Výběr jména pro druhého syna - opět nerozhodnost. Dali byste jméno po otci?

denuliss
12. led 2024

Ahojky, u prvního syna jsme to měli tak, že jsem se nemohla rozhodnout, měli jsme ve výběru tři jména (Dominik, Miroslav a Patrik, Miroslav je po manželovi) a nechali jsme výběr až po porodu. Odevzdali jsme předvyplněné papíry bez jmen s tím, že vybereme, až syna uvidíme. Vybrali jsme Dominika, já si teď ale zpětně vyčítám, že jsme to do těch papírů rovnou nenapsali, vyplnila to tam pak za nás totiž sestřička, chtěla jsem si to tam po porodu dopsat sama. Trvalo mi pak i delší dobu si na jméno pro syna zvyknout, na tvary oslovení a tak, takže je nejspíš lepší mít vybráno předem, já si ale říkala, že jak syna uvidím, budu vědět hned, které jméno, ale byla jsem po těžkém porodu tak rozhozená, že stejně intuice nenaskočila. Vybrali jsme ale správně, jen mě mrzí, že jsem nebyla schopná se rozhodnout do porodu...
Teď čekáme druhého chlapečka a opět jsem nerozhodná. Ve výběru máme jména Patrik, Samuel, Medard a opět jméno po manželovi Miroslav, protože vím, že by se manželovi i teď líbilo jméno po něm. A nemůžu se opět rozhodnout. Holčičku jsem chtěla Medu, proto máme ve výběru i Medarda. Ale je to hodně neobvyklé jméno, tak nevím. Zároveň by to bylo hezké z toho důvodu, že jsme měli s manželem na Medarda svatbu. Jako první mě pro druhorozeného chlapečka napadlo jméno Patrik, protože se hezky hodí k Dominikovi, ale přemýšlím, jak malého budeme oslovovat. Oslovení Pati a Páťo se mi moc nelíbí, manžel kvůli tomu tohle jméno původně nechtěl, teď by mu to prý už nevadilo. Zároveň ale vím, že by se mu i teď líbilo jméno po něm...
Máte někdo Patrika, jak mu říkáte nejčastěji?
Dali byste případně mladšímu synovi jméno po manželovi?
Co říkáte na jméno Medard, znáte nějakého? Děkuji moc za případné odpovědi.

mateees
12. led 2024

Medarda znám jednoho. Ty přezdívky na tohle jméno jsou strašné....ano, dá se najít. na každé jméno ale k některým jsou horší a víc. Což je třeba příklad Medarda. Mně osobně se pojmenování po někom nelíbí, takže to bych taky nedala. Paťu znám taky, kromě klasického tak Paťas, Paťasi, Rik, Riku, Paťo.

pipi_puncocha
12. led 2024

Známá chtěla Medu a má Medarda. Tam mi to oslovení přijde docela nešťastné, pro malého chlapečka třeba “Méďa, Medík” může být hezké, ale pro školáka a výš už to je bída.

Patrikem určitě nic nepokazíte.

gruyerre
12. led 2024

@denuliss jméno po rodičích se mi nelíbí dávat nejstaršímu ani žádnému dalšímu dítěti.
Jméno pro třetí dítě jsme také neměli vyplněné, měli jsme také tři jména ve výběru a čekali jsme, které jí nejlépe půjde k obličeji. Když jsme ji viděli, bylo to jasné, ta další dvě jména by k ní nepasovala 🙂. Ani na chvilku by mě nenapadlo trápit se tím, že jméno do formuláře vyplnila porodní asistentka, je to jen papír, který už nikdy nidko neuvidí. Ale určitě by vůbec nebyl problém požádat ji, abych si to tam napsala sam.

sigyn
12. led 2024

Osobně mi jméno Medard přijde z kategorie "za trest" (můj názor). Samuelů je teď celkem mraky. Jména po rodičích jsme škrtali rovnou. Měli jsme v rodině 5 lidí, co se jmenovali po rodičích a ani jednomu z nich se to nelíbilo (problémy s poštou, pokaždé padla otázka a který z nich? Úplně nejlepší je, když to jsou rovnou tři generace..to je teprve maglajz). Za sebe bych volila Patrika. Krásné a běžné jméno. Jak budete dítku říkat bych neřešila. Já si taky říkala, že na to naše jméno nic nového vymyslet nejde, ta zažitá přízviska mi přišla děsná a nakonec prostě vyplynula ze situace zcela jiná oslovení, která nás předtím ani nenapadla. Jinak kamarádovi jsme třeba říkali Páťo, Pájo, Patočko a podobné zkomoleniny 🙂

jaja01k
12. led 2024

@denuliss Náš mladší syn má jméno po manželovi. Manžel je Slovák a všichni i tady v Česku mu říkají slovenskou domácí podobou jména, která je jiná než česká, kterou používáme pro syna. Takže ta oslovení jsou tak rozdílná, jako by to byla dvě různá jména, a neplete se to.
Mně se líbí Patrik i Medard. Medarda tedy žádného neznám. Oslovení bych dopředu moc neřešila. U staršího syna jsme měli vybrané jméno, ale vůbec jsem nevěděla, jak mu vlastně budu zdrobněle říkat. Až když se narodil a začala jsem na něj mluvit, tak to přišlo samo, začala jsem požívat zdrobněliny, které mě předtím vůbec nenapadly. O mladším jsme zdrobněle mluvili už předtím, než se narodil, ale potom jsem ho tak nikdy neoslovila. Zase, jak jsem na něj začala mluvit, napadaly mě úplně jiné tvary jména.

reeeza
12. led 2024

Po rodičích bych nedala.
Medard, Patrik I Samuel jsou hezká jméno všechna 🙂
Přezdívky tě určitě napadnou intuitivně samy, všechno nemusí být naplánované.
Mě napadá Medy, Pety, Paty, Sami, bez skloňování.

A nebo ještě popřemýšlet a vybrat jméno které prostě bude intuitivně sedět? Příjde mi že ani u jednoho si nejsi jistá.

ai30
12. led 2024

@denuliss Jmeno Medard mi prijde krasne!! Pokud se hodi k prijmeni, tak bych vybrala to. Rikala bych mu Medy nebo Med (a libi se mi, ze je to jako, no, proste med 🙂)) I vyznam jmena je super.

izz76
12. led 2024

Nedala bych klukovi jmeno Medard ani Miroslav,ani jedno není hezke. Vybrala bych třeba Daniel,Michal,Marek,Richard, z vašeho výběru Samuel.

rebe
12. led 2024

Medardovi bych říkala Darde nebo Dary a přijde mi to boží! Ale asi bych zvolila spíš Patrika, přijde mi to hodně sexy, prostě Hříšný tanec a Patrik Berger dohromady, jestli jsi ještě z generace, kdo ví, o koho jde 🙂

denuliss
autor
12. led 2024

@mateees A jak Medardovi, kterého znáš, říkají? Mě napadá Medy, Mede, Medíku, Medynku, Dari, Dardíku.

denuliss
autor
12. led 2024

@pipi_puncocha Já právě chtěla holčičku taky Medu. Tak mě napadlo jméno Medard, když se k tomu váže i naše výročí svatby s manželem. Ale je to dost odvážné, je to jméno, které se buď líbí nebo nelíbí, tak nevím, jestli do toho jít.

denuliss
autor
12. led 2024

@gruyerre Přijde mi to právě jako zajímavá možnost, když se člověk nemůže rozhodnout, tak počká, až miminko uvidí, které jméno bude sedět. Ale já tehdy měla asi nějaký blok, nedokázala jsem se rozhodnout a ještě hormony po těžkém porodu. Vyčítám si to trochu ještě teď.
Mě tehdy ani nenapadlo po porodu říct, že si to jméno tam chci dopsat sama. Až pak tuším další den přišla sestřička, že tam potřebuje vyplnit i jméno pro holku (nechápala jsem proč, když se narodil chlapeček) a jméno syna už tam bylo dopsané.
Vám tehdy papíry taky vyplnila porodní asistentka nebo jste si dopsali sami? Mě asi pořád nějak vnitřně mrzí, že jsem se do porodu prostě nedokázala rozhodnout...

escapelle
12. led 2024

Medsrd se mi docela líbí.ale zdrobneliny které uvádís,"Mede, Medíku, Medynku, Dari, Dardíku. "to bych nepřežila 🙈🤣🤣
Medard by byl prostě Medard. Stejně jako můj syn Richard je Richard, nikdo mu neříká (a nebude) říkat Ríšo🤣🤣

kleio
12. led 2024

Mně se žádný tvar Medarda nelíbí, já bych se tak asi nechtěla jmenovat být kluk. Příznivkyně jména po rodičích taky moc nejsem. Líbí se mi Samuel, Sam, to je moc pěkný.

terulin
12. led 2024

@escapelle Skoro mám chuť se vsadit 🤣🤣🤣

ai30
12. led 2024

@escapelle Ja se obavam, ze trochu precenujes svou schopnost kontroly nad tim, jak mu kdo bude rikat. 😉😀😀

daasqua
12. led 2024

Našemu Patrikovi říkáme Patriku, Páťo, Pájo, Paty, Riky, Páťulko, Páťátko, Pátidlo (když něco rozbije apod), Patričku. Já většinou Páťo a Patriku. Mně se tam to Ť líbí (třeba i u jména Péťa).
Medard se mi moc nelíbí (Meda ano), ale mám obecně ráda klasičtější jména. Samuel se mi taky moc nelíbil, ale je teď častý (hlavně tedy před 10 lety).
Miroslav je taky pěkný, u kluků ty "vznešenější" jména zní dobře. To, že je druhorozený, bych neřešila. Kamarádka taky chtěla dát druhorozenemu jméno po partnerovi (nakonec dali jen podobné). Spíš aby se s manželem nepletli, nějak to rozlišit. Já jsem Dagmar a dcera Daniela, říkáme Dáša a Dája a občas se manžel splete 🙂 A do toho babička začne volat Pájo a přiběhne dcera i syn.
Jsem zvědavá, co vyberete, to je napínavé jak telenovela 😀

escapelle
12. led 2024

@escapelle vypadl mi kus textu🤦‍♀️Druhý syn je Tomáš,po svém otci a nikdy jsem se s tím jménem úplně nezzila. Já jsem ho nechtěla. Ale co už 😊

zekrt
12. led 2024

Nic jsem nevyplňovala, asistentka to napsala do počítače při příjmu. Po otci bych jméno nedala, nelíbí se mi dědění jmen. Je to nepraktické.

escapelle
12. led 2024

@terulin
@ai30 to je nadsázka holky.samozřejmě že když mu ve skolce/škole tak kámoši budou říkat a jemu to vadit nebude,neudělám nic. Ale já to z pusy nevypustim, po učitelich budu žádat aby mu tak říkali a zbytek je na něm😊

zekrt
12. led 2024

Dala bych takové jméno, aby mu ho v práci celý život nemusel nikdo komolit a znělo hezky v původním tvaru.

barulina
12. led 2024

@denuliss já bych nedala jmeno po rodiči, neb bych se bála, že si budou kluci závidět. Nikdy nevíš co malé děti napadne. Patrik se mi líbí a obecně nejsem moc pro zdrobněliny, teď bych měla z těchto jmen Patrika

katule1990
12. led 2024

Jmeno po otci bych nikdy nedala. Manzel si to dost pral, ale pres to pro me nejel vlak. V okoli vidim, jak se jim pak rika stary/mlady, Honza/Honzik/Honzicek (zdrobneliny i ve 30, protoze zakladni tvar se pouziva pro starsiho). Doma pokazdy oslovi, otoci se oba. Dokonce mi i nekteri rikali, ze pojmenovani po rodici dost lituji. Ostatni jmena jsou pekna, i kdyz Medard je na me uz dost neobvykly, ale proc ne. Zalezi dost i na prijmeni.

mateees
12. led 2024

@denuliss Méďo mu říkají 😉

petramana
12. led 2024

u nas jedna zenska 70+ oslovuje a nazyva sveho muze Pepicek 😂 maji celou rodinu Josefu a nevim jak oslovuji ty mladsi, ale jeji muz je proste Pepicek - rika muj muz Pepicek

denuliss
autor
12. led 2024

@escapelle Takže vy doma zdrobněliny nepoužíváte, synovi říkáte jen Richarde? 🙂 Zní to hezky, ale já u malých dětí ty zdrobněliny používám ráda. Tak ještě uvidíme, manžel mi dneska schválil i Medarda i Patrika, Samuel se mu líbí taky.

denuliss
autor
12. led 2024

@daasqua Já mám spíš obavy, aby starší syn pak třeba nežárlil, kdyby se mladší jmenoval po tatínkovi. Manžel mi schválil už všechny ty jména, říkal, že by klidně dal toho Medarda, že je to neobvyklé a každý si ho bude pamatovat. Ale já mám právě z té neobvyklosti trochu obavy. Je to jméno, které se buď líbí nebo nelíbí... Ale vše je o zvyku.
Jméno Patrik se mi ale vždycky líbilo 🙂 Toho Medarda jsem vymyslela, protože jsme chtěli holčičku Medu. Starší syn má iniciály po mě, tak mladší by měl po manželovi, kdyby jsme dali jméno od M. Ale nejdůležitější je, aby se jméno hlavně líbilo. Sama jsem zvědavá, jaké nakonec vybereme 🙂

denuliss
autor
12. led 2024

@zekrt Vy jste před porodem nemuseli odevzdávat podepsané prohlášení o výběru jména?

denuliss
autor
12. led 2024

@zekrt Z toho mi asi nejlíp vychází ten Patrik. Medard je zajímavé, ale oslovení Medarde mi přijde dost tvrdé. Líbí se mi varianty oslovení Medy, Mede.

denuliss
autor
12. led 2024

@escapelle A nezávidí starší, že mladší se jmenuje po tatínkovi? Tomáš je pěkné jméno, nechtělas ho kvůli tomu, že se tak jmenuje manžel? Nestává se třeba, že manžel víc upřednostňuje syna, který se jmenuje po něm? Vím, to je asi hloupost, ale taky mě to tak napadlo...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru