Dobrý den, u všech dětí mi testovali těhu cukrovku odběrem krve z prstu. Teď jsem se dočetla toto: Stanovení glykémie pouze z odběru z prstu – velmi hrubá chyba! Glykémie v kapilární krvi (odebrané z prstu) a žilní krvi se mohou lišit až o 25 % i více. Vám ostatním ji laboratoř brala ze žíly? 😳 Děkuji za odpověď!
@meronym 😳
@podzimniden Ze žíly. Na stránkách tehotenskacukrovka.cz je napsano, jak má test správně probíhat. Taky je tam dotazník, pokud test neproběhl dobře. Je anonymní pro maminku.
Mně brali první odběr ze žíly, ten byl ok. Druhý a třetí už z prstu, i přesto, že jsem sestru upozornila, že by se to nemělo (odpověděla, že se to takto dělalo dřív taky). Druhá hodnota lehce zvýšená, třetí ok. Nasazena dieta 👍 Test jsem znovu neopakovala.
@podzimniden ze zily, to je jediny spravny postup, jak pisou holky vyse
Děkuju moc za odpovědi ❤️ Tak jsem zvědavá, co mi řeknou na gyndě, až budou mít po dovolené 😉 ještě by mě zajímalo, zda z toho prstu vychází spíše nižší nebo vyšší hodnota 🤷♀️
Mě z prstu. Ale v roce 2013.
@podzimniden mě taky ze žíly. Z prstu se dělá snad jen doma pro orientaci,když už se člověk léčí.
Odběry letos a všechny ze žíly.
@podzimniden mne řekla diabetolozka, ze z prstu vyjde spis nižší hodnota.
Ze zily 😉
Mě teď brali první odběr z prstu, že je to jen orientační a kdyby byl vysoký lačný cukr, tak by se test dál nepodstupoval. Takže prst, (hodnota 4,3), hned odběr z žíly atd atd. A ten první odběr z žíly byl nakonec 3,7. Takže rozdíl docela velký.
@podzimniden Z prstu vychází hodnoty vyšší, jsou i vyšší limity, co je v pořádku. Správně se má rozhodně měřit ze žíly, hodnota by měla být pod 5,1. Měla jsem na lačno 2x 5,3 už v 11tt, doma se měřím z prstu, tam se musím na lačno vejít pod 5,3. Ještě pro zajímavost - byla jsem na lačno na odběrech ze žíly - tripple testech a vyšla mi hodnota cukru 5,0. Chvíli na to jsem se měřila z prstu a měla jsem 5,6. Z prstu není měření tak přesné.
@podzimniden Řekla bych, že může vyjít vyšší. Kvůli špatně provedenému testu jsem taky skončila na diabetologii a musela se doma kontrolovat. Toleranci mi dali vyšší, než je u testu.
U prvního těhotenství ze žíly a u druhého jsem to odmítla kvůli blicím stavům (neudržela bych v sobě ten roztok), ale jinak by brali opět ze žíly.
Test ze žíly, cukrovka se potvrdila a pak všechny testy, co jsem docházela už jen z prstu 🙂
Ze zily! Ja jsem si nechala odebrat z prstu jen tak kontrolne v lekarne, mela jsem myslim 5,1, a o tydem pozdeji ze zilni krve u gyn, a 4,3...
PS u obou jsem byla na lacno, ve stejnou denni dobu a priblizne za stejnych podminek, kolem 26-27tt.
Ze žíly. A jsem exot, mně ten roztok velmi chutnal a vůbec na ten test ráda vzpomínám 🙂
@podzimniden když mě sledovali na diabetologii, tak mě vzali lačnou že žíly, pak jsem se najedla a brali z prstu 😉 při testu na cukrovku, kdy jsem pila ten roztok, všechny tři odběry že žíly 😉
Moc děkuji za odpovědi! Mně to vypití taky nevadilo, je to docela dobré 😉 ale mám výsledky vyšší,
Gynda má dovolenou a jdu tam příští týden. Na netu jsem se dočetla to o žilní krvi, tak mě zajímalo, jak je to jinde. Navíc mám i cukr v moči.. Vám testovali i moč při testu na těhu cukrovku? Mám hodnoty glukosa1 .. 4,5.... glukosa 2... 10,2... což už je asi nad normou a glukosa 3... 6,4.... a děsí mě moč, kterou mám 0,6, 24 🤷♀️
@podzimniden Moč mi netestovali. Byla jsem ve dvou ruznych zarizenich v Brne s odstupem 4 let a postup byl v podstate totozny. Kde jste byla vy, ze tam delaji vsechno nejak obracene?
@meronym v Týništi nad Orlicí v laboratoři na poliklinice.. ségra mi říkala, že tam asi pracují jen laborantky a ty krev ze žíly odebírat nemůžou.. že by
Tam musela být zaměstnaná zdravotní sestra 🤷♀️
@podzimniden
Pri obou tehu samozrejme ze zily.
@podzimniden
Moc mi testuji na gynde pri kazde navsteve ponorenim test. papirku. Od pozitivniho OGTT mam vzdy cukr v moci, i kdyz jiz drzim dietu a dle domaciho mereni glukometrem mam hodnoty v norme.
@podzimniden jojo to je dost, já měla jen o desetinu tu třetí hodnotu vyšší a už z laboratoře psali "vysoce zvýšeno" ale byla jsem teprve 24tt, myslím že tě diabetologie nemine 🙂 ale je to jen každý měsíc kontrola, úprava stravy a vyfasujes glukometr, doma budeš měřit. Přenášet tě nechají max tyden, a pozor ke konci malá přibrala opravdu nejvíc, má na to cukrovka hodně vliv, tak to fkt dodržovat 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@podzimniden Ano, v obou tehotenstvich mi brali krev ze zily v loketni jamce. Mela jsem za to, ze odber z prstu uz snad nikde nedelaji, kdyz se obecne vi, ze je to nespravny postup.