Zdravím všechny maminky, chtěla bych se zeptat na všechny úřední záležitosti okolí miminka, co se musí udělat aby to státně bylo vše v pořádku a co se týče mateřské, jsem mladá čerstvě po škole nemam odpracovany tudíž ani rok, zůstala jsem na to všechno sama, tak to i sama musím vyřešit. Zajímá mè jak se to řeší s alimenty, se socialkou a doktory. Chci vše zařídit aby to bylo v poradku a kolik mám na to času jsem ve druhém měsíci teprve. Moc prosím o pomoc klidně i rady co si pořídit do začátku jako základ pro miminko. Děkuji za odpovědi a prosím bez odsuzování nerada si takové ty "nazory" čtu. Děkuji 🙂
jsi čerstvě po škole, takže jsi nepracovala? bydlíš u rodičů? gynekologa zřejmě máš, ne? co se týká lékařů, tak ten je pro tebe prioritní. bude ti dělat potřebná vyšetření a případně posílat jinam na odborná pracoviště dokud tě nepředá porodnici.
měla by sis promyslet, ale máš čas, kam budeš chtít s miminkem chodit na pediatrii a domluvit se s lékařem/kou, zda ti ho tam vezmou do péče. předběžně se domluvíte, lékaře pak nahlásíš i v porodnici a ozveš se mu až vás budou pouštět a domluvíte se na tom, kdy se staví nebo máte přijít, aby vás do péče od porodnice převzal.
co se týká tebe, tak na mateřskou nárok nemáš až na RP. zbytek se odvíjí i od otce dítěte. píšeš, že jsi na to zůstala sama. tzn. že otec se nechce k miminku hlásit? nebude uvedený v RL? toto si dobře zvaž. mít či nemít otce dítěte v RL pro tebe nese další rozdíly v radách, co a jak a samozřejmě výhody a nevýhody do budoucna. pokud budeš na dítě opravdu sama, bez otce v RL, tak máš nárok i na porodné. pokud bude v RL, závisí to i od jeho příjmu. jak tu bylo správně psáno...musíte zajít na matriku a on musí podepsat otcovství, kde se i dohodnete jaké příjmení dítě ponese. pokud bude v RL, máš právo na výživné na dítě, ale i na sebe do dvou let dítěte. dokonce i po dobu těhotenství máš právo na zaplacení půlky výdajů. jak u lékařů, tak výbavičku, všechno. pokud máš v plánu otce uvést a chci po něm, aby se podílel, schovávej si od všeho účtenky, faktury, maily...aby jsi mohla prokázat, kolik tě to stálo a kolik činí ta jeho půlka 😉
teď jsi na úp? nedala jsi info, jak to máš s tou prací.
na výbavičku máš spoustu času. dneska je hodně věcí, bez kterých se dá ale dobře obejít, nejsou nutností. ono, když na to není, tak se dá obejít vlastně skoro bez všeho. ale i se dá hodně věcí dostat, podědit, půjčit, sehnat za pár korun v bazárcích. tím se postupně prokoušeš neboj.
@zebrush jo a pomaličku likviduju věci po dětech, další není v plánu...nejsou to sice výkřiky posledních kolekcí luxusních značek, ale třeba overalků není nikdy dost. nějaká ta hračka na kočárek by se taky našla...tak jestli vše půjde jak má, tak se třeba pak ozvi, jestli by jsi něco potřebovala, podívám se. sice dávám dost na bazárky, ale to až teď to větší. naši se teď stěhovali a u nich byla taška toho maličkého pro mimi tak do půl roku. ráda ti pomůžu, tak pak třeba písni do IP, kdyby jsi na to fakt byla sama a pomohl ti dárek 😉
Pokud mas ukončené studium úspěšně, tak budes mit nárok i na mateřskou, započítává se tam denní doba studia, jen musí byt úspěšně ukončeno🙂 a min. 270 dni jsi byla účastna na pojištěni v posledních dvou letech studia, což jsi zrejme byla...jinak porodné dostaneš a pak ten rodicak, jeste přihlásit dalšího člena pak na poplatek popelnic
@kacuch2 ona se počítá i střední, jo? já myslela, že jen vyšší odborná a vysoká
@kacuch2 obávám se, že na ppm to ale nestačí. těch podmínek ke splnění je potřeba více a ne jen ta jedna. musela by být zaměstnaná. pokud by byla zaměstnaná kratší dobu než 270 dní před porodem, tak by se jí počítalo i to ukončené studium. pokud ale zaměstnaná po škole není, tak samotné studium nestačí. aspoň tak to chápu já 😉
Psala, ze nema odpracovaný ani rok, tak jsem myslela, ze neco jo a dopočetlo by se to
@kacuch2 no já to pochopila tak, že nemá odpracováno nic. píše, že je čerstvě po škole. tipla bych maturita? prostě končila školu už 2v1 a tudíž bez nároku na ppm. zbytek se odvíjí od dalších informací, které ale nemáme
@blahova_andrea nemam ukončené studium, pracovala jsem ale odpracovany rok pro materskou nemam
@zebrush no tak to máš s ppm smůlu. nesplňuješ ani odpracovanou dobu, ani ukončené studium...no a jak se jinak máš po pár měsících? 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj, nejsem odborník, ale snad tě nasměruje aspoň to, co vím. Na mateřskou nárok nemáš, až na rodičovský příspěvek hned po porodu. Ten nejspíš budeš mít rovnou na 4 roky. Pokud jsi zůstala sama, můžeš mít nárok na porodné, pokud tvůj příjem nepřesáhl určitou hranici (na netu jsou kalkulačky). Ohledně alimentů: máš nárok na alimenty pro dítě a dokonce do dvou let věku i pro sebe. Je otec dítěte ochotný přiznat otcovství? Pokud ano, vezmi ho na matriku, ať to tam podepíše (co nejdřív, ať si to nerozmyslí). Pokud ne, po porodu podáš žalobu na určení otcovství. Jsi zaměstnaná?