Ahoj, mám potvrzené těhotenství a přišlo na řadu řešení pracovní pozice se zaměstnavatelem. Pracuji ve fabrice na výrobní lince, zvýšená a náročná fyzická aktivita, i chemikálie. Abych měla čas si vše v práci vyřešit, jsem dostala dočasnou neschopenku na lékařky zvážení. Dostala jsem papír, kde paní gynekoložka píše,,Doporučuji přeřazení na pozici bez zvýšený fyzický námahy a bez chem. látek”. Kontaktovala jsem personální oddělení a dostala jsem e-mail na paní se kterou se měla tato situace vyřešit. Ihned jsem paní vše zaslala, slušně jsem komunikovala ale samozřejmě jsem byla odpálkovaná, s tím že takovou pozici pro mě nemají a že si mám u lékaře dále zařídit PN. Gynekoložka nemá důvod mi dát PN, vše probíhá jak má, nebude si přeci vymýšlet diagnózy, které nemám. Já na PN taky nechci, nejde ani tolik o ty peníze ale vycházky.. Vím že bych měla dostat svůj plat a zůstat doma, když mě nemají kam dát. Ale dalším dohadováním nic nevyřeším. Potřebuji to do 2 týdnu vyřešit a nemůžu se s nimi každý den dohadovat a čekat co z nich vyleze. Řešila jste někdo podobnou situace? Kam to mám jít řešit? Nemohou mě takhle přeci poslat do… Vyřeším to třeba na úřadě práce nějak? Děkuji, opravdu si nevím rady.
@kiikcaa ahoj, me se uplne otevira kudla v kapse jako člověku, co byl 10 let v HR. Milé personalistce vykopiruj zákoník práce, co se na Tebe vztahuje a ze pokud pro Tebe nemaji jinou práci, tak že to jsou překážky na straně zaměstnavatele s náhradou mzdy 100% a že dle vyjádření Tve lékařky není důvod, abys šla na PN, když těhotenství probiha v pořádku a jen pozadujes to, co oni mají v povinnosti. Normálně bych tam i napsala, že pokud tento mail nebudou reflektovat, tak to pro Tebe bude impuls, obrátit se na inspektorát práce.
No a klidne se na ne obrat hned, jak máš postupovat... jen s tim že chceš radu, že s Tebou zaměstnavatele takhle jedna.
Tohle si vůbec nemuzou dovolit. Mailovou komunikaci mas a myslím, že ta personalistka (i firma) bude mít opravdu problém.
Zkus se i sama zamyslet, jestli ve fabrice neni nejaka lehka prace i treba nekvalifikovana za malo penez, na kterou by te mohli preradit - pokud je tvoje puvodni prace skutecne na seznamu zakazanych, mohla bys dostavat od socialky vyrovnavaci prispevek v teh.a materstvi, a zaroven za malo peněz byt zamestavateli užitečná... mně se to libilo 😊
Nedej se, kdyby bylo třeba ozvy se mi. Pomůžou ti napsat dost jasný mail.🙂
@kiikcaa no ono strašně moc záleží co děláš za práci o jakou námahu jde a taky s jakými chemikáliemi a jak často s nimi pracuješ. Jinak pokud pro tebe zaměstnavatel nemá adekvátní práci na kterou by tě
přeřadil jedná se o překážky na straně zaměstnavatele. Být tebou zkusila bych se domluvit s předákem/koordinátorem nebo mistrem výroby nebo vedoucím výroby zda pro tebe nenajdou vhodnou pozici. Nebo se ještě můžeš obrátit na bezpečaka firmy. Pokud se s tebou snaží vydrbat můžeš dát podnět na oblastní inspektorát práce, ale pamatuj že když inspektorát dojde do firmy, většinou se vedení zajímá kdo je poslal a proč přichází.
A tvůj nadřízený to ví? Já to řekla svému manažerovi s tím, že mu to dávám neoficiálně týden dopředu vědět, ať mi něco vymyslí. Měla jsem v té době noční a byl ochoten mě hned druhý den neposlat na noční. S HR jsem vůbec neřešila nic.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kiikcaa Najdi si to v zákoníku práce. Tam je přímo uvedené, jaké činnosti a v jakém prostředí těhotné nesmějí vykonávat, a jak se to má řešit. Pokud se na tebe ta ustanovení vztahují, hezky to předlož zaměstnavateli s citací příslušných paragrafů a upozorněním, že pokud se k tomu nepostaví podle zákona, obrátíš se na inspektorát práce.