Ahoj "holky" 😁 jak zvládáte těhotenstvi po 40? A pokud máte srovnání tak klidně srovnejte...otázka vlastně ze zvědavosti, ráda si počtu. Čekám 3. dítě po cca 7 leté pauze a je to úplně jiný, než si pamatuju a než jsem čekala. Co vy? Jak to davate/dávaly jste fyzicky? A jak psychicky? Porod, hubnutí, jaký je to s miminem...proste cokoliv, co chcete sdílet. Dekuju!
Mně bylo jen 36 u třetího. Ale 7 let rozdíl jsem měla taky. Těhotenství i porod byly úplně stejné a v pohodě jako předchozí. Kojení taky super. Rozdíl byl, že jsem prostě hodně věcí nehrotila a nebrala jako omezení. Kojila jsem do 3 let, doteď s námi spí malý v posteli ( v lednu mu budou 4), protože je to benjamínek a je to naposledy. A taky asi nemáme tolik energie spouští věcí řešit. Celkově je to naše čtvrté dítě. 40 nám bude příští rok. Únava je trochu znát. I to,že už bychom potřebovali víc času pro sebe , práce a děti toho berou hodně a vnímáme,jak ten čas letí.
Jo a postava..bohužel po posledním se hubnutí nedostavilo. U prvních dvou stačilo porodit a kojit a byla jsem jak lusk. Teď se mě to drží.
Ahoj. Mě bylo 42, když jsem rodila svého 4 prcka. Doma mám děti 3,syn předchozí se stal andilkem, proto až nyní další, protože jsem se cítila nenaplnena a nešlo nám to. Je mi čerstvě 43.
Malý je dost akční miminko, plactive, takže na psychiku dost náročné, ale co se týče fyzična - úplně v pohodě. Přes den chce dost péče, v noci krásně spí.
Náročnější to je, nebudu lhát, ale neměnila bych.
Otěhotněla jsem 42, rodila ve 43. Dcera má 14 měsíců. Nemám srovnání jaké je to mít dítě ve dvaceti, a jaké ve 40. Jsem unavená, občas protivná, ale šťastná 🙂
Já jsem první měla ve 24 a druhé v 27...za pár let by jsem chtěla ještě jedno. Teď mi bude 31 let. Druhé těhotenství pro mě bylo fyzicky i psychicky náročný, bylo mi celou dobu od prvního dne špatně ke konci jsem dostala akutní preklampsii a těhu se muselo hned ukončit. Naštěstí porod byl úplně za odměnu - porodila jsem téměř
Kluci jsou akční děti. Hlavně ten mladší...
Od kamarádek kterým je 43,43 a 45 a mají stejně staré děti slyším jak si to užívají....že je to daleko lepší než mít dítě do 30ti, že je to mnohem lepší.
První ve 40, druhé ve 42. Druhé je oproti prvnímu víc v klidu, asi jak to už s ním člověk líp umí, řekla bych skoro "za odměnu". I těhotenství bylo úplně bez problémů ( první dost náročné). Nemám pocit, že bych to zvládala hůř než mladší holky okolo, skoro spíš naopak, protože jsou obě děti vymodlené.
V době kdy se narodil nejmladší syn mi bylo skoro 36, těhotenství rizikové, porod náročný. Rozdíl mezi synem a starší dcerkou jsou 2r a1m, pozdější těhotenství mi nebylo doporučeno od dr. i vzhledem k tomu,že na dceru jsme si počkali 5 let,četná těhotenství,která nedopadla. Dvě děti nám stačí,do dalšího bych nešla, letos mi bylo 40 a jsem ráda,že nemusím řešit vstávání v noci,kojení-UM,přebalování.nikdy jsem neseděla doma,jsme hodně akční a děti taky.U mě je místo těhotenství už začátek menopauzy,tělo se vyčerpalo natolik,že i kdybych další těhotenství chtěla,tak by to muselo být s hodně hormonama a to bych už ani nechtěla.mám mladší kamarádky a ty už mají 10,15 leté "děti", nás puberta teprve čeká
@pettypet ahoj.. Mam doma skoro 8 lete dvojcata kluky. Letos jsem v unoru porodila holcicku. Bude mi 39 let. Těhotenství bylo uzasne a krasne. Porod byl taky krásný i kdyz jsem dceru porodila ve 28 tydnu. Jsem rizikova po vaznych nemocech - rakovina slinivky, transplantace jater, ochrnuti..takze obavy jak to zvladnu byly. Psychika po porodu byla silena, protoze malicka bojovala o zivot. Malo jsem spala, protoze jsem kazdou chvili travila na jip u inkubatoru. Uklidnovala jsem se hudbou se sluchátky v uších. Vek je znat. Jsem slabsi nez driv. Telo si uz reklo dost. Do dalsiho uz nejdu, asi uz bych ho nezvládla fyzicky. Malicka je sice hodna, spinka celou noc. Ale je to jine nez pred 8 lety..Každopádně je to uzasne. Uzivam si to daleko vice nez kdyz byli kluci mali. Bylo toho moc a vic stresu. Ted je to takove klidnější a jake si to udelam, takove to mám. Proste za odměnu..
@pettypet pokaždé je to tak nějak jiné, ale pro mne je důležité, že to pořád jde a funguje, sama mám rozpětí mezi nejstarším a nejmladším dítkem docela velké (17let), 4.té dítě jsem rodila po 35. a už tehdy jsem byla překvapená, jak se tělo stále dobře regeneruje a vrací do formy jako zamlada, už jsem to tak snadné nečekala, 5.té pak přišlo po 40. a je pravda, že cítím, jak regenerace začala dost pokulhávat, naštěstí ne ta, které se dotýká mateřství, tam vše v pohodě, což mě tedy opět překvapilo, jen nezvládám více sportovat, jak jsem to dávala před tím, což mě docela mrzí, ale i tak mám přirozeného pohybu poměrně dost, tak si říkám, že to třeba půjde zas lépe za čas,, s váhou a tak stále žádné problémy, myslím, že je to i proto, že běhám kolem dětí, díky nim si přijdu i o dost mladší, kojím..
Já můžu dát srovnání....
první dceru jsem rodila ve 20, ani jsem nevěděla, že jsem těhotná, po fyzické stránce super, tápala jsem ale ve výchově. Dcera byla náročné dítě a nemohly jsme se domluvit po dobrém ani po zlém. Informace o výchově tenkrát moc nebylo kde čerpat. A zpětně ve výchově vidím hodně chyb.
Druhá dcera ve 25 letech po fyzické stránce super a naštěstí to bylo dítě za odměnu, takže s výchovou taky žádný problém.
Třetí dítě v 37 a těhotenství bylo hodně náročný, byla jsem hrozně unavená a bolely mě záda. Přestože syn byl taky náročné dítě, po psychické stránce jsem to zvládala super, byla jsem víc v pohodě protože už jsem věděla, že to chce trpělivost a že z toho vyroste.
Ve 42 letech čtvrté dítě. Těhotenství katastrofa, nejradši bych jen spala. Syn má zatím 8 měsíců, nevyspání bych řekla, že zvládám dobře a dál se uvidí ..
Už to tu píšu asi poněkolikáté. 😊První syn 23, druhý syn 25. Třetí dítě (dcera) 34 a čtvrté ( syn) 36. Nebylo to sice po 40, ale 40 mi je teď. Aktuálně jsou nejmladšímu 4 roky. No jako rozdíl v tom samozřejmě trochu cítím, ale nic co by stálo za řeč. Jedu stejný tempo a stejnou výchovu. 😉
je mi 31, mladšímu je rok a půl a připadám si stará a unavená, nedokážu si to představit za 10 let :D
První dítě syn ve 23, druhé dítě dcera ve 26, třetí dítě dcera ve 30 a poslední dítě dcera ve 47. Všechny těhotenství v pohodě, srovnatelné. Jen naše čtvrťátko bylo jako miminko hodně náročné, ubrečenější než jeho sourozenci, nebo si to už nepamatuji 😀, takže unavená jsem její první rok byla hodně. Teď už jsou jí přes dva, maminče je to pořád, ale je taky skvělá, šikovná a chytrá parťačka a jsem vděčná za to, že ji máme.
@werik153 já rodila v 29,32 a ted budu rodit chvíli před 41 narozeninámi. První dvě tehu se syny v poho, ani jsem o nich nevěděla a mateřská bylo nejlepší období mého zivota. Teď mi bylo na začátku hodne špatně psychicky i fyzicky. Čekám holčičku, která kope jak blázen už cca od 16 tt. Vždycky mě to vlastně trochu vyděsí. Pořád čekám přesně na to, o čem píšeš...tu pohodu, a jak si to budu užívat...ale přijde mi to spíš celý nějaký nový a zvláštní. Možná ta kombinace práce a děti ve věku 7 a 10...a taky jsem byla zvyklá být dost v pohybu, tak pořád někam vyrážíme....Možná je proste na čase si ten věk trochu přiznat a malinko zvolnit ☺️
Zprostředkovaně - já nejstarší jsem se narodila, když bylo mámě 24, nejmladší brácha 44. Ona říká, že to byl rozdíl dost, prostě pak už byla "opotřebovaná" fyzicky i psychicky (nic konkrétního, ale prostě to cítí - větší únava, víc všechno bolí, pomaleji se dávají věci do pořádku...), plus ty nervy z "rizikového těhotenství" (kvůli věku). Říkala, že nejmladší vyšel podobně jako dohromady mi tři starší, co jsme se narodili v průběhu 3 let, ve všem 🙂 A minimálně u našich je vidět i obří rozdíl ve výchově, přístupu... Částečně to určitě může být tím, že brácha je "jedináček", ale jsou mnohem benevolentnější, víc v klidu, jejich hranice se posunuly neuvěřitelně (věci, co my jsme nemohli ani pomyslet, brácha dělá úplně běžně - už od miminka věci typu uspávání - nás máma nikdy ani neuspávala, prý nás prostě položila do postýlky a spali jsme..., brácha snad spal s ní v posteli občas snad do 10 let 🙂 ), ale taky jsou unavenější, nemají tolik energie a času na nějaké pravidelné výlety třeba a podobně, mají ale o dost víc prostředků. Taky brácha už nemá tak funkční babičky a bratrance, ale zase má nás a moje děti. To jsou všechno ale věci dané nejen věkem rodičů, ale i jejich životní situací a zkušenostmi... Co mi přijde fascinující je, jak moc mladě působí moji rodiče oproti tchánovcům, kteří jsou stejně staří přibližně a najeli na režim "babička a dědeček", zestárli fyzicky i psychicky po narození prvního vnoučete úplně skokem. Tak třeba to bude i u vás a současná únava bude vykoupena delším mládím 😀
První dvojčata v 26 a pak syn v čerstvých 41. Těhotenství podobná, zakončená překotným předčasným porodem. U syna jsem ještě musela cca 5 týdnů ležet. Je to 2 měsíce, co jsem měla ZT☹️ stále doufáme,že se ještě zadaří, za pár dnů mi bude 43🙈 jinak po fyzické stránce dobrý, věk je jen číslo, ale kdybych byla tak o 5 let mladší, vůbec bych se nezlobili😉
No tak já já mám pro srovnání tři těhotenství 21 (přirozeně předtím ZT v 9tt) ,33 (Ivf) a teď 36(přirozeně=zázrak, 9 mes před byl Ket a nic) , těhotenství pro mě nikdy nebylo nic za odměnu, jasně na bříško jsem se těšila, ale pro mě raději rodit než ty děti nosit. Oba porody přirozené (jeden spontánní druhej vyvolávánej) a rychlé paráda, po prvním jsem se hojila dlouho, po druhém brzy paráda. Kojit mi nešlo ani tehdy ani pak a uvidíme jak to bude u třetího. Teď jsem 10tt a když můžu bejt doma tak se nikam nezenu, je mi fakt zle, motam se, jízda busem se dá přežít ale vydejchavam to pak na zastavce, úplně ok to nedávám, s klukama mi takhle nebylo. Nemyslím si ale že je to věkem. Co vsadím teda na věk je únava, ale spíš ta psychická než fyzická. @pampeklec četla jsem část co píšeš a jak mluvíš o rozdílech na výchově, mám kluky po 11ti letech a teda musím říct že jsi mi nastavila zrcadlo. Přesně jak píšeš jak jsme byli mladší byli jsme i přísnější, chtěli mít i svůj klid, takže starší je vycepovanej úplně jinak než ta malá zizala, zmekla jsem. Víc věcí neřeším, ve více věcech jdu stranou.
Je to to nejlepší,co mě mohlo potkat. Doma má děti 13 a 9 let a teď 9 měsíční cacorku. Je mi 43. Užívám si ji daleko víc,než starší děti ve 30.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@pettypet druhé dítě jsem rodila dva dny po 40, žádný rozdíl oproti mladším kamarádkám - matkám nevnímám (i ty 30- bývají někdy unavené, přetažené, či maji různé problémy v těhotenství atd.). Až na to, že já i manžel jsme v rodině také nejmladší děti, takže naši rodiče buď nežijí nebo jsou hodně staří, takže nemáme pomoc s hlídáním, ale naopak starosti (naštěstí máme oba sourozence).
Teď mi je ale 42 a přiznávám, že do třetího dítěte bychom nešli i kvůli věku.