Těhotná ve zkušební době, první práce

mouse77
1. led 2017

Mám prosbu holky, jsem ve zkušební době a zjistila jsem, že jsem v 6, týdnu. Mám jít na vstupní kontrolu. Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tím, jak to chodí. Mužou mě hned vyhodit, když to zjistí?? Popřípadě, kdy to mám říct a jak řešit? Díky za rady a odpovědi.

andelka
1. led 2017

Můžou te vyhodit kdykoliv ve zkušební době. Kamarádce se to stalo, oficiální důvod byl jiný,ale jasné to bylo jak facka. Velký obrat od chvíle kdy to vyšlo najevo. Ne každý dokáže skrýt těhotenství do půlky těhotenství. Osobně bych to řekla tak ve 10-12 tt,do té doby se bohužel stává často cokoliv. A počítala s tím že práce skončí.

absintka19
1. led 2017

@mouse77 1.v zkusebni dobe te muzou kdykoliv vyhodit bez ohledu na tehotenstvi. 2.vstupni prohlidka je o tom ze te vysetri a daji do zamestnani vedet zda jsi zpusobila prace nebo ne-diagnozy a pod.nesmi zdelit. Zdeleni/nezdeleni v praci je jen na tobe, pokud by jsi po zkusebce mela na neurcito tak byt tebou bych to nerikala, ale to spis budes mit na urcito a po ukonceni urvite doby budes ukoncena.

andelka
1. led 2017

Kolik ti chybí do konce zkusebky? A mohla bys pracovat až do odchodu na md?
Každopádně pro zaměstnavatele nic moc no.

svetlus_pepca
1. led 2017

@mouse77 Během zkušební doby tě vyhodit můžou kdykoliv. Ale pak už tě vyhodit nemohou. Teď záleží na tom, do kdy máš tu zkušební dobu a jestli to zvládneš "utajit" do jejího konce. Jinak já jsem třeba nastupovala do práce s tím, že personální věděla, že chci otěhotnět 😀 A taky jsem to udělala podle plánu. Na konci zkušební doby jsem vysadila HA, odmenstruovala a otěhotněla 😀

mouse77
autor
1. led 2017

@absintka19 Mám zkušebku se smlouvu na rok. Jinak mam odpracovaný ted teprve 2 měsíce. Tak pokud to doktor nemuže prozradit, budu mít jazyk za zubama a pak pujdu na neschopenku. To je asi nejlepší řešení, pro mě?

mouse77
autor
1. led 2017

@andelka Do konce zkušebky mi zbývá měsíc.

nita1984
1. led 2017

@mouse77 nevím jestli by nebylo lepší v práci vydržet, přeci jen, takhle nebudeš mít nárok na mateřskou. ☹ ale záleží samozřejmě jakou děláš práci

andelka
1. led 2017

S tou mateřskou to bude dost natěsno že jo, pokud vůbec, když do nástupu na ni musí být 270 dní odpracovaných (nemocenská se do toho taky počítá).

nita1984
1. led 2017

@andelka nemocenska se do toho právě nepočítá, pokud mám správné informace. Musíš být 270 dní účastníkem nemocenského pojištění, což pokud pobiras nemocenskou, nejsi

mouse77
autor
1. led 2017

Doufam tedy, že to na vstupní prohlídce nezjistí (ve formulaři pro doktora je i kolonka alergologie, gynekologie- tak nevím, co od toho čekat) a budu se snažit tam vydržet, co nejdéle. Jinak díky za rady a zkušenosti 🙂.

andelka
1. led 2017

@nita1984 podle mě jo, protože zaměstnaná stále jsi ne? Účastna jsi i když ji zrovna pobíráš ne?

@mouse77 mně končí zkušebka za pár dní, vstupní už mám dávno za sebou, a brala jsem i moč, ale na co ji testovali nevím. Zásadní bylo zda jsem práce schopna.

nita1984
1. led 2017

@andelka tak teď si me docela znejistela... možná si to pletu, což by pro me bylo jedině dobře. Sama odkladam IVF kvůli odpracovane době... tím pádem bych nemusela, pokud by se to počítalo.

@mouse77 a ty uz jsi zamestnana a teprve půjdeš na vstupní prohlídku? Zvláštní, ja ji musela doložit přes nástupem. Nicméně u me to byl výpis z dokumentace od mé dr. Plus zmereni tlaku, kontrola očí a to bylo tak všechno

andelka
1. led 2017

@nita1984 já jsem byla na vstupní prohlídce asi 3 týdny po nástupu. Taky výpis z dokumentace plus prohlídka u firemního Dr (zrak, sluch,křečové žíly, tlak, poslech a ta moč)

mouse77
autor
1. led 2017

@nita1984 Jj, jdu právě až ted :( . Kolem Vánoc byl shon a tak prý nebyl čas. Jinak taky nesu výpis od své doktorky. Ale mam donést i moč...

Jinak, náhodou,... když by to zjistili a vyhodili mě,.. je pravda, že bych tam pak donesla neschopenku, 21. dní nic nedostala a pak bych pobírala nějaké peníze?

nita1984
1. led 2017

@mouse77 pokud by te vyhodili, tak nemáš nárok podle mého na nic. Ale to by ti řekli přesně na socialce. Pokud nemáš odpracovano, nemáš nárok na podporu, ani mateřskou. Měla bys hned rodicak a to bez možnosti volby délky, automaticky na 4 roky. Jediná možnost u rodicaku by byla, doložit příjem otce, pak by sis to mohla určit.

muhehehe
1. led 2017

To je teda pech.. jak je to s tím počítáním nebo nepočítáním nemocenské do pojištění, to nevím.. nicméně i v případě že bys třeba mohla pracovat až do nástupu na mateřskou (proč ne? vždyť se nemusí hned laborovat s neschopenkou... ale nevím, co je to za práci), tak je to teda šíleně natěsno... já bych to řešila asi takhle- v první řadě bych si spočítala, jestli je zde reálná možnost, že budeš mít nárok na mateřskou. To je dobré vědět, ať víš, s čím můžeš počítat. Spočítat si, kde jsou rozhodná data (dokdy musíš vydržet s prací, aby to bylo 270 dnů), atd. Na mateřskou, nebo neschopenku, pokud není na mateřskou nárok, se chodí 6-8 týdnů před termínem porodu... tak abys třeba nešla hned těch 8 týdnů předem, a zbytečně ti mateřská neutekla třeba o tři dny.. snad jsem se vyjádřila srozumitelně. A za další- zaměstnavateli bych nic neříkala a v práci prostě zůstala, jak to půjde, i kdyby ten nárok na mateřskou nakonec nebyl.. však není důvod sedět doma (tedy pokud to charakter práce umožňuje) a získat nějaké pracovní zkušenosti do životopisu taky není od věci, bude se ti po rodičovské lépe navazovat...

luccy556
1. led 2017

Bud to řekneš a nejspíš tě vyhodí nebo to řekneš až po zkušebce. Záleží o jak náročnou pozici se jedná a jak moc to pujde utajit...

properjoey
1. led 2017

Mě na vstupní dělali moc i krev.hcg je nezajímá ani na to nemají právo. Neříkala bych nic a uvidíš.spocitej si,jestli budeš mít nárok na MD a pokud ano,tak to zkus co nejdýl utajit.pokud ne,sežeň neschopenku a zůstaň doma po zkusebce.ja nastoupila už těhotná,zjistila jsem to asi po týdnu v práci a když na to přišli,vyrazili mě.ale zkušebku jsem měla na půl roku.nicmene jsem to nakonec v ochranné lhůtě stihla i s MD.ale bylo to komplikované.nicmene jsem měla už 5 let napracovano...

tulikiss
1. led 2017

@properjoey neni pravda ze na test hcg nemaji pravo. pokud jde o praci, kteoru ze zakona nesmi vykonavat tehotne zeny, pak ten test provest nejenom muzou, ale musi.

ucastnikem na nemocenskem pojisteni je clovek po celou dobu trvani pracovniho pomeru.

nita1984
1. led 2017

@tulikiss takže technicky, když mám na HPP odpracovany teprve měsíc, tak když třeba na konci zkusebky otehotnim a půjdu hned na nemocenskou je to ok? Mam v takovém případě nárok na mateřskou?

andelka
1. led 2017

@nita1984 vidíš že jo, nemocenská se do toho počítá 🙂 akorát pak přejdeš z ní na MD.

nita1984
1. led 2017

@andelka vidíš. Já celou dobu žila v tom, ze právě ne... Tak tím pro me lépe 🙂

andelka
1. led 2017

@tulikiss je to 270 dní před nástupem na MD že jo?..takže počítám správně že by poměr měl začít dřív než 270 dní plus 8 týdnů před TP aby byl nárok na MD? S tou zkušebkou to vychází hrozně natěsno.

anetka1701
1. led 2017

Ahoj. Furt je možnost donést moč někoho jiného... Ale pochybuju, že testujou na těhotenství...

Jinak je to divný, ale opravdu to je tak, že je nutno být účastníkem zdravotního pojištění. Což paradoxně jste i když jste na neschopence (mateřská je dávka zdravotního pojištění).

Takže, pokud jsi v práci od 1.11.2016 (předpokládám) tak to už máš 61 dní v roce 2016. Velmi ryhlý výpočet mi to hází na přelom července/srpna, což bys pokud jsi v 6.týdnu nárok na PPM neměla.

Moje doporučení je v práci to utajit a pokusit se pracovat co nejdýl už kvůli penězům... Ale když neschopenka tě nemine - stejně na ní budeš muset nastoupit až pak do porodu a hned po porodu přejdeš na RD.

andelka
1. led 2017

@nita1984 budu držet palce❤

tulikiss
1. led 2017

@andelka vsak staci kdyz nastoupi 6 tydnu pred terminem porodu

andelka
1. led 2017

@tulikiss teď si nejsem jistá co je výhodnější, jestli dřív nebo později, 8 nebo až 6.

tulikiss
1. led 2017

@andelka tak vyhodnejsi je nastoupit az 6 tydnu pred protoze ty podminky se budou posuzovat o dva tydny pozdeji

andelka
1. led 2017

@tulikiss aha, tak to jsem si spletla.
A je nějaká situace kdy je lepší nastoupit dřív? Tuším že když jde o ochrannou dobu?

tulikiss
1. led 2017

@andelka jj presne kdyz jde o ochranou lhutu

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru