Vyvolání porodu 38.tt. Je pravda, že se teď vyvolává kvůli velikosti dítěte?

mona91
5. lis 2020

Holky mě to nedá musím se zeptat na názor/zkušenosti.
Dnes mi volala kamarádka,která má dvě děti, jeji bratr ted s manželkou čekají prvni s termínem 5.3. A bratr přišel s tím, že budou rodit v únoru protoze ted se porod vyvolává ve 38tt, ze pak jsou ty děti az moc velké.... ja myslela ze spatne slyším asi jako ona kdyz ji to rikal. Tak jsem si říkala ze se musím ze zvědavosti zeptat jestli s tím má někdo zkusenost?
Podotýkám ze jde o fyziologické nerezové těhotenství s jedním plodem. Netaham do toho zdravotní komplikace u kterých se těhotenství ukončuje nebo vícecetne tehu atd.

eviicka
5. lis 2020

@mona91 a nebude to spíš překroucená informace? Myslím si, že tady v ČR to je nesmysl a určitě se to za podmínek, které jsi uvedla nedělá (a to píšu já, která mám za sebou dvě vyvolávání kvůli velikosti plodu).

areh
5. lis 2020

@mona91 rodila jsem v září a přenášena jsem 10 dní. Vyvolání by bylo 11. den po termínu a porodit jsem měla nejpozději 42+0. Pokud nemá gestační diabetes nebo jinou komplikaci, tak je to blbost. To by jí museli nameřit extrémně veliké dítě, které by ji nějak ohrožovalo??? Ale to by stejně řešili až tak poslední měsíc. Vyvolání v 38tt bez důvodu je nějaká divná informace 🙂

ekou
5. lis 2020

Ja mela ze druheho screeningu prorokovane vetsi dite a muj osetrujici doktor me chtel ve 37t poslat do jeho oblibene porodnice, ze by mi vyvolali porod. Kdyz zjistil, ze jdu rodit jinam tak mi znechucene vystavil predavaci zpravu pro danou porodnici s dovetkem "at si tam se mnou delaji co chteji". V dane porodnici jsem rodila az v tydnu 40+4 :D. Takze bych rekla co nemocnice to nazor.
Ps. dite opravu bylo vetsi 4080g

mona91
autor
5. lis 2020

@eviicka no právě to jsme si taky mysleli a ona to z něj tahala a ze ne ze proste ty děti se ted rodi velké takze se to začalo dělat. No klepu si na čelo co to je za nesmysl a kde to kdo vycucal z prstu.
@areh ja treba GDM mam mela jsem ho i u prvního a řekli mi ze me nenechají přenášet, ale tím.ze jsem dobre kompenzovana a fakt hodně sledovana (potvrzeno i po prvním.porodu 39+3 a syn mel 3130g) ale hlavně ona je v nějakém 22tt takze tim spis mi to přijde zvláštní....

azanka
5. lis 2020

To je dobrá bejkárna. Doufám, že se někdo spletl. Těhotenství trvá obvykle 38 až 42 týdnů. V českých porodnicích se upínají na termín a někdy začínají s vyvoláváním porodu, i když nejsou komplikace. Už to mi přijde jako masakr, natož vyvolávat (bez zdravotních komplikací) ve 38tt. U vyvolávaných porodů je podstatně větší riziko komplikací.

mona91
autor
5. lis 2020

@azanka no já v to doufám taky ze je to jen omyl ale ted to ta nastávající maminka tvrdila i druhé kamarádce. Ale neřekla ji odkud to ma... 🤦‍♀️ja to beru s veeeeelkou rezervou tohle spis jsem byla zvedava jestli s tím má někdo zkusenost

brixavonpavli
5. lis 2020

Ahoj 🙂 me vyvolávali porod v 38tt protože předchozí syn měl 5150g a 57cm 🙂 takže se zcela oprávněně balí, že mimi bude zase obrovský. A bylo... teda jen 4100g 🙂

mona91
autor
5. lis 2020

@brixavonpavli propana krále to je masakr ale to jste narodila normálně ne? Můžu se zeptat jak to ze bylo.mimco tak velké vi se to?

brixavonpavli
5. lis 2020

A to vyvolávání nedělají teda jen tak, musela jsem projít několik vyšetření včetně konzultace s primarem v rizikové poradne. Takže pokud nebude nějaký důvod k vyvolávání, tak to určitě dělat nebudou.

brixavonpavli
5. lis 2020

@mona91 syn šel císařem, právě pro tu velikost a dcera spontalne za což jsem hodně vděčná. SC byl hrůza :(

brixavonpavli
5. lis 2020

Mame obri deti v rodine :D ja sama mam 190cm 🙂

mona91
autor
5. lis 2020

@brixavonpavli taky si myslím, jako v tomhle případě to chápu a zase dobre ze se to řešilo. Ale u prvorodicky co nema rizikové těhotenství nema GDM ani žádné predispozice k velkému dítěti k tomu nevidím.duvod. začínám podezřivat jestli si to neusmyslela kvůli tomu ze chce rodit v únoru 🤦‍♀️

mona91
autor
5. lis 2020

@brixavonpavli mam jednu akutní sekci za sebou a doufám ted v přirozený porod, zatím to nikdo nezaručuje vse vypada ze by to mohlo jít. Ja byla po sekci uplne vyřízena, normálně jsem vstala z postele po 8 týdnech, barvu jsem.chytila po 3 měsících... proste sekce je velká břišní operace...

mona91
autor
5. lis 2020

@brixavonpavli 😂 a patrně beztak 200cm ze? 😂 ne to jen pro zasmati. Hlavne ze jsou zdrave ale rodit petikiloveho drobná bych nechtěla i ten konec těhotenství musel byt masakr

linee
5. lis 2020

@mona91 no, zavisi, jak to vychazi u ditete ted. Ale i pokud by bylo velke, jsou ruzne zpusoby, jak pomoci diteti na svet. Sam lekar by sel proti sobe a pokud neni k tomu zdravotni duvod, aby vyvolaval dite drive...

linee
5. lis 2020

@mona91 jinak ja mela oba porody vyvolane. Duvod byl vzdy zdravotni, ale vzdy sledovali dite a vzdy vyvolavali az 40+0...

mona91
autor
5. lis 2020

@linee presne to si myslim. Ja neříkám.kdyz je zdravotní duvod jakakoli komplikace ale preventivně vyvolávat je dle.meho blbost co se nedela

veruuu_kubesovic
5. lis 2020

Proč by se proboha porod vyvolával ve 38tt??? z jakého důvodu? když těhotenství trvá v průměru 38 - 42 týdnů??? běžně...vyvolává se jen ve vyjímečných případech, třeba u přenášení nebo při těhu cukrovce ale vždy +- v termínu , u přenášení 10dnů poté...

jjasmina
6. lis 2020

Já jsem měla odhad 3800, nakonec měla malá 3950, pprod jsem měla vyvolany ve 40tt, nicméně proto, že mi praskla plodovka a následně zezelenala a bolesti jsem neměla, tak chtěli dostat mimi , co nejdřív na svět.Kolegyne rodila 5kg mimco a taky přirozeně, tak to bude asi porodnice od porodnice

darinka84
6. lis 2020

@mona91 to si nějak prekroutil info asi.. Nebo nepochopil.. Mam miminko, tři týdny a rodila jsem ve 42.tydnu...ano je pravda, že od nějakého 42.tydne už nabízeli minimálně hamiltnuv hmat a zmiňovali se o případném vyvolání, ale pokud je v pořádku dítě, ozvy, placenta a průtoky, není důvod.. A dítě mělo normálnich 3600g...

baris
6. lis 2020

@mona91 tohle to je klasická tichá pošta. Řekneš sluníčko a vylezte z toho papoušek 😁.

Neřešila bych to, protože pokud není k tomu zdravotní indikace, tak se nevyvolává tak brzo. Mě vyvolávali porod 9 dní po termínu.

surikata131
6. lis 2020

@mona91 myslím si, že tohle zdůvodnění je blbost. Jedna příbuzná šla na vyvolání o nějaký den před termínem, protože její doktor měl pak jet na dovolenou a chtela ho u porodu, ale to je přes 20 let. Jelikož mám za sebou vyvolávaný porod, tak bych do toho bezdůvodně nešla ani za zlaté prase

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru