Těhotenství a zaměstnání. Jak jste řešily vy?

vendysh
14. srp 2024

Ahojky maminky. Mám dotaz. Jsem na rodičovské a ta mi končí v říjnu. Poté bych měla nastoupit do zaměstnání. Zjistila sem, že jsem znovu těhotná. Podmínky v práci pro těhotenství moc ideální nejsou. Jak jste tento případ řešily vy? Mudr. Vám napsal rizikové, tudíž neschopenku a vůbec jste do práce nenastoupily? Pak lze z nemocenské přejít rovnou na mateřskou? Nebo dát výpověď a být na pracáku, ale tam nárok na mateřskou potom není, ne. Termín mám duben 2025. Děkuji za jakoukoliv radu 🙂

vendes
14. srp 2024

@vendysh
Prodloužit si pobírání rodičovského příspěvku do doby nástupu na MD.
Domluvit se zaměstnavatelem na neplaceném volnu do doby nástupu na MD, pokud je smlouva na neurčito.
Domluvit si ze zaměstnavatem návrat na jinou pozici/zkrácený úvazek.
Neschopenka je pro indikované případy, pokud není zdravotní důvod, proč by ji lékař psal.

vendysh
autor
14. srp 2024

@vendes rodičovský příspěvek mám už skoro vybraný. Zaměstnavatel mi částečný úvazek nepovolí a nemá pro mě jinou pracovní pozici.

vendes
14. srp 2024

@vendysh No a? Minimální částka rodičovského příspěvku je kolem 100 Kč/měsíc, možná i méně.
Pokud nemá jinou pozici a ta stávající není podle zákoníku práce vhodná pro těhotné, musí vás nechat doma za 100 % platu.

junetule
14. srp 2024

@vendysh ja jsem od zacatku na rizikovem a z nemocenske pujdu rovnou na materskou. Domluvila bych se s doktorem, ale vypoved bych rozhodne nedavala. Neni tva vina, ze v praci nejsou podminky pro tehotnou zenu.

palja
14. srp 2024

@vendysh měla jsem smlouvu na dobu neurčitou, dr mi napsala neschopenku a v práci jsem to oznámila, pak jsem přešla na mateřskou.
Určitě bych nedávala výpověď, pokud ti lékař napíše neschopenku, tak bych na ni šla.
Já jsem teda měla neschopenku oprávněně a bez vycházek.

kometa04
14. srp 2024

@palja Muzu se prosim zeptat, jak se podarilo, ze jste mela neschopenku bez vychazek?

palja
14. srp 2024

@kometa04 úplně normálně, kvůli zdravotnímu stavu. Musela jsem ležet, kvůli hrozícímu potratu, měla jsem závratě a omdlévala jsem i vleže, měla jsem problémy s krevním tlakem a ještě další problémy. Tak co bych v takovém stavu trajdala po venku. Však ten lékař ví, proč to píše a na nemocnici to zase nebylo.
Na prohlídky u lékaře jsem mívala potvrzení, že jsem tam byla, kdyby přišla nějaká kontrola a nákupy obstarával manžel nebo jsem si je nechala dovážet. Každý hold nemá těhotenství bezproblémové 🙂

kometa04
14. srp 2024

@palja Omlouvam se, ja jsem to pochopila spatne obracene jako bez nutnosti "dovolenych" vychazek, tudiz bez omezeni. Moje chyba, pardon. Je mi lito, ze jste mela takto komplikovane tehotenstvi.

palja
14. srp 2024

@kometa04 v pořádku. Já jsem napsala, že jsem měla neschopenku "oprávněně" tím jsem myslela, že kvůli rizikovému těhotenství. Ale vím, že moje dr píše neschopenky, když to žena jinak nemůže skloubit v práci, takže vlastně neschopenku nepotřebuje.

barmil
14. srp 2024

@kometa04 bez omezení mají pouze psychiatricti a onkologicti pacienti, protože nikdo neví, kdy budou ok. Jinak bez omezení vycházky mít nelze

j.a.n.i
14. srp 2024

@vendysh No, zásadní otázka je, jestli je ta práce pro těhotnou "nevhodná" tj. klidně ji těhotná dělat smí a jen se ti nechce, nebo je opravdu pro těhotnou zakázána. Pokud je to to druhé, tak je to zaměstnavatele.prpblem a musí ti přidělit práci pro těhotné povolenou. No a pokud to první, tak je tvůj problém, že se ti do práce nechce a pak je vhodné domluvit to neplacené volno.

