Ahoj holky, dnes jsem při úklidu narazila na svou zprávu z nemocnice. Nějak jsem před tím nestála o tom co tam je vlastně napsané, ale dnes bych to chtěla vědět. Byl by tu někdo kdo mi to vysvětlí? Hlavně ty zkratky u krevního obrazu? Děkuji
"stilive" mělo být stolice :D kde se to tam vzalo, nevím 🙂)
A jestli ty výsledky jsou dobrý nebo špatný. Snažíme se už od prosince a stále nic... teď jsem měla zpoždění 3dny a slabou čárku na testu, pak už tam nebyla...
@lenka_strelenka děkuji moc 🙂 já sama tomu nerozumím
@kaculik007 krev je v pořádku 🙂
Dobrý den, mohla bych poprosit o radu co znamená UZ ledvin 02/19-bez zn. Městnani ledvin - v. S obraz Tu expanze dol.polu ledviny m
Moč.ery 1 leu 1
Dekuji
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
začnu od toho "palp.":
pohmatově děloha v AVF = anteverzi-anteflexi, tj. v náklonu vpřed i dopředu ohnutá, blablabla, končetiny bez varik. a trof. změn - že nemáte křečové žíly a že jsou dobře prokrvené (trofické změny by byly např. bércové vředy), ultrazvuk - myometrium homogenní = svalová vrstva dělohy se v UZ obraze jeví
všude stejná, tj. má pravidelnou strukturu, v obl. dds = dolního děložního segmentu gestační = zárodečný váček, CRL = crown to rump lenght, tj. délka od temene ke kostrči
grav. hebd. = týden gravidity, AB incipiens = počínající potrat (abortus)
krevní obraz - jak jde za sebou - koncentrace červených krvinek, koncentr. hemoglobinu (červeného krev. barviva), střední (průměrná) velikost červených krvinek, průměrný obsah hemoglobinu v červ. krvinkách, průměrná koncentrace hemoglobinu v červ. krvinkách, distribuční šíře červených krvinek, leukocyty (bílé krvinky), průměrný objem destiček, TRPR nejspíš bude koncentrace destiček (skoro každá laboratoř to značí jinak..)
koagulace = krevní srážlivost: PT - Quickův test - základní parametr srážlivosti v sekundách, INR - international normalized ratio, poměr Quicka k mezinárodně stanovené konstantě srážlivosti, APTT = aktivovaný parciální tromboplastinový čas - další parametr srážlivosti v sekundách
KS - krevní skupina
blablabla, abortus in cursu = probíhající potrat, uterotonika = léky podporující tonus (napětí) dělohy, RCUI = revisio cavi uteri instrumentalis = revize děložní dutiny
normotenzní = norm. krevní tlak, aperit. = bez známek dráždění pobřišnice, pasáž = vylučování stilive, bpn = bez patologického nálezu, DKK = dolní končetiny
🙂