Těhotenství, smlouva na dobu určitou, ochranná lhůta, leidenská mutace

eli_sef
19. únor 2021

Zdravím všechny, 🙂

Mám momentálně potíže, jsem v 6 tt které je moc vytoužené mimi. 🙂
Momentálně je konec února a já mám smlouvu na dobu určitou a to do konce června 2021. Ve firmě jsem dva roky (do konce smlouvy dva a půl roku).

1. Mám dotaz ohledně ochranné lhůty která je 180 dní, nechápu jestli to musím oznámit 180 dní před koncem smlouvy a nebo nastoupení na mateřskou, protože pokud před koncem smlouvy tak jsem to už propásla...

Jelikož mám Leidenskou mutaci genu tak je dost pravděpodobné, že půjdu na neschopenku nebo rizikové (kvůli nemoci (srážlivosti krve) jsou časté potraty kdykoliv v těhotenství).
Popravdě jít i chci, sice mám sedavou práci v kanceláři, ale mám denní bolesti v podbřišku, a už více jak týdenní bolestivou migrénu hlavy, a v kanceláři kde je nás pět tak to fakt nezvládám, především psychicky, můj nadřízený je vážně blbec...a ještě sedí přímo vedle mě... :/ Ale když mu řeknu, že jsem těhotná tak mi smlouvu samozřejmě neprodlouží. Především je možné, že do firmy doputuje i momentální Covid, a opravdu nechci riskovat potrat...

2. Co bude v mé situaci nejlepší, neschopenka nebo rizikové? Můj plat je minimální mzda, a vím, že v obou případech budu mít málo to mám i teď, ale mít 6 tisíc je málo když musíme všechno na první miminko teprve pořídit, a hlavně platit účty... :( Potom jak se řeší když mi skončí smlouva a já budu na neschopence, mám jít na pracák/sociálku nebo mě musí dále evidovat jako zaměstnance a já můžu zůstat aspoň v klidu?...

3. Těhotenskou průkazku ještě nemám, jdu na první sreening v polovině března, a pokud bude vše v pořádku tak dostanu průkazku a můžu to oznámit rodině a v práci. Mám to radši v práci oznámit dříve a jít na neschopenku/rizikové co nejdříve?

Moc Vám děkuji, že jste dočetly až sem a za rady a pomoc! Eli. 🙂

nikolite
19. únor 2021

180 dní je doba mezi koncem pracovní smlouvy a nástupem na mateřskou. Pokud splňuješ tak
na ni máš nárok. (Kdy to oznámíš je jedno)

Jít či nejít na nemocenskou to musíš pořešit s lékařem. To ti nikdo jiný neporadí.

Neschopenka a rizikové je to samé.

No a kdy to oznámit? Pokud pujdeš na nemocenstkou tak se to většinou stejně provalí....

eli_sef
autor
19. únor 2021

@nikolite děkuji za odpověď. 🙂
No doufám, že to splňuji, protože smlouvu mi 100% neprodlouží tak mě vyhodit nemůžou když jsem těhotná, a nebo můžou? :(

Gynekoložka mi nemocenskou už nabízela, zatím jsem odmítla, ale už to bohužel psychicky v práci nezvládám. :(

Rodině to chci oznámit až podle toho jak dopadne sreening, a chtěla bych i v práci, ale nedávám to, a uvažuji, že půjdu co nejdřív. :/

ema90
19. únor 2021

@eli_sef Mate v tech pojmech docela zmatek....
Nikdo vas ted vyhazovat jako tehotnou urcite nebude.

Jak uz je psano vyse- neschopenka a byt doma skrz rizikove tehotenstvi je to stejny.
Respektive- nastoupite na neschopenku z duvodu rizikoveho tehotenstvi a na ni pravdepodobne budete az do nastupu na materskou (to vam potom rekne vas gynekolog).
Tech penez ovsem tedy mit moc nebudete...

Kdyz budete na neschopence, tak nikam nechodite, proste jste na nemocenske, zadna evidence na pracaku atd s tim nema nic spolecneho.

Co se tyce oznameni tehotenstvi- to si oznamte kdy chcete vy sama, dle sveho uvazeni. Povinnost to zadna neni.

eli_sef
autor
19. únor 2021

@ema90 moc děkuji za odpověď. 🙂
Mám v tom zmatek právě hodně velký, četla jsem už moc článků a diskuzí a moc jsem to nepochopila jak to funguje ohledně mojí situace (hlavně se smlouvou) nepomohli a neporadili, proto jsem se rozhodla napsal sem, že se tady určitě najde někdo kdo mi poradí. 🙂

S vycházky počítám, stejně v téhle "pandemii" ani nikam nemůžu tak mi to nevadí. Aspoň doma vše můžu připravit na miminko. 🙂

ema90
19. únor 2021

@eli_sef Spatne jste me pochopila.
To, jestli dostanete nejaky vychazky zalezi na doktorovi.
Ja to myslela tak, ze nikam nechodite jakoze na pracak a podobne.
Proste jste na neschopence a nikam se evidovat nepujdete.

eli_sef
autor
19. únor 2021

@ema90 Jo takhle 🤦‍♀️ Pardón, já z toho všeho jsem už úplně mimo a dost zmatená.
Tak to se mi ulevilo a moc. 🙂
I se mi dost ulevilo, že mě nemůžou vyhodit i když mám smlouvu na dobu určitou. 🙂 Moc Vám děkuji! 🙂

ema90
19. únor 2021

@eli_sef No ted vas vyhodit nemuzou, kdyz jste tehotna. Ale smlouvu vam urcite neprodlouzi, proste vam v tom cervnu smlouva skonci.
Ale to je jedno, pokud budete na neschopence.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru