Strava v těhotenství (nízký GI). Co přesně to obnáší?

ivybee
8. dub 2021

Dobry den👋,
chtěla bych vás poprosit o vaše rady a zkušenosti. 🙏
Doktor mi řekl, že mám hraniční cukr a pokud prý na kontrolním odběru hodnota neklesne, tak mě pošle do dia poradny. Chtěla bych se zeptat na 2 věci.
1. Co přesně to obnáší?
2. Jak se stravovat?
Mám velké nevolnosti, které s menšími přestávkami trvají v podstatě celý den a kvůli extrémní přecitlivělosti na pachy (ta má velký podíl na nevolnostech a hlavně zvracení) nejsem schopna jíst většinu potravin.
Přežívám tedy na: banánech, jahodách, malinách, melounech, salátových okurkách, bramborech, jogurtech, rohlíku s máslem a když mám “lepší” den, tak zvládnu i vařené vejce a eidam. Samozřejmě to vůbec není ideální, ale já jsem rada za každé jidlo, které udrzim.
Dekuji! 🌷

sajul
8. dub 2021

V jakém jsi TT? Mohla by jsi mít těhotenskou cukrovku. Proto ty hraniční hodnoty cukru, pokud slinivka zvládá produkovat v dostatečném množství, je úplně jedno co jíš, inzulín to pořád drží v normě. Pokud to v tehotenstvi nezvládá, protože je ho potřeba více, pak by se tomu mohlo pomoc prášky, popř.inzulinem. kdyby samozřejmě nestačila dieta. Tzn. Omezit přísun sacharidů tj. cukru na min. Ať už v pečivu, přílohách, sladkým pití, nebo právě v tom ovoci, kterého máš opravdu dost. Obecně je v ovoci hodně cukru, potažmo v banánu vůbec. Nejmíň sacharidů je třeba právě ve vajíčkách, nebo sýrech, zelené zelenině, luštěninách atd. To by ti všechno na Diabetologii řekli.

ivybee
autor
8. dub 2021

@sajul Dekuji 🌷
Mám hodnotu 5,1. Takže jsem v podstatě v klidu. Jen jsem nad tím tak nějak premyslela a říkala si, ze by nebylo od věci se na to trosku zaměřit. A vím, ze tady se ví spoustu věci. 🙂 Protože když o tom tak přemýšlím, tak jsem na cukru docela závislá 😅 Teď teda vůbec nemůžu čokoládu a podobně. No a proč se na to nezamerit už teď? 🤷‍♀️Jsem sice ráda, ze do sebe dostanu a udržím alespoň něco, ale i tak. 🙂
A poradna mě zajímá, aby kdyby náhodou, tak ať vím, co se tam zhruba děje. 🙂

ivybee
autor
8. dub 2021

@sajul Jo a jsem teprve 13tt.

sajul
8. dub 2021

@ivybee 5,1 na lačno že žíly? Při měření glukometrem, je v pohodě lačná hodnota do 5,3 někdo ti řekne dokonce 5,1. To mi třeba řekl můj Dr, na diabetologii mi řekla Dr 5,3. Všechny hodnoty nad už jsou zvýšené. Takže na to pozor, na to že jsi teprve 13tt, je to dost hraničním a s přibývajícími týdny se glykémii zvyšuje. Uvidíš jak dopadne druhý odběr.

ivybee
autor
8. dub 2021

@sajul Snad bude všechno v pořádku. Tak nějak doufám, ze je to tím, co jím. Nemám vlastně žádný maso, zeleninu, přílohy,.. Mám jen tyhle potraviny, který točím v podstatě kazdej den porad dokola. Tak snad se mi podaří zařadit i něco jinyho a hodnota klesne 🤷‍♀️

sajul
8. dub 2021

@ivybee Já jsem se právě bavila na Dia s doktorkou, protože jsem si myslela, že když sní někdo víc sacharidů, nebo cukru najednou, tak zaručeně musí mít glykemii zvýšenou, ona mě ale vyvedla z omylu, protože u člověka kde slinivka produkuje inzulín tak jak má, to zvládá ten inzulín korigovat. Takže je v podstatě jedno co jis, pořád budeš v normě.

sajul
8. dub 2021

@ivybee ještě tě čeká ogtt, test na těhotenskou cukrovku, ale to je až poměrně za dlouho, proto si myslím, že pokud budeš mít i druhý odběr zvýšený, tak tě pošlou do poradny a nejdřív budeš na dietě.

cilkat
9. dub 2021

V obou těhotenstvích jsem u "prvních odběrů" běla cukr 5,1. U obou v 25tt pozitivní OGTT a těhotenskou cukrovku. ... ale pokud jsi v 13 tt a je ti furt blbě, počkala bych ještě 2-3 týdny a doufala, že tou dobou s stejně jako u mě přecitlivělost zlomí za začne ti být relativě dobře. Teprve pak jde řešit, co jíst a u cukrovky je to opravdu o omezení (defakto zrušení) jednoduchého cukru. Ale v tuhle chvíli můžeš mít zvedlý cukr klidně prostě z toho, že je ti blbě, jíš nepravidelně a pod. Takže teď bych se soustředila na "malé porce co nejčastěji" a ať je líp.

ivybee
autor
9. dub 2021

Holky dekuju mockrát! 🌷
Doufám, ze se to za chvíli zlomí a zapojim i ostatní potraviny a srovná se to. 🙂🙏

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru