Ahoj holky, potřebuju prosím radu. V kolikátém týdnu při jakém povolání jste šli na nemocenku? A poslal vás na ni doktor, nebo jste si ji nějak vyžádali? Jsem teď v 10tt a momentálně už týden marodím s chřipkou na antibiotikách a ještě tak týden budu. Když jsem v práci dávala neschopenku, tak mi vedoucí řekla, že ať už rovnou zůstanu doma na těhotenské neschopence, že mě stejně musí pořád pouštět z práce dřív, protože mi bývá zle přes celý den, točí se mi hlava a jsem pořád šíleně unavená. Což je pravda, pracuju v prodejně nábytku, kde se sice fyzicky nenadřu, ale celý den poletuju, ale už i tak jsem z toho unavená, až je mi z toho zle. A nevíc nám teď v práci začíná rekonstrukce, což si myslím, že není moc fajn tam v tomto stavu asistovat zedníkům. Akorát nevím, jestli když mě obvodní doktorka po chřipce uschopní, jestli mám řict rovnou jí, nebo rovnou zajít za gynekoložkou, jestli by mi už dala neschopenku. Těhotenství mám celkově v pořádku, akorát ty moje příznaky, tak nevím jestli to takhle jde, že mi na to doktorka v podstatě "na vyžádání" dá neschopenku? Jak jste to měly prosím vy? Díky za každou radu 😉
@78marcela To mi právě říkala i teď obvoďačka (ale jen zastupující tu moji), když jsem se jí ptala, jestli se ještě do práce vrátím, tak říkala, že by byla blbost jednu neschopenku ukončit a na druhou jít třeba za 2-3týdny. Kontrolu na gyndě mám sice až na konci ledna, ale tak bych se přeobjednala na dřív hned při poslední kontrole u obvoďačky. A když to vezmu i z druhé strany, tak bych měla lednovou výplatu z nemocenské malinkou a zbytečně by mi to zkazilo i průměr na nemocenku i mateřskou 😉
@motomischel jojo, taky myslím že by to bylo nejrozumnější. A ohledně popudu odchodu na mateřskou, já si vždy myslela že budu pracovat co to půjde. Jenže jsem po šestém transferu na umělým, mám za sebou dva potraty, když jsem chodila normálně do práce, takže se už dalšího bojím a pokud to vyjde, že otěhotnim, tak zůstanu hned doma.
@motomischel Pokud to půjde, určitě navazuj datumově druhou neschopenkou na tu první. Snad máš vstřícnou gynekoložku, která ti to tak napíše a díky problémům, které popisuješ, tě nechá doma. Pokud se byť jen na 1 den vrátíš do pracovního procesu, opravdu budeš začínat nemocenskou zase od začátku, tj. 3 dny neplacené, pak zaměstnavatel atd.
@motomischel Ahoj. Já jsem měla něco podobného s neschopenkou. Moje gynekoložka byla nemocná a zastupoval jí jiný doktor a ten mě poslal za obvoďačkou, aby mi vystavila neschopenku, protože on jako zástup nemůže. Takže praktická dr mi vystavila neschopenku a potom, když se moje gynekoložka vrátila si jí jen mezi sebou převedly a já jsem už v tom nijak nefigurovala, komunikovali jen mezi sebou... Ale jak to přesně udělali, to ti nepovím 🙂 Takže by to nějak mělo snad jít i v tvém případě. Byla by škoda zase začínat novou neschopenku... Držím palce, ať vše proběhne bez problémů 😉
No ty příznaky co máš nejsou žádná hrůza a to jsou ještě ty lepší, znám holky co blily celé dny a normálně pracovaly, dělám ve zdravotnictví a jsou holky , které slouží i do 6 měsíce se spoustou příznaků a v rizikovém pracovišti .... na neschopenku bych nešla dělala dokud to jde, pač s nechpoenkou přijdeš o dost peněz. Těhotenství není nemoc, ač si to spousta žen myslí, nevim co budeš dělat až budeš mít tyto příznaky u druhého těhotensví? To prvnímu dítěti řekneš, že si bereš neschopenku pač jsi unavená a motá se ti hlava ????? Teď ně tu asi sposta holek ukamenuje, ale co potrefené se vždycky ozvou 🙂
@motomischel
@alubif
Souhlasím s alubif, nechápu moc dnešní trend aby téměř každá těhotná byla na neschopence. Máš klasické těhotenské obtíže, a pokud nemáš žádné jiné problémy, tak bych na tvém místě asi na neschopenku nešla, už z finančního hlediska. A já bych se asi i utřískala na nemocenské nudou 🙂 Jinak holky ti radí dobře. Mě gyndr. neschopenku nabízela sama, nevím proč (možná pro vyšší věk - 33 let), rizikovou práci jsem neměla a těhotenství bylo v pohodě, odmítla jsem, přišlo mi to zbytečné. Nevolno mi bylo celý den cca dva měsíce, a únava byla taky veliká, ale nechalo se to. Kdybych se na to necítila, tak bych asi šla marodit.
Vidím to stejně jako
@lenicka07
@alubif , já na neschopenku ve 12tt musela, jelikož jsem krvacela a zvracela 20x denně a rozhodne to nebylo dobrovolně. Přišla jsem o polovinu peněz a jelikož jsem od října doma, tak se taky neskutečně kousu nudou. Už chápu, proč chodi kontrola nemocných i tehotnym, protože je na neschopence každá druhá. Byt tebou, tak Vydržím co nejdýl to půjde 🙂
@lenicka07 A jak jsi zvládala práci? Já jsem únavou a nevolnostmi trpěla asi jen 2 týdny, ale stejně si neumím představit, že bych takhle byla někde "normálně" zaměstnaná. Do práce jsem v tomto období samozřejmě chodila, ale protože jsem tak trochu svůj vlastní šéf, tak v tomhle období jsem většinu mé práce převalila na kolegy. Když už byla únava extrémní, musela jsem si jít během pracovní doby do zasedačky na hodinu lehnout. Fakt si neumím představit, že by mi tohle nějaký normální zaměstnavatel trpěl. Naštěstí to brzy přešlo a už funguju normálně...
@motomischel Ještě bych k tomu podotkla, že máš docela ohleduplnou vedoucí, čili bych si na tvém místě vážila toho, že mám nějaké úlevy a využila bych té možnosti pracovat. Já jsem měla práci dobrou a i když jsem si myslela, že se budu mít kam vrátit, tak to teď vypadá, že nejspíš nebudu, tak jsem ráda, že jsem vydržela v práci co nejdýl.
@guinea Docela normálně. Spíš mě přišlo, že když se mám čím zaměstnat, tak nemyslím tolik na ty nevolnosti. Ono záleží celkově na charakteru práce. Já dělala v kanclu a měla jsem tam kolegyni, takže kdyby něco, tak odběhnout šlo. Ale obešla jsem se bez toho. Bylo mi blbě, ale na zvracení jsem netrpěla. Ale zase jsem dojížděla cca 80 km denně po totálně rozbité silnici a to bylo na celé věci to nejhorší, po tom houpání mi bylo nejhůř 😀 Takže je to na zvážení každého jestli to jde, pokud je to aspoň trochu možné, tak bych radila prostě v práci vydržet.
@alubif
@lenicka07
@andrejka1234 souhlas s holkama! podle toho co píšeš ti nic není, práci náročnou nemáš a těhotenství samo o sobě není nemoc...tedy není jediný důvod, proč bys měla jít na nemocenskou ( ta je pro nemocné!) Také jsem dva měsíce měla silné nevolnosti, několikrát denně zvracela, ale protože jsem věděla, že to k těhotenství patří, normálně jsem to zvládla a po příchodu domů se svalila na gauč a čerpala síly na další den. Žádné úlevy jsem v práci neměla, do 4. měsíce jsem to ani nikomu neřekla...
@motomischel Otázka je ohledně peněz a taky další, že pokud se na to necítíš, tak zůstaň doma;) Já teda pracovala pořád, na neschopence sem byla první tři týdny, protože jsem měla těžkou chřipku... Unavená sem byla strašně na začátku, po práci sem vždycky přišla domů a lehla... V pracovním tempu sem si to ani moc neuvědomila:D Ale nebývalo mi vůbec špatně, což je výhoda.... Jinak jak už holky výš psaly, neschopenku neukončuj - prostě přenes od praktického ke gynekologovi.
Já chodila do práce až dokud mi doktor neřekl,že už ale fakt musím na tu mateřskou..🙂 Nevolnosti přejdou,unavená budeš i doma a ještě k tomu se tam budeš nudit..Být tebou zůstanu v práci,každá koruna se bude hodit a lidi jsou na těhule fakt milý..😀 Ale pokud doma opravdu chceš být tak to je tvoje věc..Nechápu dnešní trend být doma od začátku když ženským nic není..
Asi budu v opozici, ale já týdny strávené na neschopence v těhotenství pokládám za nejkrásnější období v životě.. klídek, pohoda, doma uklizeno,navařeno, pes šťastnej, přečetla jsem spoustu knih, na které jsem se chystala pomalu roky, vycházky mi klidně stačily, opravdu jsem si užívala pohody. Dokonce jsem i ušetřila víc, než když jsem chodila do práce. Práci jsem měla dost stresovou, jednání s dlužníky a podobné lahůdky, tak jsem tento relax přivítala a moc mě mrzí, že se to asi už nikdy nebude opakovat.
@motomischel pokud bys chtěla být na neschopence i dál, tak neschopenku určitě nepřerušuj. Jinak pokud chceš být doma na neschopence, buď. Pokud chceš radši chodit do práce z jakýchkoliv důvodů, tak na neschopence nebuď. Rozhodni si to sama, nemusíš nikomu nic vysvětlovat a zdůvodňovat a už vůbec ne maminkám na MK. V žádném případě si nenech vnutit myšlenku, že jsi parazit, kterého ostatní musí živit. Žena, která před dětmi pracovala a po dětech bude zase pracovat dokud ji z pracoviště nevynesou v rakvi, opravdu není nepřítel společnosti, jen terč, na který se snadno útočí. 😉
@lenka5731 zneužití dávek zůstane zneužitím, těhotná netěhotná...těhotenství není žádná překážka v práci či nemoc a PN se vysvětluje doktorovi, který to vysvětluje sociálce. To není žádné rozhodnutí těhotné, že se jí nechce makat a ráda by si před mateřskou dovolenou udělala ještě další dovolenou na pár měsíců... Mě tenhle pohled na věc ( že je to něco jako "nárok" těhotné) nepřestane dostávat...
Stav věcí musí posoudit lékař a každá nejlépe ví, jak se cítí. Moje kamarádka dělala do konce a přesně, jak tu někdo psal v rizikovém prostředí v nemocnici a má postižené dítě. V těhu se vše zdálo normální. Samozřejmě neví na 100procent, jestli by to bylo jiné, kdyby šla na PN, ale v hlavě už jí to bude vrtat do konce života. V nemocnici chytí člověk různé virozy, ani o nich třeba neví, jsou bezpříznakové. Nebo skoro bezpříznakové. Tohle je jak s kojením. Útočit na tu co nekojí, že týrá dítě. Ta která je na PN zas týrá společnost, že si od ní nechává vyplácet neschopenku. Pokud těhotné nic není, má fajn práci, a kromě lehkých nevolností se na práci cití tak ok. Pokud je to práce riziková, je na každé mám jaké riziko je ochotná podstoupit. Pokud jsou komplikace a doktor řekne, že by měla zůstat doma, tak já osobně doporučuji poslechnout doktora.
Ja PČR a odešla jsem na začatku 4mesice.
Já jsem chodila u prvního těhu normálně do práce až do nástupu na mateřskou. Těhotenství bylo pohodové, měla jsem takové běžné těhotenské problémy, jako že jsem byla víc unavená, později jsem se dost zadýchávala. Měla jsem v práci ale domluvené, že při polední pauze jsem se zamkla, na půl hodiny jsem si sedla a dala nohy nahoru a odpočívala, čas od času jsem si i na 15 minut zdřímla. Doktor mi řekl, kdykoli budu chtít na neschopenku ať řeknu a on mi ji hned napíše. Před nástupem na mateřskou jsem si vybírala ještě týden dovolené, takže z pracovního procesu jsem odešla 7 týdnů před termínem. Ale na nemocenskou se mi nechtělo, to bych se asi unudila a přišlo mi to zbytečný, vždyť třeba i při nachlazení jsem do práce normálně chodila a těhotenství mi nepřišlo jako nemoc.
Při dalším těhu mi končil zrovna rodičák a zbývalo asi 8 týdnů do nástupu na další mateřskou, v práci jsem se domluvila, že půjdu na neschopenku, ovšem ne ze zdravotních důvodů, ale proto, že za mě tam byl zástup a ten by musel na 8 týdnů skončit, já bych nastoupila a pak by se tam zase zástup vrátil. To mi přišlo zbytečné, ta paní by musela na 8 týdnů na pracák..... Tak jsem šla na neschopenku. Doma jsem se už nenudila, protože jsem měla malé dítko.
Kdybych měla mít nějaké zdravotní komplikace nebo problémy, určitě bych doma zůstala. Nebo kdybych měla třeba práci s toxickými látkami, nebo práci na směny nebo kdybych třeba musela zvedat těžké věci.Jinak mi to přijde zbytečný.
Ale to je věc názoru a je to jen a jen na tobě, jak se rozhodneš...
Jsem teď ve 30. týdnu a chodím normálně do práce. Byla jsem doma akorát v cca 5. týdnu 5 pracovních dní z důvodu špinění, ale pak jsem šla normálně do práce. A to i přesto, že mám poměrně časově náročné zaměstnání plné stresu, jednání s lidmi, médii... do cca 13. týdne mi nebylo vůbec dobře, zhubla jsem 4 kg (což se může zdát jako nic, ale při výchozí váze 49 kg je to dost), sice jsem moc nezvracela, ale zle mi teda bylo neskutečně, natahovalo mě na zvracení a nebyla jsem schopná sníst žádné normální jídlo, v podstatě jsem žila jen na hroznech a mandarinkách... Nicméně si nedokážu představit, že bych zůstala doma, já osobně to vnímám jako zneužívání PN a vzhledem k tomu, jak je to teď "trendy" bych jejich čerpání výrazně zpřísnila. Není normální, že je nenormální chodit těhotná do práce a naopak normální zůstávat doma, i když mi v podstatě nic není (a běžné těhotenské nevolnosti prostě podle mě nejsou důvodem pro PN). Těhotenství prostě není nemoc (samozřejmě pokud je někdo po IVF nebo má nějaké opravdové zdravotní problémy - krvácení, extrémně časté zvracení a další, to je něco jiného). A pokud má někdo zaměstnání, které jako těhotná nemůže vykonávat, tak na řešení takových situací existují jiné zákonné předpisy a využití PN k tomuto je prostě jejím zneužitím.
Ještě k těm "bacilům" - nikdo nikdy neví, kde může něco chytit. Stačí jet MHD, jít do supermarketu.... Dá se takhle chytit kde co...
Já jsem šla na neschopenku asi ve 20tt ze zdravotních důvodů. Měla jsem nízko placentu a při větší námaze jsem krvácela, k tomu Leydena, takže jsem se trochu o mimi bála. Ale opravdu radši bych pracovala. A to, i když jsem na začátku těhotenství trpěla nevolnostmi a silnými migrénami. V práci jsem občas zvracela a únava byla hrozná. Jak píšou holky výše, přišla jsem domů a padla. Jen jsem spala. V práci jsem neměla žádné úlevy a myslím, že mám práci náročnou a dost stresovou. Ale byla jsem za tu práci ráda. Jak z finančního hlediska, tak mě to doma hrozně nebavilo. Pořád jsem přemýšlela, jak se do práce vrátit 🙂 Je to opravdu na každé z vás, někdo je rád, že si doma odpočne, připraví se na mimi. Ale já osobně bych pracovala, co to jde. Nikoho nesoudím, když se necítí, tak ať nepracuje, ale je to fakt dlouhé. Pro mne všechny dny stejné. Jinak jestli chceš být doma, tak je fakt lepší neschopenku nepřerušovat a plynule navázat. Přeji všem zdravá a hodná miminka 🙂
Já jsem pracovala na call centru a byla jsem na neschopence od 7. týdne. Měla jsem nejdřív chřipku a když jsem šla k obvoďačce na kontrolu, sama mi doporučila, že mám zůstat doma. Je to i firemní doktorka u nás v práci, takže ví, co to obnáší. Dělala jsem v nepřetržitém provozu na směny (i noční, o víkendech 12tky) a cca od 6. týdne mi bylo špatně, zvracela jsem asi do 16. týdne. Nedoporučila mi to i kvůli stresu + je na sále 80 operátorů a věčně tam někdo chrchlal.
Já si jdu pro PN v pondělí 5.1.15, nyní jsem ve 14. týdnu. Je mi skvěle, žádná nevolnost, ale mám fyzicky náročnou práci s těžkými břemeny a nebudu nic riskovat. Když jsem se ptala na poslední KO na gyndě, zda mi ji vystaví, tak bez problémů. Pokud by mi ji tam dát nechtělo, jaktože vím, že někteří s tím mají velký problém, vystavil by mi ji obvoďák.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@motomischel nejsem si stoprocentně jistá, ale myslím že bys neměla ukončit jednu neschopenku a pak si nechat vystavit a začít druhou. Myslím že bys tím přišla o peníze, že bys měla na tu druhou plynule přejít. Pokud se pletu tak mě někdo opravte.