Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat v jakém měsíci odejít z práce? Jsem v 5mesici.
Dělám operátora na lince. Když jsem oznámila mistrovi že jsem tehotna řekl mi že jiná práce není jen že by mě nechal na lince, ale netahala bych nic těžkého. Ale na lince je stres musíme plnit normy. A jednou když jsem chtěla půl dne dovolené tak mi ji nebyli schopné dat. Chtěla jsem si vzít neschopenku a také bylo zle. Poradíte mi někdo?
Dobry den, pokud mate moznost, vemte si neschopenku. Jeslti mate stresovou a fyzicky narocnou praci, nestoji to za to. Domluvte se s doktorem, urcite Vam ji napise.
@zuzapolivka samozřejmě, doktoři jsou vlastně jenom vypisovaci neschopenek, tak jak se pacientům zachce 🙈
@katii2020 1/pokud považuješ Tvou práci za nevhodnou, tak řešit na HR, mistři apod o této problematice většinou nemají moc přehled
2/Povinnosti zaměstnavatele není schválit jakoukoliv zadost o dovolenou, napr v té dobe mohlo mít dovolenou dalších 10 kolegyň a byla jim schválena dříve
3/Na neschopenku se nastupuje z důvodu zdravotního problému, ne nevhodnosti prace, to se řeší se zaměstnavatelem
4/Nástup na MD je 6-8 týdnu před porodem, ale můžeš si zažádat o čerpání dovolené, osobně si nemyslím, ze by to byl problém (dovolené by měla být vyčerpána v tom daném kalendářním roce, kdy vznikla) a fakticky bys odešla dřív
@motylcice29 👍
@katii2020 ja jsem odešla z práce v 8tt. Protože mám sedavou práci a celý den vlastně nejsem moc v pohybu mi nedělalo dobře. Na víc jsem cuchala roztavenej cín s líh. To taky mi nedělalo dobre a tahat těžký věci taky nemůžu. Takže jsem to řekla doktorovi a ten mi napsal neschopenku.
@motylcice29 to jsem nerekla, ale pokud ma pani stresovou praci je i tohle duvod k neschopence v tehotenstvi.
@zuzapolivka stresová práce opravdu není důvod pro neschopenku v těhotenství 😂
@zuzapolivka no to snad ne. To by pak měl fakt každý. Nevhodnou práci řeší zaměstnavatel. Zdravotní stav řeší lékař.
Tak dělat na lince a holt jako těhotná ty normy neplnit, to je asi tak jediné, co se dá říct. Pokud jiná práce není, tak by to měli přizpůsobit. Neschopenka pro tebe znamená míň peněz a v podstatě domácí vězení. Tedy pokud nastanou komplikace, tak se samozřejmě jde na neschopenku prostě tehdy, kdy bude potřeba. A ano, tam může taky záviset na práci - já mít nějakou složitější, tak asi půjdu na neschopenku tak kolem 24tt, ale to jen proto, že jsem byla extrémně unavená a v podstatě už neschopná pracovat, ale učím a tak už jsem zkouškové nějak doklepala. Ale to jen proto, že bych prostě zdravotně nebyla schopná pracovat klasických 40 hodin týdně (od 30tt jsem už měla problém vyřídit občas i maily a pracovala jenom 3 dny celkem a i tak to bylo náročné).
@katii2020 ahoj, pokud pro tebe nemá zaměstnavatel vhodnější práci za stejnou mzdu tak máš ze zákona nárok být doma za 100% náhradu platu nicméně ještě nikdy jsem nikde nečetla ani nemám nikoho okolí, kdo by tuhle možnost využil v praxi ...většinou jdou ženský rovnou na neschopenku
@lnk84 to samozrejme duvod pro neschopenku je. Ale pokud je zena zdrava, tak nema na neschopence co delat. Ma si domluvit jine pracovni zarazeni, pokud dela praci, ktera je dle zakona pro tehotne nevhodna.
@sudylichozrout Přesně tak - a teprve pokud i práci, která je dle zákona pro těhotné vhodná, nezvládá, pak je dobré uvažovat o neschopence. Jen dost zaměstnavatelů se domnívá, že je lépe těhotnou poslat, ať si skočí pro neschopenku, než by se jí přizpůsobili. Třeba co se týče tazatelky, tak tam by prostě stačilo, kdyby se nemusela stresovat tou normou.
@katii2020
Chtelo by to poresit na personalnim nebo s vyse postavenym sefem,jestli by pro tebe nemeli jinou praci. Pokud by ti umoznili vybrat zbylou dovolenou, doma by si mohla byt uz od 30,31tt. Me nastesti vyhoveli a dovolenou si celou vybrala a id 30tt jsem byla uz doma. Uprimne, kdyby mi nevyhoveli, tak bych sla na nemocenskou. V praci jsem nic tezkeho nedelala, ale nachodila jsem za smenu asi 12 km a hrozne mi tvrdlo bricho. Zkus se hodit do klidu, vim ze je to tezke, ale ty tydny utecou, tak se zbytecne nenervuj.
@zuzapolivka tak to opravdu důvod není...to by pak nemohla pracovat žádná od chvíle, kdy si počura tehotensky test 🙈
@motylcice29 presne.
@sudylichozrout ale tady je to marný, jedné vadí, ze v práci sedí, druhé, ze v právo stojí a třetí, ze se moc stresuje...já bych tu práci tehotnym snad zakázala, všem, bez rozdílu 😆
@motylcice29 Tehotne postavit na soklik a oprasovat... 😀
@motylcice29 Tak já od cca 30tt nesnesla dlouhodobé sezení - buď ležet nebo chodit. Ale já taky v podstatě zdrhla z nemocnice, odkud mě nechtěli pustit a pustili jen na to, že pochopili, že jsem tam v takovém stresu, že mi bude líp doma 🙂. Tak jsem zvládla odučit ještě 2 dny výuky 😀 (z původně plánovaných 2 dní a dalších 2x2 hodin 🙂 ).
@motylcice29
@sudylichozrout
Holky nezlobte se na me, ale pripada mi, ze se celkem vysmivate tomu, ze by tehotna zena mohla mit i nejaky problem. Ano, tehotenstvi neni nemoc, ale kazda zena ho zvlada jinak. Nejsem zastence brani nemocenske kvuli prdu, ale pokud to zena nezvlada, tak se tomu nedivim, ze si ji veme. Vy jste treba mely stesti a mohly jste behat a pomalu delat az do porodu, ale kazda zena je jina.
@lucajda17 v minulem tehotenstvi jsem mela diagnostikovane hyperemesis gravidarum, tedy urputne nevolnosti s celodennim zvracenim. Vim, ze tehotenstvi neni vzdy prochazka ruzovym sadem. Ale take vim, jak ho lecktere zdejsi damy nevahaji zneuzivat k tomu, aby se flakaly doma za erarni (tedy nase) penize. Resim to tu kazdou chvili a mam uz pocit, ze jsem jak don Quijote. Kdyz ma zena opravdu zdravotni komplikace, patri na neschopenku. Pokud dela praci, ktera je pro tehotne ze zakona nevhodna, ma se domluvit na HR na zmene pozice, pripadne zustat doma za 100 procent mzdy, pokud je prwkazka na strane zamestnavatele. Pokud se ji jen nechce pracovat, ma si vzit neplacene volno. Ale rozhodne nema co delat na neschopence.
@lucajda17 to máš sice pravdu, ale proto, že těhotenství žena nezvládá, tak je důvod k PN? To je přeci špatně. Buď je to rizikové těhotenství a má nárok na PN a nebo není, a musí si to vyřešit jinak. A to, že je velká část těhotných "přecitlivělá" vše jim vadí je prostě bohužel fakt dnešní doby....
@lucajda17 Ale on je rozdíl přesně to, zda žena prostě nezvládá chodit do práce a pracovat (celodenní nevolnosti a další) - pak patří přechodně či dlouhodobě na neschopenku - a zda se jen zaměstnavateli nechce jí vymýšlet práci vhodnou pro těhotné (pak patří domů za 100% mzdy - a věřím, že ona už by se nějaká ta práce vhodná pro těhotnou našla). Bohužel většina zaměstnavatelů zákoník práce jaksi ignoruje a prostě pokud žena nezvládá práci, kterou zvládala do té doby (třeba proto, že je zcela nevhodná), hned ženu tlačí do neschopenky. A to je to, co je špatně.
@sudylichozrout
Ja treba v těhotenství neblila, ale treba ma kamaradka si ustlala v koupelne se zachodem a pobyvala vetsinu dne tam. Nakonec nekolikrat skoncila v nemocnici na kapackach. To je pro me urcite duvod byt na PN. Ano, mas pravdu, ze nektere zeny jdou na PN zcela zbytecne, jako u nas v praci, kdy ze sesti tehotnych zustaly jen dve v praci. Ale ted to treba prave ty nepochopis. Ale vem si takovou zenu v delnicke profesi, ktera dejme tomu od 16,20 tt je hotova a mela by si vzit neplacene volno. Za ty tri, ctyri mesice neplaceneho volna nez by ji vznikl narok na materskou, tak by s penezma byla na nule, neli v minusu. Prave proto jdou na PN, protoze by to jinak neutahli. Ano, vse platime my, ale ja ani ty ani nikdo na MK s tim nic neudelame.
@lucajda17 Tak podle mě oba případy, co uvádíš, na PN patří (stav, kdy skončíš v nemocnici na kapačkách, to je určitě na PN a pokud pro těhotenství žena není schopná pracovat ani v práci, která je pro těhotné vhodná, tak pak taky). Já byla úplně hotová od cca 21tt a jenom to, že jsem věděla, že ve 22tt končí semestr na jedné škole a ve 23tt na zbytku škol, co jsem učila, mě vedlo k tomu, že jsem nešla na neschopenku - gynekoložka by mi ji asi bez problémů vypsala, tuším se mě i ptala, zda ji nechci. Prostě extrémní únava, která se zvyšovala než aby mizela, jak mi všichni o 2. trimestru popisovali (takže jsem prostě doma ignorovala veškerý úklid, cokoli a jenom dochodila do práce).
@blondynka400
A jak by to mela vyresit jinak? Podle tebe. Ja se nebudu zastavat vsech tehotnych v republice, jednu kamaradku udajne bolela zada, druhou nohy, treti nemohla spat a dalsi se proste jen nechtelo pracovat a sly na PN. To je podle me vychcanost, to nepopiram.
@lucajda17 V tomhle jsem asi fakt tvrda a neempaticka, ale ne, nechapu to. Respektive chapu to u zdravotnich komplikaci jako je prave treba to zvraceni ci urputna unava, kdy je clovek uz nebezpecny sobe i okoli. To pak ma kratkodoba PN smysl. Ale to, ze je zenska "vyrizena", tak jde na PN... Co bude delat, az se ji to pide narodi? Tehotenstvi je proti stavu po porodu casto uplna lahoda. Proste nekdy je treba se trochu hecnout a fungovat, i kdyz nam neni uplne hej.
@sudylichozrout
Ja vim, ze tebe jen tak nekdo nepresvedci. Ja ti tvuj nazor neberu.
Zkusim ti jen popsat svou delnickou pozici, kterou jsem delala pred tehotenstvim. Mozna to trochu vic pochopis, co nektere vede k tomu, ze na PN jdou.
Svou praci jsem vykonavala pres 12 let na tri smeny. Klasika ranni, odpoledni, nocni. Kazdy den jsem v rukach pretahala kolem 5-6 tun, vse muselo byt na cas. Nachodila jsem hooodne km a na konci smeny jsem byla rada, ze chodim a jdu domu. Potom, co jsem otehotnela, nic tezkeho jsem nezvedala, presto se ty roky prace na konci tehotenstvi projevili a ja byla neskutecne stastna, ze jsem si dovolenou mohla vybrat, ja uz bych to opravdu nebyla schopna dal zvladat a na PN bych jinak sla a ver, ze bych to vubec neresila a bylo by mi to jedno. Neplacene volno bych si nevzala, penize by mi chybeli. Nemyslim si, ze bych byla vycurana, na PN jsem byla za vic jak 15 let 3x.
Pisu to pouze k zamysleni, proc nektere zeny na PN jdou. Treba to vic pochopis, treba ne. Ano, po narozeni dcery to byl total blazinec, ale v dobe nastupu na dovolenou jsem si neskutecne odpocinula.
@lucajda17 Jj, diky za napsani zkusenosti. Ja tomu rozumim. Jen mam zkratka pocit, ze na PN chodi zhusta i zeny, ktere na ni nemaji co delat (horko, z jejich po ledu neprijemny sef, kontakt s lidmi...). Tvuj pripad celkem chapu, a i kdyz bych u tebe z PN taky nebyla nadsena, asi bych neremcala 🙂 Remcam u takovych tech evidentnich ulejvacek.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
6-8 týdnu před porodem. V tom aby jsi byla na neschopence ti nikdo bránit nemůže.