Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

sarivojvodova
3. led 2016

@lolina16 Ahoj jen mě zajímá jestli jste si dávali pozor a jak chceš jako dostudovat? Promiň, ale znám jich spoustu co Maj děti ve tvém věku a ty děti jsou chudáci a nebo jejich máma je spíš matka ze strany dcery. Ty si dokážeš představit v tomhle věku být maminka?? Bez tatínka a všeho okolo?? Já na potrat v 16 šla, strašně jsem to obrecela, ale pochopila. Teď mám střední školu v únoru jsem o mimi přišla a teď se budu vdávat a na cestě je Natálka. Radim ti dobře rozmysli si to a v 6 tt mít k němu pouto?? Ne. Tím se jenom hajis. Nesoudim tě, ale zabránit se tomu dalo a ještě dá.

lolina16
autor
3. led 2016

Na střední bych šla o rok později, což se taky dá. Já vím, že bych nebyla špatná máma, navíc moje máma by mi se vším pomohla, má malou holčičku, takže přípravu jsem měla.

@sarivojvodova

te_reza
3. led 2016

Já bych na potrat šla. Kor jestli jsi ještě na zš.

lolina16
autor
3. led 2016

@te_reza ale já to nedokážu, je to moc těžký, ten prcek přece nemže za to, že jsme dementi..

markyska88
3. led 2016

Volila bych stejně jako @te_reza

te_reza
3. led 2016

@lolina16 pokud sama řikáš, že jste "dementi" co s váma bude dělat, až bude na světě?

lolina16
autor
3. led 2016

@te_reza já se oněj postarám sama s mámou, od jeho rodiny nic požadovat nebudu.

te_reza
3. led 2016

@lolina16 To je tvoje volba, ptala ses na názor a ten můj je, že bych si to nenechala. člověk má "holou prdel" i ve dvaceti, natož v 16ti se základní školou. hodně štěstí

lolina16
autor
3. led 2016

@te_reza já vim, chápu co si myslíte, tak njak to vim, ale musim o tom ještě přemýšlet..moc děkuju

sarivojvodova
3. led 2016

@lolina16 Ptáš se na nás na názor a zkušenosti a stejně už spí rozhodla, tak nechápu co po nás chceš. Já se rozhodla jinak v tvým venku a jsem za to ráda. Teď dám miminku tátu a budoucnost a hlavně moji vyspělejší hlavu. Proto mě jsi nezodpovědna a on taky. Hodně štěstí.

sarivojvodova
3. led 2016

@sarivojvodova Omlouvám se za chyby to ten mobil.

leilinkaa
3. led 2016

@te_reza osobně nevím jak bych se zachovala. U nas v dedine holčina otěhotněla ve 14. Dite si nechala a spolu z rodici se o nej starala a teď jeji holčička chodi už do 2. Tridy. Během cele te doby si dodělala i školu. Tak si myslím, ze to jde, ale budez to mít těžké, ale věřím, ze to zvládneš ☺

kittym
3. led 2016

@lolina16 ahoj, take bych spise volila potrat.. Mimco budeš strasne spatne zabezpecovat na škole popr.beze skol.. Hur si budes hledat kluky, neuzijes si klasicke trajdani po koncertech apod a nakonec budes v duchu obvinovat dite ze ti zkazilo zivot.. Pockej na vhodnejsi dobu az budes mit k mimcu i milujiciho tatinka..

lolina16
autor
3. led 2016

@sarivojvodova nejsem rozhodlá, jsem ráda za vše názory.

lolina16
autor
3. led 2016

@leilinkaa v naší rodině ja taky plno případu, co měllo díte v 16, 17 a zvládli to..

keny123
3. led 2016

já bych řekla že chtěla slyšet nějake slovo útěchy.že se to dá zvládnout atd... je to na každém co udělá.ale myslim že si tím zkazíš život seš mladá máš vše před sebou....později si najdes partnera se kterym budeš mit děti ale když budeš mit dítě chlap se hledá hůř... nedostuduješ..nemysli si že když si řekneš že stredni o rok posuneš tak že to tak oprvdu bude dítě je zápřah...ty máš lítat s kámoškama po diskotékách a ne přebalovat ,nebudeš mit žádné kámošky vrstevnice...neblazni...

sayast
3. led 2016

Ja napisu trochu jinak.
Ja mam jasne dano, ze kdyz mi ma dcera prijde tehotna, i kdyby ji bylo 15, tak ji podporim v tom, si to miminko nechat. i za cenu, ze pro to dite budu mama spis ja.
I interupce ma sva rizika, nejsou treba tak velka, ale kdyby pak ma dcera kvuli tomu uz nemohla mit deti, nikdy bych si to neodpustila. U nas doma by dvere mela otevreny a podporu maximalni.

P.S. Mam ve svem okoli holcinu, prvni dite mela v 16 nebo 17, ted nevim. SS si teda (zatim) nedodelala, nyni ma deti dve, s tim ze mladsi je autista a je to skvela mama, lepsi nez kdejaka v 35 ti letech 😉

ma_jo
3. led 2016

@lolina16 je skvele, ze si chces dite nechat. Na tom mit dite v 16 neni nic neprizoreneho, driv byly takhle mlade maminky uplne bezne a v nekterych zemich to tak porad je. Bude to sice v tehle situaci slozite, ale stoji pri tobe rodina, mas skvelou maminku a ve skole ti snad taky vyjdou taky vstric.
Co ti tady holky pisou je uplne postavene na hlavu. Potrat je jen unik pres nepohodlnou situaci, nani na tom nic statecneho a s tim jak to citis bys toho podle me urcite pozdeji litovala.

lolina16
autor
3. led 2016

@keny123 ach jo..nevim co dělat..

lolina16
autor
3. led 2016

@sayast moc děkuju, přesně takhle mluví moje maminka a taky se bojíme že později bych mimnko vůbec mít nemohla.

brokovich
3. led 2016

Udělej to, co je bližší tvému srdci. Lepší litovat, žes nešla na koncert, než že ses vzdala svého ditete. Píses dost rozumne, takže asi nebudeš žádný trdlo, a pokud mas podporu rodiny, tak nevidím důvod jít na potrat. 😉 Přeju hodně stesti.

lolina16
autor
3. led 2016

@ma_jo vyčítala bych si celý život kdybych to udělala, nejsem moc silná a vím, že z tohohle bych se i zhroutila..

krikri90
3. led 2016

Určitě jako radí ostatní, není rozumné nechat si to. Čím dříve se rozhodneš, tím lehčí to bude, zatím to ber jen jako takovou bublinu, která tam ještě proste ještě nemá co dělat, v prvním měsíci se to ještě za miminko pokládat nedá... Na tvém místě bych byla ráda, že jsem na to přišla takhle brzy. Ulehčíš tím život sobě, i tvé mamince, která se o tebe a tvé dítě bude bude muset starat, pracovat od rána do večera a vychovávat, aby ty sis případně mohla dodělat školu, na střední si budeš chtít užívat. Takový život pro svou maminku chceš?

lolina16
autor
3. led 2016

@brokovich přesně tak. Nepotřebuju v životě diskotéky, milion kluků a podobně, radši budu žít život pro něj, než abych žila s tim, že jsem kvůli těmhle povrchnim věcem zabila svoje mimi.

no_title
3. led 2016

Ahoj,
pokud máš k dítěti pouto, tak bych být tebou na potrat nešla. Podívej, já byla těhotná v 19, taky blbý věk, dostala jsem se na výšku a musela bych se jí vzdát. Miminko se ale rozhodlo odejít už v 1. měsíci (ani jsem nevěděla, že jsem těhotná, zjistila to dr. na kontrole). Takže jsem vlastně na potrat nešla, ale i tak si častokrát říkám, že teď už by chodil do školky atd a je mi z toho smutno. Bylo to strašně zvláštní, dokonce jsem i cítila, že je to kluk. Kdyby mimi vydrželo, určitě bych si ho nechala i přes to všechno.
Pokud na potrat půjdeš, bude tě čekat to samé, jen mnohokrát horší. Miminko ti hodně vezme, ale taky hodně dá. Tady na modrém koníku je spousta žen, které děti odkládali ať už chtěně nebo nechtěně, protože neměly partnera, ale tyto ženy by daly všechno za to, aby dítě měly, i kdyby v 16 letech.
Mimochodem, moje babička měla dítě v 17, byla sama a zvládla to. Neměla nikoho ani podporující maminku, jako máš ty.

lolina16
autor
3. led 2016

@krikri90 Moje maminka má roční holčičku a sama nechce abych na potrat šla, je proti temto věcem, nebyly by jsme na to rozhodně samy, mám 12 sestru a obě máme jakoby přípravu starat se o miminko, takže i ona by občas pohlídala, hned vedle nás bydlí babička, která měla svých 5 dětí a proti potratum má stejný názor. Vím, je to nemyslitelný v těhle letech..

lolina16
autor
3. led 2016

@no_title moje maminka mě také měla v 19, ale ta měla mého tátu..teta měla setřenku v 17 a druhá teta v 16..matka přítele měla sovjí první dceru v 16 a má další tři děti. Zvládnout se to dá, jen se mi obratí život vzhůru nohama, ale není to tragédie ani konec světa. Dítě je radost..

tofife
3. led 2016

@lolina16 Je to hodně těžké rozhodnutí, až příliš na tak mladého člověka.. Ale už to, že se rozhoduješ a přemýšlíš, svědčí o tom, že nebudeš "úplně dement". Nicméně zdravý rozum mi říká.. za těhle podmínek bež na potrat - kamarádka taky šla, když jí bylo cca 20, dnes po 10 letech má holčičku za úplně jiných okolností a o to víc si to užívá. Ale na druhou stranu, je to miminko a ty jsi (ač mladá), pořád žena a já nevím, co se v tobě odehrává.. Kdyby ses rozhodla si ho přes všechen zdravý rozum nechat, nedivila bych se.... Přeju ti štěstí, budeš ho moc potřebovat, a sílu, ať už se rozhodneš jakkoli.. Hlavně se rozhodni sama za sebe, ptž hlavně ty s tím budeš žít.

andrisek123
3. led 2016

Pokud si chces miminko nechat a rodice s tim take souhlasi, tak bych do toho sla 🙂 podle me uz v 16 mas rozum... sice to nebude lehky, ale s pomoci rodicu se to zvladnout da... akorat bych do toho zapojila i druhou stranu, stranu od pritele. I kdyby jste spolu nebyli, tak by ti mel on nebo jeho rodice alespon trochu financne ci jakkoli jinak vypomoct... v budoucnu treba mimco alespon pohlidat.
Jen si dopredu s rodici zkus ujasnit jak to bude.. se skolou s vychovou...

lolina16
autor
3. led 2016

@tofife Moc děkuju..odehrává se ve mně pocit, že je ve mně život a moje dítě, nejsem připravená žít s pocitem že jsem ho zabila, ale ani tak trochu byt matka. Ale zas si řikam, že když to zvladnu a třeba za 5 let se podívám na svého prcka budu pyšná že jsem to zvládla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru