Dobrý den dámy,
co říkáte na nový zákaz přítomnosti otců u porodu? A jak myslíte, že bude trvat dlouho? Jste pro zákaz nebo si myslíte, že vzhledem ke společné domácnosti rodičů, je opatření zbytečné...zajímají mě Vaše názory.
Pro mě osobně je to stresující zjištění. Termín mám v červenci, takže mi nezbývá než doufat.
@barulina já si myslím to samé. Jako na první dojem to dává smysl, ale stejně jestli spolu žijí má to matka taky. Navíc v dnešní době existují tak bezpečné masky s chemickými filtry a obleky, že i kdyby měl jen stát vedle ženy a nedotýkat se, je to bezpečné. Mohli by to nechat na rodičích, ať jim podepíší prohlášení, že podstoupí porod s rizikem nákazy.
@cila9 Já s tím souhlasim. Určitě si myslím, že to není zbytečné. Za prvé není dost ochraných prostředků. Za druhe je třeba i z důvodu toho, že když manžel měl jít k porodu, tak se v prevlekarně pro tatínky sešel s dalšími 3 tatínky. Tím pádem ten přenos by nemusel být jen na personál. Na víc pokud to nebyl fakenews, tak jsem četla, že v Itálii asi před dvema dny kvůli nakažení koronaviru zemřel novorozenec. A dřív naše maminky ani babičky neměli otce u porodu a nas jako děti si myslím to nijak nepoznamenalo.
Za mě je to nesmysl. Personál může být sám nakaženej. Do práce přece nechodí vakuem. Nemocnou maminku musí přijmout. A logicky, kdyz tam bude 1 nakazena maminka, tak stejne musi jit do karanteny vsichni,at uz tam je s tatinkem nebo ne. A pokud je tatinek nakazenej a maminka jde do porodnice, tak to taky muze prenest na ostatni a oddeleni by melo jit do karanteny.
Tento zakaz proste nic neresi.
@cila9 Mas pravdu. Já bych třeba pro úplnou karanténu byla. Pokud vím tak uz se některé firmy zavírají. Na víc zkus si to vzít z druhé stránky. Tvůj muž půjde k porodu (bude zdraví), potká se tam s jiným třeba tatínkem, který půjde k porodu. Pak se ukáže, že byl nakaženy. A nakazí i tvého manžela v horším případě i tebe. Na koho pak budeš rozcilená. Na toho tatínka, na nemocnici, personál? Nebo to vezmeš fajn stalo se jedeme dál?
Jestli není větší riziko to, že mnoho žen se rozhodne rodit doma a budou nejen víc riskovat ale zároveň ,,blokovat" sanitku.
Je to blbost. Sice to vypadá, že to chrání porodní asistentky, ale je to spíše naopak. Zatímco otec mohl rodičce obstarat základní úkony (dát napít, pomoc do vany atd.), tak teď to bude muset dělat PA a tím více přicházet do styku s potencionálně rizikovým pacientem. Navíc, to že se chlap potká s více tatínky v šatně, tak to snad jde vyřešit tak, že se prostě počká až bude šatna prázdná a po celou dobu bude mít ochranné pomůcky. Nikdo neřeší, že to jen bude komplikovat průběh porodu stovky rodiček, kolik z nich třeba ze stresu nebude moci kojit a že tatínkové uvidí své čerstvě narození dítko až po několika dnech. A úplně mě vytáčí, když někdo začne argumentovat, že dřív otec taky k porodu nesměl - no moje prababička tak šla druhý den po porodu na pole kopat brambory, ale pochybuji, že by to někdo chtěl také zažívat.
Mě by třeba úplně nevadilo, že by otec nebyl přímo u porodu, ale ty 2 společné hodiny po tom byly pro mě hodně důležité. Ale nedá se nic dělat. Snaží se jen co nejvíce eliminovat riziko pro všechny. A nemyslím si, že by se kvůli tomu zvýšil počet domácích porodů. Já mám termín až v srpnu a jestli se situace výrazně nezlepší (což doufám, že ano), tak uvažuji o ambulantním porodu.
@aselluska Pevně v tom doufám. To mě vždycky zvedne ze židle - za nás to nebylo, tak si nestěžujte...tímhle přístupem jsme mohli zůstat v jeskyních, však se tak taky žilo tisíce let a žilo se, ne? 🙂 Tohle prostě není žádné rozumné opatření, o tomhle rozhoduje ignorant, co jeden den tvrdí, jak je nutné nestresovat rodičky a o pár dní později v tichosti otce u porodu zakáže. Však co, těhotné si nemají kde stěžovat, odrodit musí, tak ať drží hubu a krok.
Já s tím zákazem jednoznačně souhlasím. Každá osoba, která v nemocnici nemusí nutně být, je tam teď prostě navíc a zvyšuje riziko, že někoho nakazí nebo že se tam sám nakazí.
Ja se tady s vámi nehodlám hádat. Mám na to svůj názor, který jsem napsala. Klidně ať ty tatínky povolí. Ale nebude to pak tak ze kdyby se opravdu pak nějaky tatínek nakazil bude spoustu rodiček, žen, lidi drzkovat že to měli vlastně zákat?
Já mám rodit každým dnem .... Dnes jsem si zjišťovala v porodnici jak to bude a byla jsem z toho celkem zklamaná ....samozřejmě to opatření chápu ...ale i tak mě to strašně štve ... bůh ví jak tam budu dlouho a můj přítel uvidí malou až když pro nás pojede ... V nemocnici mi řekli že se před porodnicí s přítelem rozloucim a uvidíme se až mě pustí .....:/
@jaja01k Protože otec bez příznaků a na home officu je větší riziko než těhotná, co musí každý týden na kontroly mezi desítku dalších lidí... ale předpokládám, že vás se to netýká, tak se vám to říká snadno. A ano, otec tam musí nutně být, to není operace kolene, kde vás jen někdo drží za ruku, ale přivádíte na svět potomka dvou lidí a v době, kdy kolem vás se jen šíří panika je psychická podpora sakra důležitá.
Já s tím souhlasím, nevim jak u vás, ale konkrétně ten muj lita venku, v práci a po nákupech.a chápu ten personál, že to nechtějí.můj teda u porodu byl , ale pak malou vlastně viděl až kdyz si pro nás jel do porodnice
@martt Není jediný případ, kdy by otec u porodu nakazil PA. Ta PA se také musí chránit jako kdyby samotná rodička infekční byla (a klidně může být a nemusí to vědět). Navíc otec nepřichází s ostatními rodičkami do styku. Po porodu má už zákaz návštěv na šestinedělí smysl, to je bez debaty.
@sigyn Uprimne nevidim ten rozdil mezi porodem a zminenou operaci kolene. U obou tam ten partner funguje pouze jako psychicka podpora a pripadne donaska obcerstveni/drobnych predmetu.
Pokud by zena mela byt z nepritomnosti partnera u porodu tak vystresovana, ze bude mit problemy s kojenim, tak by mela zvazit nastevu psychologa. Je to jen porod, proboha, zadna recka tragedie.
@tensorflow Vy jste asi neslyšela o moderním způsobu porodnictví, že? Je prokázáno, že psychická pohoda rodičky přímo ovlivňuje přirozený průběh porodu.
Já s tím souhlasím. Jako máma, jako partnerka, jako doktorka. A z pohledu pragmatické intenzivistky mě mnohem víc drásá člověk, který sám umírá v nemocnici, protože ten už rodinu a rodina jeho nikdy neuvidí.
@cila9 To jsem ale nikde nezpochybnila. 🙂
@cila9 mě se to naštěstí netýká, děti už mám, ale ten zákaz mi přijde jako hrozná blbost. Pokud je nakažený otec, je téměř jistě nakažená i matka.
A nejde tady jen o psychiku rodičky a donášku občerstvení, jak tady někdo psal (i když i to je důležité), ale jde i o toho otce snad, taky si zaslouží prožít ty hezké chvíle, které můj muž považuje za nejšťastnější v jeho životě (ty 2 hodiny s miminkem bezprostředně po porodu).
Argumenty o tom, že dřív taky ženy rodily bez manželů vůbec komentovat nebudu, to bychom se opravdu tedy měli vrátit do té jeskyně.
Já měla manžela u porodu až na konec, myslím,že bych to zvládla i bez nej,za ruku jsem fakt držet nepotřebovala a na konec už mi bylo úplně sumak,jestli tam je. Ty chvíle po porodu jsem byla ráda,že tam byl,ale asi bych i to přežila. Prvni porod byl akutně císařem, byla jsem ráda,že si holku pochoval aspoň on. Ale asi i to bych ozelela.
Ale víte co by mě fakt nasralo úplně absolutně? Kdyby my dítě (nebo já) v porodnici něco chytilo. Čím méně lidí, tím menší riziko. Maminka tam jaksi být musí,tatínek ne. Jsme v krizove situaci,všechny nás to něco stojí. Měli bychom se primárně všichni snažit,aby nás to nestalo zdraví a životy.
Chápu strach rodiček. Chápu zklamani,i vztek,i touhu bojovat. Ale tohle je marný holky. To opatření je na místě,ať se nám líbí,nebo ne. Vás partner nemusí být nakažený,můžete oba sedět doma na zadeli. Ale ten druhý tatínek? Co když doma na zadku neseděl a teď lze,protože chce být u porodu? Co? To byste chtěly? To svinstvo umí lítat,bacha na to.
Tak já chci když nemůžu mít partnera u porodu, 9verenounpa, která 14 dni nebyla s nikým v kontaktu. Zrovna jsem se dozvěděla že v mě nemocnici je lékař nakazen. Je to nelogicky zakaz
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Jsou holky včetně mě co maj termín, teď nebo duben. Já jsem proti zákazu. Neb si nemyslím, že by se tím. Něco zachránilo, ti dva spolu stejně jsou v přímém kontaktu. A např. Fabriky na výrobu např. Dveří fungují, kde dela i mnoho cizinců. Navíc kdo mi zaručí zdraví personálu? Snad se to brzy změní ať holky Maj klid a ty taky