Vegetarián v těhotenství. Jak se stravujete?

janeckovadenimarie
4. kvě 2020

Dobrý den je tady nějaká těhotná vegetariánka jak se stravuje? A jak bude stravovat miminko budu ráda za rady recepty bez blbych narážek

merope
4. kvě 2020

Vegetariánství v těhotenství je dosti obtížná věc. Skoro bych zvážila na tvém místě návštěvu výživového poradce - ono si tělo to potřebné vezme, ale ať pak sama nemáš problémy. Určitě hodně mléka a mléčných výrobků, vajíčka. No a pokud jsi úplně na začátku - ehm - co tvůj žaludek zvládne 🙂. Zázvorová lízátka.

Silně doporučuji dávat miminku maso. Oni to opravdu potřebují.

Ale neporadím přesné jídelníčky - co mám kamarádku vegetariánku, tak v těhotenství maso v malém množství jedla (protože cítila, že tělo to potřebuje) a pak zase po asi roce kojení postupně přestala. Dítě normálně maso jí. Ne nějak extrémně moc, ale jí - moje pediatrička třeba říká, že maso stačí 2x týdně.

A při kojení sama uvidíš, co vůbec budeš moci jíst (a jestli budeš kojit). Já bych bez masa asi nepřežila, protože jsem nemohla skoro žádnou zeleninu, luštěniny nepřicházely v úvahu vůbec, prvních pár měsíců jsem byla na bramborách, mase a mlíku/sýrech, vajíčkách. A bez koření, protože než zjišťovat, co přesně malému vadí, to už bylo jednodušší ho vůbec nepoužívat. Na druhou stranu jsou holky (děti), kterým nevadí skoro nic, ale naopak nesnáší kravskou bílkovinu.

Jo a jedla jsem až moc čokolády a měla pak problémy s játry ☹. Ale co se dalo jíst jiného - jsem chodila po supermarketu a slintala u brokolice...

marketkaticha
4. kvě 2020

@janeckovadenimarie Zdravím, já byla veganka, ale když jsem začala uvažovat pomalu nad myšlenkou mít miminko, tak jsem začala zařazovat lehce masové produkty jako šunky a pak mléčné a postupně jsem začala jíst maso... Vím, že tohle nneí odpověď na tvou otázku ALE...... Vím, že je dost žen které jsou veganky a vegetariánky co tak jedli v těhotenství a i následně po porodu a stravují tak i své dítě a jsou v pořádku, ale já prostě jsem taková, že bych nechtěla riskovat to, že by mohlo miminku něco chybět... Vyčítala bych si to pak celý život... Navíc jsem se zaměřila hodně na lokální produkty a podporuji místní farmy v okolí....A nakonec u toho i zůstanu, přijde mi to mnohem lepší... Ale pokud teda i tak odmítáš maso jíst, tak jak píše @merope radši bych zašla k odborníkovi!!!

janeckovadenimarie
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
janeckovadenimarie
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
katule1990
4. kvě 2020

@janeckovadenimarie Kolegyně z práce je vegetariánka. Neměnila svou stravu ani v těhotenství, je to každého věc, ale mělo by se hodně dbát na přísun kvalitních bílkovin (tvarohy, zakysané výrobky, luštěniny...). Co mi ale nepřijde správě je, že taky nedává svému dítěti žádné maso. Myslím si, že je to nejen sobecké vůči tomu dítěti, ale hlavně nezodpovědné, protože to dítě je narozdíl od matky v zásadním vývinu a bílkoviny z masa potřebuje. Zároveň se nemůže rozhodnout, jestli bude maso jíst nebo ne. Dítě kolegyně má potravinové alergie skoro na vše, takže nemůže jíst kromě masa spoustu dalších věcí. Neříkám, že je to tím, že matka ani dítě nejí maso, ale je to podle mě dost problém (a může to s tím souviset).

drep
4. kvě 2020

@janeckovadenimarie natvrdo, pokud tu musíš takový dotaz položit, tak bys měla vyhledat výživového poradce. A to říkám z pozice někoho, kdo vegetarián docela dlouho byl. Ale já to měla nastudovaný, promyšlený, dbala jsem na poměry i množství a poradila bych si i v těhotenství. Pokud bys měla načteno a nastudováno, nemusela bys tu hledat tipy jak na to. A vegetariánství v těhotenství v podání “poradily mi to na modrém koni” mi přijde nefér vůči miminku.

mirin89
4. kvě 2020

@janeckovadenimarie Já bych tu stravu nebrala na lehkou váhu, jsem vsezravec, nikdy jsem neměla problémy s travenim nebo zažíváním, jsem v podstatě zdravý člověk a presto jsem ke konci těhotenství měla nedostatek železa a musela jsem se dopovat vitaminy, dceři budou za nedlouho 2 roky a od porodu mám problém s klouby (nedostatek vápníku) a aby toho nebylo málo, tak byl dceři v půl roce zjištěn nedostatek vitamínu B12 - ten může zpomalovat psychomotoricky vývoj, naštěstí už je v pořádku, ale teda byl kumšt sehnat pro takto malé dítě vhodné vitamíny. Pokud si ale i teď hlidas prijem živin nebo si nechavas delat pravidelně rozbory krve, tak si myslím, že pro tebe nebude problém si ohlídat i doporučené příjmy živin v těhotenství. A jestli se můžu primluvit, tak dítě pak učit jíst vše, jednak si myslím, že dítě by mělo jíst i to maso a druhak budeš to mít i jednodušší se skolkou a školou, protože málokterá ti nabidne vyvazenou vegetarianskou stravu nebo dovolí nosit jídlo vlastní, a pak bys asi musela pestrost stravování tvého dítěte dohánět doma. Samozřejmě konečné rozhodnutí je jen a jen na tobě, takže přeji hodně štěstí 🍀

mmichaella
4. kvě 2020

Jsem v 8. měsíci a stravu jsem absolutně nijak neupravovala. Všechny krevni testy mi dopadly vždy vyborne. Nejim nějak extra rozmanite. Z bílkovin soju, tofu, tofu parky, humus, vajíčka, luštěniny, sýry, flanel, Cockovy burger, orisky... a UPLNE V KLIDU vege protein. 🙂 Malý roste krasne. A budu kojit a pak budu dávat vege příkrmy a pokud to bude nezbytne, tak popřemýšlím, zda mu zaradim i maso ... ale na to mam ještě čas.
Jo a cele tehu beru vitaminy femibion a jedine, co jsem teda zkousla je omega z těchto vitaminu, kt.je z ryb

mmichaella
4. kvě 2020

Jo a mléčné výrobky všechny... tvaroh, kefir... hodně i tvaruzky... jinak si nenech zkazit náladu, tehle moralistek a chytrolinek se najde v každé diskusi spousta. Ve výsledku sama pochopíš, co ty či tve dítě potřebujete.

ai30
4. kvě 2020

@janeckovadenimarie Prosimte, hlavne ignoruj vsechno, co napsala vyse
@merope 😅 Zadne zvysene davky mlika nepotrebujes. Hlavni je normalne vyvazena zdrava strava - hodne lustenin, orechy, zdrave oleje, cerstva zelenina, atd. Pak nemusis brat zadne extra vitaminy. Resit to nejak musis jedine kdyz by ses necitila dobre. Pokud ti neco bude chybet, poznas to na sobe.
Receptu je vsude kopa, moc doporucuju blog Kucharky ze Svatojanu, ale hledej proste to, na co budes mit chut.
U miminka plati to stejne, hlavni jsou cerstve kvalitni suroviny, sezonni zelenina, lusteniy atd. Jestli mu budes davat maso nebo ne, se muzes rozhodnout. Ja davam synovi maso, I kdyz ho sama nejim, jenom proto, aby se ho naucil travit, kdyby v budoucnu chtela maso jist, necham to na nem, Maso ale ji vyjimecne, diky tomu, ze ji hodne pestre, nic mu nechybi.

janeckovadenimarie
autor
4. kvě 2020

@katule1990 já to chápu ale pokud má i dítě vše důležité jako jsou právě bílkoviny apod nepotřebuje maso mám sestřenici vegetariánku i její syn je vegetarián a nic mu nechybí ani to maso protože dodržují ty vitamíny které má jinde

janeckovadenimarie
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
janeckovadenimarie
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
janeckovadenimarie
autor
4. kvě 2020

@janeckovadenimarie ano přesně tak to se snažím vysvětlit a komu to vadí nebo nechápe ať nekomentuje protože masožravci ti nikdy nepochopí a budou kecat po svém

janeckovadenimarie
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
terezanovotna30
4. kvě 2020

@janeckovadenimarie tělo maso nepotřebuje, to je zase zažitý standard, ale není to tak (já maso teda jím, ale ráda bych jednou přestala). Zkus kouknout na Kuchařka ze Svatojánu. Ta její první kuchařka je vegetariánská, další už veganské. A jsou tam super recepty! Má i stránky na FB a je tam receptů plno.

eithelwing
4. kvě 2020

Neporadím osobně, ale z knížek receptů pro dítě je vegetariánský jeden Slovák. Knížka se jmenuje Hned to bude, andílku.

somalicats
4. kvě 2020
kristyn.g
4. kvě 2020

Ahoj já jsem bez masa pila celé těhotenství i po porodu ale po porodu jsem měla teda problémy..... Jinak dítě to maso potřebovat bude.

blabloblu
4. kvě 2020

Pokud jste vege už několik let, dbáte na vyváženou stravu a případně máte nějaké doplňky, pak bych se nebála a jedla tak, abych byla sytá a aby strava byla pestrá. S mléčnými výrobky bych to nepřeháněla - nejedla bych jich nadbytek. Ostatně, ničeho bych nejedla nadbytek. 🙂 Já byla opatrná i s ořechy, a to i během kojení, protože muž je alergik, tak s ohledem na tento fakt. Pokud máte v plánu kojit, zaměřila bych se pak na stravu ještě víc - hlavně kvůli vám samotné. Především v zimním období. U miminek bývá problém s nadýmáním, čili vše poctivě namáčet (kroupy, luštěniny). Já jedla téměř vše, i zelí, ale v menším množství a zaváděla jsem to opatrně. Musela jsem pak asi půl roku po porodu být na veganské stravě (syn měl problém s BKM) a bohužel jsem neuhlídala množství jídla, dojídala se sladkostmi a měla stále hlad. Vygradovalo to jedno jaro, kdy bylo synovi už více (tři a půl tuším), kdy mi dali i B12 v injekci a železo a na podzim už jsem pak začala jíst vývary a později i maso. Po nějakých 7 a půl letech. Od té doby nemám kolapsové stavy, hlad a srovnaly se mi hladiny vitamínů a minerálů. Takže za mě, opravdu hlídat množství jídla, jíst častěji, nosit si svačiny i ven a dbát na to, ať se pak člověk nedojídá sladkým. I když jsem pekla hodně doma, snažila se dělat omáčky a podobně, nestačilo to. Kojila jsem ovšem dlouho a vydatně. Zpětně se divím, že to moje tělo dalo! :D Vzpamatovávám se doteď částečně.
Mimochodem, i když jsem hojně vařila z řepy, pila šťávy, měla jsem zelený ječmen, namáčela, klíčila a kdesi cosi, fakt to nestačilo. Neujedla jsem to. Železo jsem pak musela brát poměrně dlouho, ob měsíc si přes MS vyzobu platíčko ještě teď. Podotýkám ovšem, že jsem chudokrevná byla už jako malá a v těhot. taky. Nepomohl ani sirup od Justu, ani melasa. Takže někdy holt maso zachrání život. (Berte to prosím s nadsázkou. ;) )

merope
4. kvě 2020

@ai30 Nojo, já v těhotenství sice neměla nějaké vyloženě stavy typu "je mi špatně" a zvracela jsem minimálně, ale půlku jídla jsem nebyla schopná moc pozřít a žila jsem na jogurtech, sýrech a čokoládě 🙂. A v rámci kojení plus-minus stejně, protože luštěniny a většina zeleniny byly tabu. Asi to chce prostě pak i brát, co tělo zvládá.

janeckovadenimarie
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
katule1990
5. kvě 2020

@somalicats Paní tady mj. zakládá i desítky prapodivných a těžko rozluštitelných diskusí na téma IVF, tak předpokládám, že nejspíš ani těhotná není. Její reakce jsou agresivní a skoro nejdou číst, protože paní asi nebude rodilá Češka, nebo má velké problémy s Češtinou.

janeckovadenimarie
autor
8. kvě 2020

@katule1990 vůbec mně vaše názory nezajímají prostě ženské vůbec mně neznáte tak neodpovidejte

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru