Chci jít na potrat, ale bojím se. Jaká jsou rizika a zdravotní problémy po potratu?

pavlina6018
14. čer 2024

Ahoj, jsem osmnáctiletá holčina na začátku těhotenství, přítel už si dlouho přeje miminko. No já si myslím, že mám na to času dost. Chtěla bych jít na potrat, tak aby to on nezjistil. Vím, že to je hnusný, ale nechci se do toho nechat tlačit. Hrozně se toho bojím, zdravotních problémů mám dost a nechci si připsat na seznam další. Můžete mi někdo říct, jaký jsou přesný rizika a zdravotní problémy po potratu? Předem děkuji 😁

eliska_r
14. čer 2024

U každého je to samozřejmě individuální, také i podle toho, jaký druh interrupce vám bude nabídnut jako nejvíce vyhovující.
Pokud ale víte, že těhotenství teď opravdu nechcete, je to jen vaše rozhodnutí. Zavolejte si k lékaři, nejvíce informací i vzhledem k vašemu zdraví, vám poví právě on 🙂

cherie24
14. čer 2024

@pavlina6018 po potratu budeš mít normálně šestinedělí, jak chceš před partnerem utajit šestinedělí? 😉 Rizika má každý druh interupce jiné a to ti snad musí sdělit lékař, ne někdo na modrém koníkovi... Zatajit takovou věc ve vztahu je podle mě hodně velká podpásovka a stavět vztah na takové lži je dost otřesné. Máš právo si o svém těle rozhodnout, ale měla by jsi se tomu postavit čelem a to i před tvým partnerem/otcem dítěte. Před ním zejména!! Umíš si představit, co by se dělo, kdyby se pak někdy dozvěděl, že jsi mu tolik lhala? Jsi těhotná, čekáš dítě, to je vážná situace a ne nějaká prča, které je vhodné se smát. Dost možná tě bude přemlouvat, dost možná se i rozejdete, ale proboha nechovej se jako malé děcko. Když máš sex, tak se postav i k jeho následkům, protože to k sexu patří.

vendulis
15. čer 2024

@pavlina6018 Tak jdi, ale rychle. Nemusí to přítel zjistit, prakticky jste ještě nevyzrálí. Taky to stojí několik tisíc. Zkus se o tom pobavit s někým z rodiny. Dříve bylo u potratu riziko, že nemusíš pak otěhotnět. Teď je ale lékařství šetrnější. Jsem někdo cizí a nechci rozhodovat o tvém osudu. Musíš sana, s někým blízkým a doktorem.

hezz17
15. čer 2024

@cherie24 mozna bys koukala, kolik zen chodi a manzel nevi.

vendulis
Autor odpověď smazal
Zobraz
vendulis
15. čer 2024

@cherie24 Tvoje reakce je otřesná, buď ráda, že nejsi v její situaci.

eliska_r
15. čer 2024

@cherie24 nesuďte, prosím. Stejně, jako radíte vy, že na modrém koníkovi nemá co shánět info, vy nemusíte takhle reagovat.
Buďme k sobě ohleduplné. Slečna se zeptala na konkrétní věc, nepotřebovala slyšet zrovna tohle. To mi věřte

lichozroutsudy
15. čer 2024

@vendulis Ja s ni naprosto souhlasim. Zatajit otci ditete-partnerovi, tehotenstvi a jit na potrat, je strasna podpasovka. Je to daleko horsi nez nevera a kdyz to praskne, jeho to muze pekne sejmout a muze se s tim roky srovnavat.

Takze otresne je spis to, ze to zakladatelku vubec napadlo a otresnejsi je to, ze ji to tad dospele zenske, co si mysli, ze jsou moralnimi majaky, schvaluji.

Silenstvi.

lichozroutsudy
15. čer 2024

@eliska_r Potrebuje. Potrebuje slyset i presne tohle.

vendulis
15. čer 2024

@lichozroutsudy Morálku, partnery a manžely můžeme řešit mezi sebou. Slečně je 18 a otec jejího dítěte je z 90% kamarád na občasné schůzky. V problému je ona a ne on, jestli mu řekne nebo neřekne je její věc a ne vaše.

lichozroutsudy
15. čer 2024

@vendulis Ano, reseni musi najit ona. A ma mit vsechny mozne informace k tomu, aby se mohla dobre rozhodnout. Tedy i ty, ze muze tomu cloveku zatajenim tehotenstvi a potratu nesmirne ublizit.

somalicats
15. čer 2024

Na to poceti byli sice dva, ale prubeh tehotenstvi a nasledna pece o dite je nakonec stejne vzdycky na zene. Ono je hezke moralizovat, ale vy moralistky se ji o to dite starat nebudete.
Autorko, veskere info ohledne interrupce Ti da Tvuj gynekolog. Faktem ale je, ze tezko utajis potrat, vzhledem k nutnosti sestinedeli, a pokud pujdes na potrat za partnerovymi zady, tak to stoprocentne skonci rozchodem. S partnerem si promluv, rekni mu, ze se na dite jeste necitis, a rozhodnuti udelej az potom. A pokud zatim deti nechces, tak se postarej, aby ses do stejne situace nedostala znovu.

exbordelar
15. čer 2024

Souhlasim, ze pravo veta ma, co se tyka tehotenstvi, zena.
Myslim vsak, ze tady nikdo nemoralizuje, jen poukazuje na pohledy z ruznych uhlu.
Autorko, jsi na zacatku dospelosti a k dospelosti i patri stavet se problemum celem a ne od nich utikat, nebo zatajovat, ze nejsou. Za mne bys tedy partnerovi rict o svem tehotenstvi urcite mela. Ma pravo to vedet a ma pravo ti vyjadrit svuj nazor.
Ale vime o vasem vztahu minimum informaci, tezko rict, co te vede k tomu mu to nerict. My to za tebe rozhodnout nemuzeme, jen s tebou muzeme sdilet nase zkusenosti a je na tobe, jak te ovlivni a nasmeruji.

cherie24
15. čer 2024

@vendulis
@eliska_r slečna se tomu směje a chce to tajit a dělat jakože nic. Měla by se z toho zejména poučit a vědět, že k smíchu to není a že je to hodně nepříjemná situace. Už je jí 18, je dospělá a k dospělosti patří i to, si nabít hubu a poprat se s tím. Z jejího textu je znát, že je ještě hodně nevyzrálá, ale jednou má sex a je těhotná, tak když už z toho má být potrat, ať se s k tomu apsoň řádně postaví a vyjde moudřejší. Zatajit to a smát se tomu, co jí to do budoucna přinese? Absolutně nic.

lichozroutsudy
15. čer 2024

@somalicats Ja ale nerikam, ze nema na potrat jit. Rikam jen, ze to nema partnerovi zatloukat.

martinka_33
15. čer 2024

@cherie24 dá se prece říct ze potratila samovolne, nebo dokonce i to ue se plod nevyvíjel a.pak musela na revizi. A to pak ma taky sestinedeli a nemusi ho tajit 😉

martinka_33
15. čer 2024

@lichozroutsudy hele a kdo se o toho smrada bude starat - on? Vetsinou to je máma... A u nevyzrálých mlaďasů tim spís, kluk se zdejchne, v lepsim pripade bude platit alimenty ale zodpovedny otec nikde (čest výjimkam). V tomhle pripade jsem ráda, ze o interrupci rozhodije nositelka, nikoliv dárce semene.

martinka_33
15. čer 2024

@pavlina6018 zdravotní rizika tam jsou, ale pokud se na díte necítíš (coz ve tvem veku chápu), z nejakeho duvodu se necitis asi na dote s NÍM, kdybys mela v nem jistotu, tak nepremyslis o interrupci si myslim... A nechat se tlacit do mateřství s rizikem ze skoncis sama s ditetem... Rozhodnuti je na tobe. Jen si myslim ze vztah vam nevydrzi, tajit takovou vec nebude delat dobrotu.

vendulis
15. čer 2024

@martinka_33 Ano ale cherrie zřejmě chce, ať autorka pěkně pyká za své činy🤔🤨

vladenkamaminka
15. čer 2024

Moralizovat netřeba… zajdi si na gyndu a vše prober s doktorem, nejlépe on ti vše vysvětlí…

pavlina6018
autor
15. čer 2024

@cherie24 omlouvám se jestli vám to přijde jako, že si z toho dělám srandu na základě smajlíka. Opravdu mi to nepřijde vtipný a moc dobře vím, že to ani sranda není.

martinka_33
15. čer 2024

@vendulis to bude pykat v kazdem pripade... Nosit v sobe interrupci nechce nikdo, mozna zralá máma dvou puberťáku ktera do toho omylem vlítne v petactyřiceti uz to bere jinak, ale v 18ti to bych nechtela ☹ Co kdyz pak ve 30ti nebude mict otehotnet, co kdyz nebude mit vhodneho partnera? A vcechno to po letech vyplave...

pavlina6018
autor
15. čer 2024

@cherie24 Tomuhle se fakt smát nechci, otec toho dítěte je horší než aprílový počasí, v jednu chvíli se chová a podruhý onak. Má problém úplně se vším, nedokáže se postarat o zvířata natož o dítě. Těch důvodu je víc, ale to jsem opravdu tahat nechci, omlouvám se jestli vám přijde, že se tomu směju. Opravdu to tak není, mám nervy na pochodu. Antikoncepce prostě není 100% a tak musím uvažovat takhle zoufale a nefér vůči partnerovi. Nechci tím rozjet takhle negativní vlnu moralizování, moc dobře vím co dělám a vím proč to dělám. Jediné na co jsem se ptala byly následky potratu.

lichozroutsudy
15. čer 2024

@martinka_33 Znovu opakuji. Ja nerikam, ze nema jit na potrat, pokud se na dite neciti. Jen rikam, ze o tomma svemu priteli rici.

fyii
15. čer 2024

@pavlina6018 nasledky potretu..ja mela kyretaz trikrat a ani jednou to nebylo moje rozhodnuti nebo volba..proste se tehotenstvi prestalo vyvijet..nasledky jsem mela takove, ze hodne dlouho mi nerostla delozni sliznice a tim.padem jsem nemohla znovu otehotnet... to, ze psychicky je clovek rozhozeny je taky fakt.. jenze ja ty deti chtela, tak o to to bylo jine.. ty jsi k nemu prisla "omylem" a jeste jsi mega mlada, takze to asi budes brat, ze to je proste reseni... vubec si moralizovani neber osobne, tohle je jen tve rozhodnuti, prijemne to neni, ale spis pores at se to neopakuje..drzim palce

martinka_33
15. čer 2024

@lichozroutsudy osobne bych to řekla, ale az po potratu. Riziko ze se se mnou rozejde bych přijala. Tajit takovou zásadní vec stejne do vztahu nic dobreho neprinese. Říct to dřív... já nevim. Chtela bych to vedet být tim klukem? Rikat si "ona to udela a ja s tim nic nezmuzu." Nebo je lepsi "ta mrcha.me takhle podrazila, sla na potrat a rekla mi to potom." 🤔 Vysledek stejny a v prvn pripade by me v kuzi toho tatinka hlodalo jestli jsem nemohl udelat vic...

hasara33
15. čer 2024

@pavlina6018 cítíš-li to tak, běž na potrat bez ohledu na to, co říká nebo si myslí partner, ale myslím si, že říct bys mu to měla 😉 alespoň zjistíš, jak se zachová ve složité životní situaci, což je pro budoucí vztah velmi důležité, ale také mu řekni proč ses tak rozhodla a proč si myslíš, že pro oba je to v tuto chvíli nejlepší řešení. 😉
K těm následkům - hele ono to dost záleží, takže se nedá jednoznačně říct, že následky budou takové či makové. Klíčové je stáří těhotenství a od toho se pak odvíjí případné následky. Čím starší těhotenství je, tím vyšší riziko komplikací a následků. Půjdu-li do extrému, hrozí i neplodnost do budoucna. Nicméně neděs se, není to vysoká pravděpodobnost. Každopádně musíš to řešit hned. Hodně štěstí, drž se. 🍀

exbordelar
15. čer 2024

Kamaradka take v osmnacti otehotnela a take s blbcem. Sla na potrat. A zpetne rika, ze to bylo spravne rozhodnuti a nelituje toho. Ze tenkrat na to bebyla pripravena, chtela studovat a hlavne - nechtela dite s nim. Nevim, zda mu to tenkrat rekla, a jestli predtim nebo az potom, v te dobe jsem ji neznala. Ale zpetne toho nelituje a ted je vdana a ma dve deti. S tim spravnym muzem.

sahrazad1
15. čer 2024

Rizika potratů ….tezko říct , každá jsme jiná . Můžeš byt naprosto v pohodě psychicky i fyzicky , ale muže té to i semlit psychicky ( deprese , výčitky - nezapomenes nikdy ) i fyzicky - nemožnost otěhotnět . Ale jak psala jedna nade mnou - muže to byt naprosto v pořádku . Ale to ti dopředu nikdo neřekne . Informuj se u svého lékaře . Jo - a nenechavej to na poslední chvíli - poslední možné týdny - to už je hodně necitlivé , protože miminko je v podstatě hotové a už by jen rostlo .

andelka
15. čer 2024

Vzhledem k tomu,že zamlklé těhotenství ( tedy revizi, kyretaz, ne z vlastního rozhodnutí) prodělá v životě snad každá druhá, třetí žena ( a některé ne jen jednou) a potom normálně další děti má,tak pravděpodobnost následků moc velká není. Já jsem musela na revizi taky, otěhotněla jsem znovu hned za 3 měsíce, a problémy potom žádné. Jde se po týdnu a po 6 týdnech na kontrolu.
V 18 a s potenciálním otcem typu jak píšeš,se ani nedivím, že se do rodičovství nehrnes.