Vyšetření čípku v těhotenství. Jak často vám gynekolog vyšetřuje?

3. únor 2021

Ahoj, zajímalo by mě jak často vám vyšetřuje gynekolog čípek?
Dokud jsem chodila ke svému, tak každou prohlídku. Od doby co chodím do rizikové poradny, tak nikdy. Ale pokaždé mi dělají ultrazvuk přes břicho. Je možný, že by tak mohli ten čípek kontrolovat? Že to na tom ultrazvuku přes břicho vidí?

ema90
3. únor 2021

To bude asi hodne individualni 🤷🏼‍♀️
Mne kontrolovala cipek zatim trikrat (cekam dvojcata a chodim do poradny jednou za tri tydny, jsem 22tt) A k tomu vzdy udela rychle i utz pres bricho a miminka mi ukaze.

A utz pres bricho si nejsem jista, jestli muze cipek kontrolovat... podle me tedy ne... Kdyby ano, proc by ho kontrolovali utz vaginalnim?

malenka3
3. únor 2021

Není žádoucí tam furt hrabat. Poradna byla jednou za měsíc a rozhodně ho nekontrolovala Dr pokaždé. A to ho mám kratší kvůli konizaci. A na konci těhotenství už dovnitř radši nehrabali vůbec. Takže za celé těhotenství možná tak 3x?

tez83
3. únor 2021

Mě ho můj lékař kontroluje pokaždé...také se mi právě zkracoval.

martiniquest
3. únor 2021

K vysetreni cipku jsem vyjma steru z cipku pri potvrzeni tehotenstvi svolila az u porodu. Neni k nemu zadny duvod.

tynka9
3. únor 2021

Při první kontrole při potvrzení tehotenstvi, pak cca 25. tt a pak až myslím někdy před porodem. Takže 3x, 4x? A jsem ráda, že to nebylo častěji,... jinak dělá ultrazvuk přes břicho na každé kontrole.

martaskaaa
3. únor 2021

Mě tam snad za celé těhotenství doktor nesáhl co si vybavují, jen až ke konci jednou a pak až když si mě přebrali v porodnici asi ve 38-39tt. Není vhodné se tam zbytečně hrabat, pokud není důvod (krváceni a jiné problémy).

jjasmina
4. únor 2021

Na každé kontrole

asinehri
4. únor 2021

myslím, že je fajn zvolit tu frekvenci individuálne podle obtíží, rizikovosti pacientky a domluvy s lékařem

emamaira
4. únor 2021

Mě na začátku těhotenství a pak až teď ve 22tt. Ale jsem po konizaci a hlavně v minulém těhotenství se mi velmi zkracoval, takže náhodnou kontrolou v 30tt to lékař zjistil s poslal mě do nemocnice na hospitalizaci. Já jsem ráda, když ho zkontroluje.

hezz17
4. únor 2021

Az v nemocnici 😀

michaelarousova
4. únor 2021

Myslik ze ty prvni 2-3 kontroly ne a pak pokazde☺️

surikata131
4. únor 2021

V prvním těhotenství každou kontrolu, teď mám jinou Dr a vyšetřovala jen na začátku, od tel doby ne (byla jsem tam naposled v 11tt). Čípek se kdyžtak měří vaginální sondou UZ

terla
4. únor 2021

U me treba kazdou kontrolu,ale vim,ze pres ultrazvuk se da take merit a sleduje se stav delohy pred cipkem,jestli se netvori nalevka,co by vedla k porodu.

keksik002
4. únor 2021

Noo.. Do cca 25tt vzdy pri kontrole, pak rizikove těhotenství, stale stejny doktor, pouze UZ pres bricho

krisatko
4. únor 2021

Já beru od 26tt utrogestan a magnesko v podstatě od začátku, čípek i utz přes břicho mi dělala každou prohlídku. Teď jsem 34+4 a v pondělí jsem měla čípek 2.68, týden před tím 2.85 i přes to, že beru ten utrogestan se to prostě zkracuje a můžu být jen ráda že ne tak rychle abych zaa valila předčasně..... Mě tomu zkracování kupodivu pomohlo asi to, že se malá otočila zadkem dolů (teď už se asi zpátky hlavou neotoci), ale to zkracování se tím zpomalilo.

bezinka22
4. únor 2021

Pohmatem nevysetruje vubec a jsem rada. Myslim, ze cim min do toho vrtat tim lip. Jinak se cipek meri nejpresneji vaginalni sondou, to mi delali zatim jednou v 21. tt, protoze mi zacalo tvrdnout bricho. Ted na kontrole v 25. tt mi ho kontrolovala ultrazvukem jen pres bricho a jelikoz mi ho ukazovala, tak ano i pres bricho je to videt. Jen tou vaginalni sondou je to presnejsi. Takze klid, v rizikovce si to urcite pohlidaji.

komarnice
20. črc 2021

Ahoj holky,

mam takove vnitrni trapeni a chtela jsem se zeptat, jestli aspon nekdo to ma podobne.

Tehotenstvi je zatim v poradku, jsem 26. tt, ale neni to uplne ruzove a bezproblemove, ale co by se pro miminko nevytrpelo...Nyni jsem vsak sledovana jako rizikovejsi, jelikoz mi tvrdne casto bricho i po podavani magnezia, mivam ho ztuhle i nekolik hodin. Za sve dosavadni tehotenstvi jsem podstoupila uz celkem cca 15 ultrazvukovych vysetreni (vcetne dvou velkych utz 12. a 22. tyden), tzn. 13 malych a 2 velke utz. Ted bych mela chodit na utz kazdy tyden, jelikoz hrozi zkracovani cipku. Minuly tyden jsem byla na pohotovosti vecer a pozvali si me znovu i rano, jelikoz potize pres noc vubec neustavaly, takze dva dalsi ultz pres bricho i vaginalne behem 12 hodin. Nechodim na zadne utz "pro zabavu", jen asi musim byt casteji sledovana. Nicmene miminko je ted jiz delsi dobu hlavickou dolu a vim, ze se vyvyji mozek a mam obavy, aby na nej casty vaginalni ultrazvuk na premereni cipku nemel vliv, kdyz se sviti hned v jeji blizkosti. Ultrazvuky, krome tech velkych, trvaly vzdy do 5 minut, jen jsou podle me tedy hodne caste :(

Dekuji Vam za vase zkusenosti nebo povzbuzeni.

autor
20. črc 2021

@komarnice ultrazvuk miminku neškodí 🙂 Nevysílá rentgenové záření. Maximálně by mu mohlo vadit, že to hřeje, ale za pět minut se rozhodně nic nestane. Taky jsem chodila často na ultrazvuk v rizikové poradně a mám uplně normální zdravé miminko 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru