Ahoj, chci se zeptat, jestli maminky pod věkem 25 let podstupují taky test na cukrovku? Někde jsem četla, že to je až od 25 let, ale přijde mi to jako blbost. Co vy na to? A najde se tady někdo, kdo tohle absolvoval někde v Ostravě? Děkuji 🙂
@nikousek1 jde o to vypít kelímek sladkého nápoje nalacno tak záleží co komu přijde jako fuska, ja teda zažívam horší věci 🙂 s tim nižším věkem ten test podle me trochu souvisi ale nejsem si úplně jista
@nikousek1 me treba muj doktor v 1. (23 let) a 2.tehotenstvi (26 let) na ogtt neposlal, jen mi 2x vzali krev nalacno kvuli glykemii. A kdyz byly vysledky v norme a v rodine neni cukrovka, na test jsem nemusela.
Ted ve 3.tehotenstvi (28 let) se pry nejak u nas zmenila pravidla, takze jsem na testu dnes byla. Nejvetsi problem mi delalo asi to byt 12 hodin pred testem o hladu a moc nepit, v noci jsem nemohla spat, takze jsem byla utahana a klidne bych v te cekarne i usnula. Tu sladkou vodu jsem vypila na jeden zatah a docela mi chutnala. Pak jeste byla trosku narocnejsi ta 1.hodina cekani do dalsiho odberu, to mi bylo trosku divne a motala se mi hlava. Cekani na posledni 3.odber uz bylo v pohode.
Jinak hodne zalezi na doktorovi, nektery automaticky kazdou tehotnou neposila.
@nikousek1 Mě o tomto kdysi říkala sestřička, když jsem čekala první dcerku. Tehdá jsem to měla tak tak věkově a test jsem podstoupit musela. Ale říkala, že teda o vlásek a nemusela jsem. 😉
Nicméně mi při tom testu bylo tak špatně, že jsem ho podruhé odmítla a ted ho odmítnu taky. Dr mi na pappírek napsala, jaké dvě hodnoty si mám nechat v laborce vzít a že když to bude v pořádku, tak OK. Bylo to v pořádku, takže mě ten test nikdo nenutil, dr. naopak byla velmi chápavá, že nechci znovu nikde omdlívat a kácet se hladem a nevolností z přemíry cukru.
@nikousek1 Ničeho se neboj, nic hrozného to není... Test jsem prodělala před cca 3 týdny v Praze...Musíš přijít nalačno, naposledy jsem jedla asi 10 hodin před odběrem... Potom v půl 7 mi vzali první vzorek, posadili nás do čekárny a přinesli nám vodu s glukózou, ve které byla ještě kyselina citrónová, aby se to dalo lépe vypít. Měly jsme na vypití asi 10 minut... Bylo to úplně v pohodě, nechutnalo to nijak zle... Pak si nás odvedli do jiné místnosti, abychom tam nečekali s ostatními lidmi, kteří přišli na odběry... Cca v 8 hodin byl další odběr a pak další v 9 hodin. Mezitím jsme mohly normálně chodit na záchod... Jediné, co doporučuju je vzít si s sebou svačinu a pití a pak se hned po testu najíst... Na testu nás bylo 12 a byla jen jedna holčina, které nebylo dobře... Takže se neboj, bude to ok... Lidi z toho podle mě dělají zbytečnou kovbojku... 🙂
@marcelka.bubli děkuji, a jak dopadly výsledky? Dobrý?
@nikousek1 Ahooj, já absolvovala v Ostravě v Mepha Centru v Porubě a musím říct, že přístup personálu byl perfektní 🙂 Taky jsem se bála, ale dobré 🙂 Přišla jsem tam, udělali mi první odběr, který vyhodnotili. Pak mi dali vypít ten hnus 😀 Nevím, mi to přišlo jak kelímek nezředěné šťávy - husté a nechutně sladké 😀 Jak mi stoupl cukr v těle, tak jsem si najednou připadala spíš jak opilá - motala se mi hlava a chtělo se mi smát 😀 Ale v pohodě. Pak následovaly další dva odběry. Byla jsem tam od 06:45 do cca 09:45. Jinak mi je 24 a Dr. mě normálně poslala. Jo a čekáš tam ve speciální čekárně, kožené křesla a tak 😀 Ne mezi ostatními smrtelníky 🙂
Ahoj, tohle prý není o věku.. Mám ho za sebou čerstvě, byla jsem na něm včera. Přišla jsem, vzali mi krev, dali vypír 0,5 l nápoje (přirovnala bych to k sladší šťávě). Pak hodinku sedíš v čekárně, po hodině vyčůrat do kelímku a odevzdat, vzali mi krev a zase hodinu v čekárně, vyčůrat a poslední odběr krve..
Vzala bych si s sebou knížku, křížovku, nebo cokoli, čím se zabavíš..
Ale opravdu to není nic hrozného, mě to všechny holky líčily jako drama, ale opravdu to tak nebylo.. A pokud by ti bylo špatně, třeba hlady, tak sestřička uloží na lůžko..
Test není povinný, ale v případě, že bys měla cukrovku a nevědělo se o tom, tak prý zaděláváš na cukrovku i miminku..
@nikousek1 Jojo, všechno ideálně a v normě... 🙂 Držím palce, ať je to i u Tebe ok... 🙂
Ja jedu na fakultku za tyden. V rodine cukrovku nemam, zadne priznaky jsem nemela a tehotenskou cukrovku u prvniho jsem mela takovou, ze jsem skoncila na inzulinu! Test neni nic strasneho, vemte si casopis,knizku a vpohode ty 2 hodky vydrzite, pak hned svacinku a je po vsem. Vrtani zubu je daleko horsi 🙂 A cukrovka,ktera neni kompenzavana miminku opravdu nedela dobre!
Když jsem absolvovala před 10 lety, byl to hnus , že jsem měla co dělat, abych se nepoblinkala, ted už to pití není tak hrozný, trochu ho zlepšili na chuti, ale i tak mě to dělalo problém vypít. Radši vrtat zub. 😀
@monunkaaa No já nevím, ale čtu tady, že když se mimi na UTZ nehýbe, tak stačí sníst něco sladkého a hned sebou mele. Tak jak se asi chudák musí protáčet po půllitru glukózy, když některé maminky z toho zvrací nebo omdlívají? Nepřipadá mi, že by to bylo pro to mimi tak v pohodě. To opravdu jiný test není?
Také doporucuji sebou svacinku, ja jsem byla obe deti opak cukrovky a podruhe jsem tam sebou sekla. měli tam automat na mnamky, ale tam uz jsem nestacila dojit. takze sebou pekne futrovani, kdyby se vam zamotala siska. nejrychleji zabiraji takove ty ovecne cukrove bonbony, a poradne jidlo.
@guinea Je to půl litru glukózy, ale je jí tam 75g - když si spočítáš kolik gramů cukru sníš napr. na hlavní jídlo (oběd), tak je to v tom roztoku toho méně.
@cerveliska Aha 🙂 Tak to by mohli tedy místo glukózy rovnou podávat dortíky. Třeba takový Metro dezert by určitě funkci splnil 😀
@guinea To by ho ale všetky laborky museli dovážať z rovnakého zdroja 🙂 Ale nápad dobrý!
@guinea Já teda nevím, mě třeba malá na sladké nereaguje a to už kope pořádně.. Zvracetse z toho může proto, že do prázdnýho žaludku v podstatě na "ex" naleješ 0,5 l tekutiny.. Párkrát se mi stalo, že jsem se v noci vzbudila šílenou žízní, vypila třeba 4 deci a za chvíli jsem letěla.. A na omdlení ti je proto, že jsi nalačno, což prostě dělá.. Ale samozřejmě je to na každé mamince, jak se rozhodne.. Mě doktor říkal, že miminku to rozhodně ublížit nemůže..
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@nikousek1 ja myslim, ze na veku nezalezi...je jen na tobe, jestli tam pujdes nebo ne 🙂