janule0123
14. srp 2024

@vendysh za prve, rizikové těhotenství ti správně vypíše jen pokud je rizikové, pokud je práce nevhodná pro těhotnou- není důvod pro neschopenku ale zaměstnavatel by te měl preradit tam kde to vhodný je … (to me řekl gynekolog, ikdyz jsem se ptala na něco jinyho 🤣) rozhodila bych si honem rodicak aby ti to vyšlo do další mateřské, c praci domluvila neplaceny volno a pokud porodíš co ctyr let prvního a budeš stále zamestnana, tak mas nárok na materskou minimálně ve stejne výši ..

martinka_33
14. srp 2024

@j.a.n.i četla.jsi ten zákoník? Já před nekolika lety jo (dost pochybuju ze se od te doby zmenil, ale kdo vi). Ty podminky kdy jeste je tehotna schpna delat, ty prace jsou nektere fakt nevhodne a pritom dovolene... nebo jinak, ja bych nektere z tech nezakázanýcb prací delat v tehotenstvi nezvladla... a to jsem mela tehotenstvi naprosto bezproblemova. Neldtero gynekologove pisi neschopenky zbytecne, ale nekde to chapu, ze napisou riziko i zdrave mamině. Ja mela opacny problem, ze zakonik moji praci vyhodnocuje jako rizikovou a zakázanou a mně naopak ta práce pripadá v pohodě, takze jsem do sedmeho mesice tvrdila ze jsem snedla pecku od melounu a tem mi pak vyrostl v břiše 🤣

eviicka
14. srp 2024

Já měla v práci domluvené neplacené volno (nemusího ale schválit). Rodičák byl už vybraný, takže jsem se u pojišťovny registrovala jako osoba pečující o dítě.

j.a.n.i
15. srp 2024

@martinka_33 Četla a fakt mi nepřišlo, že by byly dovolené nevhodné práce, ale občas mi přijde, že se u nás za nevhodnou bere i kancelářská práce, protože se šéf ošklivě podíval...

martinka_33
15. srp 2024

@j.a.n.i to me ale bylo tam nošení bremen do 15ti kg 😮 To mi vhodné nepřipadá.... Takže práce v ochodě kde taháš krabice, vybaluješ, rovnáš do regálu... Já bych to tehotná delat nechtela, a zalezi pak na kolektivu, na vedoucim, jestli prevezmou tu tezkou praci za maminu, protoze podle zakoniku to delat může.
Jinak ja jsem mela neschopenku 14 dnu pred materskou, uz jsem neudychala v respiratoru cervnove teplo v neklimatizovanem vlaku (cca 40-50 stupňů) a toho casu byl respirator povinny. Taky jsem nemela rizikove tehotenstvi ale podminky v praci ktere jsem ve svem stavu nezvladala.

j.a.n.i
16. srp 2024

@martinka_33 Je tam do 10kg při občasné manipulaci a teď nevím zda 7.5 nebo 5kg při časté, v sedě ještě méně, což není nic, co by jinak zdravá těhotná nemohla.

martinka_33
16. srp 2024

@j.a.n.i jo tak to jsem to vud zmotala nebo to je jinak 😅 jsem to studaval kvuli tomu svemu problemu, ze bych zase svoji praci delat nesmela kdybych neschovala pupek 😃 A nektere veci ma tam zarazily, ze jako "tohle se muze a to by se ki teda delat nechtelo"

j.a.n.i
16. srp 2024

@martinka_33 Spíš zamotala, neměnilo se to dlouho. Jako, že jsou tam věci, u kterých mi přijde, že by těhotná i mohla, to souhlas, ale že by tam chybělo nebo co by fakt dělat neměla, to zas ne. Bavíme se tedy o zdravé těhotné, pokud má nějaké komplikace, tak tam je řešení neschopenkou na místě.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru