Dobrý večer, zajímalo by mne, zda jsou tu maminky, které tento test neabsolvovaly, co je k tomu vedlo, jaký měly věk, atd. Případně zda se nechaly vyšetřit i jinak. Prosím opravdu jen o příspěvky těch, kdo na něj nešly.
Muj doktor pry posila malokoho. Ale mala je v poradku a za cele tehotenstvi zadny problem😀
asi se přidám - test bych chtěla odmítnout. Takže proč ste nešly?
Ja ani nevedela, ze bych mela jit na nejaky test. Az kdyz se me kamaradka ptala jak sem zvladla vypit tu glukozu? ( nevim co se tam pije😀) doktor to neresil, asi ze sem "mlada" a za celou dobu sem mela moč ok, nevim🤔
@kaajkaa
@irisv nešla jsem, protože jsem k tomu neviděla důvod. Nepatřím do žádné "ohrožené" skupiny a v těhotenství jsem se stravovala zdravě (jako ostatně vždycky) a k tomu jsem denně cvičila a chodila na dlouhé procházky. Když jsem si přečetla jídelníček pro ty, které cukrovku mají(nic jiného než dietu stejně většině těhotných nepředepíší), tak jsem se musela smát, tolik jídla nesním ani normálně.V těhotenství jsem přibrala 10 kg a přesně tolik jsem "zhubla" hned po porodu.
@catf diky za odpoved! Ja jsem 27.tt a mam 3kg navrch, stravuji se zdrave, kdyz to jde, chodim pesky, lehce cvicim, cukr vlastne ve strave nemam, doma ho nepouzivame (jen ve formě medu či sirupu do koláčů atd.kdyz pecu pro prvni ditko), tak si i rikam, co by se mnou udělalo vypiti toho roztoku...
Mimco dle MUDr.velke normalne a sam me rekl, ze na ten test nemusím. Jen jsem si přečetla, co vsechno by se mohlo stat, kdybych nesla a mela "ji", tak me to trochu vyděsilo. Kamaradka me ted zkusmo zmerila odpoledne glukometrem a vse ok.
Cukrovka (nejen těhotenská) nemusí mít s jídlem nebo životním stylem vůbec nic společného... Pokud nevidí důvod k vyšetření doktor, tak budiž, ale nějak programově vyšetření odmítat? Proč? Vypijete sladkou šťávu a seberou vám krev, no bóže...
@werumka máš sice pravdu, že těhotenská cukrovka není důsledkem stravování, nicméně většině těhotných předepíší dietu. Pokud člověk žije normálně zdravě, tak je nesmyslné něco testovat, pokud by výsledkem měla být dieta, kterou buď už stejně dodržuje a nebo se dokonce stravuje zdravěji.
http://www.tehotenskacukrovka.cz/ukazky-z-jidel...
kaajkoo, jinak, nechci rýpat, ale fakt ještě musím... v dobrém 🙂 ,,Cukr jen ve formě medu" je taky cukr. Proč by s tebou měla sladká šťáva něco udělat? Ať nemusíš googlit, v medu je jednoduchých cukrů (glukóza a fruktóza, to samé, co je ve šťávě při vyšetření) 70%, dalších 10% jsou složitější cukry; plus asi tak 2% látek které dělají med medem a zbytek voda.... vypitím hrnku sladké šťávy tělo zvyklé na med fakt žádný šok neutrpí.
Mam v okoli kamarádky ktere vždy jedly zdravě a cvicily, v rodine ji neměly a tehu cukrovku mely . Je težké se rozhodnout . Ja sama jsem sla . Ani jsem neřešila zebych nesla . Jen jsem vypila sladký napoj a mela klid .
@catf Ten problém s dietou je ten, že pokud nemáš glukometr, nevíš, po čem Ti glykémie lítá. A to je u každého jiné. Někomu lítá po luštěninách a musí je vynechat, někomu po mléčných výrobcích.... Někomu lítá lačná a musí zařadit druhou večeři, která bude vhodná.. to je prostě jen o té kontrole. Vzhledem k tomu, že cukrovka v těhotenství má tendence se týden od týdne zhoršovat vlivem stoupajících hormonů, tak se mnohdy musí aktivně ta dieta upravovat. Proto je dobrá kontrola.
Diky za doplnění informaci o medu atd. ;)
Kazdopadne me zajímaly názory a zkusenosti maminek, které na tento test nesly, pripadne jak se "testovali" jinak. O rizicích vim, je jsou jich tady plne diskuse.
Jeste mam na rozhodnutí par dni cas, takze jsem chtela znat nejake názory tech co nebyly. Za komentáře dekuju!
@kaajkaa pokud by ses takto rozhodovala u toho, zda jit ci nejit na odber plodove vody, tak to zcela pochopim, nebo jakekoliv jine invazivni vysetreni ohrozujici jakkoliv tebe ci miminko, ale naprosto nechapu, proc nevypit jednu sladkou sklenici a mit jistotu, ze cukrovku nemam, nez cely zbytek tehotenstvi spekulovat, zda ano ci ne a co mi pripadne hrozi, pokud ji nahodou budu mit...omlouvam se, vim, ze jsi se na toto neptala... uz mlcim😎
Ja nesla u tretiho tehotenstvi, protoze mam v tehu problem s tim jit kamkoli nalacno a udrzet se lacna delsi dobu, navic po OGTT u druheho tehotenstvi jsem pak 3 dny prozvracela. Nicmene jsem v rizikove skupine, u druhe dcery jsem mela diabetes, takze jsem se sama hlidala glukometrem a pravidelne nechavala premerovat lacnou glykemii, takze diabetes i potreti byl odhalen vcas. A aby sis nemyslela - zatimco u druheho tehotenstvi jsem diabetes zvladala kompenzovat v pohode dietou a pohybem, ve tretim tehotenstvi, ani ne dva roky po tom predchozim, uz jsem skoncila na inzulinu.
Poprvé jsem nebyla,dr mě neposlal,bylo mi 26,podruhé jsem byla,a ani mě nenapadlo odmítat, bylo mi 31.
@catf Těhotenskou cukrovkou je ohrožená jediná skupina - těhotné. Takže pokud jsi těhotná byla, pak jsi tam patřila 😉 A slovo dieta se nerovná málo jídla! Jde o složení jídla. A zrovna cukrovkářská dieta spočívá v častém jezení, ale správných potravin ve správném množství. A třeba jídelníčky těch, kteří redukují váhu, by množstvím také daly dost lidem zabrat! 😉
Nesla jsem. Neni to povinne, ale dobrovolne. Nepatrim do rizikove skupiny napr.nemame cukrovku v rodine, nejsem obezni. A hlavni duvod proc jsem nesla byl ten, ze jsem se nikde nedocetla co ta spousta sladkeho na ex provede s mimi napr.se slinivkou... A nevyvrati mi to na svete ani tady na konikovi zadna mudr. Cele tehu v pohode, jen pred 2 tydny se objevil cukr v moci, ale nasledny test z krve o 2 dny pozdeji cukr nepotvrdil. A uz mudr.v nemocnici mela blbou poznamku, ze jsem odmitla oggt a dalsi blbosti- ani jsem ji nijak nebrala. Je fakt, ze jsem asi tyden jedla 2-3 balicky arasidu v cokolade denne🙂. Tak jsem je ihned jist prestala a cukr se v krvi neprojevil- to je moje zkusenost. Samozrejme, ze tu rizika v opacnem pripade jsou take a ja respektuji kazdou mamcu, ktera se pro test rozhodne, ale ja to riskla a jsem za to moc rada. Jinak jsem byla 2x na testu "dlouhych cukru" v laborce a 2x me znama zmerila na lacno a pak po 2 hod.znovu glukometrem. Vzdy ok. Dobre se rozhodni.
Mám v rodině i blízkém okolí několik maminek, které odmítly vyšetření, odhalující postižení či vv miminek. Ale ani jedna z nich neodmítla test na těhotenskou cukrovku. Je mi ještě méně než zakladatelce, nejsem v rizikové skupině a přestože moje gynekoložka je velmi přírodní a často i alternativní, na cukrovku objednává každou. Nápoj jsem vypila na ex, chutnal mi a přestože jsem zvyklá hodně pít, zvládla jsem ve vytopené místnosti to dlouhé čekání - s knížkou a pohledem na hodiny. Bylo to dosud to nejpříjemnější vyšetření, klidně bych ho i zopakovala. Den před vyšetřením jsem jedla jako jindy abych výsledky neovlivnila. A to jím sladké hodně.
@kaajkaa Vím, že otázka zněla jinak, ale nedá mi to - když se měla narodit první dcera - 12 let, doktor mě poslal na vyšetření na cukrovku, tenkrát to byl ještě jinej blivajs než dávají teď, fakt jsem se málem poblila a říkala si, že toto už nikdy !!! Jaké bylo moje překvapení, když výsledky dopadly pozitivně a to taky nejsem v rizikové skupině, obézní nejsem, doma nokdo cukrovku neměl... Takže jsem jaksi přehodnotila svůj názor a test jsem pak v každém těhotenství dobrovolně absolvovala. To,že si projdeš testem na glukozu je podle mne menší riziko, než zanedbat cukrovku v těhu😉
U první jsem nešla - neposlal mně. U druhé jsem nešla - poslal mně, ale já nebyla schopná dojet nalačno přes celou prahu, aniž bych se nepoblinkala (jak jsem se ráno nenajedla, bylo peklo). Jestli se ale někdy zadaří třetí, tak půju - druhá s narodila 3800g 2týdny před termínem - a to jsem hubla, šla rodit s váhou skoro před otěhotněním a jedla docela rozumně...
@yerry A já měla za to, že porod si řídí miminko s maminkou... No, asi nenatrefila na dobrou porodnici...
@catf vidíš, a já zase po přečtení jídelníčku usoudila, že si neumím představit tohle dodržovat 😀 http://www.porodnice.cz/clanky/tehotna-diabetic... jim víc jídla na svačiny - jako banán na dopolední svacu?? To by mi bylo zle z hladu i jako netěhotné 😉
@kaajkaa Taky už se rozmyslím, zda ten šok z hladovění a následně ze 75 g glukozy miminku nechat udelat pokud nic nebude nasvědčovat cukrovce. Poradím se o tom na gynde. Hledala jsem i nějakou statistiku, ale všude se uvádí jiné procento nemocných. Ty seš o tom se svým gynekologem bavila?
@svetlus_pepca těhotenskou cukrovkou nejsou ohroženy všechny těhotné, v ČR se ani neví, o jaké procento se jedná,takže plošně všechny testovat je nesmysl. Dělá se to jenom proto, že to mají doktoři předepsáno. Všichni vědí, že existují skupiny více ohrožené a do těch já rozhodně nepatřím. Mimochodem, co se týče uvedeného jídelníčku, je úplně jedno, jaké má složení, pro mě je to obrovské množství jídla.
Tady je o těhotenské cukrovce pěkné shrnutí, ať si každý udělá na věc svůj názor:
http://www.tehotenskacukrovka.cz/co-je-tehotens...
ahoj.. ja se rozmyslim zda ted jit ci ne.. tedy u druhého tehotenstvi.....je mi sice uz 33, ale fyzicky jsem ok... vede me k tomu ale první zkušenost.. bez jidla mi bylo spatne vždy, ne jen v tehotenstvi. na vysetreni si me pozvali az na desátou hodinu a to uz mi bylo pekne zle.. manzel si kvůli me bral dovolenou, nebyla bych tam schopna uz sama dojit... po vypiti a cekani jsem v cekarne omdlela, probrala jsem se az na posteli v ordinaci... test nakonec byl ok, ale myslim, ze ta situace nebyla dobra ani pro me, ani pro dite..a ještě, ze byl manzel se mnou...
@catf Mužů se zeptat jen ze zvedavosti kolik toho sníš? Já jim víc než v těch vzorových jídelníčcích a mam 46,2 kg, tj. Ještě se mi nepodařilo nabrat ty 2 ztracené kila z prvního trimestru. Jinak teda souhlasím, ze podle mě a mnohých lékařů není nutné posílat na OGTT mladé štíhlé maminy nekuřačky s normálním tlakem a bez diabetu v rodině. Hodne maminek si to vidi jen ze sveho pohledu, tj.rikaji ze vypit sladky napoj se da v pohode zvladnout, ale uz moc nechapou tu zatez pro miminko, tj. Hladoveni, extremni napor cukru a zase hladoveni.
já nechci odmítnout z důvodu, že bych si myslela, kdo ví jak zdravě nežiju nebo z nějakého přesvědčení...ale bohužel když se do 15 minut po probuzení nenajím, zvracím. A když se po tom zvracení najím, opět zvracím, popř. omdlévám. Manžel se mnou kvůli práci na test nemůže a já tam prostě nechci tohle absolvovat sama. Zvlášť když je hodně velká šance, že po vypití glukozy ji hned vyzvracím. Tím to zatíží mě psychicky a i dítě, když budu zvracet a vlastně nejíst.
@luj89 ano, bavila. Rekl mi, ze na nej nemusím, samozrejme 100%jistotu mit bez nej nebudu, ale dle nej nejsem prave v te rizikové skupině. Coz ale spousta maminek co mimojiné i přispěla sem, taky nebyla a nakonec ji mela. Asi me tak nejde o vypiti toho nápoje jako takového, ten jsem vypila i prvně, kdyz jsem byla tehotna. Ale kamaradka diabeticka me prave nalomila tim, ze je to opravdu velka zátěž jak pro me, tak pro miminko, coz se ale bohuzel clovek nikde nedocte..takze "babo rad" 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Muj doktor mě na nej ani neposlal :-/ je mi jeste 27 let.😀