Ahojky holky,chci se zeptat jestli některou z Vás také poslala vaše gynekoložka v 6.měsíci na nějaké zdlouhavé vyšetření.
Mě posílá na nějaké tří-hodinové vyšetření a vůbec nevím o co se jedná ☹ všechno je vpořádku,tak teda nevím,jestli se mám něčeho obávat a co mě čeká.
na velkém UTZ sem taky byla nedávno,tak nechápu,co je tohle zase za výmysly od doktorky.Můj názor na nějaké časté vyšetřování je zbytečnost,zbytečně otravují miminko už v bříšku a znervozňují maminy...
říkala něco o cukrovce....a to je povinné?u nás na to nikdo netrpí a ani já!
No, to snad z těch klasických jedině těhotenská cukrovka.. Tam se musí dlouho jen tak sedět a čekat,...napřed se vyšetř krev a moč na hladinu cukru...když je to v pořádku a nemáš ten cukr zvýšený už nalačno, tak se pak se vypije roztok glukózy a dvě hoďky se čeká (neměla bys nikam chodit, ale být v klidu), pak zas vezou krev a jdeš dom🙂.
No ono na to trpět nemusíš, můžeš se zdravě stravovat, být štíhlá, zdravá..a stejně tě těhot. cukrovka potkat může.
@chezzule Tady je docela obsáhlá diskuse o tom, kdo odmítl, kdo neodmítl, proč... Mě teda sestra řekla, že je to povinné, tak nevím...ale co je vlastně dneska povinné, na vlastní riziko člověk může odmítnout cokoliv.
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/odmitla-...
@chezzule to bude ta cukrovka...zátěžový test, oGTT...takhle to najdeš na netu, jestli si chceš přečíst, oč se jedná. Odmítnout můžeš cokoli, ale měla bys vědět, že těhotenská je něco úplně jiného než klasická cukrovka, nezáleží vůbec na tom, jestli ji z rodiny někdo má a nekompenzovaná dietou může způsobit vážné komplikace u miminka. Tolik fakta. Zbytek je na Tobě.
Aha tak to sem nevěděla,určitě tam půjdu,zdraví miminka je teď pro mě to nejdůležitější....jinak děkuji všem za rady 🙂
@chezzule to bude orčitě cukrovka...je to na ty tři hoďky,pije se sladký roztok, já bych to neodmítala, jdu na to...
To bude určitě zátěžový test na cukrovku. Sestra mi řekla, že je to na mě, ale vzhledem k tomu, že mám mamku na interně a diabetologii, a vzhledem k tomu, že vím, co to může mít za následky nejen u mě, ale i u miminka nepřemýšlela jsem nad odmítnutím.
..jo, já měla čtení, ale nějak jsem se nemohla soustředit a začíst, tak jsem stejně jen hleděla před sebe s MPtrojkou v uších..ale i tak jsem se divila, jak to utíká. Rozhodně to nebylo k nepřežití.
Zatím o tom nevím nic,mudr.mi nic bližšího neřekla,ale jdu si k ní pro nějaké papíry,ještě před tím než půjdu na to vyšetření, tak se jí zeptám na podrobnosti...
No určitě bys měla být upozorněna, abys došla nalačno a taky do kolika hodin ne nejpozděj dostavit, aby to stihlo proběhnout..
Jak jsem tam byla já, jedna paní došla velice až před desátou a poslali ju pryč...jako jestli byla do té doby kvůli tomu nalačno, to nevím.. ale zřejmě chyba v edukaci.
Vyšetření trvalo 2,5hodiny dalo se to přežít,ale ten cukrový nápoj byl pěkně fuj 😒 mám rozpíchanou ruku od braní krve,se mi poprve udělaly modřiny z odběrů.Teˇd už jen čekám na výsledky které mi sdělí moje gynekoložka v úterý,snad dopadnou dobře.
Myslis OGTT?na tom jsem byla-chodi se tam mezi 24-28tt a u nas to trva 2 hodiny...celkem nuda no-ale uteklo to..napoj mi chutnal 😉 .
Krev u nas berou z prstu-takze taky nic prijemnyho-ale dalo se to 😎 .,jen mala me pekne tlacila na mocak a ja nesmela jit ani na WC ty 2 hodky-tak jsem musela vydrzet 😅
Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, kdo nebo co určuje povinnost jednotlivých testů v těhotenství?? Všude se jen píše seznam, ale bez odkazu, proč tomu tak je. Hledala jsem i na stránkách ministerstva a zatím marně.
Díky
@zuzamik To chápu a vím, že nemusím 🙂 Ale vadí mi, že je to povinné bez toho, aniž by kdokoliv znal zdroj. Tak proč je to povinné? Mají rovnou říct, že je to dobrovolné. Jde mi hlavně o to, o co se můžu opřít legislativně...jako kdo to "nakázal", jaký úřad a proč. Prostě je divné, že to nikde není...
@chezzule Tak to asi bylo na cukrovku. Nemusí u Vás na ni nikdo trpět, dělá se to preventivě, protože těhotenská cukrovka není nějak výjimečná záležitost.
@klarasl Ale jak říkám- povinné to není! Je to to samé jako s vyšetřením plodové vody- taky se dočteš, že od určitého věku se dělá všem, ale to není pravda- tato vyšetření ti mudr jen doporučí, je na tobě, jestli na ně půjdeš (na tvé riziko).
Třeba mě na cukrovku mudra neposílala: bavila jsem se o tom s ní a říkala, že na to posílá jen rizikové pacientky (tzn. ty, co mají problémy- zvýšené hodnoty glykemie v krvi, cukr v moči apod.). Že plošné testování neuznává, protože je to zbytečný stres a zátěž jak pro maminku tak pro mimi. (kdyby po mě to vyšetření chtěla, tak bych na něj šla- nejsem typ, co odmítá, ale když to podle ní nutné není, tak proč bych měla prosedět den někde na klinice...)
http://www.aperio.cz/poradna/495
Tak to bylo zřejmě vyšetření na cukrovku... To byl hnus, viď 🙂 Ale Já mám za to, že jsem na něm byla až někdy v 7. měsíci...
@ajurka ....no, tak to nevím, snad poradí i někdo, komu se to přímo stalo, ale záleží..pokud bys to vyhodila hned, tak je jasný, že asi znovum jinak to asi posoudí sestřičk přímo až na místě dle toho, jak dlouho po tom y to blinkání přišlo.... jinak teda doporučuju se objednat na co nejdřívější dobu, abys netrpěla dlouho...
@klarasl Jestli tě zajímají doporučené postupy týkající se těhotenství, tak je najdeš tady http://www.gynultrazvuk.cz/doporucene-postupy-c...
Asi Tě nejvíc budou zajímat Zásady dispenzarní péče ve fyziologickém těhotenství. Tam je popsáno na co má těhotná nárok a nic není povinné. Je to návod, aby doktor nic nezanedbal (pokud zanedbá, můžeš ho žalovat) a doktor se těchto postupů nemusí držet úplně. Může použít lepší, novˇejší metodu (pokud existuje). Když se podív´aš na té stránce vpravo, je tam kalkulátor pro dataci těhotenství dle CRL, kam si můžeš zadat svoje těhotenství a dostaneš seznam vyšetření i s termíny, kdy mají být provedeny.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@chezzule tak to fakt nevím....já byla jen na velkým UZ a na echo srdíčka plodu a to teda žádný dlouhý není 😕