Ahoj holky chci se zeptat v pondělí jdu už na rizikové těhotenství tudíž neschopenka .Ale mám zaplacenou dovolenou vůbec nevím co stim dá se tohle s Dr nějak řešit nebo dovolenou kterou máme naplánovanou pomalu rok musím zrušit .
Ach já si to ale umělá naplánovat 🤣🤦
Já na tom špatně nejsem ale v práci taham těžké věci proto budu doma
Myslím že nemá cenu se v tom patlat mě je zajímalo jak to je
@hankagre v práci mas právo na místo vhodně pro těhotnou. Pokud nemají, mas být doma za 100% na překážkách. Pak bys mohla jet na dovolenou. Rizikové těhotenství je pro těhotné s komplikacemi. Jinak zrušit dovolenou a sedět doma odkázaná na vycházky. A nedělej si iluze, i na těhotné chodí běžné kontroly
@hankagre pokud tahas těžké věci, je to rizikova a zakazana prace pro tehotnou a zamestnavatel te musi preradit na praci jinou, pripadne upravit tak, abys veci netahala. Kdyz to nejde, jsou to prekazky na strane zamestnavatele a mas byt doma za cely plat (a to zamestnavatele sakra donuti ti tu praci usnadnit, nez platit a mit te doma). Neschopnost = nemuzu pracovat kvuli nemoci, zdravotnimu omezeni, ne že pro tebe neni vhodna prace. Na co být doma, hlidat si vychazky, a za 60% platu?
😁 furt dokola
Na neschopence jsi ocividne dobrovolne, o spatny zdravotni stav se nejedna, tak holt kdyz jsi na to dobrovolne kyvla, nevadi ti omezene vychazky, min penez… dovolena proste bude muset pockat
Ja bych teda jela a neschopenku si dala po dovolene. Ono se to hezky rika, ze zamestnavatel by ti mel dat praci 'vhodnou' pro tehotnou, ale realita podle me v mnoha firmach bude trosku jinde 😀
@kamce A víš proč je realita někde jinde? Protože jde každá raději na neschopenku, než aby to vůbec zkusila... A přitom co riskuje, když je zaměstnavatel normální, tak tu vhodnou práci dostane a pokud je to dement, tak ji stejně s dětmi chtít nebude a poletí tak jako tak a jako bonus bude ještě celé těhotenství sedět doma za půlku peněz.
@jitkacv a na rizikovem už vůbec ne😉
@j.a.n.i ne, problém je v tom, že ty kritéria, podle kterých je práce nevhodná pro tehotnou vymýšlel snad chlap... prostě práce která je ještě vhodná, je už pro většinu zdravých těhotných nezvládnutelná... Jde i o to, že v práci musíš třeba stát nebo si nemůžeš odpočinout kdykoliv potřebuješ, i sezení v kanceláři může být úmorné...
@lv Před lety byla ta hranice "těžkych věcí" 15kg, chtelo by se ti s břichem tahat 15ti kilové balíky? A pořád by to dle zákoníku práce bylo ok (pokud to teda nezmenili a hranici nesnízili)
@martinka_33 Tak promin, pokud mas pocit, ze sezeni v kancelari je pro tehotnou nevhodna prace, tak to se opravdu tezko muzeme rotumne o nevhodnych pracech bavit.
@martinka_33 No, to je ale hranice pro netehotnou... pro tehotnou je limit pri obcasne manipulaci 10kg, pri caste 5kg a v sede 2kg. A tedy ano, opravdu jsem v těhotenství byla schopna koupit a odnest karton mlika a zvladat kancelarskou praci a ve druhem těhotenství nosit 15 mesicni dite.
Tak jestli budeš mít neschopenku kvůli práci, tak to je tvůj problém, že ses na ni nechala dotlačit bez zdravotních problémů, pak přijdeš o dovolenou vlastní blbostí, budeš omezena vycházkama a doma sedět za zlomek platu. Pokud máš práci nevhodnou pro těhotné, tak tě zaměstnavatel musí přeřadit na vhodnou pozici, nebo nechat doma za 100% platu. Pokud máš zdravotní komplikace, tak bych o dovolené stejně ani neuvažovala. Prostě jet na dovču během neschopenky nejde.
Já na dovolenou i v době nemocenske jela, jen jsem musela u Dr změnit adresu pobytu a nesmí se jet do zahraničí, já měla dovolenou v Česku..
@hankagre teoreticky můžeš na neschopence změnit adresu, pokud je druhá adresa taky v ČR a pokud je doktor ochotný Ti tu změnu provést (někteří mění adresy jak na běžícím páse a neřeší to, někteří s tím mají problém).. důležité je, že pokud budeš na neschopence, tak i na dovolené budeš muset dodržovat docházky, protože i tam ti může přijít kontrola... takže je potřeba zvážit pro a proti, jestli nevydržet v práci a na neschopenku nejít až po dovolený, ať si ji můžeš v klidu užít..
@j.a.n.i aha tak to jsem si spletla s netěhotnou
@cekamnazazrak plus musis byt na te dovolené u někoho, na hotel, penzion ci camp to je problém měnit.
Já jsem taky byla celé těhotenství na rizikovém a na dovolenou jsem normálně jela, dokonce dvakrát, jen jsem nahlásila, jako místo pobytu po dobu dovolené adresu penzionu. Byla to tedy dovolená v Česku. Žádný problém v tom nebyl. Kam jsem to přesně hlásila, si už tedy nepamatuji, synovi je už sedm let, ale vím, že to takhle normálně šlo.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@hankagre buď nastoupit na neschopenku až po dovolené nebo dovolenou zrušit. Na nemocenské na dovolenou nesmíš.