Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s vyšetřením prsů u gynekologa? Mojí kamarádce se po porodu malá nechtěla přisát a až tam jí řekli, že má ploché bradavky, potřebuje kloboučky a že jí na to měl připravit gynekolog... Vzhledem k tomu, že chodim ke stejnému doktorovi (jsem v 15.tt), na poslední kontrole jsem se ho zeptala, jeslti mi bude vyšetřovat prsa, že bych ráda věděla, jestli taky nemam nějaký abnormální bradavky jako kamarádka, a on, kromě toho, že se mi vysmál, co by s tim jako kamarádka dělala, kdyby to věděla dřív, jestli by si je jako masírovala?? A odkázal mě na literaturu...!?!?!!! A případně na předporodní kurzy. Navíc se mě zeptal, jestli nemam bulky? Takže místo běžnýho vyšetření, který by měl provádět minimálně v těhotenství určitě, se ptá mě, jestli mam prsa v pořádku...!?!?!?!! Zajímalo by mě, jak mam podle něj z knížky poznat, jakej typ a velikost bradavek mam.... Naštěstí mi přítel vygooglil nějaké laktační poradkyně, takže se chystám jim volat a informovat se u nich 😕 Máte s nima někdo zkušenosti?
tak to je děsivý přístup v obou případech, od gyndr. ještě horší, jak tohle může říct? 😠 to bych ho snad vyměnila, v tom případě si raději opravdu najdi laktační poradkyni, může se ti hodit pak i třeba jen na konzultaci po telefonu, až budeš s malým doma, a člověka to uklidní, že ví co a jak... u mě v porodnici byla jejich laktační poradkyně a řešila potíž, co se vyskytla, sestry ji za mnou poslaly, když jsem se ptala, co s tím... jj v předporodním kurzu řeknou také hodně info, mně se to hodilo...
před plánovaným otěhotněním jsem šla na UZ prsou na doporučení gynekologa (ale jako samoplátce), tam mi doporučili kontrolu za 6 měsíců po ukončení kojení..jinak mně gynekoložka prsa nevyšetřuje..
Prsa mi jakživ nikdo nevyšetřoval. Gynekolog se jen zeptá jestli ok.
100 % souhlas s @betelgeuzz
najdi si laktační poradkyni a hlavně nespoléhej na sestry v porodnici 😉
jinak jestli máš vpáčené nebo ploché bradavky to v zásadě poznáš, stačí pohledat na netu a mrknout na sebe v zrcadle... každopádně dobré bradavky ještě nic negarantují...
ale já chodím i po dětech na utz prsou, prevence... platím 300 Kč a jdu jednou za rok
Mně prsa gynekolog taky nevyšetřuje ani nikdy nevyšetřoval. Gynekoložka, ke které jsem chodila předtím, taky ne. Osobně mi to taky v těhotenství vadilo, protože jsem po úraze a vůbec jsem netušila, jak na tom to jedno prso je - jestli vůbec budu moct kojit nebo ne. V porodnici taky nikoho nic nezajímalo, takže jsem musela bojovat sama. Ale sestřička od našeho pediatra je laktační poradkyně, tak ta mi poradila a i pediatr je skvělej, takže jsem se u nich v ordinaci ani necítila trapně, přestože k tomu důvod mám, prostě se se mnou bavili normálně, mohla jsem tam malého v klidu nakojit, sestřička zkontrolovala co a jak... Správně by měl gynekolog prsa kontrolovat při preventivní prohlídce, ale velká většina jich to nedělá.
Mně se též nikdy žádný gynekolog prsa nevyšetřoval. Kdysi jsem dostala letáček k samovyšetření prsu, to mi bylo asi 16, v záchvatu pubertální chytrosti letěl směr koš. Teď v těhu nepadla o vyšetření ani zmínka. Spíš to vidím, že si zajdu na předporodní kurz.
Chodím každý rok na sonografii a vyšetření prsou. Než jsem začala chodit, vyšetřovala mé jednou ročně gynekolozka.
Ženy, to je krize.. mi taky nikdo nic nevyšetřoval.. Ani u preventivky, tím míň v těhotenství.. Ovšem přístup gynekologa @roliberi je opravdu ukázkově učebnicový..😀! To bychom k těm doktorům mohly přijít jen tak na kafe "a propó pane doktore.. prsa jsem si vyšetřila doma sama, mám dva kusy.. Kolposkopie negativní.. a tady máte třicet KáČé a nazhledanou.." 😀 😀 Hrůzaděs..
Me prsa vysetruje na preventivce,ale o kojeni jsem se s nim nikdy nebavila.Jeho zajma mimco,kdyz je uvnitr a prasa kvuli rakovine,jinak jim do kojeni asi nic neni.Nastesti jsem se rozkojila sama az doma,v porodnici to taky nikoho nezajimalo.Jinak dcera ma asi vpacene (nebo jak to je) bradavky a kdyz jsem se na to ptala detsky,tak mi jen rekla,ze se to bude resit v tehu.Takze asi tak doktori,ale u dcery to je videt hodne,vubec nema ten tuplik veprostred :-/
Prsa mi vyšetřuje na preventivce, v šestinedělí a jinak se mě ptá v těhu, jestli nepociťuju nějaké nápadné změny, Co se týká kojení, do kojení jim nic není a jestli má žena ploché bradavky - od toho je laktační poradkyně buď soukromá nebo v porodnici. Ale myslím, že kdybych se ho zeptala, poradí....v mém případě není na co 🙂
mně gynekolog taky prsa vůbec nikdy nevyšetřoval a teď v těhotenství se mě zeptal, jestli mám prsa v pořádku... vůbec jsem nevěděla, co mu na to mám říct, co tou otázkou myslí :-/ Můj manžel by mu řekl, že moje prsa jsou v naprostém pořádku 😀
Je to podle mě bídnej přístup, chápu, že třeba dokojení jim nic neni, ale prsa by prý měli 1/rok preventivně vyšetřovat a když se mu do toho nechce, tak alespoň informovat o možnostech vyšetření a v těhotenství upozornit na fakt, že vůbec existujou různý typy bradavek a nějaký laktační poradkyně 😨 Jsem už celkem naštvaná, protože přístup mého doktora je jako krávam v mlíkárně..šup šup jedna za druhou,a když se ho člověk na něco zeptá, kouká prostě jako na blbku a odkáže na literaturu 😒 Zatim ho ale, ignoranta, měnit nebudu, pač mi naštěstí nic neni a pač existuje internet a kamarádky 😀
Gynekolog mi je vyšetřil po šestinedělí (včetně ukázky, jak odstříkávat!) a po půl roce od porodu, to už jsem nekojila.
@roliberi měla jsem úplně stejného doktora ... změnila jsem ho nějak okolo 15 tt. A nenechej se ukolébat tím, že ti "nic není", klidně může něco zanedbat, jako to udělal ten můj. U mě se jednalo o dost fatální věc. Zpětně si říkám, že jsem ho měla zažalovat nebo minimálně podat stížnost na lékařskou komoru, ale tenkrát jsem měla úplně jiný starosti.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
mně teda nikdo prsa v těhotenství neprohlížel a už vůbec ne gynekolog. Podle mě ví gynekolog o kojení prd, podobně, jako spousta dětských doktorů. Když rady ohledně kojení, tak od laktační poradkyně. 🙂 Dobré je zajít na nějaký předporodní kurz, kde se věnují i kojení. Nečekej, že ti poradí v porodnici. Buď radí blbě, nebo nemají čas. Lepší se připravit dopředu 🙂