Toxoplazmóza. Můžu chytit?

anna987
21. čer 2024

Ahoj maminky, taková zvláštní otázka, ale nedá mi to.
Zašla jsem si do restaurace na steak, objednala jsem si dobře propečený maso, ale když jsem do něj řízla, tak samozřejmě byl krvavý. Vytekla z něj šťáva. Tak jsem si dala jen okolo tu přílohu a steak jsem dala manželovi. Nějak mě to nenapadlo si prohodit příbory a vesele jsem si tam sežrala i tu orestovanou zeleninu, která se máchala v té šťávě. Můžu z ní něco chytit?

slecnami
22. čer 2024

@anna987 Šťáva ze steaku není to stejné, co krev. To za jedno. A za druhé si zjisti, co to je toxoplazma a jak se přenáší... 😉

barulina
22. čer 2024

@anna987 to červené co vyteklo není krev.

jana_zofie
22. čer 2024

Trochu to rozsirim. 1. Stava, ne krev, 2. Velmi mala pravdepodobnost u hoveziho. Casteji z nemyte zeleniny ze zahradky, dkopoveho, koziho, veproveho, volne chovane drubeze (ve velkych chovech opet minimalni). 3. Problem je pouze prvoinfekce v 1. a 2. trimestru - jinymi slovy treba u me, ktera od detstvi jedla 20 let (a pak obcas na navsteve u nasich) co jsem na zahrade nasla okamzite, pokud to nebylo viditelne spinave (kocky v okoli byly nase i cizi, samozrejme), a hrala si tam ve stavebnim pisku, je podle me i dost malo pravdepodobne, ze jsem ji pred tehotenstvim neprodelala. 4. Pokud se budes stresovat z kazdeho prdu, jakoze se ti nuz dotknul syroveho masa, privodis si minimalne zaludecni vredy. Sama. Neblbni.

anna987
autor
22. čer 2024

@slecnami hned jsem se na to šla podívat, spíš jsem byla znepokojená z toho krvavýho steaku.

@jana_zofie Děkuji za odpověď. No néé, tak samozřejmě, že nemůžu řešit všechno. Ale jsem na sebe naštvaná, že jsem si nedala pozor. Přece jenom tomuhle se dalo předejít. Nechci tomu jít naproti.

Já se strašně snažím být nad věcí. Přišla jsem o mimčo 2x a občas mě to takhle chytne.

Děkuju všem za odpovědi, aspoň vím, že je zbytečný to řešit. 😊

slecnami
22. čer 2024

@anna987 Buď v klidu, já ti rozumím, ale opravdu zkus míň vymýšlet tragické scénáře😘 (já jsem taky plašič😉) Měj se hezky🍀

anna987
autor
22. čer 2024

@slecnami nebudu nebudu! ❤️ Děkuji za podporu.

pampelina18
11. črc 2024

Toxoplazmózu můžeš chytit i z blbě umyté zeleniny😂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru