Těžká práce v těhu

nikyselen
9. led 2017

Ahoj holky chtěla bych se zeptat na váš názor pracuji v pekárně jako..vlastně všechno...občas mistruji,občas zaskakuji za výrobáka a expeduji za něj,lopada,uklizečka..znáte to, to je tak ,když umíte vše 🙂 ..no a k dotazu v září jsem otěhotněla a pracovala tam stále je teda pravda, že jenom chvíli,protože jsem pak začala dost zvracet..fuj všude jsem cítila kvasnice..koblihy 🙄 ,no ale je to dost těžká práce denně tam natahám tak 200kg,vytahat z díže 80kg těsta zvedat to skoro nad hlavu do mašiny je taky docela těžké. Navíc dělám 12ky kvůli dojíždění mám to dost daleko ,takže dělám třeba 2dny a 2dny doma.
V práci si můžu sednout jen na 30min. no a poslední těhotenství skočilo v 9tt (zamlklé) s tím,že už naší fazolce delší dobu nebylo srdíčko a pak revize.
Pracovala jste některá v pekárně, jako těhotná?

Momentálně se snažíme znovu a já bych v práci chtěla zůstat co to půjde taky trošku našetřit co si budeme povídat každá kačka se hodí a hodit bude..není to tedy za každou cenu co si myslíte o té práci mohli jsme o tu naši fazoli přijít kvůli práci, Pracovali by jste tam?

j.a.n.i
9. led 2017

@nikyselen Asi takhle, nevím co obnáší práce v pekárně, z laického pohledu bych se bála spíš že se blbě připletu k nějaké troubě, ale jinak co se týká 200kg, tak pokud je to po malých částech, tak za celou směnu je to zcela v pohodě. Povolený limit pro těhotnou je vyšší a když čekáš druhé dítko, tak to s prvním nataháš, ani nevíš jak.

kac_kac
9. led 2017

Švagrová, o těhotenství netuše, pinglovala v hospodě do pátého měsíce, tahala sudy s pivem, směny dvanáctky dennodenně, jen ob víkend měla volno. A mimino to zvládlo v poho.
Ten první potrat s prací nemusel mít nic společného, a nebo taky hodně.
To rozhodnutí stejně bude na tobě,
když půjdeš na nemocenskou budeš mít "jen" 60procent platu, ale zase odpadnou náklady na dopravu do práce.
Držím palce, ať se správně rozhodneš.

megynka13
9. led 2017

V pekárně jsem pracovala a osobně si myslím, že v tom není moc rozdíl oproti nějaké fabrice, nebo obchodu s potravinami ... Všude se tahá, balí, vybaluje, v některých fabrikách jsou i různé výpary, nebo smrad z lepidla ... Na jednu stranu vás chápu, sama toho mám v práci plné zuby a občas se mi tam fakt nechce, na druhou stranu ale těhotenství není nemoc a dá se to vydržet ;)

kacasv
9. led 2017

Já bych se na to vyprdla. To pak za to nestojí. Pak si to můžete vyčítat,kdyby se něco stalo,pak můžete jen přemýšlet jestli to bylo kvůli práci nebo ne. Ale je to jen a jen můj názor. Samozřejmě je to na vás,jak se cítíte 🙂 Já jsem si raději šla užívat těhotenství v klidu,bez stresu a s možností jít si kdykoliv odpočinout,když to mé tělo vyžaduje 🙂 Přeji vám ať se vám miminko podaří a vše je následně v pořádku. To je hlavní! 🙂

megynka13
9. led 2017

Tak jít "jen tak marodit" mi přijde hloupé a na rizikové vás jen tak někdo nedá, pokud vám něco není, nebo vám něco nehrozí ... Každý by si chtěl užívat těhotenství v klidu, jistě každá žena by min. od 5 měsíce chtěla být doma 🙂 bohužel to nejde, no ...

atrami
9. led 2017

Ahoj, v SR to funguje tak, že tehotná žena nesmie nosiť viac ako 5 kg a pracovať v noci, tak to je zákonníku práce. Žena si byť preložená na inú prácu bez zníženia mzdy. Ja som bola PN, najprv som krvacala a po návrate do práce si ma len prehadzovali, potom som mala nízky tlak, tak som ostala na Pn. Nestojí to za to riskovať.

kacasv
9. led 2017

@megynka13 Všecko jde 🙂 Stačí vypsat,že je práce nevhodná pro těhotné a je 🙂 Co znám takové holky tak se vždy se svým doktorem domluvili 🙂

atrami
9. led 2017

@megynka13 ak sa lekárovi vysvetlí, o akú prácu ide, tak si to na svedomie nezoberie.

kacasv
9. led 2017

@atrami Tak tak,nestojí to za to 🙂 Peníze nejsou to nejdůležitější. Stejnak jednou bude maminka mít cca 7100 Kč rodičák a bude to muset zvládnout s takovýma penězama tak jak tak. Takže i s nemocenskou se dá přežít 🙂

megynka13
9. led 2017

Tak v zákoně je jasně dané, že zaměstnavatel musí umožnit těhotné práci pro ni vhodnou ... a myslím, že zrovna v pekárně to není žádný problém 🙂 co mají říkat všichni, co pracují v obchodech nebo fabrikách? Jasně, s doktorem, pokud je v pohodě, se nejspíš domluvit dá, ale jít marodit za 60%, když je práce "normální" ... je zbytečné 🙂 samozřejmě každého věc.

anup
9. led 2017

Pracuji pod agenturou ve škodovce jsem ve 3. měsíci, zatím jsem si zařídila aby mi doktor napsal zákaz nočních, ani nevím jestli budu mít pod agenturou nárok na mateřskou. je to strašně diskriminační zacházení.

kacasv
9. led 2017

@megynka13 Jak říkáte,každého věc 🙂 Znám třeba holku co dělá v Lidlu a šla okamžitě marodit,pak znám jednu co dělá ve skladě-vychystávání zboží ( balíky vod,mouky,mléka,prostě zboží do obchodů), ta nešla marodit,dělala a potratila. Musí každá žena posoudit jak se cítí 🙂 A je jedno jestli dělá v kanclu nebo ve fabrice 🙂

m4rtin4
9. led 2017

Mám dvě kamarádky které potratili v 8 měsíci. A to jen proto že jedna dělala v hospode a tahala sudy a basy. Druhá dělala v krámě a tahala pomalu to samé. Ano. Ze začátku člověk nic nepozoruje. Ale následky si nese každý sám. Chápu že si chceš vydělat ještě nějaký peníze ale to ti malého nevrátí. Já chtěla z práce taky odejít, taky taham těžké věci ale umožnili mi lehčí práci takže zůstávám a až to s břichem nebude možné tak skončím. Jinak se nemocenské neboj. Kamarádka říkala že brala snad o 500 min než normální plat. Jediné co je na prd jsou vycházky😕 jinak přeji moc štěstí

silvie1982
9. led 2017

Dobrý večer,já dělala poštovní doručovatelku.Šla jsem na nemocenskou ihned po zjištění těhu z krve.Byla jsem ztratná oproti platu asi o 2.000 kč.Kontrola mi za celé těhu ani jednou nepřišla.Ještě mi vrátili i pěknou částku z daní.Přeji hodně štěstí.

anetka1701
9. led 2017

@anup to záleží na smlouvě. Pokud děláš pod "normálí" agenturou, žádná černota, tak musíš mít bud DPČ nebo HPP. U obou je placeno zdravotní i sociální pojištění, při odpracování 270 kalendářních dní za poslední 2 roky s účastí na nemocenském pojištění (to u DPC je), nárok na mateřskou je. Pokud děláš na DPČ a chceš odejít na neschopenku, doporučuju odejít poslední den v měsíci. Neschopenka se bude počítat z té mzdy co jsi měla ten celej měsíc. Kdyby tě něco zajímalo, klidně se ptej.

anetka1701
9. led 2017

@nikyselen ve fabrice těhotná ani náhodou - kor po potratu... Požádala bych na přirazení na práci vhodnou pro těhotné, pokud by nemohli vyhovět, máš nárok bejt doma se 100% kompenzací platu.

nikyselen
autor
10. led 2017

@j.a.n.i ano je to druhé těhotenství v prvním bylo dceři cca v 8 měsíci zjištěn problém se srdcem následně po narození byla na 14 dní jip a pak jsme měli holtra..nyní jde do školy bez omezení a vše ok a u druhého potrat srdíčko to neutáhlo.. V rodině máme dost problémů se srdcem dokonce i umělé srdeční chlopně..

nikyselen
autor
10. led 2017

@megynka13
tak nějaký ten pátek tam pracuji je to o zvyku ze začátku mi to 12ky dávali zabrat,ale po roce to člověk už ani nepocítí..
Uvidíme jak to všechno bude..to je ve hvězdách zatím..
No jen jsem zvědavá jak budu smažit koblihy třeba 4hod. aniž bych šla na záchod :D

megynka13
10. led 2017

@nikyselen No jasně, to chápu, jako ale 12tky byste v těhu dělat neměla, to určitě ne, tak co se nějak se zaměstnavatelem domluvit? Podle zákona je povinen vám prac. dobu upravit, nebo dát vhodnou práci (v případě, že je nevhodná, že třeba něco taháte) nebo vás musí nechat za 100% doma.

nikyselen
autor
10. led 2017

@megynka13
pracovní doba jiná se mi nevyplatí mám to 50km..proto dělám 12ky a více pokud je třeba..
uvidíme zatím je to ve hvězdách..uvidím co mi řekne do budoucna Dr. a jestli budu zvracet jen ucítím zase droždí tak není co řešit 🙂

astyna
10. led 2017

Pokud se tam cítíš ve stresu, vykašlala bych se na to. Stres je podle mě nejhorší, než nějaké tahání. Já jsem odtahala 2 tuny zboží týdně - po krabicích 50kg nebo 25 kg. Taková posilovna 😀

Já jsem podruhé těhotná a doma mám 15kg batole, které denně mockrát zvedám, když se vzpouzí, skoro ho neudržím a často mi večer tuhne podbřišek, ale co s tím nadělám?

Udělej si to tak, jak je ti to příjemné 🙂

j.a.n.i
10. led 2017

@kacasv Nevhodna prace ale neni zadny duvod pro neschopenku... To ma resit zamestnavatel a ne doktor.

stekkna
10. led 2017

Spousta těhotných dělá těžší práci. Pokud nemáš zdravotní problémy, není důvod k odchodu

astyna
10. led 2017

@m4rtin4

500 méně? 😀 tak to dělala za 4 čistého, ne? 😀 to jsem brala 25 čistého, jít na 60% by mě dost ožebračilo 😀

kacasv
10. led 2017

@j.a.n.i Ale zaměstnavatel může tvrdit, že tu práci může dělat i těhotná a než se dohadovat,soudit nebo já nevím co ,tak raději půjdu na neschopenku a budu v klidu 😉 Ať si říká kdo co chce. Kdyby to nebyl důvod na neschopenku tak to tolik ženských tak nedělá 😉 I když nemají rizikové.

atrami
10. led 2017

@nikyselen ja som len otvorila chladničku a už som utekala na wc, potom som mala zavrate, kvôli tlaku, keď nastali horúčavy so už ostala PN. Nevolnosti sa každým tehotenstvom zhorsovali, do 6. mesiaca som ani nezila. Postupne uvidíš, ak je telo naučené na takuto prácu, problém by nemal byť, len postupne bruško nepustí, držím palce, nech je všetko v poriadku.

anup
10. led 2017

Dneska mi holky říkali, že by mi mohli dat taky výpověd , že jsem přebytečná, tak zkusím ještě zjistit opatrně co a jak a možná půjdu marodit , raději

netopejr
11. led 2017

@anup Těhotná nemůžeš dostat výpověď. Zaměstnavatel je ze zákona povinen Te přeřadit na jinou praci, vhodnou pro těhotnou. Pokud nemá, nedá, ses doma za plny plat a neřešíš vycházky. Pri PN mas tech ca 60 % a omezeni. Na jednani se zaměstnavatelem si s sebou někoho vezmi, ideálně kdo se vyzna, nebo si to nastuduj/te a hlavně mas svedka. A všechny dohody písemně. Je to nepříjemné, ale je to dost peněz, a jinak se zamestnavatele chovajici jako dobytek nepoučí.

astyna
11. led 2017

@anup

pozor na práce malého rozsahu, kde je přesně uvedeno, že je to právě na určenou dobu - často u DPČ, tam tě vyhodit mohou. Jsou tam právě pasáže o nadbytečnosti.

j.a.n.i
11. led 2017

@astyna Tak zrovna DPČ může zaměstnavatel ukončit kdykoliv se 14 denní výpovědí, tam žádné omezení není, ani nemusí být žádná speciální pasáž ve smlouvě.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru