Ahoj chtěla bych se s vámi poradit je mi 16 let mám přítele 23 a nějak se ve mě probudily mateřské pudy a já nevím co s nimi..😞 Samozřejmě že je na miminko brzo všechno vím chráníme se a uvědomuji si to ale jakoby po citové a psychické stránce jsem nějak hotová z dětí cucim do kočárků maminkám.. koukám na děti snad až po dvanáct let jejich věku a prostě jsem v takovém blbem bodě že strašně bych chtěla mimi ale je to nesmysl ho teď mít nic bych mu nemohla dát.. Přítel taky miluje děti sám sice říká že chce být mladý otec a že by ho z fleku měl teď protože práci má studuje poslední rok VŠ byt má svůj ale Víte co já jsem mladá sice on někdy dost tlačí na pilu s miminkem že nechce být starý táta a chce si s dítětem užít co nejvíc času dokud má co nejvíc energie ale co já.. A proto jsem se chtěla zeptat/ poradit co mám dělat s těmito pudy a city co mě nahlodavaji na miminko? ☹ a moralisticke kecy mě nezajímaji chci poradit ne přednášku o nedospělosti
@2op Počkej do 18, vdej se, a pokud tě to bude stále držet, tak hurá do toho 🙂 Jsou to jen dva roky, to uběhne hned. Jestli máš pocit, že MUSÍŠ něco udělat hned, tak můžeš dávat postupně dohromady výbavičku, to se ti pak bude moc hodit. Koupit vše najednou může být dost drahé. Ty ale asi s přítelem nebydlíš, nebo ano?
@2op No,s pocity nejspíš neuděláš nic. Já jsem to tak měla,když mi bylo 21. Strašně jsem zatoužila po miminku a už mě to neopustilo. Ve 22 jsem poprvé otěhotněla. Ale ano,jak píšeš,my jsme byli manželé,dospělí,vydělávající atd atd... Sousedce je 18,jejímu příteli 26. Ona chce mimi strašně moc už teď,nejlíp hned,on si připadá na dítě ještě mladý... Každý to máme jinak. Dle mého s tím nic nenaděláš. Pokud už teď po miminku toužíš a díváš se do kočárků,vidíš všude kolem sebe samé těhotné maminky,tak to musíš mít těžké. Nicméně ve tvém případě bych zrovna teď aktuálně poslechla rozum a počkala dejme tomu dva roky,až budeš dospělá,po škole a nebudeš mít kvůli toho problémy třeba i na úřadech,kde by tvé dítě stejně muselo mít nějakého opatrovníka,i se svatbou by to nebylo jen tak,no je toho víc. Každopádně přeji hodně štěstí a ať vám to s přítelem vydrží. Já mám syna jen o rok mladšího,než jsi ty a upřímně si nedokážu představit,že by měl být otcem,opravdu jste ještě děti,jak psychicky,tak fyzicky. Ono i případné těhotenství by teď pro tebe mohlo znamenat zátěž. Ale zas na druhou stranu raději teď,než nikdy 🙂 Ale z toho,co píšeš,si myslím,že jsi chytrá a máš to v hlavě srovnané,takže se jistě rozhodneš správně tak,jak to má u tebe být. Jen pro zajímavost,co na to tví a přítelovi rodiče,oni by byli v pohodě,kdyby se dověděli,že čekáte mimi?
@2op Uklidním Tě, také jsem měla tyhle pudy nejsilnější kolem dvacítky. I všechny moje kamarádky to tak mely. Hned strašně zamilovaná, miminko,...Pořád jsem o tom snila. Nakonec jsem ráda, že jsem měla první ve 28, a i tak většina mých kamarádů a kamarádek v tom věku neměla ještě ani partnera. Jsem si dost užila, takže mi ani nevadily ty roky, kdy jsem rotovala jen kolem náročné dcery. Teď je takový trend, že ve třiceti se teprve rozhlíží po životním partnerovi, nedokážu si představit ve dvaceti být matkou, to se pak změní celý svět...Sice k lepšímu..Ale s některými lidmi už nikdy nenajdeš společnou řeč.
I spoluzacky mely takoveto stavy, ale nakonec u nich prevladl rozum a pohodli.
Nevim, co jsou moralisticke kecy. Kdyz ti reknu, ze v 16 jeste nevis ani to, co chces v zivote delat nebo jake mas naroky na partnera? Ze byt svobodna matka je pekne nanic? Ze je lepsi dite mit s vetsim rozhledem predchazejicimu treba cestovani nebo studovani? Neni to na tebe moc moralisticke?
@verkaver děkuji za takový chápavy názor moc si toho vážím! Ano hlavně je to těžké okolo mě to vydržet jak jsou všichni těhotni a miminka okolo no jinak samozřejmě je třeba se racionálně rozhodovat i kvůli kvalitě života toho dítěte trochu mám obavy z toho že když to teď budu potlačovat případné to úplně odsunu to mateřství že pak budu chtít dítě zase až moc pozdě..😕 Naše okolí to vnímá asi tak že kdyby něco s miminkem když jsme se zmínili tak kolem mých sedmnácti/ osmnácti.
tebe nechali rodiče už v 16ti bydlet s klukem?
@blahova_andrea Dnes je to celkem běžné. Dcera příbuzných taky bydlela s přítelem u svých rodičů od 16. Měli udělané svoje patro a celkem soukromí, přítel už vydělával.. Jenže spolu žili jako manželský pár, ona po škole nakoupila, vařila... asi po dvou letech je to oba přestalo bavit, a teď má zase "normální" mládí 😉
@2op No tak jasně, TEĎ je nejsi plnoletá, ale i svatbu přece plánovat můžete? Taková běžná doba na plánování svatby je rok, ty máš roky dva 🙂 Dát dohromady představu o místě obřadu, hostiny, šatech, začít na všechno šetřit... No a pak osmnáctiny, svatba, miminko. Jestli po tom opravdu tak toužíš, tak máš toho času tak akorát, žačít všechno plánovat 🙂
@blahova_andrea ano nechali
Taky jsem měla tyto vlny už takhle brzy =) nejdřív v 16ti, pak kolem té 20tky..a pak tak ve 24 a táhlo se to až do otěhotnění =) je to myslím celkem normální, jsme nějak biologicky naprogramované, nicméně jak sama víš, musíme taky myslet rozumem a prostě se ovládnout, chlapi taky neplodí a nerozmožují se houfně s co nejvíce ženami /většinou/, jak jim káže příroda =) takže to skousni, chvilku ještě počkej a pokud za 2-3 roky stále budete takto naklonění k prckovi, tak proč ne, i když je to hodně brzy =)
Vřele doporučuji dodělat si nejdříve střední školu. Já osobně si nedovedu představit mít dítě s někým, komu je 23, ale na druhou stranu chápu, že v 16ti se na to člověk kouká jinak, když je o 7 let mladší. V tom věku mi třeba třicetiletí připadali hrozně staří 😀 Hlavně ať budoucí tatínek počítá s tím, že jelikož nemáš odpracováno, tak velké podpory od státu se nedočkáte (dostala bys vůbec jako nezletilá rodičák? Tím si ani nejsem jista...). A z toho vyplývá, že na něm budeš finančně závislá, bydlet v jeho bytě, atd. (pokud nemáš nějakou slušnou rezervu, což zřejmě nemáš). Touha po děťátku je sice přirozená, ale je nutné mít dobře promyšlenou tu materiální stránku. Pokud o dítě s tebou opravdu stojí, tak si myslím, že mu nebude vadit si počkat.
Já měla tyto pocity kolem maturity (20let mi bylo), pak nebyl vhodný parter a pak když byl a já šla na vš, vdala jsem se a dost jsme zvažovali, jestli počkáme na konec vš nebo ne. Chtě nechtě jsem hned po svatbě měla mimoděložní těhotenství a mě došlo, že nemám na co čekat. Na konci VŠ jsem už měla doma mimčo a další čekala. Pudy pro mě byly silnější, manžel mi maximálně podporoval,abych zvládla poslední rok školy, já hned jak jsem zjistila,že jsem v tom si vzala dvojnásob předmětů, a pak mě vlastně čekala jen hrstka zkoušek.. Řekla bych, že to prostě ve mě bylo silnější a já ty děti chtěla. Zpětně řeknu to,co každý ,kdo děti má, klidně počkat:DDD ne to byl vtip, víš jak to myslím...
Myslím to dobře, i holky, co zrovna neskákají nadšením. Přijmout i zkušenosti jiných a zamyslet se nad nesouhlasný názorem, je znak dospělosti.🙂
Třeba takové miminko má většinou úplně jiný názor na jídlo, spánek, apod. 😀
Už to prostě neumím vidět tak romanticky jako ve dvaceti. Kolikrát jsem si myslela, že mám ve všem jasno a život mě překvapil. Počkej dva roky. Stejně se nakonec rozhodneš sama 😉 A třeba to opravdu bude, jak si představuješ 😉
@bonavoxa vím vím a chápu že je to důležité prostě přemýšlet než se nechat bezmyšlenkovitě zbouchnout a pak co nechat dítě vyrůstat v nezabezpečenem prostřední a vláčet ho bidou? Ne to opravdu není to co chci a uvědomuji si to.! třeba to za ty dva roky vyjde a napíšu vám tady že čekáme 😄😋
@guinea jako to je fakt dneska normální? no koukám jaká jsem dinosauřice. já měla mládí hodně divoké a taky nebyla často doma, ale bydlela jsem ofiko u rodičů a měla tam všechny své věci. nedovedu si představit, že bych za pár let měla dětem něco takového dovolit 😅
Taky mi bylo 16, kdyz to zacalo. Ted je mi 28 a dite porad nikde :( a ani vhodny partner. Obcas je to na nervy, ale co se da delat...
@risu sestra taky vždy toužila po miminku, fakt od puberty. nakonec měla první dítě taky v těch 28 a druhé je ve hvězdách. já to z jedné strany chápu a z druhé si to nějak nedovedu představit. když si vzpomenu na sebe ještě třeba ve dvaceti...co potom 16 😅 tikat jsem začala tedy až po 25 snad a to velmi zlehka
@2op trošku mně zaráží přítel - je ti 16 a tlačí tě do miminka? To mi nepřijde v pohodě, on chce být mladý táta - jako 40 mu není a měl by také přemýšlet nad tebou. Proti mlaďounkým matkám nic nemám, ale když si můžeš trochu vybrat, je lepší něco vydělat, trochu cestovat... Na tvých pocitech mi nic divného nepřijde, měla jsem to kolem 23 (tenkrát to spravil pes 😉 ). Taky bych se přikláněla k tomu, že bys mohla zkusit hlídání dětí, na nějaké větší svěření jsi mladá, to je bohužel fakt, ale víš co? Já mám hrozný problém jít k zubaři nebo ke kadeřnici, protože dcerku prostě nemám komu svěřit, vždycky sonduju, kdo by měl čas a šel na chvíli se mnou. Co zkusit nabídnout něco jako doprovod někam? To by bylo určitě zajímavé.
zkus se nabídnout s hlídáním kamarádkám/příbuzným, pokud máš nějaký, co maj malý děti....mohla bys ukojit touhu a možná taky vidět ty děti z jiný strany, než že to je to voňavý, roztomilý...
já jsem taky po dítěti toužila hodně brzo... ale rozum zvítězil a právě proto, že jsem pro děti chtěla to nej, co nejlíp připravit to "prostředí", tak jsem i dodělala vš a až pak jsme se do toho pustili.
a i když dítě miluju a ten život bych nevyměnila, opravdi by mi bodla nějaká nadšená bezdětná kamarádka, který bych dvakrát do týdne dala prcka na 2 hodiny:D
i bez ohledu na to, že mám takovou klasickou "ponorku":D jakože bych taky ráda občas to dítě neviděla a neslyšela aspoň na chvilku, tak to vlastně byl dost šok, zcela upřímně.... dítě mám, jaký mám, a mám ho velice náročný... bude to klišoidní, ale zkus si užívat toho, co máš, relativní bezstarostnosti a prostě toho života bez děcka. dopředu ti to moc nedojde...co všecko pak třeba nepude, nebo to bude tak složitý, že se na to radši vykašleš..
Klidně zapůjčím nejedícího, nespícího, hyperaktivního, uřvanéno vzteklouna. Ale chtělo by to na dýl než na pár hodin. K tomu unaveného manžela z práce v kanclu, co má hlad..A celou chaotickou domácnost😀 Klidně i tehotenskou únavu a žravost.
Jako studentka jsem hlídala dvě zlobivá dvojčata, jako fakt, že jsem byla ráda, že je vracím, ale od té touhy po vlastním mě to neodradilo.
Ale šok to byl i v osmadvaceti. Ta zodpovědnost, že je to napořád, ve dne, v noci, žádný návod, ten dosud nepoznaný strach. Řekla bych, že do toho roku to byl Mordor, pak už postupně zlepšení.
Hlídala jsem i miminka, co jedla a spala, to byla pohoda. Úplně mimo realitu, když jsem měla vlastní.
Děvčico užívej mládí a volnosti dokud to jde!!Studij,cestuj,udělej si kurzy,pak budeš mimi prospěšnější s životnimi zkusenostmi!!Pak si najdeš kvalitní práci atp.,mimino ti neuteče,maš plno času 😉
No popravde me v 16 jeste nezajimali ani kluci🙂 to prislo az kolem 17,18...a ve triceti mam prvni a vim,ze je to tak akorat...ale kazdy to mame jinak,to chapu. Ale pred 20 bych do toho asi nesla:(
Pred materskou jsem pracovala jako ucitelka na ucnaku a kazdy rok jsme resili nekolik nactiletych matek. A popravde, vsechny se hrozne tesily na "mimi"...samozrejme i pritel. Realita byla ovsem kruta. Ani u jedne pritel nezustal s oduvodnenim, ze je mlady a chce si uzivat. Na materskou nastupovaly babicky, aby si holky mohly dodelat skolu a dite tak bylo spise sourozencem nez potomkem. Takze za me minimalne dodelat skolu. Jinak i ja v 16 mela tyhle "tendence", pak v 18 s prvnim partnerem...a deti mam ve 30 a nelituju. Uzila jsem si, cestovala, zila v zahranicu, studovala, nasla pro me idealniho partnera, pracovala a mame zazemi. Tohle vsechno bych tehdy nemela (nemyslim majetek ale hlavne zkusenosti) a vim, ze na psychicke pohode by mi to nepridalo...
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Zjisti víc o svém těhotenství týden po týdnu.
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@2op poradim ti at ti nekdo z rodiny nebo znamy pujci dite aspon na jeden den a noc a verim, ze to tlaceni tveho pritele rychle prejde. ono dost casto ti chlapy maji romantickou predstavu jak si budou s detma hrat, ale deti to neni jen hrani si s nima, zvlaste ti male.