Stejné jméno pro miminko. Jaký máte na tuto situaci názor?

ejcul
16. říj 2023

Ahoj 😊

Zajímal by mě cizí názor na situaci.

Známí v rodině mají problémy s početím. Jsou cca stejně staří jako já a přítel. Minulý rok oznámili, že se snaží a jdou do toho na plno. Mě ještě v lednu doktor, říkal že mám vlastně stejný problém co zmíněná. Ani jsme se o miminko snažit nechtěli, jen jsem se snažila, ať jsem fyzicky a psychicky v pořádku. No nějakou záhadou se nám v květnu zadařilo ani nevíme jak. Slečna samozřejmě z toho od začátku špatná, přijde mi, že se na mě ani nemůže podívat. Chápu to, musí to být pro ni těžké. Takže oni pokračují s různými vyšetřeními, prášky apod. a já jsem za polovinou těhotenství.
Na rodinné oslavě se příbuzní samozřejmě ptají na podrobnosti jestli budeme mít holčičkunebo chlapečka a jaká jména. Stále se ještě nepotvrdilo pohlaví a vybraná jména si chceme nechat do poslední chvíle pro sebe, takže tvrdíme že jsme se ještě nerozhodli. A jakmile jsme se bavili o jménech, tak slečna prohlásila, že až se jim zadaří, tak chce zrovna to jméno, na kterém jsme se s přítelem tak nadšeně shodli.
Bude to vůči ní neuctivé, když by jsme si to jméno i tak vybrali? I když o tom vlastně oni nevěděli? Je mi jich líto, nedokážu si představit v jak těžké musí být situaci. Ale přece jenom je to také naše první miminko a jméno máme opravdu rádi.

klokanka31
16. říj 2023

@ejcul Já bych dala jméno jaké chcete vy...

sigyn
16. říj 2023

Jméno si dejte jaké chcete. Pokud se jim zadaří, tak ho mohou dát také. Stejně mají děti většinou různé zdrobněliny a přezdívky. Nebo třeba si nakonec vyberou úplně jiné..

irmamala
16. říj 2023

No, možná jste v té chvíli měli říct, a jéje, to chceme zrovna taky...Takhle to bude vypadat, jak když nemáte vlastní nápad a opičíte se po nich. Jak moc je to blízká rodina? Jsou to jen kamarádi, nebo příbuzní?

ejcul
autor
16. říj 2023

@irmamala
To jsem měla to máte pravdu 😄 Je to vlastně vzdálenější rodina, moc se nestýkáme i když by rodina chtěla. Můj taťka si našel přítelkyni a tohle je její syn s manželkou.

irmamala
16. říj 2023

@ejcul Jako blbé to je, nebo to alespoň blbě vypadá, když jste nic neřekli a za půl roku jim oznámíte, že se Vám narodil Medar/Kazimír/Oleg 😀 Ale to asi záleží hlavně na Vás, jak moc Vás bude trápit, když na Vás budou naštvaní.

1pomnenka
16. říj 2023

Ještě máte šanci, že budete mít to druhé pohlaví a jméno vůbec nevyužijete. Já bych to jméno nedala, zbytečně to udělá zle v rodině. Vidím to u kamarádky, její sestra dala stejné jméno pro syna, přitom věděla, že si to nepřeje. . Mohla dát jiný tvar jména, u tohoto by to šlo. Kamarádku to moc mrzí, je to blízká rodina.

eviicka
16. říj 2023

Normálně bych neřešila, ale tohle je blbé, protože pokud se zadaří i jim to dané pohlaví, měli by vlastně vaši dvě vnoučata se stejným jménem. No každopádně, ještě ani nevíte pohlaví, oni ještě nečekají...

klokanka31
16. říj 2023

@1pomnenka A ty bys nedala vysněné jméno jen kvůli někomu že si to nepřeje?

krisstina93
16. říj 2023

No blbé to je, nejspíš to bude vypadat, ze jim to děláte naschvál a bude je to bolet ve smyslu, ze vam se zadarilo dřív a ještě jste jim ukradli vysněné jméno. Já se segrou taky chtěla pro dceru stejne jméno, obě sme chtěly dcery pojmenovat po naší babičce a nakonec sem otěhotněla dřív a jméno sem segre přenechala, protože s tím přišla první. Taky sem ho mohla dat, nikoho se neptat, ale zbytečně pro blbost si komplikovat vztah se segrou mi za to nestalo, vím ze by byla zklamana, stejne jméno by pak nedala. Nicméně je to vaše rozhodnutí, můžete dat jméno jaké chcete, ale budete pak vypadat před rodinou trapne.

1pomnenka
16. říj 2023

@klokanka31 Na 100% vím, že bych nedala pro dítě stejné jméno, které dala před lety moje sestra. To je hodně ujeté. Autorka dotazu při setkání s příbuznou mlčela, tak teď kdyby to jméno dala, bude to hodně trapné. Kalendář je plný krásných jmen a nejen kalendář.

ai30
16. říj 2023

Kdyz mate vybrane jedno jmeno, jine ani nezvazujete a delali jste, ze nic nemate, tak to uz bude ultratrapne a bude to vypadat, ze to davate naschval a bude to pro ne hodne zranujici. Jestli vas zajima, co si mysli, nebo ne, uz je vase vec. Podle me jsi to mela rict v te chvili, kdy ti to rekla ona. Pro vas je zatajeni jmena velika udalost, ale vsem ostatnim je to burt, akorat z toho ted bude olbrimi trapas.

4formy
16. říj 2023

Pises ze je to vzdalena rodina,dokonce se ani nestykate a oni ani necekaji???tak to bych vubec nepremyslela dej si co chces.oni muzou pocit buhvi kdy a i mit jine pohlavi a nebo nakonec i jine jmeno.

hanka_12345
16. říj 2023

Ono je to tezky, taky vybirame. A ja jsem.zas takova ze nechci jmeno pokud ho ma nektera z kamaradek nebo tak... ale pokud jste nevedeli ze chcou placnu Tomase a vy jste si Tomase vybrali....dala bych to. Tak kdyztak budete mit obe jednou Tomase a nikde nemas napsany ze ona nebude mit holku. Pak by te to treba mrzelo zes to mela dat.

Kdyztak ji to proste takhke vysvetli ze jsi nevedela co oni chteji ale tobe se to libi. Nakonec je to vlastne uplne jedno a za par let uz si na to ani nevzpomenete

michaela666
16. říj 2023

@klokanka31 My byli ve stejné situaci s dvěma páry naši dobrých kamarádů. Tou dobou jsme spolu trávili hodně času a prostě třetího Daniela v patře už jsme dávat nechtěli, ač to bylo moje vysněné jméno.
Po těžké úvaze se vybralo jiné, ale nakonec máme naštěstí dceru. Na jejím jménem jsme se shodli hned na 4 rande.

ejcul
autor
16. říj 2023

Samozřejmě, že jsem se ozvala s tím, že nad ním taky uvažujeme, jen jsem to nepotvrdila ( což jsem tedy asi měla).
Jmen je spousta, to máte pravdu, jen jsem si nemyslela, že v životě budu muset brát s tímhle na někoho ohled ( kdo je pro mě vlastně cizí ani se s ním nebavím, pouze ostatní by si přáli aby jsme vycházeli a navíc ani to miminko nečekají).
Jde mi spíš o tu emocionální stránku, kdybych jméno dala a bylo mi to úplně putna. Jenže těhotenský mozek pracuje a ani já taková nejsem abych se nad tím nezamyslela.
Pro nás to mega velká událost s utajením jména není, jen jsme se chtěli vyhnout nevyžádaným radám a podobným kecům, které slýcháme úplně na vše. ( Až mi někdy přijde, že to miminko nebude naše, ale to je na jinou diskuzi).

hanka_12345
16. říj 2023

@ejcul tak hele,pokud je pro tebe cizi, tuplem bych to neresila proste to dej. To uz bude jen detail, kdyz bude nestastna ze ji to nejde a jeste vy date "jeji" jmeno, to uz ju nezabije.....Jak rikam tech scenaru je tolik... ze bude mit treba jednou holku,ze se nemusi zadarit nikdy (samozrejme to nikomu nepreju), nebo si pak da uplne jine....
Ja vzdy chtela strasne moc terezu a nic jinyho ale mam kluka a i kluka ted cekam ale uz vim ze kdyby byla holka ze dam jine..ten cas ti to cely prekope to mysleni

lauriak
16. říj 2023

Tak pokial si hned povedala, ze nad tym menom uvazujete tiez tak by to nemal byt problem. Ak si si ale vypocula, ze oni take meno chcu a ty si sa nich len usmievala a teraz to meno das tak budete vyzerat naozaj, ze to robite naschval. A je uplne jedno ci ste to meno mali skor ako to oni povedali, ver mi, ze vas za to budu neznasat. Navyse kalendar je plny krasnych mien.

hanka_12345
16. říj 2023

@lauriak samozrejme na jednu stranu mate pravdu..na druhou s tim kalendarem je to opravdu orisek. Ja ho projela 20x a nasla asi 3 ale ty 3 se nelibi manzelovi..tak co radite?

Zas takova brnkacka to neni, opravdu

klokanka31
16. říj 2023

@michaela666 Já bych v tomhle ohledy neměla...A nevím co na tom všichni mají, kdyby můj brácha dal své dceři stejné jméno jako má moje malá, fakt by mě to nevadilo. Jestli se mu zadaří tak ho asi dá, už před lety o něm mluvil že se mu líbí...

biciklissie
16. říj 2023

Jako pokud opravdu si to jméno tak přejete a žádné jiné nechcete (což chápu), tak bych do dala. Nevím, jak jste v kontaktu, třeba jestli máš její mail, telefon nebo se brzo uvidíte. Pak bych se jí ozvala nebo ji řekla na férovku, jak to je. Že chápeš, že je to blbá situace, že je ti to líto, že jim se zatím nezdařilo, že jim to moc přeješ. A že je to velká náhoda, že zrovna tohle jméno je taky vaše vysněné. A hotovo, víc se v tom nešťourat. A jsi nějak z obliga, ostatní, ať si myslí, co chtějí. Pokud je to jméno jen jedno z vašich oblíbených, dala byvh jiné. Ale jinak to chápu, pro mě je kolem jmen děti zvláštní mystika a nedokážu si představit se vyloženě vzdát jména, kterým už na to miminko myslím. Ale v tomhle to má každý jinak.

hanka_12345
16. říj 2023

@klokanka31 tak mezi sourozenci to trochu divny je co si budem,ruku na srdce

klokanka31
16. říj 2023

@hanka_12345 Proč? Si vem že spousta sourozenců se ani nestýkají. A přece bych nemohla být naštvaná že by chtěl pojmenovat svoje dítě vysněným jménem...

eeris
16. říj 2023

Pisu z pozice te, ktera roky nemuze otěhotnět a za ty roky se narodilo minimalne 20 deti v okolí. Moje vysnene jmeno mi nastesti nikdo "nesebral". Jestli to jejich vysnene jmeno date, tak zranena bude. Osobne bych na jejim miste ocenila jednani na rovinu. "Hele je to blby, ale jak jsme se bavili o jménech, tak my uz vlastne mame vybrany a je to zrovna to tvoje." Proste si o tom promluvit a uvidíš, třeba te prekvapi.
Taky zalezi na tom, jak moc neobvykly to jmeno je. Jestli chce treba Emu, tak se asi nemuze divit...

dyechampion
16. říj 2023

@ejcul neni to tvoje povinost nekomu oznamovat jake date jmeno. Dejte co proste chcete. A kdyz budou nastvani tak jim narovinu muzete rict, ze jste to hlavne meli rozhodnute jeste predtim nez jste se to od nich dozvedeli. Me prijde jen hodne dementni uz rikat jake jmena pro deti chces, kdyz se to jeste nepovedlo...jako kdyz si tehotna, tak okay.. ale proc spis nejsou v rodine diskretni nebo treba ja bych o tom nechtela mluvit az do ty doby nez bych si byla jista a mela prvni trimestr zasebou. To je proste jako rict, ze za rok budes zit na Madagaskaru a nemas tam jeste praci a bydleni natoz viza..

hanka_12345
16. říj 2023

@klokanka31 no nevim tohle mi prijde uz.hodne divny. Zas to neprehanejme

fyii
16. říj 2023

@ejcul dej si jmeno jake chcete. Holt jste prvni a prvni mele... Muzete mit to druhe pohlavi, takze bych se tim nestresovala..to same az oni otehotni, tak muzou mit druhe pohlavi... obzvlast, pokud jsem radoby rodina a ani se nestykate... tak bych to vubec neresila.. Jako chapu, ze kdyz to nejde, ze to je blby.. taky jsem to zazila a bracha dali zrovna holce jmeno co jsem tenkrat chtela ja.. a kdyz pak uz jsem ja byla tehotna, tak uz bych to jmeno ani nedala..

lauriak
16. říj 2023

@hanka_12345 my sme si obaja s manzelom vypisali mena, ktore sa nam pacia. A kde bola zhoda tak sme diskutovali. Nevedeli sme sa zhodnut na chlapcenskom mene a moj muz nakonec gentlemansky povedal, ze to necha na mne. Nastastie sa narodila holka 😉

krtcice
16. říj 2023

Dala bych co se mi a manželovi líbí a hotovo. Pokud to někomu bude vadit, je to jen a pouze jeho problém. Vaše dítě, váš život, vaše věc. Já a moje sestřenice jsme rodily 4 měsíce po sobě, obě holku, obě jsme daly stejné jméno. My ho vybrali v těhotenství kdy nám řekli pohlaví, ona nevím kdy, oznámili jméno po porodu. Jedinej kdo s tím měl problém nebyla ani ta sestřenka, ale její ségra a máma. No a dnes po x letech už je to každýmu šumák. A naše holky se jmenují stejně a ve finále se viděly celkem asi 5x za život. To už je horší když dá stejné jméno třeba sousedka, kde se děti vidí denně nebo tak něco. Kdyby moje ségra dala jednou jméno jako mám u jednoho z dětí já, bude mi to úplně jedno.

janule0123
16. říj 2023

@ejcul dala bych co se líbí, ale pocitej s tím, ze případně bude problém …

linusha
17. říj 2023

@ejcul možná by chtělo jednat na férovku a rict že sice pohlaví zatím nevíte ale že pro kluka by jste chtěli jméno xyz a pro holku yzx. Nevím jaké máte vztahy v rodině ale ušetříte si spoustu vyčítavých a smutných pohledů, pokud dáte jméno co chtějí známí z rodiny, může to být vnímáno jako ,,podraz od vás,,.
To že se známá na vás skoro nepodívá celkem chápu ono je to dost psychicky náročné když se vám se nedaří (víte že pro to děláte maximum) a v blízkém okolí někdo čeká rodinu a vše se točí kolem nich. Sama jsem to zažila a dokonce to došlo tak daleko že jsem nebyla schopná ty co rodinu čekali vidět byť jen na pár minut. A i jsem zažila když švagrová čekali holčičku a bavili jsme se o jménech (nám se nedařilo) měli vybrané jiné jméno a my moc chtěli jednou K. a malá se narodila a pojmenovali ji jménem co jsme chtěli my, dlouho mne to mrzelo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru