Ahoj asi dostanu velkou bídu za tenhle příspěvek ale potřebuji se asi vypovídat.
Jsem těhotná, bydlím na Slovensku a včera večer jsem šla kolem lesa a najednou jsem zaslechla šramot listí jakoby se sunulo mím směrem (les je do kopečku tak jsem si myslela, že prostě jak fouká tak se sune listí dolů) avšak chviličku nato v mé blízkosti začalo něco vrčet. Když jsem si uvědomila, že je to opravdu vrčení přeběhla jsem na druhou stranu silnice. Když jsem dorazila domů vyprávěla jsem to partnerovi, udělala doma nějaké potřebné práce a šla do sprchy (všechno tak v průběhu hodiny). Když jsem si ale svlékala kalhoty přišlo mi, že jedna nohavice je trochu mokrá (doteď nevím jestli to tak opravdu bylo nebo si to snad jen domýšlím a nohavice byla jenom studená). Každopádně mám hodně popraskané ruce kvůli ekzému a tak jsem se lekla jestli mi náhodou to zvíře neprsklo sliny na kalhoty a já se toho teď chytla a zanesla si to tak do ran na rukou a teď chytla vzteklinu nebo něco takového.
Řešila jsem to s přítelem a ten mi řekl, že zveličuju a že to není možné takhle se nakazit. Pro klid v duši jsem volala dnes i lékařce a ta mi víceméně řekla jen, že pokud nemám kousanec tak mi nemá jak pomoct. Psala jsem také myslivcům ohlednem výskytu vztekliny a odepsali, že momentálně je Slovensko bez výskytu vztekliny. Jak to ale vědí tak jistě to mají snad všechny lišky a jiná zvířata vyšetřené? Tomu nevěřím.
Každopádně jelikož mi každý říká, že zveličuji a nic se neděje chci se zeptat i Vás tady. Co si o tom myslíte?
Opravdu už snad blázním? Mám pocit, že to nikdo nebere vážně. Zároveň si ale uvědomuju, že když mám strach jenom já tak jsem opravdu jen iracionální.
Byla bych ráda kdyby se odpovědi zaobešli bez výsměchu. Chápu, že někomu to přijde snad i směšné ale opravdu se bojím.
Kde přesně na tom Slovensku bydlíš? V ČR se vzteklina nevyskytuje od roku 2002 - pokud za 20 let nenajdeš jediné zvíře nakažené vzteklinou, nikde ji neobjevíš, tak se asi opravdu nevyskytuje. Ale vyskytuje se na Ukrajině a to i u hranic s Maďarskem a Rumunskem. Tzn. řekněme že pokud jsi někde na východ od Košic, tak je pravděpodobnost, že tam někde v lesích nějaké zvíře nakažené vzteklinou být může.
Ale pak by to muselo být přesně to zvíře (asi divoký pes), co jsi potkala. Ten sám by musel být nakažený a ještě živý. Pokud jsem dobře pochopila, tak jsi se s tím zvířetem ani nesetkala, je to tak? Tzn. musel by nějak zásadněji oslintat tu trávu kolem cesty a ty bys jí pak musela projít (proč by to to zvíře dělalo??) a navíc bys musela mít na nohou porušenou kůži (přes neporušenou kůži se to v podstatě nepřenáší).
Čili je to taková kombinace faktorů, že to už je skoro vyšší pravděpodobnost, že chytíš třeba listeriózu.
Jinak - pokud už teď trpíš podobnými strachy z onemocnění, zvážila bych návštěvu psychologa a to dříve, než ti batole začne v tom lese pojídat hlínu.
A ještě pro uklidnění výskytu vztekliny, zvíře se vzteklinou má jen velmi malý a omezený
radius pohybu. V podstatě se točí v malých kruzích. Takže k nakažení by mohlo dojít opravdu jen v pohraničí, či blízkém okolí od hranic. A to tak, že se sliny dostanou do krve. Což z kalhot přes exém je nepravděpodobné. Za vrčením bych viděla toulavého psa a to klidně mohl být něčí pes, co zrovna utekl. Nehledala bych za tím divoké zvíře nakažené vzteklinou. Spíš bych hledala majitele nevychovaného psa.
@merope bydlím na Považí takže ne tak daleko od Českých hranic. Byla tma takže jsem to zvíře neviděla a nevím v jak velké blízkosti bylo. Lekla jsem se proti jestli mi nejak neoslinilo/"neoplyvalo" tu nohavici a já bych se nakazila pak jak jsem manipulovala s kalhoty s tankami na rukou. Přemýšlela jsem ale i jestli je vůbec možné aby na vzduchu vir vztekliny vydržel třeba tu hodinu než jsem se dotkla kalhot.
Co se tíče psychologa tak chodím na sezení. Uvědomuju si, že to musím řešit ale zatím je to hodně na začátku
@cherie24 Je pravda, že jsem opravdu neviděla o jaké zvíře šlo takže to klidně mohl být i pes. Máme tu ale všude v okolí samé kopce proto to bylo první co mi přišlo na mysl.
*rankami
Autorko, v ČR vzteklina není, u vás taky ne. Takže je vyřešeno. 😉
Jestli bydlíš u českých hranic, tak vzteklina opravdu ne. Není moc jak - 22 let se tu vzteklina nenašla.
Vzteklina se v ČR našla, ale jen u nějakého netopýra, na status země prosté vztekliny to nemá vliv. Večer je rosa, jestli jsi šla trávou, tak je docela pravděpodobné, že ses prostě urousala od rosy.
Děkuji všem za názory. Dnes jsem si všimla že na té noze, která byla mokrá mám strup. Vím, že to mám určitě od bot a už déle ale samozřejmě mě hneď napadlo co když byla ta ranka zrovna tehdy otevřená a dostala se mi tam infekce. Ale to už by byla asi veliká zhoda náhod co? 😀
Vůbec to nemyslím zle, ale vyhledejte psychologa. Když vidím, jak jste uzkostna a točite se v uzkostném kruhu, ujištění vás nezklidňuje, tak si nemyslím, že je to jediná situace, kterou takto prožíváte
Naprosto zbytecne blaznis. Vsichni vc. lekartky ti rekili, ze ti nic nehrozi. Presto vymyslis "a co kdyz". Kdyz ti tu 50 z nas napise, ze se nemas ceho bat a najde se 1 jedinny nazor, ze mas panikarit, spokojene se toho chytnes. Je dobre, ze to uz resis s psychologem, to je vetsi potiz nez neexistujici riziko nemoci
@utrikocku @tereza0111 vím, že to myslíte dobře a souhlasím s Vámi. Sama si na jednu stranu uvědomuji, že panikařím mnohem víc než by asi panikařil někdo jiný ale vždy se mi opět vrátí myšlenka "co když...". Je to jako začarovaný kruh ale opravdu i když se to nezdá tak se to snažím řešit a věřím, že se to zlepší.V každém případě děkuji za názory.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Za mě se nestalo vůbec nic a ty zbytečně plašíš.