V těhotenství se objevila nesnášenlivost laktózy

kafr
6. pro 2017

Ahoj, potřebuju poradit. Nikdy jsem na nic alergická nebyla (jasně, objevit se může cokoli-kdykoli), ale co jsem těhotná, tak nesnesu mlíko (z ml. výrobků mi projde jen sýr a pom.máslo jinak nic). Vždy následují křeče a průjem. Vysadila jsem ho cca na 2 měsíce a byl klid. Dokonce ikdyž jsem si pak dala jednou týdně Caro s mlíkem, nebo krupici, tak to prošlo. Včera mi ta krupička na večeři (měla jsem na ni strašnou chuť) zas neprošla, dneska pěkně trpím, dobře mi tak.
Můj dotaz: co s tím má společného mimčo (momentálně 21tt)? Je možné, že když se setká s takovou mou reakcí v těhu, můžu očekávat po narození alergii? Nebo tu nesnášenlivost má právě malá a takhle se brání? Já dřív pila mlíko po litrech 😕 Zažily jste to někdo u svých dětí? díky

bamak
6. pro 2017

@kafr Krev matky a miminka se prakticky nemíchá, takže tím, že by bylo miminko alergické na mléko to není. Nesnášenlivost laktozy znamená, že ti ve střevních buňkách chybí enzym, který laktozu štěpí a proto vyvolá zažívací potíže (nedovalí, aby se dostatečně vstřebávala voda ze střeva). Existuje mléko s malým obsahem laktozy, tak to můžeš zkusit. Taky mám pocit, že existují nějaké kapky s obsehem enzymu, který laktozu štěpí-zkus se zeptat v lékárně. Jen mě nenapadá důvod, proč bys ji měla v těhotenství mít-neměla jsi nějakou "střevní chřipku"? Nebo by to mohla být alergie na bílkovinu kravského mléka....nech si vzít protilátky.

snahnah
6. pro 2017

Krupici, palačinky, buchty, omáčky a tak dělám z rýžového zajíce. Taky mlíko se synem nějak moc nemusíme 🙂 ok jsou právě tvrdé sýry a bílé joguty. Nejvíce laktázy mají děti, postupně ubývá. Možná jsi dospěla do věku, kdy už ti nezbyla, takže už nestrávíš laktózu. Laktóza je i v mateřském mléku, tak je pak potřeba hlídat si miminko, jestli je ok. U nás se na to přišlo v cca půl roce, takže jsme vysadili mléčné výrobky a kojit jsem stejně musela přestat tak jako tak, páč mi to způsobovalo 3 denní migrény 2x týdně.

kafr
autor
6. pro 2017

@bamak
Bezlaktozove mliko jsem zkousela, vysledek nic moc.
O kapkach jsem nevedela, poptam se.
Strevni chripka to neni. Je to fakt pravidelne po mlice, jogurtu a pod... Uz to je tak skoro od zacatku tehu.
Rikala jsem to doktorovi asi pred 3 mesicema a jen pokrcil rameny a at mliko nepiju a ze uvidime po porodu.
S tou alergii jsem toho procetla hodne, ony ty testy nejsou az tak prukazne.
Ja to nejak preziju, zajima me spis, co mimco...

kafr
autor
6. pro 2017

@snahnah myslis, ze se to jen blbe seslo? Ubytek laktazy a tehotenstvi... To je taky mozne.
Moc dik za tvou zkusenost.

bamak
6. pro 2017

@kafr Já nemyslela, střevní chřipka několikrát týdně, ale někdy předtím, než se objevily potíže-protože střevní chřipka zničí sliznici, kde je právě ten enzym a pak můžou být potíže....vrozené chybění laktázy je hodně vzácné (ale to bys měla potíže od mala). A testy na alergii....jako všechny můžou napovědět, ale 100% to není. SPíš si hlídej ostatní stravu, abys měla dost vápníku....mimčo nic, teď je mu to jedno a po porodu bude mít svoji laktázu. ALe testy na IgE si nechej udělat je rozdíl, jestli máš alergii, nebo intoleranci.

kafr
autor
6. pro 2017

@bamak aha, i tak ne, zadna strevni chripka.
Dik

bamak
6. pro 2017

@kafr Hmmmm tak mě opravdu nenapadá důvod, proč bys mela mít intoleranci právě v těhotenství....zkus se poradit s nějakým pediatrem, nebo dětským alergologem. Pokud bys byla alergická, pak se může kravská bílkovina přenést do mateřského mléka a ditěti může vzniknout alergie i když budeš kojit.

vendelinka08
6. pro 2017

Myslim..ze v tehu muzes mit cokoli. I intoleranci..kazde telo prece reaguje jinak. Je to zatez. Vynech mleko uplne na cele tehu. Jez pouze to co vis ze ti dela dobre at zbytecne netrpis. Mimco bude v pohode. O nej se neboj...

bamak
6. pro 2017

@vendelinka08 Můžu se zeptat, proč si myslíš, že intolerance ano? Přemýšlím a přemýšlím a nic mě nenapadá 🙂

sklepka
6. pro 2017

Já jsem si koupila pilulky, domu kupujeme bezlaktouove potraviny, ale takhle na cestu je to fajn, na kafe, nebo neakm na návštěvu, na jídlo venku, mám tak jistotu že se hned nepoto 🙂

vendelinka08
6. pro 2017

@bamak protože ji z každého mléčného výrobku není dobře a má průjem. Evidentně ji to prostě nedělá dobře. Může to být dočasné... nejsem lékař, ale pokud bych se z každého mléčného výrobku podělala, tak ho prostě nejím.

kafr
autor
6. pro 2017

@vendelinka08
no prave... Ja jogurty nikdy moc nejedla, ale sladke tvarohy, mliko, kafe s mlikem. Co jsem tehu mam na nej hroznou chut. Ale proste to nejde, tak jsem ho na cca 2mesice vynechala, pak si dala 1xtydne neco a proslo... Vcera neproslo. Dnesek byl takovy des, ze na to jen tak nezapomenu a prejdou me i ty chute.
Jen me proste napadlo, jestli to nejak ovlivni mimco.
Mudr to resit nechce, proste jsem tehotna... Nekdo nemuze cesnek, ja nemuzu mliko... Uvidime po porodu.

bamak
7. pro 2017

@vendelinka08 Ale to jo.... ale proč si myslíš, že by těhotenství způsobilo vymizení enzymu ze střeva?

werunajerabkova
21. črc 2018

Dobrý den, jsme 24tt a mám úplně stejné problémy s tím mlékem. Můžu se zeptat jestli Vám to po porodu vymizelo a jestli jste to měla až do konce těhotenství? 🙂 Děkuji

kafr
autor
21. črc 2018

@werunajerabkova já už to pak neriskovala, ale v porodnici mi cpali mlíko 2xdenně, ta jsem to zkusila a prošlo, takže u mě dobrý 👍.
Bohužel malá má problémy s pokožkou, furt nějaký jakoby exém, kvasinku na kůži v potničkách i v seboree, takže ty mléčné výrobky pro jistotu nejím dál ( jen kojim). Jsou ji 2,5 měsíce, testovat budu až bude větší a snad se jí ta kůže zklidní.

zelenaesmolda
21. črc 2018

a treba to nema s tehu nic spolecneho,jenom se to ted proste objevilo,muze to byt nahoda.
jinak v porodnici muzes nahlasit ze mas intoleranci na laktozu a budou ti davat jine jidlo

kafr
autor
21. črc 2018

@zelenaesmolda jasně, oni mi ze začátku i uvařili čaj, když jsem si řekla, ale chtěla jsem to zkusit, já mám mlíko ráda. Teď za tu pokožku třeba mlíko taky nemůže, ale pořád je to jedena z nejproblematičtějších potravin.

zelenaesmolda
22. črc 2018

@kafr no ja mam taky intoleranci na laktozu a zaclo to nekdy v 23 tusim.zacaly se mi delat bedary a dlouho jsem nemohla prijit na to,co to je.pak jsem si nekde precetla,ze to muze byt mliko,vysadila jsem ho a je po bedarech.takze bych rekla,ze to mliko bude pokud mas najednou problemy s kuzi...

kafr
autor
22. črc 2018

@zelenaesmolda já ne, malá má problém s pokožkou (viz. výše) ale protože má 2,5 měsíce, tak to taky může být cokoli jiného. 🤔

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru