Tahání věcí v těhotenství

jitulien
9. dub 2018

Ahoj holky, vím, že se v těhotenství nesmí tahat těžký věci, ale proč vlastně? Napadá mě jen, že bych si mohla vyhřeznout ploténku nebo udělat kýlu, ale můžu ublížit i mimču? Asi hodně záleží i jak těžký věci se tahají a zdravotní stav před těhotenstvím, že? Dík holky za odpovědi. 🙂

audur
9. dub 2018

Dost jsem hledala a četla, protože jsem v práci nosila běžně těžké věci, ale jiné následky než na zdraví mých zad jsem nikde uvedené nenašla. Dávala jsem si pozor na správné zvedání a zásady práce s těžkými břemeny, pokud to bylo možné, požádala jsem o pomoc, neměla jsem se zády nejmenší problémy, díě už vůbec ne.

novamamina
9. dub 2018

@jitulien taky ti může prasknout voda a můžeš potratit. Už nevím kde jsem to slyšela, ale byl to někdo známý a její kamarádce se to stalo. Takže bacha na to

priefi
9. dub 2018

@jitulien muze dojit k potratu. Tahani tezkych veci muze zapricinit, ze se urve placenta a je po tehu. Bohuzel znam maminky, ktere na to doplatily.

zuzalinkak
9. dub 2018

Mám doma skoro tříleťáka, který váží 16 kg. Na konci prvního trimestru byl nemocný, měl vysoké horečky a já s ním byla sama doma. Nezbylo mi než chovat, nic jiného nezabíralo než začaly působit léky. Po téměř hodině, kdy jsem ho držela na rukou, občas si s ním sedla, občas pochodovala jsem měla tak strašně namožené břicho, že jsem to cítila ještě druhý den, kdy jsem začala ke všemu ještě i krvácet. Toto se opakovalo pokaždé, když jsem to lehce přehnala. Stačilo víckrát za den ho zvednout do autosedačky a vyndat - zase krvácení. Doktor mi vynadal. Jde o namáhání a když se to přežene, může se potratit. Občas ho zvednout musím, ale snažím se to omezovat, co to jde a od té doby ťuk ťuk zatím nic. Už ale vím, kde je ta hranice a i když jen dělám něco náročnějšího, už vím, kdy si mám dát pauzu.

sicilka1
9. dub 2018

Mám doma dceru, která má 13 kg, teprve nedávno začala chodit a já ji stále nosím. Jsem v 1.trimestru. Když jsem se ptala dr. jestli to není problém ze ji taham, koukala na mě jako puk a odpověděla, ze dříve ženy tahali v těhotenství i pět děti s bramborami na zádech a taky se nic nestalo.. tak nevím.. od té doby na to nemyslím, neřeším a taham dal 🙂)

iva27
9. dub 2018

Nevim,ale telesna konstituce zenskych tenkrat a dnes se asi trochu zmenila a o tom,kolik jich tenkrat "diky tomu tahani" potratilo se uz nemluvi,nevi..Samozrejme nekdy to jinak nejde a hlavne s malyma detma,ale pokouset stesti je asi zbytecne.Me rikal dr.max do 5kg

dc2015
9. dub 2018

@iva27 Naprostý souhlas se vším. Ale 5 kg? :( To si teda mohu nechat jen zdát, syn má 15,5 kg. Občasnému zvednutí se nevyhnu... ale zas si myslím, že příroda je snad moudrá :D Doufám...

Každopádně za dob našich babiček, prababiček byly sice asi ženy více vytížené, ale i tak se nechávala v těhu těžká práce na mužích, jiných ženách. Nemám ráda ty kecy o poli apod. Žilo se jinak, komunitně... Dnes máme v mnohém pohodlnější život, ale v jiném zas těžší...

jitulien
autor
9. dub 2018

@novamamina
@priefi
@zuzalinkak
Dík holky, ještě mi totiž nikdo neřekl, co se může stát.. 🙂 slýchám furt jen- netahej to, neni to těžký, atd. :D no a až nějak dnes mě napadlo, proč že vlastně nesmím nic tahat 🙂 a na netu mi to vyhodilo sáhodlouhý diskuze

jitulien
autor
9. dub 2018

@sicilka1 dříve se asi nevedli statistiky, takže vlastně kdoví co se jim dělo v těhotenství 🙂
@iva27 já mám za to, že to je 10kg, mám to tak i v nové náplni práce (co mám od oznámení těhotenství)

2hanah
9. dub 2018

@jitulien Hrozí prasknutí plodových obalů a odtok plodové vody, takže následný potrat nebo předčasný porod nebo spuštění předčasné porodní činnosti.

priefi
10. dub 2018

@iva27 @dc2015 @jitulien devcata, nevim jak k dnesnimu dni, ale pred cca 2 lety dle zakona max 7kg, nevim jak ted, ale kdyz jsem byla zase tehu (bohuzel nevyslo), tak mi dr.taky rekla, ze bezpecne je 5kg. Pak jeste dodala, ze je to indivindi, ze nektere maminky zvlasnou tahat bremen bez problemu, ale ze se to nedoporucuje a do predu nikdo nevi, ktere tehu se pri zvedani bremen udrzi a ktere ne 😉 Rikala at se syna snazim nezvedat

dc2015
10. dub 2018

@priefi To já se snažím :D Ale ne vždy to vyjde... jako co jsem těhotná, koupe manžel, zvedám jen když fakt musím, ale úplně se vyhnout prostě nejde, no :(

lobella
10. dub 2018

Tak ja nevim, jsem ted v 10tt a jelikoz v praci obcas zvedam tezke veci az 15 kg, tak jsem se na to ptala a ze do 15 kg jednorazove ne celou smenu neni problem, pojud nemam problemy... Takze ac se snazim setrit, obcas musim zvednout a tech 15 kg...

dancamich
10. dub 2018

Dokud jsem tahala v Lidlu tezke veci, krvacela jsem. Moje doktorky mi nadavaly, at fakt neblbnu a domluvim se nejak v praci. Ale co mam jako delat, pokud tam rano a vecer vybaluji zbozi proste vsichni. Kdyz jsem dostala pod nos papir ve stylu, ze bremena nad 4 kg taham na vlastni triko a Lidl si myje ruce nad pripadnymi nasledky, tak jsem se na to vyprdla a byla jsem s dcerou od zimy doma. V lete mela dva roky, takze jsem v Lidlu pracovala jen z financnich duvodu. Dcera ma cca 15 kg (je vysoka po manzelovi), takze se nataham i takhle. Stvaly me vychazky, ktere i vezen v domacim vezeni ma delsi, ale co se dalo delat. Nikdo nenecha tehotnou doma za plny plat. Kamaradka delala v nemocnici na odd. pro pacienty s leukemii a rekli ji, ze ji doma nenechaji, ze muze jit na ambulanci... Mno to je moc super, kdyz jde zbytek sester na kurpauzu a ona ma tahat pacose sama. Uh, nejak jsem se rozcilila, asi hormony. Hezky den vsem.

bayt
10. dub 2018

@jitulien Může se ti urvat placenta, ale to se bavíme o fakt hodně těžkých věcech, které zvedáš od podlahy. Ne že máš na zádech batoh 15 kg nebo neseš desetikilový nákup. Záleží teda, na to jsi zvyklá že jo. Čím méně jsi v kondici, tím spíš budeš tu tíhu tahat i břichem.

priefi
10. dub 2018

@dc2015 ono to na te snaze konci no 😅 kdyz jsem zjistila, ze jsem tehotna, manzel byl cerstve po operaci a nesmel nic zvedat, tak jsem vse tahala ja, maleho, nakupy, proste vse, co bylo treba, jeste jsem kojila, sice minimalne, ale kojila a pri kojeni jsem musela drzet dietu, protoze maly ma x alergii, takze jsem byla vahove podvyzivena. Jedno ke druhemu a bylo to. Prvne jsem zacala spinit, tak jsem se snazila netahat, ale 17m dite jsem tahat s 11kg musela, kdyz neslo do schodu po svych. Pak jsem sla na ko k dr., mela jsem obavy ze spineni, tak mi rekla, ze je jeste brzy, videla jen tecku, ale ze nesmim nic tahat, max 5kg, mela bych prestat kojit, protoze me telo se zachova sobecky (byla js3m kost a kuze) a potratim a ze ted mam hodne odpocivat a jist bez omezeni. Prestala jsem nosit, kojila jen pred.spanim a to bylo uz jen dokojovani po um, aby prcek mohl v klidu bez stresu usnout, do tydne jsem chtela prestat kojit, ale tim, jak uz jsem byla vycerpana, moje telo se zachovalo jako sobec a mimco po 6tt vypudilo. Bylo to jedno ke druhemu, tahani, kojeni, stres. Ted uz nekojim, nabrala jsem na vaze a tehu se stejne nedari. Ale prcek uz hezky umi chodit sam po schodech za rucicku 😊

dc2015
10. dub 2018

@priefi To mě mrzí. Ale zas příroda ví, co dělá a pokud to "utnula" takhle brzy, bylo to v podstatě to nejlepší... Už jen jak by bylo to tělo zhuntované... Pak hrozí i různé nemoci z absolutního vyčerpání apod. Přeci jen těhotenství je zátěž... a ne malá.
A další miminko určitě přijde ve správný čas 🙂

priefi
10. dub 2018

@dc2015 takhle to beru 😉 druhy prcek prijde, az on uzna za vhodne 😊

iva27
10. dub 2018

@priefi jsem psala u me to bylo v tehotenstvi pred 2roky max 5kg.A to u zdravotni sestry u luzka je opravdu zanedbatelna zatez.Mozna i vzhledem k moznemu potratu a prodelanych potratech mi to tak bylo doporuceno.
Dnes je u mozna vic,ale to musi i ta tehotna posoudit sama na co se "citi".Ja to takhle prepiskla jednou,bolelo me pak bricho a modlila jsem se,aby to dobre dopadlo..

priefi
10. dub 2018

@iva27 mi max 5kg, ze je bezpecne rikala dr.v listopadu, takze to asi plati porad 😉 ale asi to je hodne individualni, nektere zvladnou nosit bez problemu vic, ale uz si musi uvedomit, ze to muze dopadnout blbe 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru