Triple test - ano, nebo ne?

operetka
28. črc 2016

Ahoj holky. Jsem v 13 tt a půjdu na screening. Už ale přemýšlím o tripple testech - dočetla jsem se, jak často vychází falešně pozitivně, že jsou zastaralé a že se od nich začíná opouštět. Vím, že v Gennetu mě do nich budou tlačit, a já zvažuju, jestli se na ně objednat, nebo ne. Můj gynekolog je pořád asi taky dělá (nebo je v 16 tt i jiné vyšetření z krve??). Od přírody jsem nervák a vím, že v těhotenství je nejdůležitější klid a pohoda, tak se chci zbytečným stresům z falešných výsledků, případné amniocentézy a čekání na výsledky vyhnout. Dělám dobře? Byli jste nebo se chystáte na tripple testy? A proč ano nebo proč ne?

urtica
28. črc 2016
astyna
28. črc 2016

NE. já už bych na ně taky nešla. Zbytečné stresování s genetikou (čekáš 3hodiny na 15min pokec), lepší je screening v prvním trimestru.

operetka
autor
28. črc 2016

@astyna Ten mě právě čeká teď, tak pokud bude negativní, jsem asi rozhodnutá tripple test odmítnout. ještě se chci utvrdit, tak hledám i osobní zážitky...

@urtica díky za odkaz, jen mě utvrdil v rozhodnutí... Sice na mě budou prý nepříjemní, ale to se nedá nic dělat. jdu tam v pondělí, tak se aspoň psychicky připravím

urtica
28. črc 2016

@operetka Můj gyndař je vůbec nedělal. NT screening vyšel neg. a pak mě poslal až na velký uz ve 20 tt.
Osobní zážitky - vím, že kamarádce vyšel pozitivní triple na rozštěpové vady, odběr plodovky odmítla. Na uz bylo vše Ok, miminko se narodilo v pořádku...akorát se do konce těhotenství stresovala - přesně jak píšeš.

ivis_b
28. črc 2016

@operetka Já nešla. Ale je fakt, že jsem si krom screeningu nechala dělat i Panorama test (obdoba Prenascanu). V Gennetu mi řekli, že v tom případě je triple test zbytečný. Když jsem se pak ale podívala do zprávy, co mi dali do ruky, bylo tam napsaný, že doporučují triple v 16tt - akorát z toho mají prachy, proto to pořád propagují. Na recepci mi pak dali na triply termín - já jsem jim rovnou říkala, že si test nejspíš udělat nenechám, na to mi řekli, že jim je to fuk, prostě v ten termín buď na odběr přijdu, nebo nepřijdu (je to jen odběr krve, ne utz). Přesně jak píšeš, taky bych z toho byla akorát vystresovaná, kdyby to nevyšlo dobře. Dost jsem o tom četla, ptala se různých doktorů, a vlastně všichni mi řekli, že triply jsou naprd.

pajula123
28. črc 2016

Mně je nedoporučila ani moje gynekoložka - prý by mi stoprocentně vyšly falešně pozitivně už jenom kvůli mému věku. Byla jsem na NT a pak ve 20. týdnu.

35_a_budu_mamka
28. črc 2016

@operetka Ahoj, ze své zkušenosti říkám NE. Vyšly mi falešně pozitivní a to mě tak vyděsilo, že mi to vzalo tu opravdovou radost z mimi a stále převládá strach, zda je to opravdu OK, což potvrdil pozdější Prenascan. Tripple už nikdy, akorát mi to vzalo klid.

andryyysssek
28. črc 2016

Já byla na tripple testu,když jsem čekala dceru.Já měla naštěstí vše v pořádku.Až po nějaké době jsem zjistila,že jsou nespolehlivé,tak jsem si říkala,že by je měli zrušit.U syna ho dr už nedělal 😊

yelowangel
28. črc 2016

Já jsem ho odmítla. Když mě na gyndě potvrdili že jsem těhotná automaticky mě bylo řečeno že prostě jdu NT screening že je to nejdůležitější vyšetření a hotovo. Pak na mě koukali jak z jara že jsem si o tom a o triplu načetla a když mě NT vyšel v pořádku že triple nechci. Akorát jsem jim podepsala papír o odmítnutí zákroku aby byli chránění a moc se jim to nelíbilo. Ani nic dopředu mě neřekli a hned ve dveřích tak dneska nabereme krev, tak jsem se ptala na co, a že na triple, tak jsem jim řekla že ho nechci. Za falešně pozitivní výsledky a nervy až do porodu mě to nestálo.

hanih
28. črc 2016

@operetka Moje doktorka už tripple ani nenabízí, těhotné posílá na NT screening do Apolináře, kde na to mají nějaké dotace a dělají je zdarma. Co vím, tak z kamarádek a známých v poslední době na tripplech nikdo nebyl. Absolvovala je moje teta, ale to už je čtrnáct let zpátky, a musela pak na odběr plodovky, protože jí vyšly špatně. Nakonec se jí narodil zdravý kluk.

operetka
autor
28. črc 2016

Všem moc děkuju za příspěvky. Utvrdilo mě to v mém rozhodnutí na tripple nejít.

maqggienka
28. črc 2016

Byla jsem akorát na prvotrimestralnim screeningu. Když byly výsledky v pořádku, řekl dr., že tripply, ani dělat nebudeme.

wivisek
28. črc 2016

já měla špatný výsledky při prvotrimestrálním screeningu, takže jsem na něj šla a tam naštěstí v pohodě

andreaandrejka
28. črc 2016

Byla jsem, neměla jsem vyloženě důvod nejít. Bylo vše ok.

carllin
28. črc 2016

Na triply jsem šla nedobrovolně, doktor mě neinformoval, že jde právě o tento test. Vyšel mi falešně pozitivní,absolvovala jsem i zbytečný odběr plodovky. Nejsem nervák, ale jak už tu bylo napsáno,vzalo nám to úplně radost z miminka. Ponaučila jsem se, nyní se na všechno vyptavám a nenechám za sebe rozhodovat. Pokud budu někdy znovu těhu a screening bude v pořádku, tak na testy rozhodně nepůjdu.

radiva
28. črc 2016

Byla jsem, u nás je to integrovaný test (spojuje se i s prvním screeningem) a vše ok

jarpa111
28. črc 2016

nebyla jsem, ani mi je doktor nedělal, když jsem měla negativní screening v prvním trimestru, ale byla jsem rozhodnutá je odmítnout, kdyby mi je chtěl dělat 🙂

bonulinka
28. črc 2016

První sreening negativní, tripple testy pozitivní 1:30. MUDr. trvala na tom, že na něj musím jít. Věřila jsem, že vyjde dobře, když ten první byl ok. Nevyšel...Nevím, zda bych šla znova, ale spíš ne. Na genetice nás akorát strašili, že i u toho prvního sreeningu to nebylo z krve úplně ok, že celkový test zlepšil jen ultrazvuk a hodně nás tlačili do odběru plodovky. Řeči typu, že si zkazíme život, našim dětem zkazíme život a bla, bla, bla. Odběr jsme i přesto odmítli. Máme zdravého syna.

eficenka
28. črc 2016

@operetka
moje gynekoložka je nedělá, protože vycházejí v 60% falešně , nejdi ,jinde se už nedělají

borana
28. črc 2016

Jsem v 26 ty, první scrinning v pořádku, triply nic moc riziko na downa 1:17,plodovku jsme odmitli,ultrazvuk vše v pořádku, věříme že čekáme zdravou holčičku🙂 už bych na ně nešla

westie
28. črc 2016

@operetka Ja sama na nich ted ve druhem tehotenstvi nebyla, a to jsem extra sledovany pripad - prvni tehotenstvi jsme ukoncovali po prvnim screeningu pro vazne vyvojive vady. Ted jsem prvni screening mela zcela negativni, konzultovala jsem vse s genetickou a ta se o triplech ani nezminila - jen mi doporucila velky utz ve 21. tydnu a po nem opet konzultace na genetice. Ani muj gynekolog, ani porodnik nic o nich nerikal. Takze i ve specialne sledovanych pripadech, coz jsme byli, uz o nich nikdo nemluvil.

kajalka
28. črc 2016

Při druhém těhotenství jsem omylem na ně šla a vzalo mi to 10 let života. NT scr. byl negativní, triply 1:10. Na NT absolutně nebyl brán zřetel. Neuvěřitelný tlak na podstoupení amnia (odmítli jsme, ale zaplatili 12,5 tis. prenascan). Hodně jsem o tom zjišťovala a triply se tu dělají, aby byl ještě otoč peněz za amniocentézy, v dohledné době je chtějí zrušit a přejít na krevní testy hrazené pojišťovnou. Patříme k posledním pár zaostalým státům, kde je ještě dělají.

konekokira
28. črc 2016

Já byla, ani nevím proč 😀 tatinkovi jsem řekla, ať očekává pozitivní výsledek, ale ze na plodovku nepujdu v žádným případě. Je to prostředí miminka a není pro dr. A navíc bych si postižené dítě nechala. Vyšel neg a příště nejdu. Úplně zbytečný zákrok, resp odběr 🙂

konekokira
28. črc 2016

Já teda nešla ani na ten screening. Byla jsem na utz na začátku tehu, tak 6tt a to byl utz vnitřní a pak až 23tt

vilibalda
28. črc 2016

@eficenka Prosím tě, máš nějaké podklady pro takové tvrzení? Díky

eficenka
28. črc 2016

@vilibalda
někde jsem četla - na oficiálním lékařském webu,
jen si musíš projít stovky studií a článků 🙂
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=trippl...

vilibalda
28. črc 2016

@eficenka Aha, já jsem se právě všude našla čísla do 20 % (např. přednášky z LF UK nebo centra, co provádí prenatální screening)), tak mě tvoje číslo překvapilo. Kdyby se ti podařilo najít ten článek s 60 %, budu ráda 🙂

ivis_b
28. črc 2016

@eficenka
@vilibalda
já to teda tenkrát, když jsem to studovala, našla jinak - že triply odhalí pouze 60% vad a asi 5-10% testů je falešně pozitivních. Ale už netuším, kde jsem to takhle našla, je to už nějaká doba..

andelka
28. črc 2016

Nebyla jsem ani u jednoho. Jen na nt screeningu. Můj dr to akceptoval,podruhe uz mi ho snad ani nenabízel. Nejsou zrovna spolehlivé a vychází i falešně pozitivní.

svobodpetika
28. črc 2016

můj lékař mi sám hned na začátku řekl že nevychází dobře a že pokud pujdu na nt screening a dopadne dobře nebude mě tím vůbec zatěžovat a byla jsem moc ráda 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru