkus s lékařem probrat všechny možnosti, jak by se dalo těhotenství zvládnout, aniž by pro tebe a miminko představovalo neúnosné zdravotní riziko...já věřím, že dnešní zdravotní péče je na tak vysoké úrovni (i když spousta lidí frfňá), že si s drtivou většinou nesnází dnešní lékaři dokážou poradit...Jedině pokud by i další nezávislý odborník potvrdil, že rizika jsou neúměrně vysoká a není v silách moderní péče je adekvátně snížit, šla bych na interrupci.

xyzzyx
autor
12. črc 2016

@nutricnihodnota no já to právě také nechápu a proto si myslím, že to třeba tak rizikové není. Jako našemu primářovi věřím, ten je fakt skvělý odborník. Samozřejmě mi nic nezakázal, to ani nemůže, ale nedoporučoval. Ale ani nenabídl přerušení vejcovodů

xyzzyx
autor
12. črc 2016

@no_title samozřejmě pokud na potrat půjdu, tak už vím, že se musím smířit s tím, že už nikdy další mimi mít nebudu a půjdu na podvaz vaječníků

simca31
12. črc 2016

Ach jo to je situace ale jak pisou holky proc te nepodvazali kdyz je pro tebe dalsi tehu takive riziko ale zas pokud ti slo o zivot tak to asi nebude sranda a nedivim se rodine ze se boji k cemu budes detem kdyz tady nemusis byt musis zvazit pro i proti a jak dlouho jsi od posledniho porodu?

frufrunka
12. črc 2016

@xyzzyx Já jsem taky neměla podporu rodiny a hrobníkovi z lopaty jsem utekla hned 2x (poprvé při prasklém vejcovodu u mimoděložního těhotenství a podruhé právě po tom těhotenství v hrdle, kde následovaly ještě chemoterapie, které stejně nepomohly a pak obří život zachraňující akutní operace s následným zmenšením dělohy o 1/3, kdy jsem masivně krvácela ven i směrem do břicha)... Takže tak... Možná jsem se rozhodla si miminko nechat navzdory všemu a všem i proto, že už jsem ten jeden nucený potrat zažila a vím, že další (navíc dle mého názoru "zbytečný", protože tady byla velká šance na to, že to dopadne dobře), bych psychicky neustála. Když pak rodina viděla, že jsem odhodlaná, tak změnili názor a snažili se pomáhat, hlídali, jezdili za mnou na návštěvu. Zase Tě ale nechci nijak lámat a přesvědčovat - důsledky svého rozhodnutí poneseš Ty, ne my tady okolní, které radíme, ať už tak a nebo tak. Ono to může dopadnout výborně a budeš moc šťastná za miminko (a nejen Ty), ale taky to dopadnout nemusí. Nebála bych se o Tvůj život - jak říkám, když se ví, v jakém stavu je děloha, byla bys hodně hlídaná a nejspíš i hospitalizovaná, takže i v případě ruptury bys o život rozhodně nepřišla, ale šlo by o miminko - pokud by muselo na svět hodně brzy, mohlo by mít následky. Starat se o něj pak budeš zase a jenom hlavně Ty... Já jsem se s doktory domluvila, ve 24tt hospitalizace, ve 26tt kortikoidy pro případ předčasného porodu a pak už jen pevné nervy, dobrá nálada a víra v něco vyššího, že to dobře dopadne... 🙂

crawler
12. črc 2016

@xyzzyx Moc myslím na vás a všechny vaše blízké. Je to tak těžké! ☹ Určitě souhlasím, že je potřeba vše konzultovat. Lékaři (někteří ) často rádi zastrašují a vystrašit dokáží fest ☹ Napadl mě i tento kontakt http://nesoudimepomahame.cz/ - mohla byste jim to všechno říct a poprosit je o kontakty, kde je možné to konzultovat. Nechci situaci zlehčovat - to vůbec ne - ale taky si uvědomuji, jak všeobecně lékaři straší např. rupturou dělohy po předchozí sekci atpod. přičemž rizika zdaleka nejsou tak vysoká, jak to kolikrát podávají. Takže probrat s odborníky ze všech možných stran,probrat všechny možnosti,které jsou než se rozhodnete. Moc držím pěsti!!!

big_el
12. črc 2016

Pátrala bych po tom a vyhledala i jiný odborníky, co ti řeknou. A pokud by ti řekli to stejný, tak bych asi to riziko nepodstupovala. Dvě děti máš, určitě krásný a moc šikovný a podle mě už to je v dnešní době velký štěstí a nehazardovala bych tak. Ono..vidina dalšího mimča je určitě lákává, ale co ty rizika, co kolem toho jsou? Dokázala bys do takovýho rizika jít, když bys věděla, co se muže stát? A hlavně..nejvíc by to odnesly ty děti, manžel apod.

stepankapu
12. črc 2016

Ahoj, já bych se rozhodovala podle sebe a jak to cítím. Pokud mimi chceš, tak bych na potrat nešla. Doktoři, Ti to jen nedoporučující. Pokud se rozhodneš pro mimi, tak budeš na rizikovým a neustále pod dohledem nebo dokonce v nemocnici. Nikdo Ti neřekne na 100 %, co se stane. Pokud váháš nad potratem, tak si to budeš vyčítat. Sama se rozhodni podle sebe.Držím palečky ať se rozhodneš, jakkoliv 😉

vineta
12. črc 2016

@frufrunka Tedy nedovolila bych si v takové situaci nikomu tvrdit, že mu smrt nehrozí. Medicína není všespásná a dobrá nálada už vůbec ne.

Doporučuju probrat s odborníkem, nedat moc na pocity a řešit to racionálně. Raději být zdravou mámou dvěma dětem.
@xyzzyx

kacca11
13. črc 2016

@xyzzyx ja bych takove riziko, jake pises, nepodstupovala. Jsi tu pro manzela a krom nej tu musis byt i pro sve dve deti. Myslim, ze na ne musis myslet v prvni rade a mit je jako prioritu. Oni si nezaslouzi, aby kvuli dalsimu diteti prisli o partnerku a mamu. Riziko bych rozhodne nepodcenovala, mam v okoli pripad, kdy tohle nedopadlo dobre a matka i dite zemrely. Takze ja bych jednoznacne volila interrupci, ale je to tvuj zivot a tva rodina. Ovsem myslim si, ze to neni jen tvoje vec, ale i jejich a nemela bys jejich nazor bagatelizovat.

@frufrunka nestacim se divit, ze jsi schopna napsat, ze ji o zivot rozhodne nepujde. Opravdu bych chtelamit tvou odvahu, abych to mohla tvrdit.

micaella23
13. črc 2016

A co kdyz bude riziko ze to nezvladnete oba? I tak, manzel zustane s 2-3 detmi sam a do prace tezko pujde hned, penize od rodiny (pokud budou pomahat) nemusi stacit a jeste dopadnou spatne a buhvi kde bydlet, nebude jim doprano to, co bys chtela, hlavne nebudou mit mamu a manzel se muze psychicky zhroutit, nemusi se z toho dostat a s detmi bude co? Kde skonci? Nad tim jsi uvazovala?:( ja bych to tem zivym detem neudelala, promin ale stacil by mi nazor tohodle 1 doktora proste nez hazardovat. Sla bych na potrat a eventuelne resila adopci prcka z kojenaku pokud se rozhodnes dite si prat

bubinko1506
13. črc 2016

Nie som zastankyna potratov, ale urcite by som isla este k minimalne dvom odbornikom, ktori by zhodnotili hroziace rizika. Cakat dietatko je sice krasne, ale neriskovala by som, pokial by to tehotenstvo ohrozovalo moj zivot a aj zivot dietatka (mozete prezit obaja, ale moze sa stat, ze zomries ty, dietatko alebo obaja).
Takze ak by lekari nadalej doporucovali ukoncenie tehotenstva, tak by som ho podstupila - zo zdravotnych dovodov ma svoje opodstatnenie.

xyzzyx
autor
13. črc 2016

děkuji moc všem za příspěvky. Jdu dnes ještě k jednomu skvělému doktorovi, tak uvidím,jaký názor bude mít on. Můj gynekolog mi přišlo, že udělá, co si pacientka žádá, nikdy mě otevřenou neviděl, nebyl u mých porodů ani jiných gyn.zákroků, takže mi přijde, že ani pořádně neví o co jde. Proto jsem si říkala, že to třeba vůbec není takové riziko. Věřím našemu primáři, který je špičkový odborník, zachránil mi život, podruhé mě rodil a moc dobře můj případ zná. Ten mi to opravdu nedoporučuje, ale zakázat mi to nemůže. Tak uvidím ještě co mi řekne dnes ten třetí. Samozřejmě na svoji rodinu myslím a určitě jim nechci způsobit žádné trauma. Pokud mi dnes Mudr.řekne, jaká jsou rizika a co by mě čekalo a hrozilo, tak podle toho se rozhodnu. Dám vědět 🙂

pnm
13. črc 2016

Prvý pôrod býva obvykle najťažší, známa vec. Ale doktori neradi náročnejšie a pracnejšie pôrody, preto takmer každej, kde si myslia že by mohlo byť s pôrodom o niečo viac práce, radia radšej potrat. Odporúčam dať na hlas svedomia a potratu sa vyhnúť. Aj keby to bol zasa cisársky, no je tam toho...

Doktori by najradšej robili len také pôrody, kde vlastne ani nemusia nič robiť, známa to vec.

bubinko1506
13. črc 2016

@pnm ale tu nejde o to, ze lekarom sa nechce robit porod, pri ktorom by bolo viac prace, tak odporucaju potrat. tu ide o to, ze uz samotne tehotenstvo moze byt pre zakladatelku zivot ohrozujuce. preto jej lekari odporucaju ukoncit tehotenstvo.
nestava sa to casto, ale su pripady, ked zena zomrie, pretoze bud jej srdce alebo maternica nevydrzia zataz v tehotenstve. a nie vzdy sa v takom pripade podari lekarom zachranit aspon dieta.

pnm
13. črc 2016

@bubinko1506 Veď ale to je práve to, že doktori aby mali pri pôrode menej práce, radšej aj postrašia ženu, že môže zomrieť atď., hoci to v skutočnosti až také hrozné s ňou nie je, skrátka doktori trošku nafúknu možné problémy. Ak má len naozaj slabú vagínu (delohu), môže sa to riešiť cisárskym, to by v takom prípade nemal by byť problém.

bubinko1506
13. črc 2016

@pnm deloha je maternica, a to moze byt problem vo vyssom stadiu tehotenstva (ruptura maternice - maternica praskne a zena aj dieta mozu do par minut zomriet, ak nedostanu ihned lekarsku pomoc)
moze k tomu dojst vtedy, ak je maternica velmi zjazvena po predchadzajucich sekciach alebo zakrokoch.
vazne nie som zastankyna potratov - ja osobne by som vyhladala dalsich odbornikov, ku ktorym by som mala doveru, nech ma vysetria, povedia mi, ake hrozia rizika a aka je pravdepodobnost, ze by doslo k takymto komplikaciam a az potom by som sa rozhodla.

horsiee
13. črc 2016

@pnm Vy jste bývalý porodník, že o tom tolik víte?

vercik83
13. črc 2016

@xyzzyx chce to probrat s manželem.....asi bych dala na něj. Kdyby se nedej bože něco stalo, on se bude muset postarat. Asi bych šla v tomto případě na interupci, ale chápu Vás..

tulikiss
13. črc 2016

je to jen a jen na tobe, ale povim ti jeden pribeh...
znama prodelala rakovinu po prvnim tehu, proste ty hormony to rozjely, a mela zakaz dalsiho tehu. ale ona chtela a chtela a tak ma druhe dite...no a dopadlo to tak jak doktori rikaly, vse se vratilo a je to spatne, hodne spatne.., a ted tu budou dve deti bez mami a mladsi bude zit s pocitem ze to ze ho mama mela ji zabilo a starsi bude zit s pocitem, ze mame nestacil a proto si poridila toho druheho. ☹