Ahoj maminky, těhule, snažilky
Rádi bychom brzy po akutním císařském řezu pro abrupci placenty v 37+0tt, jelikož nám miminko brzy zemřelo, zkusili znovu otěhotnět. Dnes již zastává spousta doktorů názor, že min. je 6 měsíců, ovšem třeba můj gynekolog říká klidně po 3-4 měsících zkoušet, stejně tak z e-poradny mi lékařka odpověděla, že stačí aby byl císař rok od císaře (né těhotenství), ikdyž vím, že někdo stále doporučuje rok i dva. Našla jsem pár diskuzí o neplánovaném brzkém těhotenství, ale spíš staršího data.
Proto bych byla ráda, kdyby se ozval někdo s novější zkušeností. Zajímá mně hlavně péče v těhotenství, přístup v porodnici, jak moc klidový režim jste měli, na kdy byl naplánovaný císařský řez, případně nastali-li nějaké komplikace kdy se začalo tělo bouřit. Klidně i ve které nemocnici jste byli s přístupem jak spokojeny.
Venkovní jizvu mám velmi pěknou, dnes 7 týdnů po císaři z většiny neviditelnou, vnitřní podle gynekologa vypadá v pořádku.
Budu ráda za každou odpověď.
Děkuji
@shine2015 moc děkuju za pozitivní ohlas! Ráda to slyším, můj gynekolog je perfektní a věřím mu, když říká klidně 3-4 měs. nadruhou stranu v nem. jsem dostala stěra, ze jestli tentokrat chci umřít i s mimčerý pul roku klidne, jinak nejdriv za rok, lepe 2... je to blba náplast, ale je..a vím, že další miminko tu bolest a díru po Matýskovi trochu zalepí.
@frndafrrr to vis ze zalepi....budou te mozna vic hlidat,i kdyz me nehlidali a doma jsem zvedala starsi skoro do konce,myslim,ze posledni mesic uz ne...v zaveru i kdyby te nutili ke konci lezet,tak co,budes lezet.....jedine cemu jsem se ja vyvarovala byly rychle zbrkle pohyby napr kdyz jsem zvedala dceru,zvedala jsem ji pomalu....ale to jsem si vymyslela sama to mi nikdo nerikal. Oni se jisti....
Jinak jak jsem byla tehotna tak brzy,rychleji a vic mi rostlo brisko...s prvni dcerou jsem mela malinkate a vyskocilo mi az ke konci poslednich cca 6tydnu...s druhou dcerou to bylo hned poznat a mela jsfm ho vetsi....a pak potreti,to jsem mela obr brisko....ale to se neda nic delat,kdyz chceme deti.
Sama za sebe vim,ze bych rok ani dva nevydrzela cekat...myslim,ze po tech 3bych uz se nechranila.. .no budes doma na pn a muzes odpocivat a lezet klidne cele tehotenstvi. 😉
Jinak me moc mrzi so se vam stalo....neznam podrobnosti,ale urcite to nebylo a ani neni snadne...ale bude lip. Zname se prihodilo neco podobneho a dnes uz ma dve male krasne zdrave deti .....bude lip neboj. Drz se a at se brzy zadari a vse je v poradku...
Známá má otce gynekologa a nějakého hodně známého její matka otěhotněla cca půl roku po císaři, jeho názor prý je ze klíčové jsou asi tři měsíce na srust.....
Také nám zemřelo miminko týden po císaři, gynekolog říkal 6 měsíců až rok, vydržela jsem to šest měsíců a pak jsem byla hned těhotná, že začátku jsem častěji chodila na ultrazvuk, pak normální režim, do práce jsem normálně chodila, žádná zvláštní péče navíc. V porodnici se teda trochu divili, ale všechno bylo naprosto v pořádku. Těch šest měsíců čekání na nové těhotenství bylo pro mě nekonečných. Návrat do prace mi moc pomohl. Preji už jen lepší dny a ať se miminka brzy dockate.
@samaber
@smmisek Moc Vám děkuju za příspěvky, je pozitivní, že nejsem jediná, kdo nechce čekat rok a snaží se věřit těm optimističtějším názorům doktorů. Zítra jdu ukončit neschopenku, tak doktora čeká znovu výslech, tentokrát podrobnější a myslím, že za ty 4 měsíce do toho půjdeme. Ovšem od středy mám nastoupit do práce ,kde dělám pečovatelku včetně zvedání atd.. ležících klientů, takže teď mi v hlavě vrtá i to zda vůbec nastoupit a nebo nechat jizvu ještě ty 2 měsíce odpočívat, když chceme miminko , tak brzy, ale to mi snad zítra doktor zodpoví. Ještě jednou děkuji
@nonacek Paráda a můžu se zeptat co ti/nebo Vám řekli na gyndě, případně v porodce? Jestli strašili, tím, že jizva ještě nemůže být pořádně zhojená, nebo tak?! Můj gyn. proti není,naopak já se ptala můžu po půl roce a on sám mi řekl, klidně po 3-4 měs. ale zase se bojím co případně v porodce, přece nechci mimčo ohrozit, ale jak už tedka vím těhu je loterie, minulé těh, bylo do poslední chvíle ukázkové a pak abrupce(odloučení placenty, skoro jsem vykrvácela, malý se udusil, resuscitace, sice jej zresuscittovali, bohužel poškození mozečku bylo obrovské a po 6 dnech umřel ☹ )..a ta touha ted po tom miminku ...které tu mělo být, sice to už nebude Matýsek, ale...
@frndafrrr zalezi no :( muze to byt dobre a nemusi. Pockala bych na prohlidku 6 mesicu po sekci, abys vedela jestli je uz i vnitrni jizva plne zhojena.
Ja otehotnela 7 mesicu po sekci, gyndarka se na to netvarila, ale vse v pohode. Zalezi pry hodne na tom, kde bude polozena placenta - jestli vzadu a pak je to v pohode nebo vepredu u jizvy, pak pry hrozi velke riziko ze to do te jeste nezhojene jizvy placenta proroste a to by byl velky pruser :( (kdyz jsem se ptala jaka hrozi rizika, kdyz otehotnim driv nez po roce tak mi rekla toto no)...
Jinak protoze mam jizvu v poradku (zatim) a placentu vzadu, tak me ani nijak vic nehlidaji, kontroly jsou stejne jako u prvniho tehotenstvi, jen se pri utz meri sirka jizvy. Ted jsem 30tt, cekam ze ke konci to asi budou hlidat vic, ale zatim vse ok 🙂
@frndafrrr řekli mi to samé co tobě ze nejdřív se začít snažit za 6 měsíců ale rádi az po roce
my sice nic neplanovali a za dařilo se a když jsem pak šla strachy na gynekologii ze mi bude doktor říkat že jsem nezodpovedna. ... bla bla....
no ahle. ... vůbec nic mi neřekl jen takže jste nepockala. ...... a Já ze to nebylo plánováne
zeptala jsem se jestli to bude ok? A on mi řekl melo by byt plod je v děloze a v pořádku
a taky to tak bylo
A nakonec ještě gynekolog srandoval a nebral to dramaticky jako před Tim když Mé varoval
Zapomněla jsem přezdívku, ale holčina tady z koně otěhotněla 2 měsíce po císaři (miminko také bohužel zemřelo ☹ ) a vše bylo v pořádku a rodila pak přirozeně. Já jsem otěhotněla "až" 9 měsíců po sekci, ale všechno bylo ok a porod přirozenou cestou.
@brouzdalka Děkuju, ikdyž ten přirozený porod ani né rok po SC bych asi nedal, ale je pozitivní slyšet, že to jde. l 😕
Ještě někdo se zkušeností?
Ještě zkušenost nemám.. ale též jsem po akutnim CS pro abrupci placenty a miminko nepřežilo a v porodnici říkali rok né-li dva určitě počkat...po 6 nedělí u své dr.řekla že stačí 6 měsíců ale až se začneme snažit abych zašla na utz jizvy a byla jsem, a vše v pořádku a můžeme začít 😉 také by mě zajímala péče v těhotenství potom co se stalo v předchozím těhu tak snad se někdo ozve a napíše... mě jediné co řekli při odchodu z porodnice bylo že mám nárok strávit celé těhu v nemocnici pro jistotu...ale to by asi nikdo nevyužil a hlavně mám doma 2 letého prcka 🙂
@frndafrrr joooo ke konci těhu klidně taky ale na celé určitě ne.. to bych nevydžela :-/ taky jsem koukala že mi to řekli.. zajímavé je, že jsem chtěla miminko hned potom jak píšete aby se aspon trochu rána zahojila a čím je to déle (teď 8 měsíců) tak mám více strach asi aby se to neopakovalo a tak to oddaluji a oddaluji... a přitom jsem se té hranice 6 měsíců co mi řekla nemohla dočkat... je mi též moc líto co se Vám stalo a přeji hodně štěstí a zdraví a dalšího těhulkování 😉
@liberol Ještě mně napadá, nabídli ti nějaké gen. testy? Co jsem nastudovala nejsou po abrupci prý od věci testy trombofilních mutací, že více holek po abrupci mnělo snad leidenskou mutaci s nutností ředění v dalším těhu. No nikdo mi nic zatím nenabídl, asi si gynekologovi řeknu, pro klid duše. Jinak to prostě brali jako náhodu.....
...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@frndafrrr ja planovane otehotnela brzy,6mes po sekci pro kp jsem mela pozitivni test....chteli jsme deti brzy za sebou.Nikoho jsem se neptala a nikdo mi nenadaval.... Vse naprosto vporadku,zvladala jsem se starat i nosit starsi dceru....i po druhe sekci vse ok...ja bych nevydrzela 6mes cekat,asi bych zkusila tehotnet uz po trech max 4mesicich....drzte se a hodne stesti...