Těhotenství ve zkušební době, po ÚP

apollo20
30. bře 2017

Ahoj, prosím o radu zkušené. V Prosinci jsem získala práci, ale bez smlouvy, tzn. na černo. Byla jsem na ÚP, nepobírala jsem podporu, žádné finance. Bylo mi slíbeno, že do Března to bude jako "zkušební doba" a od Března uděláme Smlouvu na HPP již bez zkušebky. V Lednu jsem zjistila, že jsem otěhotněla. Počítala jsem tedy, že v Březnu budu mít HPP bez zkušební doby, a ukončila jsem evidenci na ÚP. V Práci se mnou ale vyběhli a ve Smlouvě mám 3měs. zkušební dobu a mzdu jen 12tis hrubého, že zbytek dostávají všichni cash na ruku. Nešlo s tím nic dělat, podepsala jsem. Teď jsem ale v 15tt těhotenství a doktorka mne chce nechat na rizikovém doma. Jak se asi firma zachová? Určitě mi dá výpověď, jakmile budu na nemocenské, může to? A co vás napadá, jak to řešit? Děkuji za rady 🙂

konidana
30. bře 2017

Pokud bys zvládla ještě celou zkušebku chodit do práce, tak by to bylo asi nejlepší. Pokud ne, může ti zaměstnavatel dát výpověď ve zkušební době, ale nevím zda to jde v průběhu PN nebo až těsně po skončení PN. @j.a.n.i ?

xpila
30. bře 2017

@apollo20 Nebyla by to výpověď, ale ukončení pracovního poměru ve zkušební době. A to může od 15. dne trvání PN. Dál bys byla na PN až do konce šestinedělí (pravděpodobně bys neměla nárok na mateřskou - nepíšeš dost informací).

apollo20
autor
30. bře 2017

@xpila Děkuji, při PN bych brala nějaké finance? Na mateřskou zřejmě nárok mít nebudu, asi až na rodičovský příspěvek..

ixc
30. bře 2017

v průběhu PN nemůžeš dostat výpověď,leda by ti končila smlouva,ale jinak budeš pořád zaměstnaná. Důležitý je,abys ani na jeden den nebyla bez PN až do mateřské, jinak by tě jistě hned vyhodili. Akorát po rodičáku už tě asi chtít nebudou 🙂

ixc
30. bře 2017

a až nastoupíš tak pokračuješ ve zkušební dobš, taže kdyby si za čtyři měsíce nastoupila do práce, tak ti běží pořád ta zkušebka..

ixc
30. bře 2017

A na ON máš nárok 65% procent platu, nevím ale jak je to když si byla na UP...

xpila
30. bře 2017

@ixc Pokud je ve zkušební době, tak jí můžou zrušit PP, i když je na PN! Tak ji tu prosím tě nepleť nepravdivými informacemi.

@apollo20 Ano, na PN budeš standardně brát nemocenskou (60 % denního vyměřovacího základu) až do konce šestinedělí. Pak začneš pobírat rodičovský příspěvek.

apollo20
autor
30. bře 2017

@xpila Děkuju moc, holky... člověk by nikdy neřekl, že ho tohle jednou potká.. :/ Mějte pěkný den.

xpila
30. bře 2017

@apollo20 Bohužel riziko práce na černo, od takových zaměstnavatelů okamžitě ruce pryč.

j.a.n.i
30. bře 2017

@ixc No a ty mrkni na zákoník práce, prtože ve zkušební době se nedává výpověď, ale ruší se pracovní poměr ve zkušební době a tedy se na to nevztahuje omezení výpovědi... jo chce to o problematice nejdříve něco vědět a pak teprve poučovat ostatní.

rebe
30. bře 2017

@ixc Ten článek je o výpovědi během nemocenské, v tomto případě ale nepůjde o výpověď. Během zkušební doby lze PP ukončit kdykoli, nejedná se o výpověď.
V tvém případě moc řešení není, i kdybys ve firmě zůstala, nárok na mateřskou bys nezískala, od března bys nestihla získat dostatek započtených dnů. Budeš pobírat nemocenskou a potom rovnou rodičovský příspěvek.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru