Těhotenství a práce. Poradíte, prosím?

kiikcaa
5. pro 2024

Ahoj, mám potvrzené těhotenství a přišlo na řadu řešení pracovní pozice se zaměstnavatelem. Pracuji ve fabrice na výrobní lince, zvýšená a náročná fyzická aktivita, i chemikálie. Abych měla čas si vše v práci vyřešit, jsem dostala dočasnou neschopenku na lékařky zvážení. Dostala jsem papír, kde paní gynekoložka píše,,Doporučuji přeřazení na pozici bez zvýšený fyzický námahy a bez chem. látek”. Kontaktovala jsem personální oddělení a dostala jsem e-mail na paní se kterou se měla tato situace vyřešit. Ihned jsem paní vše zaslala, slušně jsem komunikovala ale samozřejmě jsem byla odpálkovaná, s tím že takovou pozici pro mě nemají a že si mám u lékaře dále zařídit PN. Gynekoložka nemá důvod mi dát PN, vše probíhá jak má, nebude si přeci vymýšlet diagnózy, které nemám. Já na PN taky nechci, nejde ani tolik o ty peníze ale vycházky.. Vím že bych měla dostat svůj plat a zůstat doma, když mě nemají kam dát. Ale dalším dohadováním nic nevyřeším. Potřebuji to do 2 týdnu vyřešit a nemůžu se s nimi každý den dohadovat a čekat co z nich vyleze. Řešila jste někdo podobnou situace? Kam to mám jít řešit? Nemohou mě takhle přeci poslat do… Vyřeším to třeba na úřadě práce nějak? Děkuji, opravdu si nevím rady.

jaja01k
5. pro 2024

@kiikcaa Najdi si to v zákoníku práce. Tam je přímo uvedené, jaké činnosti a v jakém prostředí těhotné nesmějí vykonávat, a jak se to má řešit. Pokud se na tebe ta ustanovení vztahují, hezky to předlož zaměstnavateli s citací příslušných paragrafů a upozorněním, že pokud se k tomu nepostaví podle zákona, obrátíš se na inspektorát práce.

gruyerre
5. pro 2024

@kiikcaa to je náhodou úplně super, že to vše máš od nich písemně, tyhle jejich kecy, aspoň máš krásné důkazy. Takže přesně, co radí @jaja01k. Nenech se odpálkovat, čím víc těhotných si to nenechá líbit, tim méně jich bude celý těhotenství zbytečně tvrdnout na neschopence.

felis
5. pro 2024

@kiikcaa ahoj, me se uplne otevira kudla v kapse jako člověku, co byl 10 let v HR. Milé personalistce vykopiruj zákoník práce, co se na Tebe vztahuje a ze pokud pro Tebe nemaji jinou práci, tak že to jsou překážky na straně zaměstnavatele s náhradou mzdy 100% a že dle vyjádření Tve lékařky není důvod, abys šla na PN, když těhotenství probiha v pořádku a jen pozadujes to, co oni mají v povinnosti. Normálně bych tam i napsala, že pokud tento mail nebudou reflektovat, tak to pro Tebe bude impuls, obrátit se na inspektorát práce.
No a klidne se na ne obrat hned, jak máš postupovat... jen s tim že chceš radu, že s Tebou zaměstnavatele takhle jedna.
Tohle si vůbec nemuzou dovolit. Mailovou komunikaci mas a myslím, že ta personalistka (i firma) bude mít opravdu problém.

felis
5. pro 2024

@gruyerre přesně 😃 tím mailem si pěkně nasr-li do bot 😁 a mila personalistka je prostě úplně blbá 🤣

felis
5. pro 2024

@jaja01k souhlas!

kiikcaa
autor
5. pro 2024

@gruyerre Taky mám v plánu ještě chvíli písemně pokračovat.😁

kiikcaa
autor
5. pro 2024

@felis Už se jim takhle pár ženských povedlo vytlačit, já teda nemám v plánu se nechat, pokud to nepůjde, tak e-mail se bude hodit. Ofotila jsem si v telefonu všechno ze zákona co se těhotných a práce týče, tak jim to zkusím poslat.

felis
5. pro 2024

@kiikcaa jestli Ti můžu poradit, tak ji to neposílej jako přílohu, ale vypis to do textu. Jednak bude vypadat, že se v tom orientujes a druhak tam nebude ta příloha.

ireniq
5. pro 2024

Zkus se i sama zamyslet, jestli ve fabrice neni nejaka lehka prace i treba nekvalifikovana za malo penez, na kterou by te mohli preradit - pokud je tvoje puvodni prace skutecne na seznamu zakazanych, mohla bys dostavat od socialky vyrovnavaci prispevek v teh.a materstvi, a zaroven za malo peněz byt zamestavateli užitečná... mně se to libilo 😊

tulipdona
5. pro 2024

Nedej se, kdyby bylo třeba ozvy se mi. Pomůžou ti napsat dost jasný mail.🙂

kiikcaa
autor
5. pro 2024

@felis udělám to tak, děkuji

kiikcaa
autor
5. pro 2024

@tulipdona Zatím se snažím dát nějaký srozumitelný e-mail dohromady, abych jich nemusela psát dalších 10.😁

linusha
11. pro 2024

@kiikcaa no ono strašně moc záleží co děláš za práci o jakou námahu jde a taky s jakými chemikáliemi a jak často s nimi pracuješ. Jinak pokud pro tebe zaměstnavatel nemá adekvátní práci na kterou by tě
přeřadil jedná se o překážky na straně zaměstnavatele. Být tebou zkusila bych se domluvit s předákem/koordinátorem nebo mistrem výroby nebo vedoucím výroby zda pro tebe nenajdou vhodnou pozici. Nebo se ještě můžeš obrátit na bezpečaka firmy. Pokud se s tebou snaží vydrbat můžeš dát podnět na oblastní inspektorát práce, ale pamatuj že když inspektorát dojde do firmy, většinou se vedení zajímá kdo je poslal a proč přichází.

uzivatelkapetra
11. pro 2024

A tvůj nadřízený to ví? Já to řekla svému manažerovi s tím, že mu to dávám neoficiálně týden dopředu vědět, ať mi něco vymyslí. Měla jsem v té době noční a byl ochoten mě hned druhý den neposlat na noční. S HR jsem vůbec neřešila nic.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru