Spletl se gynekolog v termínu porodu?

nikiina
26. únor 2015

Dobrý den maminky, chtěla jsem se zeptat minulý týden jsem byla na ultrazvukovém vyšetření v porodnici a byla jsem 31. tt. Ale paní doktorka mi při ultrazvuku řekla, že ji to normálně ukazuje 36.tt i když to zmenšila co se jí nejvíce povedlo ukazovalo to pořád 34.tt. Tak je možné, že by se mi zkrátil termín porodu?A můj gynekolog by se takle spletl? I když by se mimčo narodilo takhle po posledním ultrazvuku za 4 týdny bylo by v pořádku? Ať vím co můžu čekat a na co se připravit 🙂. Předem děkuji za rady a odpovědi🙂

jitavrtule
26. únor 2015

@nikiina a termín máš stanovený podle poslední menstruace nebo z prvotrimestrálního screeningu? Ber to tak, že TP je každopádně pouze přibližný - plus mínus zhruba 14 dní. Stanovení podle menses je méně přesné než stanovení z NT screeningu. I kdybys rodila za 4 týdny - tj. v 38tt - mimčo už by mělo být dostatečně dopečené 🙂

bajana
26. únor 2015

A dobre si rozumela? V 3.trimestri sa už nemeria veľkosť na spresnenie TP, spravidla sa udávajú dva-podľa poslednej MS a presnejší podľa veľkého UTZ koncom 1.trimestra. V poslednom trimestri sa už mimca vyvíjajú individuálne, preto sa rodia deti rôznych veľkostí 😉

nikiina
autor
26. únor 2015

Ano asi 3x sem se ptala paní doktorky jestli se nespletla 🙂 a doktor mi určoval termín podle MS, ale už když jsem měla poslední menstruaci tak jsem měla 4 dny spoždění a měla jsem ji tak 3 dny a uplně slabé...a to jse mi nikdy před tím nestávalo, tak je možné, že jsem byla už tehdy těhotná? 🙂

bajana
26. únor 2015

@nikiina áno, je to možné a asi aj pravdepodobné...v tom prípade mas ale divného lekára, že to neriešil

mandala
26. únor 2015

@nikiina To by možné bylo, měla jsem to taky tak, nicméně se divím, že by to právě podle ultrazvuku nezjistil. Mě dělal ultrazvuk každou návštěvu a pokaždé měřil a zkoumal, jestli velikost odpovídá stáří dítěte.

betelgeuzz
26. únor 2015

@nikiina no možné to je, ale příjde mi divné, že by dr nepoznal, jestli jsi např. v 6. nebo 10. týdnu, to je na UZV dost velký rozdíl. Na NT screeningu jsi nebyla? Většinou se termín z tohoto UZV bere za nejpřesnější.
Taky je možné, že máš jen velké dítě a někdo má stejně velké v tom 34. nebo 36 týdnu.

nikiina
autor
26. únor 2015

No popravdě na začátku měl problém přijít na to v jakém jsem týdnu a asi 2 nebo 3 návštěvy po sobě mi řekl stejný týden, takže jsem z toho byla docela dost zmatená a vůbec jsem nevěděla ve kterém jsem týdnu. A ultrazvuk mi skoro vůbec nedělal...asi jen 3x...

polaks
26. únor 2015

No rozdiel tých 10-14 dní je teoreticky ešte v poriadku,ale 3 týždne? To mi príde divné... v treťom trimestri sa robia merania stehennej kosti miminka a hlavičky a ich veľkosť v mojom prípade vždy zodpovedala danému týždňu a termínu pôrodu z prvého screeningu. Nikdy sa mi nestalo,že by sa Dr. splietol čo i len o týždeň,natož 3 týždne!
@nikiina

bajana
27. únor 2015

V každom prípade by som bola pripravená na pôrod o ten cca mesiac skôr, na kontrolách v pôrodnici by som na nezrovnalosť v TP stále upozorňovala a do budúcnosti by som zvažovala vymenu gynekológa. Takýto posun v TP totiž znamená dôležité testy v nesprávnom termíne (NT, triple testy, cukrovka) a teda aj nepresnú diagnostiku možných problémov.

nikiina
autor
27. únor 2015

Když jsem byla na ultrazvukovém vyšetření u svého gynekologa ve 29.tt +5 tak podle maření stejně říkal že velikostně a vývojově malá sedí na 32.tt. ...tak nevím a taky jsem přišla na to, že test na cukrovku mi vůbec nedělal a když jsem jej na to upozornila tak mi na to neodpověděl...

paracka
27. únor 2015

@nikiina zmenit gynekologa a mimco nechat zkontrolovat podrobnym utz

belleelle
2. bře 2015

@nikiina u nás v porodnici se řídí prvotrimestrálním screeningem pro datum porodu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru