Ahoj dámy, chci se jen optat na zkušenosti a názory. Dodělávám VŠ navazující magisterský denní studium zbývá mi poslední ročník. Momentálně jsem začala druhý trimestr a rodit bych měla ke konci ledna 2019, kdy je u nás zrovna polovina zkouškového. Potom mě čekají státnice a dopsat diplomku. Teď řeším své možnosti, jestli bude lepší poslední rok přerušit a v klidu prožít zbytek těhotenství, porod a narozené miminko a pak zase naskočit do skoly, nebo požádat o individuální plán a pokusit se to nějak zvladnout. Nevím zatím jaká bude podpora partnera, rodina pomůže. Díky za názory 🙂
Ahoj, já mám za sebou něco podobného, takže se podělím o zkušenost. Otěhotněla jsem neplánovaně během denního studia, v březnu v druháku pak porodila. Vše jsem zvládla naprosto bez problémů, studium mi šlo skoro samo a nakonec jsem končila bakalářské studium s červeným diplomem, aniž by kdokoli z vyučujících věděl o mém mateřství 🙂 . Musím však říct, že nepotřebuji příliš spánku a učila jsem se vždy po nocích, aby mě škola nepřipravovala o čas s dcerou. Parner byl skoro pořád v práci, ale rodina mi velmi pomohla. Tchýně hlídala dceru, když jsem potřebovala jít na seminář či cvičení. Určitě se to dá zvládnout, avšak záleží na náročnosti studia, tvých schopnostech a silách, i povaze miminka.
@magde děkuji za odpověď 🙂 škola mi nikdy nedělala problém, nikdy sem nemusela opakovat ročník nebo předmět. Nemám ale představu jaké to bude s malým miminkem, přeci jen to bude zrovna období před státnicemi a diplomkou. Určitě bych požádala o individuální plán. Příští měsíc se sejdou se svojí studijní referentkou a zkusím to nějak pořešit 🙂
@poah Je mi to jasné, proto se ptám ostatních maminek na zkušenosti s denním studiem a mimcem 🙂 věřím, že to musí být zahul a ještě k tomu pokud bude miminko uplakané a já nebudu mít čas na to se učit, natož psát diplomku. U nás naštěstí není problém přerušit navazující studium kdykoliv, takže pokud by se mi podařilo v zimním semestru zvládnout pár zkoušek a zápočtu, posledni semestr bych přerušila a soustředila se na miminko. Uvidím co mi řekne referentka.
@poah ježiši, to je pesimismu v jedné zprávě 🙈
@elsy3 Ahoj, já jsem tedy tehdy před porodem bakaláře na rok přerušila 🙂 a byla jsem za to ráda. Teď jsem teprve dodělala Ing., dětem je už 6 a 4 roky a je to už zase o něčem jiném - pravdaže přibyl nástup do práce k tomu, takže leháro to nebylo, ale ty začátky jsou s miminky někdy takové - no, prostě nevíš co to s tebou na ty první týdny udělá 🙂.
Ale třeba kamarádka se učila na státnice v porodnici a dodělávala Ing. se 6 týdenním mimčem, takže se to asi dá, když se musí a chce 🙂
Já s tím zkušenosti nemám. VŠ jsem zvládla dlouho před dětmi, nedokážu si teda představit, jaký by to bylo. Ale v mém okolí znám maminky, které školu dělaly s dětmi a šlo to. Někde hůř, někde líp, ale žádná to nevzdala a dneska už mají hotovo 🙂 jestli můžu jako nezkušená zkusit poradit, tak bych zvládla zimní semestr s pupíkem a pak se prostě uvidí 🙂 myslím, že ve škole vyjdou všichni vstříc. Držím palce, ať to jde hladce a miminko je hodné a spavé 🙂
Mam 2 VS..obe pri plnem uvazku..tu druhou jsem dokoncovala v 5m tehotenstvi.na statnicich ani nevedeli;ze jsem tehotna..ted mam 2 deti a kdyz porovnam jaky zahul s nimi mam tak jdi do te varianty dodelat skolu co nejdriv..diplomku jsem psala tehotna,zkousky tehotna..do toho plny uvazek,ale byla jsem panem sveho casu..pri dobre organizaci a chuti to dokoncit to das..deti meni plany..nemoce,spatna nalada a plan je pryc..vecer padam unavou a o otevreni knihy nemuze byt rec
@poah Já bych to zase neodsuzovala rovnou. Jak jsem napsala výš - letos jsem dodělala Ing., mám 6leté a 4leté dítě, chodím do práce............Spíš jsem nechápala, když si bezdětní spolužáci při brigádách stěžovali, že školu nestíhají 😀 Prostě každý zvládne něco jiného a hlavně, když už se do toho člověk odhodlá....
@elsy3 Ja bych (dle sve zkusenosti) studium neprerusovala, snazila se ho dodelat a pak mit klid na mimco. Ja ho prerusila a byla to chyba.
@35_a_budu_mamka ale tazatelka má termín porodu v lednu a státnice bývají květen/červen 🙂 Takže i když nepřeruší, tak jí právě škola vleze do těch prvních měsíců miminka
@poah to teda není 🙂
Já jsem otěhotněla ve druháku. Dokončila jsem letní semestr a školu na rok přerušila, to jsem byla v cca 3. měsíci. Za rok jsem nastoupila zpátky, když bylo synovi 9 měsíců a třetí ročník dokončila dálkově...a udělala bych to znovu úplně stejně...😉
Já bych se snažila dodělat zimní semestr, požádat o předtermíny všeho možného a do toho psát bakalářku. S prckem to určitě půjde, ale hůře, takže podle mě je lepší mít před porodem toho zvládnutého co nejvíce. Držím palce 🙂
@elsy3 za sebe můžu říct, udělat co nejvíc. Sama jsem měla dvě VŠ před těhotenstvím, Po té jsem normálně pracovala otěhotněla. Jenže přítel přišel o práci a já v pěti měsících malého šupajdila do práce a do toho mi řekli, že si mám dodělat další školu a příteli se naskytla práce. No nic moc. Takže on do práce na směny, já v práci a víkendy ve škole. U malého jsme se střídali, pomáhal brácha, který když jsme měli oba raní hlídal. Do školy mi malého vozil na kojení. Do toho další těhotenství. Státnicovala jsem s prckem přes dva roky a těhotenstvím v šestém měsíci. Dá se všechno, ale je to záhul.
Děkuju vám za názory a rady 🙂 bakaláře už naštěstí mám, pokusím se zvládnout s individuálním plánem zimní semestr Ing., pokud to půjde. U toho plánuju pořád pracovat. Uvidím co všechno stihnu, ale jelikož rodím ke konci zimního semestru, letní asi přerušim a udělám ho příští rok. Můj obor bohužel nemá formu dálkového studia, jinak bych neváhala a přestoupila tam. Jde to pouze formou celoživotního vzdělávání v různých mestech po ČR, ale je to placené. Tak uvidím jak to půjde. Zase bych nerada zahodila rok Ing., když je konci zbývá relativně málo.
Já jsem otěhotněla v říjnu a termín mi vycházel přesně na státnice. Pracuji na plný úvazek v ČB a školu mám dálkově v Ostravě. Druhý a třetí měsíc jsem byla kvůli nevolnostem doma na nemocenské, takže jsem do školy ani nejezdila. Byla jsem rozhodnutá udělat pár zkoušek ze zimáku (tak abych měla kredity) a přerušit na rok. Nakonec jsem se nějak hecnula udělala zimák a z letňáku mi zbyla jedna zkouška. Mám to teda ještě komplikované,že diplomku měřím v práci a je to v kontrolovaném pásmu,takže jsem jí nedodělala. Měla jsem tak jasné,že ke státnicím nebudu moct. Jsem ráda,že toho mám udělaného co nejvíc i když ten největší stres mě asi ještě čeká 🙂 Držím palce, ať se ing povede 😉
Ja otehotnela ve 2. na bakalari a na rok jsem prerusila, ale ted uz vim ze to byla chyba, kdyz sem se vratila tak jsem byla zase tehotna 😀 mam deti rok a trictvrte od sebe. a Radsi male mozna sice uplakane miminko, nez batole co nesmi clovek ani na vterinu spustit z oci. Ten bakalar mi pak dost trval takze sme ho dodelala az mal syn 3 roky. Mgr. pak uz slo lip, ale to bylo i skolkou aspon pro jednoho prcka. takze urcite zkus udelat co njdriv pred porodem, ale neodkladej po porodu skolu moc daleko, protoze pak je to dite jeste vic narocne.
@elsy3 za mě pokud možno nic nepřerušit a vše dělat co nejdřív - predterminy - vybiras si totiž mezi tím mít klidně tehotenstvi nebo mateřství - až se mimi narodí - co nejdřív ať ti mas za sebou a klid - ono si nemysli s dítětem to bude náročnější a hlavně nevyspis se apod a nebo si budeš chtít užívat s miminkem než po nocích sepisovat a učit se atd
@lioness34 no, státnice v předtermínu těžko udělá 🙂 a ty jí právě vychází na dobu, kdy bude miminku cca 4 měsíce
....a diplomku by to znamenalo pokračovat psát hned v šestinedělí - alespoň na většině VŠ, dost trvají na splnění termínů - ale tu by asi teoreticky stihnout mohla, ještě před porodem, záleží na vedoucím práce 🙂
Nemám zkušenost s VŠ, ale s naším prckem, bych nebyla schopna ani udělat autoškolu. A to už je v roce a čtvrt miliónovej, oproti prvnímu půlroku, kdy jsem ho nemohla dát z rukou. Opravdu záleží jen na tom, jaké dítě se Ti narodí. A nedá se to ovlivnit, ani předvídat.
No tak uvidím. Ani nevíte jak bych ráda nepřerušovala vůbec a všechno stihla i s miminkem do příštího léta. Ale obávám se že ten letní semestr se státnicemi bude problém. Přítel ještě k tomu pracuje a taky mu zbývá poslední rok Ing. Hold nám to takhle blbě neplánovaně vyšlo. Takže záleží jaká bude domluva i s ním.
Ahoj, mám to podobně, studuju kombinovanou formu, příští rok květen/červen státnice a TP polovina ledna. Diplomku musím dopsat do prosince, abych jí měla z krku, nemám zatím moc vymyšlené jak zvládnu zkouškové v lednu, ale kdyžtak zažádám o individuál. Přerušovat neplánuju a odkládat na později taky ne. Takže doufám, že to s podporou babiček zvládneme. Ale já věřím, že ano. V naší studijní skupině je hromada mamin a zvládly to. Tak proč bychom to nezvládly my? 🙂
@michaela_2 statnice těžko ale spoustu zkoušek si lze domluvit včetně diplomky - tu muže klidně začít psát ted
@elsy3 já taky byla těhotná a nakonec jsem statnice stihla - ale nesmis připustit ze to nedáš 😉 je to dost o přístupu 😉 proste si v hlave nastavis ze to půjde a das to a pak to půjde... mam pocit ze čím víc bych si to oddalovala tím víc by mi to dělalo problém. V našem ročníku si to holky natahly a posunuly na zimu apod a některé se na to vyprdly - nebo to i nedaly - proste si myslely ze získají čas a ono akorát pozapomnely atd já si dala před termíny a nebo první termíny a i když jsem si myslela ze to moc neumím tak poprvé sla - a měla jsem nejhůř za dvě.... a pak jak byly prázdniny já byla tak šťastná ze nemusím řešit už školu a jen miminko...
@elsy3 já dokončovala magistra, když.mela dcera deset měsíců. Za mě bych doporučovala vykašlat se na práci, věnovat se jen studiu. Zimní semestr si domluvit v predterminech a přitom psát diplomku.
A hned pak jít na statnice zjara.
Malý mimco ještě relativně hodně spí. Můžeš mít hodné dítě, moje mi spala od tří.mesicu celou noc. Horší je to teď, když běhá, litá, nespí..teď si absolutně neumím.predstavit se učit. Nemám čas ani pro sebe na kafe natož na.knizku nebo učení. Teď by se mi vracelo do školy velice těžko a nejsem schopná říct s klidným svědomím, že bych to dodělala.
Pokud rodina pomůže, vezmou si dítě občas ven do kočárku a pohlídaji, tak není důvod to nedat. Bude to zahul..ale s behajicim živým nespicim dítětem by to byl mazec ještě větší.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Jen ještě doplním, že u toho pracuji (0,75 úvazku) a chodím na brigády. Zatím jsem studium zvládala v pohodě, nevím jaké to bude teď. S partnerem je to bohužel stále jako na houpačce, takže nevím jaká bude podpora z jeho strany.