V kolikátém týdnu těhotenství jste byly na prenascanu?

jasnen
23. bře 2015

Ahoj, jsem dnes podle MS 8+5, je mi 40 a tak mi doktor doporučil prenascan. Dnes jsem tam volala a sestřička mi říkala, že jsem tedy v 8.týdnu a že se tam bere až po 12.týdnu. Objednala mě až na 28.4., že prý budu ve 13.týdnu... Nějak se v tom počítání nevyznám, je 8+5 opravdu 8.týden nebo 9.týden? A vy, které jste byly na prenascanu, v kolikátém týdnu jste toto vyšetření podstoupily? Není ve 13. nebo 14. týdnu dost pozdě, když výsledky trvají 14 dnů, to už je 15.nebo 16.týden a nebylo by pak pozdě na případné přerušení těhotenství, pokud by se vada plodu prokázala? Děkuji předem za vaše zkušenosti a informace.

zanri
25. bře 2015

8+5 - myslím, že to je docela brzo na to, aby vás posílali na prenascen jen kvůli věku...(pokud není i jiný důvod). Rozhodně bych počkala až na výsledky z 1. ultrazvukového screeningu ve 12. týdnu těhotenství a podle celkového výsledku-věku maminky, tloušťky projasnění šíje plodu, tvaru a síly nosní kosti a výsledku krevního testu by vám pak doktor doporučil buď amniocentézu nebo neinvazivní prenascen. A tím myslím doporučení od doktora zabývajícího se prenatální diagnostikou, genetikou, a ne od "obyč." gynekologa.

jasnen
autor
25. bře 2015

@zanri Děkuji za váš názor, také si myslím, že první důležité vyšetření bude ultrazvukový skreening ve 12. týdnu a od toho by se měl odvíjet další postup...

zanri
25. bře 2015

@jasnen přesně, a jen samotný věk není důvodem k prenascanu - držím pěsti, ať je vše v pořádku 🙂

jasnen
autor
25. bře 2015

děkuji, doufám, že bude, zatím se bojím těšit 🙂

devonrex
25. bře 2015

Ahoj,

8+5 je ukonceny osmy tyzden a prebiehajuci deviaty tyzden. Lekari sa riadia vzdy ukoncenym tyzdnom.
Sestricka ta objednala na neskorsi termin, pretoze v tvojej krvi este nie je dostatok volnej DNA plodu, cize test by ju mal este problem zachytit.
Neviem ako to je v Cechach, ale pripadne prerusenie tehotenstva v krajine kde zijem ja sa na zaklade vysledkov neinvazivnych testov nevykonava, cize po pozitivnom vysledku nasleduje amniocenteza, ktora da 100% vysledok (neinvazivne testy nie su testy diagnosticke, nedaju nijaku istotu)
Problem je, ze prerusenia tehotenstva vo vyssom tyzdni tehotenstva sa nevykonava ako pri potrate do 12.tyzdna (ze zenu uspia), ale ide o vyvolanie normalneho porodu (traumaticke).

ludul
25. bře 2015

já sice nebyla v prenascanu, ale screening jsem absolvovala jinde, ale byla jsem taky ve 14 týdnu - resp. 14 týden ultrazvuk a o cca dva týdny dřív krev 🙂 nebo, oni vědí,co dělají🙂

jasnen
autor
25. bře 2015

@devonrex Ahoj, moc děkuji za informace. Mně pan doktor řekl, že prenascan se provádí vlastně místo amniocentézy, kdy je určité riziko ztráty třeba zdravého plodu. Ale podle různých informací na internetu jsem vyrozuměla, že pokud by vyšly špatné výsledky z toho prenascanu, teprve potom by následovala amniocentéza. Také mě udivilo, že mi pan doktor řekl, ať se na prenascan objednám, i když jsem ještě ani nebyla na 1. ultrazvukovém skreeningu. Zajímalo by mě, jestli je prenascan nutný nebo přínosný, pokud výsledky z 1. ultrazvukového skreeningu jsou v pořádku nebo jestli mohu být v takovém případě spokojená a na prenascan nemusím...

@ludul děkuji za uklidnění, bohužel můj pan doktor toho moc neřekne a tak musím zjišťovat sama 🙂

devonrex
25. bře 2015

Ahoj,
ano pri amniocenteze riziko je. Uvadza sa 0.5%-1% straty plodu. Su to cisla uz starsieho data, niketori lekari tvrdia, ze v sucasnosti je uz riziko prakticky nulove. Cize % zien po absolvovani amniocentezy ktore potratia je rovnake ako % tych ktore potratili a na amniocenteze neboli. Treba si ale vybrat specialistu, cloveka co robi minimalne 500 odberov rocne. Neviem, ake su moznosti v Cechach.
Prenascan a dalsie neinvazivne testy su uplne bez rizika, ale nedaju ti vysledok Ano/Nie. Len pravdepodobnost, hoci velmi vysoku. V Taliansku (viem len ako to funguje v tejto krajine, lebo tu zijem a absolvujem vsetky vysetrenia) sa stali pripady, ze tieto testy vysli falosne pozitivne. Hlasili syndrom a nasledna amniocenteza odhalila, ze dieta je zdrave.
Ten 1.ultrazvukovy skreening ma vysoku uspesnost, ale tiez to je len statistika. Su pripady, kedy vyjde vsetko v poriadku a dietatko ma Dawna.
Jedine vysetrenie ktore ti da 100% odboved je odber chlor.klkov alebo amniocenteza, ziadne ine.
Ake vysetrenie absolvovat, to si musi rozhodnut kazdy sam. Nikto nejde na ziadne, niekto ked ma ma dobry prvy skreening tak mu to staci. Niekto ma vysledky dobre a aj tak pre istotu ide na amniocentezu. Proste je to velmi osobna volba, tazko povedat co je spravne.

jasnen
autor
25. bře 2015

@devonrex Děkuji za vyčerpávající odpověď. Uvidím, jak se bude vše dál vyvíjet a podle toho se budu rozhodovat. Pokud by bylo něco špatně a já musela uvažovat o přerušení těhotenství ve vyšším stadiu, bylo by to hodně těžké. Doufám, že mě ani miminko nic takového nečeká a že vše dopadne dobře. Jinak v Itálii je prý už moc hezké počasí 🙂

devonrex
26. bře 2015

No tak uz tu dva dni prsiiiiiiiiii 😠 , ja som na severe.
Vela stastia aby bolo vsetko v poriadku!

jasnen
autor
26. bře 2015

Děkuji 🙂 A já přeji hezké počasí!

zuzi.kol
26. bře 2015

@jasnen ahoj, já jsem byla ve 14tt a za dva týdny znovu, neboť ve vzorku nebyla dostatečná koncentrace fatální dna...., ale jít na prenascan jen kvůli věku....jak pises vydrz na NT vyšetření a pak se rozhodnes..držím palce..

pisisvori
26. bře 2015

byla jsem na Prenascanu ve 14tt, je lepší později, v nižších týdnech může být málo DNA miminka. Ale později mi několik doktorů (od Apolináře, moje nová dr, atd) říkalo, že výpovědní hodnota je úplně stejná jako prvosemestrální screening pokud je správně udělaný a že jsou to jen vyhozené peníze. Já jsem šla také kvůli věku (bylo mi 38/39 při těhu), protože všichni okolo, které těhu byly v podobném věku byly na plodovce, ale tu jsem riskovat nechtěla. Ale zpětně si myslím, že je to opravdu jen tahání peněz pokud screening vychází hodně dobře. Pokud vyjde hraničně nebo špatně asi nabídnou plodovku. Pokud bych byla ještě někdy těhotná (což nebudu🙂) už bych nikdy nechodila jinam než Apolinář a podobné státní zařízení při fakultních nemocnicích.

zuzi.kol
26. bře 2015

@pisisvori souhlasím ..mě právě vyšel NT v šedé zóně měla jsem projasněni 3mm...

jasnen
autor
28. bře 2015

@pisisvori děkuji, uvidím, jak vyjde ten screening a pak se ještě rozhodnu... Celé je to složité, neumím si představit, že bych dala miminko pryč, kdyby se něco našlo a zároveň bych nechtěla zatížit rodinu postiženým dítětem. Čím déle těhotenství trvá, tím je případné rozhodnutí těžší..Snad to nebudu muset řešit 🙂

jasnen
autor
28. bře 2015

@zuzi.kol Ahoj, děkuji za reakci a jaké je další vyšetření nebo postup? prenascan nebo je nutná amniocentéza?

zuzi.kol
28. bře 2015

@jasnen nám díky tomu šijovemu projasněni vyšel screening v šedé zóně , takže downuv syndrom 1:454 ..není to moc, ale přeci jen...prenascan vyšel negativně, následující utz v 21tt taky a fecho taky, moc jsem se bála srdeční vady, minulé jsme měli NT negativní jen šíje.projasněni vyšší a srdeční vada tam byla...

craki
28. bře 2015

@jasnen Tsky doporucuju počkat až po NT screeningu.Casu do případného ukončení he pak dost (muze se až snad do 22tt) Prenascan jen podle věku je blbost.
Jinak je pravda ze prenascan a odběr plodove vody se chovají jako alternativy. Prenascan je ale neinvazivni, tedy nerizikove, ale resi jen tři nejzavaznejsi vady na třech genech. Odběr plodovky je invazivni, riziko potratu se uvádí 1%, ale resi všechny geny s jejich vady.
V CR se po pozitivním vysledku prenascanu posílá na odběr plodove vody na potvrzeni. S prenascanem tu totiž nejsou moc zkusenosti a spolehlivost se totiz udává kolem 90%, plodovka má vyšší.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru