Těhotná na praxi Střední zdravotnické školy

martina995
15. zář 2015

Potřebuju radu. Teď si dodělávám maturitu. Chodím na Střední zdravotnickou školu a v srpnu jsem zjistila, že jsem těhotná. Termín mám 23.4., dva dny po praktických maturitách. Ve škole jsem všechno nahlásila a do dneška čekala na to jak se k tomu postaví. Bylo mi řečeno, že pan řiditel se ještě nevyjádřil, že zapomněl. Fajn. Ale potřebuju vědět co s praxí, která začíná už zítra. Podle mého názoru bych na ni neměla chodit, jelikož se jedná o chirurgické oddělení, jak o čistou, tak špinavou. A taktéž o interní oddělení, hodně se zde člověk natahá. No a od zástupkyně řiditele jsem se dozvěděla, že vlastně na riziková pracoviště nejdu a na praxi tedy v klidu můžu chodit. Četla jsem na internetu různé příspěvky sester. Některé pracovaly dlouho a některé šly hned na neschopenku nebo byly přeřazeny na jiné oddělení. Ale bohužel to neodpovídá mé situaci.Co mám ale dělat? Jsem v 9 tt a už teď mám menší bříško. Tak za chvilku se ani nevejdu do pracovních šatů. Jedná se jen o praxi, která je 3 dny v týdnu. Jak by jste to řešily?

sarriku
15. zář 2015

@martina995 myslím, že to bys mohla zkonzultovat i se svým gynekologem. Mohl by ti napsat něco ve smyslu pracovní neschopnosti a nebo bys mohla přerušit školu.

ladyhacek
15. zář 2015

@martina995 ale na druhou stranu některé sestry dělají. Určitě bych zkonzultovala s gynekologem a už víš kam na praxi by jsi šla? Můžeš se předběžně poptat jak to chodí.

martina995
autor
15. zář 2015

@ladyhacek no šla bych na teď na Chiru A-na špinavou chiru, hnisající, nehojící se rány, mrsy, otevřené zlomeniny a tak. Za gynekologem určitě zajdu. Já vím, že některé dělají, ale už teď jsem měla menší problém v těhu a nechci nic podcenit. Takže se raději poptám no

dannyblakely
15. zář 2015

@martina995 já bych školu přerušila.. Za to riziko to nestojí..

ladyhacek
15. zář 2015

@martina995 v pořádku 🙂 opravdu záleží na stavu - ono třeba i ten pach krve a tak by ti neděl dobře v těhotenství jsou pachy nějak silnější 🙂. Ale spíše jde o to jak se k tomu postaví škola, když nebudeš mít splněnou praxi . pravděpodobně budeš muset přerušit. Protože z rovna tady v tom by úleva asi možná nebyla - nevím.
Já byla celé těhotenství doma a bylo to na prd a když už mi bylo dobře a byla jsem veselá a všem řekla, že už jsem v pohodě tak jako naschvál se mi zase udělalo zle 🙂. na začátku mi bylo zle a na konci mě chytali křeče do břicha a břichu při chůzi tvrdlo. Pro mě z celého těhotenství byl nejlepší 7 měsíc 🙂

davidjitka
15. zář 2015

Já jsem pracovala na ortopedii (čistá), více méně stejné jako chíra. Zjistila jsem těhu v 5tt a do 8 tt jsem dělala na špíně (byly Vánoce, takže velmi omezený provoz) a kolegyně mě nenechaly rozdávat ani léky 😀. Pak jsem odešla na PN. Ale mohla jsem si to (finančně) dovolit a hlavně už jsem byla neuvěřitelně unavená. Jinak jiné mé dvě kolegyně pracovali až do mateřské, ale nedělaly náročné práce. Spíš bych poprosila gynekologa, aby ti napsal co smíš a co ne. Praxi na špíně bych rozhodně neabsolvovala. Čistá by neměla být problém. Spíš si myslím, že tě nechají dělat všechno 😒.

martina995
autor
15. zář 2015

@ladyhacek Tak já pořád čekám na schválení individuálního plánu, kdy by mi část maturity uznali, já mám maturu z praxe už udělanou z minula. 🙂 Nechce se mi moc přerušit studium. Je ale možné, že mi nic jiného nezbude. 🙂 Pobavím se ze svým gynekologem a svou třídní a uvidíme jak to dopadne no. Už teď jsem někdy na vývrat, z ničeho nic jsem šíleně unavená a jen se přinutit k chůzi mě stojí hoooodně přemlouvání 🙂

kytka12
16. zář 2015

Jsem taky zdravotník a těhotná kolegyně to řešila tak, že si praxi odchodila, aby co nejdříve ukončila školu, protože pak s miminkem je to problém. Jen bych si zařídila praxi na odděleních jako oční apod., kde by mohlo být relativně klidnější provoz a hlavně ne v infekčním prostředí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru