Těhotenství a pracovní neschopnost. Kdo nastoupil a na jak dlouho?

markytkynka
1. lis 2021

Zdravím. Ženy, zatím jen ze zvědavosti... Je tu některá z vás, která hned po prvním trimestru těhotenství nebo ještě v něm, nastoupila na neschopenku? Může ji lékař vypsat na tak dlouho? ...tzn. cca na 7 měsíců? A musí k tomu být popřípadě nějaké důvody nebo je to na domluvě lékaře a pacienta? Díky za odpovědi. 🙂

sirinfirst
1. lis 2021

@markytkynka takových maminek je hodně a jasně, že k tomu musí být důvod

mishulka26
1. lis 2021

@markytkynka Nastoupila jsem na neschopenku v 6 tt kvůli špinění a následně krvácení takže mi bylo řečeno rizikové těhotenství a zůstala jsem na neschopence až do nástupu na mateřskou

andulka007
1. lis 2021

Nastoupila jsem na neshopenku v 9 tt .. kvůli neustálému zvracení a bolestem až do konce .

markytkynka
autor
1. lis 2021

... děkuju 🙂 ... mě se jedná jen o to, zda pak normálně dostanu mateřskou a zda se vypočítává z neschopenky nebo z platu před neschopenkou?... Odpracované víc jak dva roky mám...
Jen abyste si nemysleli, že se chci ulít z práce....pracuji totiž v zaměstnání, kde je opravdu plno stresu - jsem vychovatelka zš a mám tam mnoho dětí s poruchami chování z nichž jsou dvě i agresivní (..loni jsem od jednoho z nich měla velké modřiny a kousance po celém těle, když mě přetáhl židlí a pak domlátil a dokopal.. 😔 ) ...do toho je teď všude covid... Proto se na to ptám... Jakmile mi na gyndě potvrdí vymodlené těhotenství, ráda bych šla co nejdříve na neschopenku..

sirinfirst
1. lis 2021

@markytkynka mateřeská se vypočítává z platu.. Ale nemusíš jít na neschopenku, můžeš z důvodu těhotenství zažádat zaměstnavatele o zařazení na jinou pozici.

markytkynka
autor
1. lis 2021

@sirinfirst to u mě bohužel není možné 🙂 ...ale děkuji za tip.

jako_mala_holka
1. lis 2021

Já byla na neschopence celé těhotenství, kvůli velkým nevolnostem a pak i dalším zdravotním problémům, do toho všeho pak začal covid (jsem zdravotník)... Mateřská se počítá normálně z platu

aspie83
1. lis 2021

@markytkynka já si myslím, že to nebude problém 😉 já jsem kurátorka pro děti a mládež, tudíž s dětmi s poruchami chování pracuji, a moje praktická lékařka mi to nabízela 😉 já tedy nešla, nakonec jsem to zvládla až do konce, ale říkala, ať kdykoliv zavolám a napíše mi to 😉 peníze by se krátit neměly 😉 známá také byla většinu těhotenství na neschopence a měla vyšší mateřskou než já 😁😁😁

teress1215
1. lis 2021

@markytkynka šla jsem na neschopenku ve 4tt kvůli předchozím dvoum potratum a ze začátku mi ji dal obvodní lékař a až po kontrole si mě převzala gynekologie

marselina
1. lis 2021

@markytkynka i já byla na neschopence od prvopočátku. Pracuju v infekčním prostředí v laboratoři tak to neprichazelo v úvahu.

srnii
1. lis 2021

Jsem na neschopence od 8tt kvůli nevolnostem ale byla jsem domluvená že půjdu určitě od 10tt protože jsem pracovala na rizikovém pracovišti.

veronika111111111
1. lis 2021

Ja byla 2 tydny nemocna s kaslem 6 a 7 tt, 2 dny jsem byla v praci , obvodacce se nelibilo nastoupit zpatky do prace (do skolky) tedkon do konce 1. Trimestru tak nastuouju zase na neschopenku aspon na dva tydny pak se uvidii

veronika111111111
1. lis 2021

@markytkynka podle me je zdravi dulezitejsi nez penize. Kor cely 1. Trimestr ;) ale je to kazdeho vec

lamiaaa
1. lis 2021

Dobrý den, s dovolením se připojím do diskuze. Nemám s tím zatím zkušenosti, prosím, je to tak, že na rizikové se jde jen v případě, že je nějaká zdravotní komplikace, a pokud se jedná o případ, kdy je těhotenství v pořádku, ale je riziková ta práce, tak to musí vyřešit zaměstnavatel? Já mám práci, která není náročná fyzicky, ale je pro mě dost psychicky náročná (i když ještě nejsem těhotná), jsem tam denně ve stresu, kolikrát ani neschopná jíst. Docela se bojím toho, jak to pak bude, zaměstnavatel mě samozřejmě doma nenechá, a doktorka mi neschopenku nedá, pokud budu jinak zdravá...je nějaké řešení? Nebo musím "čekat" až se mi ze stresu nějaké komplikace objeví? Řešil jste prosím někdo něco podobného?

teress1215
1. lis 2021

@lamiaaa zaměstnavatel tě muže preradit na jiné parkoviště 😊 ale já také nemáme rizikové těhu a s prvním miminkem mi to nabízeli na gynekologii hned na první kontrole ale, já sem odmítla. S timhle mimcem sem doma hned od začátku, také sem měla málo času se najist a stresy ale já sem obvodnimu lékaři tedy rekla ze sem už o dvě miminka přišla takže neměl problém mi ji dat no ..

lamiaaa
1. lis 2021

@teress1215 : jiná pozice bohužel možná není.

palja
1. lis 2021

@markytkynka já v obou těhotenstvích, vždy tam píše dg rizikové těhotenství, hrozící potrat.
Já jsem rizikové měla, měli jsme vždy zakázaný sex a měla jsem klidový režim. V prvním těhotenství jsem dokonce pár měsíců neměla ani vycházky.

teress1215
1. lis 2021

@lamiaaa zaměstnavatele se nemusíš ptát jestli můžeš nebo nemůžeš zůstat doma, já sem se také neptala a proste jedno pondělí už sem tam nepřišla. Myslím že když doktorovi vše reknes doma te třeba nechá ale každý doktor je jiný 🤷🏼‍♀️ segru třeba doma také nechat nechtěli a mě neschopenku pak normálně na gynekologii dali 😊 hold každý doktor je jiny … mě na gynekologii odkazali na obvodního lékaře s tím ze si mě k sobě převezmou až prijdu na první kontrolu, obvodní měl zrovna dovolenou takže sem si pak nechávala psát neschopenku zpětně protože sem zůstala doma. Každopádně tohle bych asi řešila až ten okamžik prijde 😊

martulka88
1. lis 2021

@markytkynka Neschopenku lze dát ihned i v 6tt - tak jsem to měla já u loňského těhu. Jen tedy počítej s omezenými vycházkami - max.6 hodin a mně je napsala ihned - někde píší třeba až po měsíci.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru